در دیدار رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با جمععی از اصحاب رسانه مطرح شد؛

سردار علیمحمد نائینی با اظهار به اینکه جنگ جدید، جنگ روایت‌سازی ودر هم کوبیدن و فروپاشی اراده‌ها است، گفت: وظیفه ما در جنگ تحریف ساختن روایت، کنترل روایت، تثبیت روایت، مرزبانی از روایت‌هایی است که تا الان انجام شده و حراست از این‌ها و به دست گرفتن روایت د

 

سردار دکتر علیمحمد نائینی به مناسبت بزرگداشت روز خبرنگار با جمعی از اهالی رسانه دیدار کرد. سردار نائینی در این جلسه ضمن تبریک این روز به مصادف بودن روز خبرنگار در ۱۷ مردادماه با ایام سوگواری سالار شهیدان اشاره کرد و گفت: مصادف بودن روز خبرنگار با این ایامی که ایام روایت‌گری کربلاست، خودش می‌تواند پیام‌های خیلی خوبی را برای شما و کار شما داشته باشد. گرامی باد یاد و خاطره همه شهیدان انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، جبهه مقاومت، شهدای امنیت به ویژه شهدای عزیز خبرنگار، تصویربردار‌ها، عکاس‌ها، مدیران تبلیغات و کسانی که در عرصه‌های مختلف خبری و رسانه‌ای به خصوص در دوران دفاع مقدس مجاهدت کردند.

 

رسانه بخشی از قدرت ملی ما در دفاع مقدس بود

وی با بیان اینکه دوران دفاع مقدس عرصه‌های مختلفی را در بر داشت، عنوان کرد: یک عرصه دفاع مقدس جنگ تمام عیار رسانه‌ای بود، همه ظرفیت‌های رسانه‌ای قدرت‌های جهانی ـ منطقه‌ای از رژیم بعث عراق پشتیبانی می‌کردند. متأسفانه این را باید عرض کنم تاکنون به ابعاد مختلف دفاع مقدس پرداخته نشده است، یکی از آن ابعاد دفاع مقدس جنگ رسانه‌ای همزمان با آن جنگ سخت است. از حوادث جنگ روایت‌سازی می‌کردند. برای پشتیبانی از صدام حسین، توجیه جنگ، خط کلی رسانه‌ای رسانه‌ها ایران هراسی بود.

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس به نقش رسانه‌های داخلی در دوران دفاع مقدس پرداخت و گفت: صدام و رسانه‌های حزب بعث برای توجیه جنایت‌های خودشان انقلاب اسلامی را به عنوان یک خطر جهانی و خطر منطقه‌ای روایت می‌کردند و به تصویر می‌کشیدند برای اینکه هزینه‌های آن جنگ را تقسیم کنند و منطقی برای تحلیل آن جنگ پیدا کنند. اینجا است که خبرنگاران به عنوان بخشی از رزمندگان جبهه‌های جنگ یا رزمندگان جبهه جنگ رسانه‌ای خودشان را نشان دادند. صدا و سیما، تریبون‌های نماز جمعه، مدیران تبلیغی در کنار خبرنگاران همگی در این عرصه نقش آفرینی می‌کردند.

سردار نائینی با اشاره به مسئولیت خود در دوران دفاع مقدس به عنوان مسئول تبلیغات جنگ در مجموعه قرارگاه‌های اصلی اظهار کرد: بنا بر تجربه بنده رسالت خبرنگاران در دفاع مقدس را می‌توان در سه محور خلاصه کرد؛ حفظ و انتقال روحیه حماسی ملت ایران، حفظ و ارتقاء روحیه رزمی رزمندگان اسلام و مقابله با عملیات روانی دشمن. این سه بُعد توأماً مورد توجه بود.

