نقش حضرت امام در انسجام و وحدت اقشار مختلف مردم در طول جنگ چگونه بود و چه تأثیری بر روند جنگ داشت؟
امام خمینی به عنوان رهبر مذهبی و سیاسی، مورد قبول تمامی اقشار مردم و گروههای سیاسی بود و حتی گروههایی كه با رهبری ایشان موافق نبودند نیز با توجه به فشار افكار عمومی از یك سو و نیز ادعای بینش دمكراسیخواهی از سوی دیگر، از مخالفت علنی با ایشان (در مقطعی خاص) خودداری كردند تا جایی كه سازمان مجاهدین خلق (منافقین) و حتی سران حزب توده، كه هیچ اعتقاد و علاقهای به مذهب و روحانیت نداشتند، خود را پیرو خط امام مینامیدند.
امام خمینی از معدود رهبران انقلابی دنیا بودند كه هر سه چهره
"رهبری مذهبی"، "فرمانده انقلاب" و "ایدئولوگ انقلاب" را دارا بودند. ایشان نقش عمدهای در پیروزی انقلاب، تأسیس و تثبیت نظام جدید، حل اختلاف جناحهای سیاسی، مقابله با ضدانقلاب داخلی و خارجی، بسیج عمومی در مواقع ضرورت، به ویژه در دوره جنگ ایفا نمودند. امام به سبب دارا بودن مرجعیت دینی و مقبولیت و محبوبیتی مردمی، در انسجام و وحدت اقشار مختلف مردم نقش مهمی داشتند. انسجام و وحدت اقشار مختلف مردم نیز در طی جنگ چه در پشت جبهه و چه در درون جبههها نیز تأثیر مهمی بر روند جنگ داشت.
به عنوان مثال حضرت امام در همان روزهای آغازین جنگ طی فرمانی، قاطعانه از دولت و ملت خواستند كه در شرایطی كه كشور درگیر جنگ با دشمن است، كسی حق ندارد به اختلافات داخلی دامن زده و یا به انحاء مختلف روحیه ملی را سست نماید. در هر حال رهنمودهای حضرت امام در متوقف ساختن تجاوز دشمن، اخراج آن از سرزمینهای اشغالی و تنبیه متجاوز تأثیر قاطعی بر روند جنگ داشت.