آمریكا برای بهدست آوردن اكثریت قاطع آراء به منظور تصویب طرح مجازات ایران در صورت مخالفت این كشور با قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت، با ۹ كشور عضو شورا مذاكراتی انجام داده است.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، گزارشهای مطبوعات امارات حاكی است كه آمریكا برای بهدست آوردن اكثریت قاطع آراء به منظور تصویب طرح مجازات ایران در صورت مخالفت این كشور با قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت، با ۹ كشور عضو شورا مذاكراتی انجام داده است.
روزنامه "الاتحاد" چاپ ابوظبی، در شماره امروز خود (۱۵/۹/۱۳۶۶) در ادامه این خبر به نقل از منابع آگاه دیپلماتیك در سازمان ملل، نوشته است:
آمریكا در این زمینه با اعضای جدید شورای امنیت مانند برزیل، سنگال، الجزایر، یوگسلاوی و نپال مذاكراتی انجام خواهد داد.
بنا بر همین گزارش، امریكا از این طریق میتواند با بهدست آوردن اكثر آرای اعضای شورای امنیت، طرح مجازات را تصویب كند و مانع وتوی احتمالی شوروی شود.
برخی نخبگان امریكا، از جمله سفیر پیشین این كشور در عربستان تحریم تسلیحاتی ایران را بهعنوان راهحل پایان جنگ چندان كارآمد نمیدانند و جلوگیری از صدور نفت ایران را راهحل اصلی میدانند.
جیمز اكنیز كه كارشناس مسائل خاورمیانه نیز میباشد، در مصاحبه با روزنامه چوردن تایمز گفت: نباید گذاشت حتی یك قطره نفت ایران از تنگه هرمز حمل شود و كشورهای عربی باید متحد شده و تنگه هرمز را مسدود كنند.
یكی از راههای رسیدن به این مقصود، انهدام ترمینال نفتی خارك در خلیجفارس میباشد و اگر به عراق موشكهایی داده شود كه دارای بُرد كافی و قدرت تخریبی قوی باشد، میتواند خارك را نابود كند.
همچنین یك نشریه داخلی كه نظرهای كارشناسی وزارت خارجه ایران را منعكس كرده، وضعیت كنونی جنگ را حساس دانسته و نوشته است:
ارتباط مجدد بعضی كشورهای عربی با مصر، علنیتر شدن حمایتهای كویت و عربستان از رژیم صدام و ضدیت آنان با ایران، بهبود نسبی صدور نفت عراق، حضور نظامی گسترده امریكا و دول غربی در خلیجفارس و تلاشهای آنان جهت تحریم اقتصادی و تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران، همه و همه نشان حساسیت شدید این مرحله از جنگ است.
منبع:
۱-خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه گزارشهای ویژه، شمارههای ۲۶۲، ۲۶۳،
۲-سند شماره ۲۱۳۳۷ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: منابع سیاسی خارجی، ۱۵/۹/۱۳۶۶، ص ۵