وی با تأکید بر اینکه حقیقتاً برخی از خبرنگاران ما قبل از کار خبرنگاری یک رزمنده و مجاهد فی سبیل الله بودند، تصریح کرد: یعنی در خط مقدم درگیری بسیاری از خبرنگاران برای به تصویر کشیدن مجاهدت‌ها و رشادت‌های رزمندگان حضور داشتند و کار خبرنگار‌ها به انتقال به رشادت و پیروزی‌ها خلاصه نمی‌شد، کار خبرنگاری صرفاً این نبود که مردم از حوادث جنگ با خبر شوند. خبرنگاری و رسانه یک عامل تعیین‌کننده در دفاع مقدس بود، بخشی از قدرت ملی ما بود.

مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران با اظهار به اینکه خبرنگاران در دوران دفاع مقدس توطئه‌های دشمن را خنثی می‌کردند، توضیح داد: یعنی خبرنگاران هم حوادث جنگ را روایت می‌کردند و هم با توطئه‌های دشمن مقابله می‌کردند. توطئه‌های دشمن کتمان پیروزی‌ها، مقابله با روحیه مردم و فروپاشی روحیه در سطح ملی با ایجاد التهاب ناشی از بمباران شهر‌ها و ناامیدسازی مردم در پشتیبانی از جنگ بود.

وی یادآور شد: آن چیزی که امروز به عنوان گنجینه صوتی، تصویری و متنی از دفاع مقدس داریم که بخش اصلی و قابل توجه آن در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس استT همه این‌ها نتیجه مجاهدت راویان جنگ و خبرنگاران دوران دفاع مقدس، مدیران رسانه‌ای و تبلیغی است. بنابراین یکی از نقش‌های خبرنگاران و راویان ثبت و ضبط حوادث دوران دفاع مقدس بود.

سردار نائینی اظهار کرد: این نگاه در آن دوران هم بود که ما برای جلوگیری از تحریف جنگ در آینده باید حوادث و رویداد‌ها را ثبت کنیم. اصلاً فلسفه راویان در کنار فرماندهان و ضبط جلسات و نوشتن مشاهداتشان در قالب دفاتر راوی و گزارش عملیات‌ها که یک گزینه بی‌بدیل و منحصربفردی در مرکز اسناد و تحقیقات سپاه ایجاد شده است جلوگیری از تحریف تاریخ جنگ بود.

وی افزود: در دفاع مقدس خبرنگاران جنگ سخت و جنگ نظامی را در ابعاد مختلف پشتیبانی می‌کردند، این جنگ در همه خانه‌های ملت ایران، در همه شهر‌ها و روستا‌ها امتداد داشت، جنگ مردمی بود و این جنگی که در همه جا امتداد داشت، این امتداد توسط کار رسانه‌ای شکل می‌گرفت. بدون این پشتوانه مردمی قطعاً ما شاهد پیروزی‌های افتخارآفرین در دوران دفاع مقدس نبودیم.

سردار نائینی دوران دفاع مقدس را شالوده قدرت جمهوری اسلامی برشمرد و گفت: به تعبیر شهید حاج قاسم سلیمانی دفاع مقدس، قله است و دفاع از حرم، دامنه است یعنی تمام داشته‌های ما در جبهه مقاومت داشته‌هایی است که متکی به یک منبع غنی و ثروت لایزال عظیمی با نام آن معارف و تجربه‌های دوران دفاع مقدس است.

 

جنگ جدید جنگ روایت‌سازی است

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با اشاره به اینکه امروز خبرنگاران افسران جنگ نرم هستند، اظهار کرد: شما خبرنگاران کارشناسان، افسران و فرماندهان این جنگ جدید هستید، جنگ جدید هم جنگ روایت‌سازی است، جنگ در هم کوبیدن و فروپاشی اراده‌ها است، جنگ برای بی‌معنا کردن مقاومت و ناامیدسازی مردم است، این جنگ شکل تکامل یافته جنگ هشت ساله است یعنی دشمن از آن تجربه استفاده کرد جنگی عمیق‌تر، همه جانبه‌تر را طراحی کرد.

