آیتالله خامنهای (رئیسجمهور وقت) گفت: البته عراق از هر اقدامی که به آن کمک کند تا از درگیری کنونی نجات پیدا کند و خود را برای یک حمله مجدد به ایران آماده کند، استقبال خواهد کرد. اصراری را هم که دشمن امروز بر آتشبس دارد به همین دلیل است.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، آیتالله خامنهای رئیسجمهور و رئیس شورای عالی دفاع امروز (۱۹/۱۲/۱۳۶۱) در یک مصاحبه مطبوعاتی و رادیو تلویزیونی شرکت کرد. مهمترین محورهای سخنان رئیسجمهور در این گفتوگو چنین بود: پاسخ به گفتههای اخیر مقامات عراقی در دهلینو، نگاه ایران به جنبش عدم تعهد، بیان دیدگاههای ایران در قبال پیشنهادهای صلح و تأکید بر ایستادگی ایران بر مواضع اعلامشده دراینباره، توصیه به اجلاس غیرمتعهدها برای موضعگیری در قبال حوادث لبنان، تأکید بر اینکه بغداد محل مناسبی برای برگزاری هشتمین اجلاس سران عدم تعهد نیست، بیاعتباری مصر برای ایفای هرگونه نقش میانجیگرانه در جنگ ایران و عراق، لزوم استقلال بیشتر جنبش عدم تعهد از نفوذ قدرتهای جهانی و ضرورت مستقل بودن اوپک و تثبیت قیمت جهانی نفت.
گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی از این مصاحبه بدین شرح است: رئیس شورای عالی دفاع جمهوری اسلامی ایران مطالبی را که دیشب از سوی هیئت عراقی در هفتمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در دهلینو در خصوص جنگ تحمیلی مطرحشده بیاعتبار دانست و تأکید کرد دشمن با طرح اینگونه مسائل درصدد ایجاد آتشبس و بازسازی مجدد نیروهایش برای تجاوز دیگر به ایران اسلامی است.
آیتالله خامنهای رئیسجمهوری که در یک مصاحبه مطبوعاتی و رادیو تلویزیونی به سؤالات خبرنگاران داخلی پاسخ میگفت، همچنین مسائل هفتمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد را تشریح کرد و گفت: ما بهطورکلی به آینده جنبش خوشبین هستیم و معتقدیم که جریان عدم تعهد واقعی و حفظ جانب ملتها و کشورهای مستضعف که روح اصلی جنبش است عاقبت در این جنبش حاکم خواهد شد.
رئیسجمهوری در این نشست مطبوعاتی سیاستهای کشورهایی را که برای سرپوش گذاشتن بر نابسامانیهایشان مسئله جنگ تحمیلی را مطرح و عمده میکنند محکوم کرد.
آیتالله خامنهای در مورد موضع ایران در قبال جنبش عدم تعهد گفت: جنبش عدم تعهد جریان و حرکتی است که ما و بسیاری از ملتهای جهان به آن خوشبین هستیم، البته شک نباید کرد که قدرتهای بزرگ بهوسیله عواملشان سعی دارند موضعگیریهایی را در اجلاس سران به دیگران تحمیل کنند و امیدواریم که جنبش عدم تعهد و بهویژه این اجلاس که حائز اهمیت نیز میباشد بتواند در مقابل این کوششها و تلاشها مقاومت کند و همان موضعی را اتخاذ کند که امید ملتهای مستضعف بر آن است.
رئیس شورای عالی دفاع درباره مطالب مطرحشده از سوی رئیس هیئت عراقی در اجلاس سران جنبش عدم تعهد در دهلینو در زمینه جنگ تحمیلی گفت: حدود سی ماه است که عراقیها در مورد جنگ مطالبی را خلاف واقع مطرح میکنند و آنچه در این اجلاس توسط هیئت عراقی ابرازشده سخنی بر روی آن سخنهاست و مطلب تازهای گفته نشده است.
ما درباره جنگ یک موضعگیری روشن و مشخصی داشتهایم که متکی بر واقعیتها و حقایق انکار نشدنی بوده است. وی افزود: در همان زمانی که هیئت عراقی دم از صلحطلبی در اجلاس غیرمتعهدها میزد، آبادان و خرمشهر و بعضی از نقاط مرزی دیگر بهوسیله عراقیها کوبیده شد و غیرنظامیان و خانههای مسکونی موردحمله وحشیانه قرار گرفتند و در همان حالی که آنها دم از عدم تعرض و صلح میزدند شهر معروف نفت شهر ما در تصرف آنها است، از ابتدای جنگ همزمانی که بیش از یازده هزار کیلومتر از اراضی ما در اشغال آنها بود دشمن دم از صلحدوستی و عدم تجاوز میزد.
بنابراین آنچه عراقیها میگویند از اعتبار برخوردار نیست و تمامی دستاندرکاران و کسانی که از نزدیک شاهد قضیه بودند، از این مسئله مطلع هستند.
