عراق در قبال تلاشهای صلح سازمان ملل و سایر هیئتهای صلح، به دلیل موضع برتر در جنگ و در اشغال داشتن بخش وسیعی از خاك جمهوری اسلامی، با نرمش بیشتری برخورد میكند. جمهوری اسلامی نیز همچنان خواستار خروج كامل نیروهای عراقی از نواحی اشغالی است و اعلام كرده كه بایستی متجاوز معرفی و مجازات گردد.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، در آغاز دهمین روز (۱۳۵۹/۷/۹)، نیروهای عراقی از چند سمت و با پشتیبانی هوایی به داخل خرمشهر نفوذ كردند كه مقاومت و مقابله نیروهای نظامی و مردمی، شهر را از سقوط نجات بخشید و تلفات زیادی به دشمن وارد كرد.
آبادان نیز همچنان زیر انواع آتش سنگین قرار گرفت. تلاش ضدانقلاب در اهواز افزایشیافته و این شهر نیز زیر آتش دشمن است. طی هجومی كه توسط برادران پاسدار در طول شب گذشته در محور اهواز سوسنگرد صورت گرفت، انهدام نیروی وسیع عراق، آنها را مجبور به عقبنشینی كرد.
در محور اندیمشك، دشمن به شهر نزدیك شد. درگیری در طرفین كرخه ادامه دارد و با ورود نیروهای دشمن به قسمتهایی از شهر شوش، دزفول نیز در معرض تهدید بیشتری قرارگرفته است.
در منطقه میانی، گزارشها از آزادسازی مهران و عقبنشینی دشمن از محور گیلان غرب حكایت میكنند. نیروی هوایی دشمن، علاوه بر پشتیبانی از تجاوزات زمینی ارتش عراق، تعدادی از تأسیسات نظامی، صنعتی و چند نقطه مسكونی و بیمارستان را هدف قرارداد و خساراتی به بار آورد.
نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی نیز چند پایگاه و تأسیسات نظامی دشمن را بمباران كرد. امروز یك كشتی عراق حامل سلاح و مهمات در دهانه اروند هدف قرار گرفت و غرق شد.
موضعگیریها نسبت به پیشنهادات صلح
عراق در قبال تلاشهای صلح سازمان ملل و سایر هیئتهای صلح، به دلیل موضع برتر در جنگ و در اشغال داشتن بخش وسیعی از خاك جمهوری اسلامی، با نرمش بیشتری برخورد میكند.
جمهوری اسلامی نیز همچنان خواستار خروج كامل نیروهای عراقی از نواحی اشغالی است و اعلام كرده كه بایستی متجاوز معرفی و مجازات گردد.
واکنش ابرقدرتها
در سطح دو ابرقدرت، واشنگتن در كنار تصدیق خواستههای محدود عراق در جنگ تلاش میكند با تأکید بر ادعای بیطرفی خود، دورنمای روابط با ایران را تیرهتر از آنچه هست، نسازد.
آمریكا با افزایش آمادگی نیروهای واكنش سریع در منطقه، میكوشد از به خطر افتادن منافع حیاتی خود جلوگیری نماید. متقابلاً مسكو با بیهوده خواندن جنگ برای دو كشور، از یكسو خواستار حل نزاع از طریق مذاكره است و از سوی دیگر با تشویق همپیمانان اروپایی خود به ارسال قطعات یدكی و سلاح به عراق، میكوشد از گرایش شدید بغداد به غرب ممانعت كند.
در كنار روابط دو ابرقدرت، نقش فرانسه قابلتوجه است كه همچنان به حمایت بیپرده خود از عراق میپردازد و از افشای پشتیبانی تسلیحاتی فرانسه از عراق ابایی ندارد.
منبع:
مهدی انصاری، حسین یکتا، روزشمار جنگ ایران و عراق: هجوم سراسری (کتاب چهارم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، چاپ دوم ۱۳۷۵، صص ۲۳۲، ۲۴۲