آیت الله خامنه ای(رئیس جمهور وقت )گفت: امروز روابط و حركات و تلاشهای سیاسی و دیپلماتیك ما باید در مسیری باشد كه آرمانهای اسلامی و انسانی را مورد تجاوز قرار ندهد و مقصود ما از حركات سیاسی، ادای یك تكلیف الهی است.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، رئیسجمهور (امروز ۱۳۶۱/۰۹/۲۱) در دیدار با وزیر امور خارجه، معاونان، مدیران كل و رؤسای ادارات این وزارتخانه، ضمن انتقاد از عملكرد این نهاد در سالهای قبل، تحولات صورت گرفته در وزارت خارجه را از یك سال پیش مثبت ارزیابی كرد.
تصمیمگیری مستقل در سیاست خارجی بعد از انقلاب اسلامی؛ توصیه به تلاش بیشتر در عرصه سیاست خارجی، حضور فعالتر در مجامع و سازمانهای بینالمللی و بهرهگیری از آموزههای دینی و انقلابی در این مجامع از دیگر محورهای سخنان رئیسجمهور در این دیدار بود.
آیتالله خامنهای ضمن تأكید بر اهمیت و حساسیت وظایف وزارت امور خارجه گفت: متأسفانه وزارت امور خارجه تا قبل از اواسط سال گذشته، مؤسسهای بود كه نهتنها آن امید و انتظاری را كه جمهوری اسلامی از آن داشت برآورده نكرد، بلكه با مطرحشدن افكار و روشهایی غیرانقلابی در آن، دچار یك چرت و سردرگمی نیز شده بود و به همین دلیل است كه مسئولیت و وظایف شما برادران از ظرافت بیشتری برخوردار شده است.
امروز، بحمدالله، مسئولان وزارت امور خارجه ما از افراد متعهدی هستند كه تلاش مجدانه آنها قابللمس است و روابط بینالمللی ما را بهسوی كمال سوق دادهاند، اما ما به این حد قانع نیستیم، زیرا اسلام به ما آموخته است كه همواره بایستی بهتر و كاملتر شویم. ایشان سپس با اشاره به روشهای دیکته شده حاكم بر سیاست خارجی ایران در رژیم گذشته و تأكید بر اینكه در دوران اختناق، سیاست خارجی كشور در وزارت خارجه تدوین نمیشد و این وزارتخانه محلی برای فعالیت و تلاش صادقانه در جهت استقلال كشور نبود، گفت: امروز شما برادران بایستی با تلاش و كوششی افزونتر، بنای مستقلی را بنیاد كنید و به این مهم نیز توجه داشته باشید كه شما تنها مؤسسه دیپلماسی در جهان هستید كه میخواهید و بایستی این بنای مهم را بر اساس یك مكتب و آرمان مقدس بسازید. امروز روابط و حركات و تلاشهای سیاسی و دیپلماتیك ما باید در مسیری باشد كه آرمانهای اسلامی و انسانی را مورد تجاوز قرار ندهد و مقصود ما از حركات سیاسی، ادای یك تكلیف الهی است.
آیتالله خامنهای با اشاره به اینكه در هیچ كشوری خدمتگزاران ملت در نظر مردم بهاندازه كشور ما محبوبیت و مقبولیت ندارند، گفت: ممكن است شما از نوعی دیپلماسی كه بر وزارت خارجههای دیگر حاكم است، برخوردار نباشید، لكن امروز در همه سازمانها و مجامع بینالمللی یك هیئت انقلابی دارید.
وی افزود: شما اكنون بایستی بدون كمترین واهمهای از ملامتگری و خردهگیریهای خارجی و داخلی و با توكل به خداوند متعال، سیاست خارجی انقلاب اسلامی را به نحوی معقول تدوین كنید و در این راه آنچه باید سرلوحه فعالیت شما باشد، اسلام عزیز و نظامی است كه مبتنی بر آن است.
بحمدالله ما امروز تحت تأثیر سیاستهای شیاطین جهانی قرار نمیگیریم و آنها را شریك و صاحب حق در سرنوشت سیاسی خود نمیدانیم.
اكنون ما باید بر اساس یك سیاست تدوینشده، حدود مناسبات خود را با همه كشورهای عالم مشخص كنیم و مناسبات و ارتباطات خارجیمان ضابطه پیدا كند.
رئیسجمهور در پایان ضمن تأكید بر اهمیت ارتباطات بینالمللی و نقش برنامهریزی در این مهم، گفت: جهان تشنه آزادی و استقلال، امروز زمینههای بسیار مساعدی را برای توجه و پذیرش افكار و تعالیم اسلامی از خود نشان میدهد، لذا ما باید طوری حركت كنیم كه در همه مجامع و سازمانهای بینالمللی كه صلاحیت جهانی دارند، حضوری فعال داشته باشیم و همه زیباییها، خودجوشیها، خودكوشیها، تلاشها، ایثارگریها و ارمغانهای این حرمت مردمی مبتنی بر اسلام را به جهانیان عرضه كنیم.
منبع:
روزنامه کیهان، ۱۳۶۱/۰۹/۲۲ ، ص ۱۴