آیتالله خامنهای درباره طرحهایی که احتمال دارد از سوی جنبش عدم تعهد درباره خاتمه جنگ تحمیلی بهطور یکجانبه تصویب شود گفت: ما تصور نمیکنیم که جنبش طرحهای یکجانبه را بپذیرد و مورد تصویب قرار دهد، البته کشورهای وابسته به امریکا و متحدان سیاستهای آمریکایی در منطقه تلاش زیادی در این اجلاس دارند و از ابتدا هم ما اظهار امیدواری کردیم و هماکنون نیز میکنیم که جنبش و مسئولان جنبش تحت تأثیر این سیاستها قرار نگیرند و جنبش عدم تعهد را از نفوذ ابرقدرتها آزاد نگهدارند و به مسئله جنگ عراق علیه ایران مانند همه مسائل دیگر واقعبینانه بنگرند و این امید و نظر خوشبینانه ما نسبت به این جنبش است، اما اگر هر دستگاهی مثل شورای امنیت سازمان ملل نظرات غیرواقعبینانه، ناحق و جانبدارانه از باطل ابراز بکنند طبیعی است که ملت ایران خود را ملزم به پذیرش چنین نظراتی نخواهد کرد.
ما به چیزی تسلیم میشویم که حق باشد. جوسازی و کارهای غیرمتکی بهحق، از قدرتها و افراد بانفوذ بینالمللی نمیتواند ما را از موضع حقمان تنزل بدهد.
آیتالله خامنهای در پاسخ به این سؤال که نماینده رژیم بعث عراق در هفتمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد مشخصاً پیشنهادهایی را برای خاتمه جنگ ارائه داده، موضع جمهوری اسلامی ایران در این زمینه چیست، گفت: البته عراق از هر اقدامی که به آن کمک کند تا از درگیری کنونی نجات پیدا کند و خود را برای یک حمله مجدد به ایران آماده کند، استقبال خواهد کرد. اصراری را هم که دشمن امروز بر آتشبس و به قول خود آنها صلح (که حقیقت آن صلح نیست) دارند به همین دلیل است. دشمن میخواهد درگیری فعلاً متوقف بماند و با سلاحهای فراوانی که از شرق و غرب گرفتهاند تجدیدقوا کند و نیروهای ضربه خوردهشان را بازسازی کنند و با آمادگی کامل مجدداً به مرزهای ما حمله کنند و این پیشنهادهایی هم که از سوی عراق در اجلاس مطرحشده به همین منظور است. رئیسجمهوری سپس با مطرح کردن پیشنهادهای عراق که خواستار تعیین کمیتهای از اعضای جنبش عدم تعهد برای مشخص کردن طرف مسئول شروع تجاوز و جنگ و مسئول ادامه جنگ شده است، گفت: کیست که نداند متجاوز چه کسی است و کیست که تجاوز عراق به ایران اسلامی را نداند و کیست که ادامهدهنده جنگ را نداند.
ما امروز هنوز مقدار زیادی از سرزمینهایمان در اشغال نیروهای متجاوز عراقی است بنابراین متجاوز، آغازکننده و ادامهدهنده جنگ مشخص است و بهاینترتیب، هیچچیز دیگری عامل و انگیزه عراقیها برای مطرح کردن این پیشنهادها نیست جز اینکه فرصت و قدرتی پیدا کنند و مانند گذشته حملات خود را از سر بگیرند.
آیتالله خامنهای با اشاره به این مطلب که اگر اجلاس در مورد قضیه افریقای جنوبی و نامیبیا اعلام موضع میکند باید مشخص کند که عامل اصلی در گستاخی و اعمال سیاستهای نژادپرستانه افریقای جنوبی چه قدرتی است، گفت: همچنین اگر راجع به فلسطین اشغالی و فجایع جنوب لبنان در اجلاس سران موضعگیری میشود بایستی مشخصاً بگویند که چه عامل و نیرویی به اشغالگران قدس این قدرت و دلگرمی را بخشید که بتوانند خاک یک کشور عربی را تصرف کنند تا پایتخت آن پیش بروند و بازهم محکم بگویند ما بیرون نمیرویم و برای بیرون راندنشان مذاکرات چندماههای لازم باشد و بالاخره هم ما تصور نمیکنیم که اینها به زبان خوش حاضر باشند از آن کشور خارج شوند.
رئیسجمهوری مجدداً تأکید کرد چه کسی پشت صهیونیستها بهعنوان عامل دلگرمکننده حضور دارد، آیا غیر آمریکا و قدرتهای بزرگ غربی چه کسانی هستند.
این مسئله را باید قطعنامه اجلاس مشخص بکند؛ بنابراین ما معتقدیم که اجلاس بایستی از هرگونه محافظهکاری در تنظیم قطعنامه خودداری کند و صریحاً و شجاعانه حقایق را بیان کند و این موجب افزایش امید ملتها نسبت به این اجلاس است.
منبع:
خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه مجموعه گزارشهای هفتمین اجلاس سران کشورهای غیرم تعهد و بازتاب جهانی آن، شماره ۹، ۲۰/۱۲/۱۳۶۱، صص ۲۴ تا ۲۷، تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی، ۱۹/۱۲/۱۳۶۱