در عملیات نصر 25/5 کیلومترمربع از مناطق مرزی سردشت و چند روستای ایرانی پس از سال‌ها از تصرف دشمن آزاد شدند. از فراز بلندترین قله‌های آزاد شده در منطقه غرب سردشت، با چشم غیرمسلح، قلعه دیزه و چند رودخانه کوچک که تأمین‌کننده آب حوضچه سد دوکان عراق است نمایان است.

برای اجرای عملیات تصرف ارتفاع فرفری در غرب سردشت (عملیات نصر ۵)، احمد کاظمی فرمانده لشکر ۸ نجف، ۱۵ دقیقه بامداد روز (1366/4/1) را به ‌عنوان زمان آغاز عملیات اعلام کرد و به واحدهای ادوات و توپخانه مأموریت داد تا هم‌زمان با شروع درگیری نیروهای پیاده، روی نقاط تعیین‌شده اجرای آتش کنند.

این عملیات که با هدف تکمیل خطوط پدافندی نیروهای اسلام در منطقه، بستن معابر نفوذی ضدانقلاب و جاش‌های دشمن و گسترش ارتباط با نیروهای تحت امر قرارگاه رمضان پیش‌بینی‌شده بود، در ساعت مقرر آغاز شد و پس از گذشت دو ساعت، ارتفاع کله‌قندی و ارتفاع فرفری سقوط کرد و رزمندگان مشغول پاکسازی شدند ولی در یال کله‌قندی، نیروهای عمل‌کننده با مقاومت و انبوه آتش دشمن مواجه شدند.

فرماندهان دشمن با جمع‌بندی از وضعیت و در پی از دست دادن ارتفاعات کله‌قندی و فرفری، برای حفظ یال کله‌قندی تلاش می‌کردند.

مسئول محور نیروهای عمل‌کننده در یال کله‌قندی که واحدش متحمل تلفات زیادی شده بود، درخواست واحد جایگزین می‌کند، لیکن فرمانده لشکر از وی می‌خواهد تا رسیدن نیروی جایگزین، مقاومت کنند. در این وضعیت تعدادی از نیروهای جهاد که برای احداث جاده به منطقه آمده بودند، زخمی می‌شوند و کار جاده کشی نیز تعطیل می‌گردد.

با روشن شدن هوا، احمد کاظمی دستور می‌دهد همه قبضه‌های ادوات و توپخانه و تانک‌ها به‌سوی یال ارتباطی کله‌قندی شلیک کنند. در نتیجه این اقدام، نیروهای عراقی مجبور به ترک می‌شوند و نیروهای خودی در آن مستقر می‌شوند. در پی آن، نیروهای مهندسی جهاد نیز دستگاه‌های احداث جاده را بار دیگر فعال می‌کنند.

با پیشروی نیروهای خودی و تسلط دید و تیر در منطقه، عزیز جعفری فرمانده قرارگاه قدس و احمد کاظمی بامطالعه بیشتر زمین منطقه متوجه می‌شوند که بین دو ارتفاع کله‌قندی و فرفری یک یال ارتباطی وجود دارد که به علت وضعیت خاص استقرار و دید نیروهای خودی، تاکنون مشاهده نشده بود. روی این یال ۵ پایگاه دشمن قرار دارد و چون امکان دارد دشمن با استفاده از این یال کل عملیات را مورد تهدید قرار دهد، لذا تصمیم گرفته می‌شود که شب بعد لشکر ۸ نجف با به‌کارگیری نیروهایی از گردان امام رضا (ع)، این یال را نیز به تصرف درآورد.

 

تصرف قلب منطقه عملیاتی

در ادامه عملیات نصر ۵ که از بامداد روز گذشته در غرب سردشت آغازشده بود (در شامگاه 1366/4/2)، طبق پیش‌بینی و طراحی از پیش تعیین‌شده، گردان امام رضا (ع) از لشکر ۸ نجف با ۶ دسته (حدود ۱۵۰ نفر) برای تصرف یال ارتباطی بین ارتفاع کله‌قندی و ارتفاع فرفری، از سه محور اصلی و یک محور فریب، به سمت هدف حرکت کردند.

در ساعت 22:30 درگیری آغاز شد و به‌ رغم آتش شدید دشمن، نیروها به پیشروی ادامه دادند. آتش نیروهای خودی نیز که از دقت بیشتری برخوردار بود؛ کمک کرد تا نیروها قبل از روشنایی هوا به اهداف خود دست یابند. پس‌ازآن دستگاه‌های جهاد وارد منطقه شده و اقدامات مهندسی را شروع کردند.