وی متذکر شد: این جنگ مبتنی بر فناوری‌های ارتباطی، تکنیک‌های مدیریت ادراک و بسیار خطرناک است. سلاح این جنگ تولید محتوا و روایت‌سازی است، پیروز این جنگ هم کسی است که درک درستی از این صحنه داشته باشد یعنی با قدرت نرم و با مهارت بتواند یک بازیگر موفق در این صحنه باشد؛ به موقع، باورپذیر، مستند، بهترین روایت‌ها را بیان کند.

سردار نائینی با بیان اینکه میان جنگ روایت‌ها و جنگ هشت ساله تفاوت‌های بسیاری وجود دارد، گفت: جنگ هشت ساله یک ظهور و بروز داشت، دیده می‌شد، افراد به راحتی برانگیخته می‌شدند، درگیری در خط با دشمن، بمباران شهر‌ها، شلیک توپ و موشک، همه این‌ها ملموس بود، ما هر روز تشییع شهدا داشتیم، اعزام نیرو داشتیم، اعزام ستون‌های خودرویی در سطح شهر‌ها برای پشتیبانی از جبهه‌ها را داشتیم. فضای حاکم بر دفاع مقدس فضایی بود که همه مردم را در آن جنگ همراه کرده بود، در آن فضا معنویت، معرفت و عقلانیت کاملاً حاکم بود.

 

زیر سؤال بردن وجه عقلانیت دفاع مقدس از اهداف تحریف در روایت از دفاع مقدس است

مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران زیر سؤال بردن وجه عقلانیت دفاع مقدس را از اهداف تحریف در روایت از دفاع مقدس بیان کرد و گفت: همه تصمیمات نظامی در دوران دفاع مقدس همچنانکه در فرمایشان مقام معظم رهبری در چهلمین سالگرد دفاع مقدس مطرح کردند، درباره عقلانیت بود، علاوه بر عنصر معنویت و معرفت یکی از عناصر جدی، عقلانیت بود. یعنی آنجایی که ما تصمیم می‌گیریم که بعد از وجوه سراسری همه جانبه دشمن را متوقف کنیم این یک راهبرد کاملاً عقلایی است، آنجایی که تصمیم می‌گیریم که در سال دوم جنگ، خرمشهر و مناطق اشغالی را آزاد کنیم باز هم یک راهبرد کاملاً عقلایی است.

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس افزود: آنجایی که تصمیم می‌گیریم برای تنبیه متجاوز جنگ را ادامه بدهیم و از حقوق ملت ایران دفاع می‌شود، در شرایطی که بعد از فتح خرمشهر هیچ اراده‌ای برای دادن امتیاز به جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد به رغم اینکه بعد از جنگ حرف‌هایی ‌زده می‌شود، آنجا هم بر مبنای عقلانیت است. حتی پذیرش قطعنامه هم در زمان خودش یک کار عقلایی بود و حضرت امام (ره) هم همین تعبیر را دارند که از هیچ روز جنگ ما پشیمان نیستیم.

وی به تأثیر نقش مردم در برهم زدن تمامی محاسبات دشمن اشاره و بیان کرد: مردم ایران با همه داشته‌ها و ظرفیت‌هایشان به میدان آمدند و بر خلاف برآورد‌های دشمن که این باور را داشتند که ثبات سیاسی نیست، قدرت بازدارندگی نیست و چند روزه می‌توان خوزستان را اشغال کرد و نظام جمهوری اسلامی را براندازی کرد و به تسلیم کشاند، همه مناسبات دشمن را همین مردم به هم ریختند.

 

خبرنگاران؛ افسران جهاد تبیین

سردار نائینی تعبیر افسران جهاد تبیین را برای خبرنگاران به کار برد و گفت: برای یک نبرد پنجاه، شصت روزه والفجر ۸ یا هفتاد، هشتاد روزه کربلای ۴ و ۵ که هر دو این عملیات یک عملیات بود، حداقل هفت ماه تا ده ماه جلسات طرح‌ریزی بود، تمام اسنادش وجود دارد، تمام صوت جلساتش وجود دارد یعنی والفجر ۸ هشت ماه جلسه تحلیلی دارد، فرماندهان صحبت می‌کنند، استدلال می‌کنند، روی همه چیز بحث می‌کنند و در نهایت تصمیم جمعی گرفته شد. حتی آن‌هایی که اختلاف نظر دارند با همه ظرفیت پای کار هستند.

