متجاوزان با عبور از کارون با بستن جاده اهواز - آبادان، راه اصلی پشتیبانی رزمندگان را بستهاند.
مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در نظر دارد در ادامه سلسله گزارشهای هجوم سراسری عراق به ایران، به مجاهدتها و شجاعتهای رزمندگان و حرکت خودجوش مردمی در دفاع از کشور بپردازد. این گزارشها با سایر گزارشها اندکی متفاوت خواهد بود چراکه پایان آن به اشغال خرمشهر منتهی خواهد شد. این گزارشها مبتنی بر اسناد هستند و دلاوری، ازجانگذشتگی، شجاعت، تلاش شبانهروزی برای از دست ندادن خاک وطن در سطر سطر گزارش راویان صحنه نبرد موج میزند.
در بیستمین روز هجوم سراسری عراق به ایران (19/7/1359)، تلاش نیروهای عراقی برای پیش روی در محور بستان-سوسنگرد ادامه یافت و یک یگان دشمن به شهر بستان حمله کرد که مجبور به بازگشت شد.
راهپیمایی مسلحانه در حمایت از رزمندگان[1]
امروز حدود 3هزار نفر از اهالی دشت آزادگان به حمایت از رزمندگان اسلام، علیه دشمن راهپیمایی مسلحانه کردند.
در جبهه میانی، در محور گیلانغرب درگیری توپخانه ادامه یافت. محورهای سرپلذهاب و پاتاق زیرآتش و نیز توسط مهاجمین مسلح مورد تهدید قرار گرفت. هلی کوپترهای خودی، مواضع دشمن را در کوره موش با راکت منهدم کردند.
در جبهه شمالی، از اوایل بامداد، حمله به ستاد سپاه پاسداران ارومیه و پادگان لشکر 64 آغاز شد که نیروهای ارتش و سپاه و رزمندگان منطقه با آنان مقابله کردند. درگیری در طول روز ادامه داشت که ضمن آن 17 نفر شهید و 55 نفر مجروح شدند. از مهاجمین 9 نفر کشته و 7 نفر دستگیر شدند. درگیری پراکنده در اطراف شهر تا اواخر شب ادامه یافت.
عبور دشمن از کارون/ بسته شدن راه اصلی پشتیبانی شهر[2]
روز 1359/7/19 با عبور دشمن از کارون و دست یابی به جاده اهواز - آبادان، تحول مهمی در جبهه آبادان و خرمشهر رخ می دهد و گشایشی اساسی در اردوگاه دشمن که طی 20 روز گذشته پشت دروازه های خرمشهر دست و پا می زند؛ به وجود می آید. بنابراین در منطقه خرمشهر و آبادان، جبهه خودی در مضیقه و فشار سختتری قرار خواهد گرفت.
عبور قوای دشمن از کارون، سرآغاز مشکلات و فشارهایی بیش از گذشته بر مدافعان خرمشهر است. متجاوزان با عبور از کارون، هم بسیاری از مردم بی گناه و بیخبر را اسیر کردهاند، هم با بستن جاده اهواز - آبادان، راه اصلی پشتیبانی رزمندگان را بستهاند. از این پس بخشی از نیروها و تجهیزاتی که میشد مدافعان شهر را یاری و پشتیبانی کنند، باید به دفاع از آبادان بپردازند.
در محور شلمچه با رشادت رزمندگان اسلام، متجاوزان تا دور بند به عقب میگریزند. همچنین در کیلومتر 40 جاده خرمشهر - اهواز، برادران سپاه و هوانیروز ، 12 نفر از نیروهای دشمن را دستگیر کردهاند.
عرصه سیاسی[3]
با طولانی شدن جنگ، عراق نیازمند به کمک های خارجی بیشتری شد و برای جلب کمکهای مادی و تسلیحاتی، دست به تحرکات سیاسی وسیعی زد و نمایندگان ویژه خود را به کشورهای مختلف اعزام کرد.
از سوی دیگر، بغداد برای تحت فشار قرار دادن حامیان عرب و غیر عرب جمهوری اسلامی، تصمیم به قطع روابط سیاسی خود با کشورهای لیبی، سوریه و کره شمالی گرفت و روابط نزدیکتری با کشورهای حاشیه خلیج فارس برقرار کرد.
در مقابل، جمهوری اسلامی نیز کشورهای عرب منطقه و حتی شوروی را از ارسال کمک به عراق بر حذر داشت و اعلام کرد که دست به اقدامات تلافیجویانه خواهد زد.
در روزهای گذشته چه گذشت |
19 مهر: شجاعت مردم دهلران در دفاع از شهر |
12 مهر: اشک و التماس بچه ها برای پشتیبانی / اتمام حجت جهانآرا |
ادامه دارد...
منابع:
[1] مهدی انصاری، حسین یکتا، هجوم سراسری: روزشمار جنگ ایران و عراق (کتاب چهارم)، تهران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، چاپ دوم، ۱۳۷۵، صفحات 374، 376
[2] خرمشهر در نبرد طولانی، جمعی از نویسندگان، تهران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، چاپ چهارم صفحات 314، 316
[3] مهدی انصاری-حسین یکتا، هجوم سراسری، صفحه 380