در روز 1366/4/3، از اوایل صبح، دشمن با تمرکز آتش خمپاره روی نیروهای خودی مستقر در یال ارتباطی و ارتفاع فرفری، سعی داشت خود را از یال صخره‌ای بالا بکشد و این در حالی بود که تمام تلاش‌های دشمن زیر دید نیروهای خودی انجام می‌گرفت.

 

دیده‌بانی احمد کاظمی

احمد کاظمی فرمانده لشکر ۸ نجف با مشاهده این وضع، خود، دیده‌بانی و هدایت آتش خمپاره‌ها را در دست گرفت.

با هدایت آتش روی تپه جنگلی و تخته‌سنگی کله‌قندی و بهره‌گیری از تیر مستقیم تانک روی مواضع و نفرات نیروهای مهاجم، مقداری از تحرک دشمن کاسته شد. از سوی دیگر، نیروهای مهندسی جهاد، احداث جاده به نوک ارتفاع کله‌قندی را ادامه دادند.

پس‌ازاین مراحل با وارد شدن چند تانک لشکر ۲۷ حضرت رسول (ص) و تیراندازی آن‌ها به سمت دشمن، فعالیت‌های نیروهای مهاجم کلاً فروکش کرد.

 

نتایج عملیات

نتایج عملیات نصر ۵ را یکی از فرماندهان عملیاتی منطقه غرب در مصاحبه با خبرنگار جمهوری اسلامی چنین تشریح کرد:

با انجام موفقیت‌آمیز این عملیات، هدایت و تدارک نیروهای تحت امر قرارگاه رمضان توسط فرماندهان سپاه اسلام با سهولت بیشتر انجام خواهد شد.

این فرمانده با اشاره به این‌که در عملیات نصر ۵ که هم‌زمان با عملیات نصر ۴ انجام گرفت، دشت بوجار و تعدادی از روستاهای ایران که زیر دید و تیر مستقیم قوای دشمن بود، آزاد شد؛ متذکر شد که عملیات قهرمانانه سپاه اسلام در منطقه عمومی سردشت، تکمیل‌کننده عملیات کربلای ۱۰ بود و طی آن یک گردان از تیپ ۹۷ پیاده از لشکر ۲۴ ارتش عراق و یک گروهان مکانیزه از همین تیپ منهدم شد.

این فرمانده عملیاتی با اشاره به اینکه ناحیه مذکور یکی از نواحی استراتژیک در این منطقه است، خاطرنشان کرد: با انجام موفقیت‌آمیز عملیات نصر ۵، معابر ضدانقلاب در دشت بوجار مسدود و فعالیت آنان بسیار محدود شد. وی کنترل سپاهیان اسلام بر نوار مرزی را نیز یکی دیگر از نتایج این عملیات ذکر کرد.

خبرگزاری جمهوری اسلامی نیز درباره نتایج عملیات اعلام کرد:

در عملیات نصر ۵، 25 کیلومترمربع از مناطق مرزی سردشت و چند روستای ایرانی ازجمله روستاهای تابعه دولابی و قلعه رش پس از سال‌ها از تصرف دشمن آزاد شدند.

با اجرای این عملیات، نیروهای خودی به عقبه‌های دشمن نزدیک‌تر شدند و دسترسی به ارتفاع مهم دوپازا و شهر قلعه دیزه امکان‌پذیر شد.

این خبرگزاری افزود: از فراز بلندترین قله‌های آزاد شده در منطقه، با چشم غیرمسلح می‌توان قلعه دیزه را مشاهده کرد و چند رودخانه کوچک که تأمین‌کننده آب حوضچه سد دوکان می‌باشد؛ نمایان است.

رژیم عراق به منظور جلوگیری از نفوذ رزمندگان اسلام به این ارتفاعات حساس که به واسطه داشتن شیارهایی، معابر عوامل گروه‌های ضد انقلاب را تشکیل می‌داد، موانع ایذایی مختلف تعبیه کرده بود.

در این موانع ایذایی، علاوه بر بهره‌گیری از موانع طبیعی، دشمن با ایجاد میادین متعدد مین، سنگرهای کمین، کانال‌های مختلف و تعبیه سیم‌های خاردار حلقوی، خطوط دفاعی خود را محافظت می‌کرد.

 

منبع:

لطف‌الله زادگان، علیرضا، جمشیدی، محمدحسین، روزشمار جنگ ایران و عراق (کتاب ۴۹): تصویب قطعنامه ۵۹۸؛ زمینه‌های سیاسی و نظامی، تهران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، چاپ اول ۱۳۸۷، صفحات ۲۷۸، ۲۸۸، ۲۹۹، ۳۰۱

لینک کوتاه :
کد خبر : 641

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال

  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245