وی از اینکه نتوانسته‌ایم روایت‌های همه جانبه و کاملی را از دوران دفاع مقدس نقل کنیم، ابراز تأسف کرد و گفت: البته تاکنون کار‌های زیادی انجام شده است، ولی هنوز نتوانسته‌ایم به آن هدف کلی برسیم.

مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران با اظهار به اینکه جریان تحریف پایان ندارد، اظهار کرد: جهاد تبیینی که مقام معظم رهبری فرمودند امروز کلیدی‌ترین موضوع برای پیروزی در میدان جنگ و نبرد است و چون ما با جریان تحریف مواجه هستیم، جریان تحریف پایان ندارد و بسیار فعال است. وظیفه ما در جنگ تحریف ساختن روایت، کنترل روایت، تثبیت روایت، مرزبانی از روایت‌هایی است که تا الان انجام شده و حراست از این‌ها و به دست گرفتن روایت درست و مستند و معتبر شرط پیروزی در این میدان است و همه‌اش هم متکی به قدرت روایتگری و توانمندی‌های شما در عرصه خبر است.

وی با اشاره به اینکه امروز کل جریان انقلاب اسلامی هدف قرار گرفته است، متذکر شد: محل اصلی منازعه جریان انقلاب با جبهه باطل و معارض در همین جهاد تعریف شده است. همه عوامل مقاومت و ‌ایستادگی را امروز در جنگ مورد هدف قرار دادند تا آن را تضعیف کنند و روایت می‌سازند که مقاومت بی‌فایده بوده است، ‌امیدی به حل مشکلات مردم نیست.

 

تبیین، رسالت جدی خبرنگاران در جنگ روایت است

سردار نائینی تأکید کرد: بنابراین یک بخش جدی کار شما عزیزان علاوه بر آگاه‌سازی و کار خبری متعارف رسانه‌ای، تبیین است، تبیین یعنی هر کاری که شما انجام می‌دهید باید به این ویژگی تبیین بودنش خیلی توجه شود که خبرنگار کارش به اطلاع‌رسانی خلاصه نشده است و وجه تبیینی کار خبری امروز اهمیت دارد و شاخص هم این است که روایت اقناع‌کننده باشد، روایت همراه‌کننده باشد، معتبر و آگاه ساز باشد.

وی افزود: جنگ نرم یعنی همراه‌سازی، یعنی اگر دشمن در جنگ نرم موفق به همراه‌سازی شد کارش را پیش برده است و شما زمانی از جنگ نرم برخوردار هستید که بتوانید در مواجهه در فضای جنگ نرم دیگران را با خودتان همراه کنید یعنی روایت رسانه‌ای صرفاً قدرت متقاعدسازی نیست، قدرت متقاعدسازی و همراه‌سازی باید داشته باشد. در این فضا باید بجنگید امروز صاحب‌نظران بر این باورند که مؤلفه اصلی قدرت، قدرت مدیریت افکار عمومی است، قدرت رسانه‌ای است، قدرت نرم است.

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس از پیچیدگی کار در این فضا گفت و عنوان کرد: جریان تحریف خودباوری داخلی را تخطئه می‌کند. پس جریان تحریف جریان انقلابی و از کانون‌های قدرت انقلاب اعتبارزدایی می‌کند و دقیقاً مکتب حضرت امام (ره) و مکتب حاج قاسم و مکتب دفاع و مقاومت را هدف قرار می‌دهند و تمام قله‌های تاریخی انقلاب، دفاع مقدس، مناسبت‌های مهم و ایام اللهی که در قرآن کریم هم آمده است مورد تحریف قرار می‌گیرد.

