چرا كشورهای بلوك سرمایه‌داری غرب، از جمله آلمان كه با كشور عراق هیچ قرارداد دوجانبه‌ای نداشتند، كمك‌های نظامی خود را به این كشور روانه كردند؟

از آنجا كه انقلاب اسلامی ایران اندیشه جدیدی را وارد سیاست بین‌المللی كرد كه مبنی بر اصل نه شرقی، نه غربی بود لذا استقلال كشوری مثل ایران و بسط اندیشه‌های ضد استبدادی و ضد امپریالیستی آن در منطقه خاورمیانه می‌توانست برای جهان سرمایه‌داری مضر باشد. بنابراین تمام كشورهایی كه در بلوك سرمایه‌داری یا بلوك كمونیستی بودند از اینكه كشوری جدای از ساختار سیاسی موجود بین‌الملل در حال زندگی و رشد و تحول است، ناراضی بودند؛ زیرا می‌ترسیدند كه این آرمان، الگویی برای سایر كشورهای منطقه و جهان گردد. بنابراین سعی می‌كردند تا از استقلال آن جلوگیری نمایند. كشور آلمان نیز هر چند قرارداد همكاری متقابل با عراق نداشته است ولی به هر حال همانند دیگر متحدین غربی خود در مسیر سیاست‌های جهانی و منطقه‌ای امریكا حركت می‌كرد. این كشور نیز چون دیگر كشورهای غربی تلاش می‌نمود كه از قدرت یافتن ایران انقلابی كه تهدیدی علیه منافع غرب محسوب می‌شد، جلوگیری به عمل آورد. زیرا پیروزی ایران تعادل قوا را در منطقه استراتژیك خلیج‌فارس به هم زده، باعث روی كار آمدن حكومت‌های اسلام‌گرا می‌شد كه این امر از نظر آنها ممكن بود آینده صادرات انرژی را مبهم سازد و از آنجایی كه آلمان اكثر نفت خام وارداتی خود را از خلیج‌فارس تأمین می‌نمود، بنابراین منافع این كشور این چنین اقتضا می‌كرد كه از هر گونه تهدیدی علیه صادرات انرژی جلوگیری نماید.

از سوی دیگر، هدف این كشورها كسب سود اقتصادی بوده است. این كشورها دارای صنایع تسلیحاتی بوده و طبیعتاً تولید تسلیحات و تجهیزات نظامی اگر به مصرف نرسد، باعث ركود این صنایع خواهد شد. ولی فروش آن به كشورهای دیگر از طرفی كسب سود بیشتر را در پی دارد و از طرف دیگر موجب می‌شود كه این صنایع كه ابزار قدرت هر كشوری نیز هست، پویا و روزآمد باقی بماند. علاوه بر این عامل اقتصادی، فروش تسلیحات به كشورها در چارچوب سیاست كلان و ارزش‌های مورد نظر آنها صورت می‌گیرد. بدیهی است كشوری چون ایران كه شعارهایی مغایر با اهداف و منافع قدرت‌های سلطه‌گر مطرح ساخته بود نمی‌توانست دریافت كننده این تسلیحات باشد حتی اگر پول آن را نقداً پرداخت می‌كرد؛ و برعكس عراق كه در مقابل چنین كشوری قرار گرفته بود مجاز به دریافت همه گونه سلاحی بود. اخبار و اطلاعات نشان می‌دهد آلمان با فروش سِرّی بعضی از تجهیزات سلاح‌های شیمیایی به عراق، سود سرشاری را به خود اختصاص داده است.

لینک کوتاه :
کد خبر : 1242

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال
  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245