رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس

مراسم رونمایی از کتاب «تاریخ شفاهی دفاع مقدس به روایت سردار یعقوب زهدی فرمانده توپخانه سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس» با حضور مسئولین کشوری و لشگری، پژوهشگران و راویان، امروز سه‌شنبه در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس برگزار شد.

در این مراسم سردار دکتر صفوی دستیار ویژه مقام معظم رهبری و رئیس پژوهشگاه شهید سلیمانی، سردار علی فضلی، سردار مرتضی قربانی، سردار یعقوب زهدی، سردار احمد غلامپور، سردار حسین علایی، سردار اسماعیل کوثری و سردار علیمحمد نائینی حضور داشتند.

 

در رسته توپخانه ۱۴۰۲ شهید داشته‌ایم / سرداران شهید آتش ۸۵ نفر می‌باشند

در ابتدای این مراسم سردار دکتر علی‌محمد نائینی مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران و رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس ضمن قدردانی از حاضرین در مراسم رونمایی از کتاب تاریخ شفاهی سردار یعقوب زهدی فرمانده توپخانه سپاه در دوران دفاع مقدس به شهدای سپاه پاسداران در رسته توپخانه و در دوران دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: سپاه پاسداران در رسته توپخانه و در دوران دفاع مقدس ۱۴۰۲ شهید داشته که ۸۵ نفر از این شهدا سرداران شهید آتش می‌باشند.

وی افزود: شهید حسن تهرانی مقدم بنیان‌گذار توپخانه سپاه و بعد از ایشان شهید حسن شفیع‌زاده این دو عزیز فرماندهان توپخانه سپاه در دوران دفاع مقدس بوده‌اند. علاوه بر این دو شهید والامقام، سپاه پنج فرمانده شهید گروه توپخانه در دوران دفاع مقدس دارد. شهید غلامرضا یزدانی فرمانده توپخانه نیروی زمینی سپاه، شهید مصطفی تقی جراح، شهید حبیب‌الله کریمی، شهید حسن غازی و شهید عباس جان‌نثاری می‌باشند.

 

در جنگ‌های گذشته بخش اصلی پشتیبانی آتش، توپخانه بوده است / توپخانه پنجاه‌درصد توان رزم را شامل می‌شود

مشاور فرمانده کل سپاه با بیان این‌که در جنگ‌های گذشته بخش اصلی پشتیبانی آتش، توپخانه بوده است، اظهار کرد: توپخانه پنجاه‌درصد توان رزم را شامل می‌شود و بقیه توان رزم مربوط به یگان‌های پیاده و زرهی است. در جنگ‌های امروزی نقش پشتیبانی آتش و سلاح‌های دورایستا و آتش پهپادها و موشک‌ها افزایش یافته است. در دوران دفاع مقدس مسئوليت هماهنگی آتش هم بر عهده فرماندهی توپخانه بود.

وی با اشاره به این‌که سپاه در اواخر دفاع مقدس دارای ۶ گروه توپخانه بود، افزود: علاوه بر این استعداد توپخانه برخی از لشکرهای سپاه ۴-۵ گردان و در حد یک گروه بود.

 

«توپخانه سپاه پاسداران» روایتی صادقانه، مؤمنانه و محققانه‌ای است

در ادامه سردار نائینی با اشاره به کتاب تاریخ شفاهی سردار زهدی با عنوان «توپخانه سپاه پاسداران» گفت: این کتاب روایت صادقانه، مؤمنانه و محققانه یکی از پاسداران تربیت شده در مکتب امام خميني رضوان‌الله علیه است.

وی با بیان این‌که سردار زهدی یک فرمانده نام‌آشنا در یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تخصصی سپاه در دوران دفاع مقدس هستند، گفت: ایشان همرزم شهیدان تهرانی مقدم و شفیع‌زاده بوده‌اند و بعد از شهادت شهید شفیع‌زاده به‌عنوان فرمانده توپخانه سپاه با مجاهدت خودش سازمان رزم توپخانه سپاه را توسعه و ارتقاء داده‌اند.

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس به نقش‌آفرینی‌های سردار زهدی بعد از جنگ تحمیلی اشاره کرد و گفت: سردار زهدی در دوره پس از جنگ همواره در مسئولیت مهم در سپاه و ستاد کل نقش‌آفرین بوده است. استاد دانشگاه، محقق و به روایت گری دفاع مقدس اهتمام داشته و عضو مؤثر، منظم و وقت‌شناس در شورای راهبردی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس هستند.

 

40 درصد تاریخ شفاهی جنگ مربوط به حوزه‌های تخصصی است

وی با بیان این‌که 40 درصد تاریخ شفاهی جنگ مربوط به حوزه‌های تخصصی است، اظهار کرد: حدود ۲۰ حوزه تخصصی داریم که ۸۰ درصد تاریخ شفاهی فرماندهان  رسته‌ها و واحدهای تخصصی جنگ تاکنون گرفته شده است.

سردار نائینی با تأکید بر این‌که تولید روایت و تجربه مستند و معتبر از حوزه‌های تخصصی به نسبت حوزه فرماندهی جنگ مشکل‌تر است، تصریح کرد: چون راوی جنگی که در کنار فرمانده بوده می‌تواند، مکمل روایت شفاهی فرماندهان جنگ باشد. ولی فرماندهان یگان‌های تخصصی و واحدهای قرارگاه‌ها راوی نداشتند. ازاین‌جهت خلأ اسنادی وجود دارد. در تدقیق روایت شفاهی حوزه‌های تخصصی عمدتاً از اسناد و سایر روایت‌های شفاهی استفاده می‌شود.