وی بر داشتن مهارت در جهاد تبیین و جنگ روایت‌ها تأکید کرد و گفت: جنگیدن در همه عرصه‌ها نیاز به باور دارد یعنی باید جنگ را باور کرد، نیاز به دانش، اخلاص، صداقت، مقاومت و پایداری دارد، اما در عرصه جنگ علاوه بر همه این‌ها نیاز به مهارت تولید محتوا، روایت، فهم این صحنه پیچیده، ابزار‌های بسیار پیچیده‌ای در این صحنه وجود دارد. جنگی که الان در آن قرار داریم خیلی پیچیده است.

سردار نائینی اظهار کرد: غربی‌ها برای تغییر رفتار جامعه و سبک زندگی مطالعات گسترده کرده‌اند، یعنی همانطور که ساختار یک موشک را کشف می‌کنند متغیر‌های مختلف بررسی می‌کنند که چگونه می‌شود فرهنگ یک جامعه را تغییر داد، قصه‌های یک جامعه را تغییر داد، ارائه یک جامعه را تضعیف کرد. کار می‌کنند و آثار زیادی هم در این زمینه‌ها در حوزه تغییر رفتار جوانان منتشر شده است.

وی با بیان این که رسانه‌ها در تمامی میدان‌های مختلف علاوه بر دفاع مقدس نقش آفرین بوده‌اند، گفت: در جبهه مقاومت و در فضایی که ما واقعاً به سختی می‌توانستیم حضور خودمان را در میدان‌های مختلف از جمله سوریه روایت کنیم، با روایت رسانه‌ها این حضور در همه ابعادش رسانه‌ای شد و امروز هم صد‌ها کتاب در مورد خاطرات جبهه مقاومت داریم و جالب است که کتاب‌های جبهه مقاومت بسیار پرمخاطب شده است.

 

فتنه ۸۸ از مصادیق جنگ تمام عیار علیه انقلاب اسلامی بود

مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران به فتنه ۸۸ و نقش آفرینی رسانه‌ها در مقابله با آن که اقدامی بسیار خطرناک و براندازانه بود اشاره و بیان کرد: دشمن با همه ظرفیت‌هایش در سال ۸۸ ‌امید براندازی داشت. فتنه ۸۸ یکی از مصادیق جنگ تمام عیار علیه انقلاب اسلامی بود. قدرت‌های غربی با بهره‌گیری از تجارب موفق شیوه‌های براندازی غرب و انقلاب رنگی طراحی کردند و همان فتنه که هدفش براندازی بود راه انداختند. بازیگران و رهبران داخلی هم نقش پیاده نظام را داشتند. اما مردم به محض این که فهمیدند ماجرا چیست، آن توطئه را کاملاً در هم شکستند. سران داخلی فتنه که بعضی از آن‌ها هم در فضای رسانه با همه خباثت‌هایی که داشتند رجزخوانی می‌کنند، واقعاً عامل اصلی تحریم‌های همه جانبه علیه ایران بودند.

وی افزود: در خرداد سال ۸۹ در مؤسسه برونکینگز، وزیر خارجه آمریکا این موضوع را صریح اعلام می‌کند، و اسنادش وجود دارد یعنی همه آن کسانی که فتنه ۸۸ را راه انداختند می‌گفتند چون ما نتیجه نگرفتیم راهش خسته کردن مردم ایران با جنگ اقتصادی است. این‌ها جنایت کردند، مسئول پیاده‌سازی یک طرح براندازی آمریکایی ـ صهیونیستی در داخل بودند و مردم ایران هم با حماسه بزرگی به نام ۹ دی در دهن این‌ها زدند.

