این مقاله در پی آن است تا با استفاده از نظریههای فرهنگ سازمانی، الگوی مفهومی فرهنگ فرماندهان سپاه را در دوران دفاع مقدس با توجه به ویژگیهای سپاه، ارزشهای دوران دفاع مقدس، فلسفه وجودی سپاه، نظرات بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) استخراج نماید. روش این تحقیق پیمایشی است که با نمونهگیری تصادفی از میان تمامی فرماندهان سپاه دوران دفاع مقدس در سطح تیپ و لشکر در دو سطح راهبردی و عملیاتی- ستادی انجام شد. در بخش نتایج تحقیق به سؤال اصلی و سؤالات فرعی پاسخ داده شده و مدل حاصل با مدل مفهومی مشترک ادبیات تحقیق مورد مقایسه قرار گرفت. نتیجه حاصل از این تحقیق نشان داد که فرهنگ فرماندهان سپاه در دوران دفاع مقدس ضمن وجود اشتراکاتی با مدلهای موجود، از اساس با مدلهای یاد شده دارای تفاوت ماهوی است.
کلمات کلیدی: فرهنگ، فرهنگ سازمانی، دفاع مقدس، فرهنگ فرماندهان سپاه.
رسالت عظیم پاسداری از دستاوردهای انقلاب اسلامی ایجاب میکند تا این نهاد انقلابی بر مبنای بصیرت دینی و تکلیف گرایی مبتنی بر فرهنگ والای علوی و عاشورایی، همواره مؤمن، ولایی، مردمی، انقلابی سرآمد و متعالی باقی بماند و چشماندازی را که حضرت امام خمینی (ره) برای آن ترسیم کرده بودند و مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) نیز بر آن تأکیددارند عملیاتی نمایند.
یکی از ویژگیهای بینظیر سپاه سرمایه انسانی متعهد و متخصص آن است که توسعه فرهنگ نهادی سپاه نیز در سایه توجه بیشتر به این سرمایه بیبدیل انسانی است و با توجه به اینکه فرهنگ یکی از موضوعات بسیار مهم در هر سازمانی و در هر عصر و زمانی میباشد و موفقیت آن منوط به شناخت ویژگیها، ارزشها، باورها و بهطورکلی فرهنگ سازمانی است. از سوی دیگر به لحاظ نقش و اثرگذاری دوران دفاع مقدس در شکلگیری فرهنگ فرماندهان سپاه با رویکرد ارزشمداری در این تحقیق به دنبال این هستیم تا با شناخت فرهنگ فرماندهان سپاه در دوران دفاع مقدس و با به دست آوردن عوامل مثبت و تأثیرگذار بتوانیم ویژگیها و خصوصیات فرماندهان سپاه در دوران دفاع مقدس را با ارائه الگوی مفهومی طراحی و تبیین نماییم.