 

دو سال آینده بیش از صد اثر تاریخ شفاهی در رسته‌های تخصصی انتشار خواهد یافت

وی با بیان این‌که بعد از جنگ از تاریخ شفاهی بخش تخصصی جنگ غفلت شده است و تمرکز بر تاریخ شفاهی فرماندهان جنگ بوده است، گفت: در تحولات چند سال اخیر در مرکز حداقل از هر حوزه تخصصی تاریخ شفاهی ۱۰ نفر در دستور کار مرکز قرار گرفته است و ان‌شاءالله تا دو سال آینده بیش از صد اثر تاریخ شفاهی در رسته‌های تخصصی انتشار خواهد یافت.

مشاور فرمانده سپاه پاسداران خاطرنشان کرد: تاریخ شفاهی حوزه‌های تخصصی جنگ دانش افزا و یک بخش جدی از تجربه نگاری و مستند کردن تجربیات عملی است. کتب تخصصی تاریخ شفاهی می‌تواند به متون تخصصی دانشگاه‌های کشور تبدیل شود و همچنین می‌توان صدها پژوهش و رساله‌های دکتری را به حوزه‌های تخصصی دفاع مقدس اختصاص داد.

 

یگان‌های توپخانه از کلیدی‌ترین حوزه تخصصی در زمان دفاع مقدس بوده ‌است

وی با بیان این‌که یگان‌های توپخانه از کلیدی‌ترین حوزه تخصصی در زمان دفاع مقدس بوده ‌است، اظهار کرد: فرماندهان جوان توپخانه سپاه ابتدا با تجهیزات غنیمت گرفته در صحنه نبرد با دشمن یگان‌های سپاه را مجهز به توپخانه کردند و به‌تدریج یگان‌های تخصصی توپخانه را راه‌اندازی کردند و دانش و تجهیزات توپخانه در دوران جنگ کاملاً بومی شد‌.

وی ضمن بیان این‌که حدود ۳۰۰ پروژه تحقیقاتی در حوزه‌های تخصصی توسط پژوهشگران در مرکز فعال است، به آثار در رسته توپخانه اشاره و عنوان کرد: پژوهش کارنامه توپخانه سپاه در دوران دفاع مقدس تمام شده و این اثر در حال ویراستاری و آماده‌سازی می‌باشد که ان‌شاءالله اوایل سال آینده به چاپ خواهد رسید.

سردار نائینی افزود: پژوهش اطلس توپخانه سپاه در دوران دفاع مقدس در حال انجام است و تا پایان سال آینده منتشر می‌شود. کتاب نبرد شاخص توپخانه در والفجر ۸ در حال اتمام است. شناسنامه گروه‌های توپخانه ۴۰ رسالت، ۶۳ خاتم، ۱۵ خرداد، ۶۱ محرم و ۵۶ یونس به چاپ رسیده و یا در حال آماده‌سازی برای چاپ می‌باشد که حداکثر تا سال آینده همه گروه‌های توپخانه کتاب شناسنامه و اطلس نبردهای خود را خواهند داشت.

 

۱۲ نفر از فرماندهان رسته تخصصی توپخانه در برنامه جامع مرکز تعریف شده است

وی با اظهار به این‌که در حوزه تاریخ شفاهی ۱۲ نفر از فرماندهان رسته تخصصی توپخانه در برنامه جامع مرکز تعریف شده است، گفت: تاکنون با ۸ نفر از فرماندهان توپخانه سپاه در دوران دفاع مقدس سرداران یعقوب زهدی، محمود چهارباغی، رضا صادقی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین زین‌العابدین احمدی، نورالله کریمی، غلامعلی سپهری و حمید سرخیلی جمعاً ۱۳۷ جلسه و ۳۵۰ ساعت گفتگو انجام شده است.

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس افزود: جلد اول کتاب تاریخ شفاهی سردار یعقوب زهدی اولین اثر از این مجموعه است که امروز از این اثر رونمایی می‌شود.

وی با اشاره به این‌که کتاب تاریخ شفاهی سردار یعقوب زهدی در دو جلد منتشر شده است، اظهار کرد: جلد اول کتاب سردار زهدی، روایت فرمانده توپخانه سپاه در دوران دفاع تا عملیات بدر می‌باشد و جلد دوم آن در حال آماده‌سازی و از عملیات والفجر 8 تا پایان جنگ می‌باشد.

سردار نائینی متذکر شد: ترجیح ما در مصاحبه با فرماندهان حوزه‌های تخصصی انتخاب یک همرزم و مجری آشنا با آن حوزه تخصصی است. اجرای و گفتگوی تاریخ شفاهی سردار زهدی بر عهده همرزم ایشان که خودش از فرماندهان شاخص توپخانه هستند، سردار محمود چهارباغی بوده است.

وی افزود: تدوین این اثر توسط امیرمحمد حکمتیان و ویراستاری اثر توسط دکتر الله کرم عباسی انجام شده است.

لینک کوتاه :
کد خبر : 2125

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال

  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245