سردار نائینی متذکر شد: نباید اجازه تحریف تاریخ انقلاب از جمله فتنه ۸۸ داده شود و عده‌ای در همین مدت با تحریف، این فتنه ۸۸ را به یک دعوای انتخاباتی تنزل دادند و تلاش کردند که جای حق و باطل در مورد فتنه عوض شود، روایت فتنه ۸۸ را به عنوان براندازی کتمان کردند. به طور قطع آن کسانی فتنه ۸۸ را در داخل مدیریت کردند و به عنوان سران فتنه مطرح شدند نتیجه یادگیری‌های صهیونیستی‌ها و آمریکایی‌ها بود، بعد هم با تمام وجود سرانشان آمدند چون احساس کردند که کار نظام تمام است، موضع‌گیری‌های آشکار کردند و تمام انقلاب را هدف قرار دادند.

وی افزود: این‌ها از همان قوم و قماشی بودند که در مقابل امام حسین (ع) و جبهه حق اردوکشی کردند، این اردوکشی همان اردوکشی است. با عاشورای ۸۸ و عاشورای ۱۴۰۱ با شهدای جبهه مقاومت در افتادند. اسلام ستیزی، عاشوراستیزی، مقابله با شهدای جبهه مقاومت شهید والامقام شهید حاج حسین همدانی، شاخصه اصلی سران هتاک فتنه ۸۸ است. همه این رفتار‌های سیاسی و رسانه‌ای و خباثت‌آمیز هم ناشی از تفکرات سکولاریستی و فاشیستی این لاشه‌های سیاسی متحرک و در واقع مردگان همان سیاسی ۸۸ است. فکر می‌کنند که این‌ها حیاتی در فضای افکار عمومی دارند.

راه‌اندازی سامانه فکور

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس از راه‌اندازی سامانه فکور خبر داد و در این باره اظهار کرد: در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس مهم‌ترین کاری که به خصوص در این پنج سال اخیر انجام داده‌ایم گویا کردن اسناد است. سامانه بسیار خوبی با عنوان فکور دارد راه‌اندازی می‌شود که در واقع دانشنامه جنگ است.

وی به فعالیت‌های مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس پرداخت و گفت: ۵۶۰ پروژه تحقیقاتی فعال در حال اجرا داریم و آنچه که در حال اجرا است چند برابر این اقدامات پژوهشی است که در برنامه آمده است و باید در آینده دنبال و اجرا شود.

 

برگزاری چهارمین دوره «یاد‌ها و نام‌ها» در هفته دفاع مقدس

سردار نائینی در ادامه به برنامه‌های مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در هفته دفاع مقدس اشاره و عنوان کرد: در هفته دفاع مقدس امسال چهارمین دوره «یاد‌ها و نام‌ها» را ان شاءالله برگزار خواهیم کرد. در این مراسم ۶۰ نفر از فرماندهان جدیدی که در یک سال اخیر اهتمام به تاریخ شفاهی‌شان در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس داشتند توسط فرمانده محترم کل سپاه از آن‌ها تقدیر می‌شود و حدود ۲۰۰ اثر جدید پژوهشی و اسنادی رونمایی خواهد شد و از خانواده محترم فرماندهان شهید والامقام که در یک سال اخیر به شهادت رسیدند تجلیل خواهد شد.

 

انجام ۸۰ درصد تاریخ شفاهی فرماندهان شاخص دفاع مقدس

وی با اظهار به اینکه تا کنون توانسته‌ایم تاریخ شفاهی تقریباً ۸۰ درصد فرماندهان شاخص دفاع مقدس را بگیریم، بیان کرد: ۸۰ درصد فرماندهان قرارگاه‌های اصلی، قرارگاه‌های میانی، فرماندهان لشکر‌ها و مسئولین واحد‌های تخصصی که حدود ۲۰۰ نفر هستند و حدود ۵۰۰ نفر از فرماندهان گردان‌های زمان جنگ هم تا الان تاریخ شفاهی‌شان گرفته شده است که سوم خردادماه ماه از ۳۵۰ الی ۴۰۰ تن از آن‌ها را تحت عنوان «قهرمانان خط شکن» تجلیل شدند.

لینک کوتاه :
کد خبر : 1913

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال

  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245