ایالات متحده میكوشد متحدان بیشتری را در خلیجفارس درگیر كند. وزارت دفاع استرالیا سرگرم بررسی طرح اعزام یك ناوچه نیروی دریایی و یا یك هواپیمای تجسسی نیروی هوایی كشور به خلیجفارس است.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، عراق امروز (۶/۹/۱۳۶۶) در خلیجفارس دست به یك حمله هوایی جدید زده است. نام نفتكشی كه موردحمله قرارگرفته، استیكیلون و ملیت آن پانامایی است
رادیو امریكا دراینباره گفت: طی دو هفته گذشته عراق بیش از ۲۰ حمله هوایی را در منطقه خلیجفارس گزارش كرده است و در پاسخ، نیروی دریایی منظم ایران و واحدهای دریایی سپاه پاسداران انقلاب به تعداد حملاتشان بر شناورهای تجاری در این راهآبی افزودهاند.
بر اساس گزارش لویدز لندن كه امروز منتشر شد، طی شش سال و نیم گذشته مجموعاً ۴۱۲ شناور در خلیجفارس هدف حمله قرار گرفتند.
به گزارش لویدز لندن، در سال جاری ۱۴۴ حمله انجامشده است. دراینباره خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز با اعلام اینکه حملات به كشتیها از زمان حضور آمریكا در خلیجفارس دو برابر شده، گزارش داد:
واحد اطلاعاتی كشتیرانی لویدز اعلام كرد از ماه مه ۱۹۸۱ (اردیبهشت ۱۳۶۰) تاكنون ۴۱۲ كشتی در خلیجفارس موردحمله قرارگرفتهاند.
به گزارش آسوشیتدپرس از لندن، واحد اطلاعات لویدز كه تحركات كشتیرانی در سراسر جهان را تحت نظر دارد، در گزارش خود افزوده است: تنها در سال جاری مسیحی ۱۴۴ موردحمله به كشتیها در خلیجفارس گزارششده است. همچنین ۹۳ كشتی در بنادر خلیجفارس موردحمله قرارگرفتهاند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی كه خبر فوق را در كشور مخابره كرده در تحلیل خود ذیل آن آورده است كه آمار ارائهشده از سوی واحد اطلاعاتی لویدز نشاندهنده این مطلب است كه از زمان حضور ناوگانهای امریكا و سایر كشورهای همگام باسیاست این كشور در خلیجفارس تحت عنوان تضمین كشتیرانی، به ۲۳۷ كشتی حمله شده درحالیکه در طول سالهای جنگ تحمیلی و با آنكه ناوگانهای جنگی امریكا در خلیجفارس حضور وسیع نداشته است، ۱۷۵ فروند كشتی موردحمله قرارگرفته بود و رفتوآمد كشتیها نیز در امنیت بیشتری انجام میشد.
ایالاتمتحده میكوشد متحدان بیشتری را در خلیجفارس درگیر كند. باب هوگ؛ نخستوزیر استرالیا، گفت: ممكن است بیست غواص نیروی دریایی استرالیا برای كمك به حفاظت از كشتیرانی به خلیجفارس فرستاده شوند.
رادیو بی. بی. سی. در ادامه این خبر افزود: به گفته وزارت دفاع استرالیا، شولتز؛ وزیر خارجه امریكا، خاطرنشان كرده بود كه اگر استرالیا داوطلب شركت در این فعالیتها نشود، واشنگتن رسماً از آن كشور تقاضای كمك خواهد كرد.
باوجوداین، او اذعان كرد كه چنین اقدامی به بیطرفی كامل كه استرالیا تابهحال در درگیری ایران و عراق اختیار كرده، پایان خواهد داد؛ اما درعینحال كین ویزلی؛ وزیر دفاع استرالیا، گفت اگر استرالیا چنین درخواستی را نپذیرد، روابطش با ایالاتمتحده و بریتانیا صدمه خواهد دید.
استرالیا در تلاش برای حفاظت از كشتیرانی در خلیجفارس، احتمالاً به ایالاتمتحده امریكا و كشورهای اروپایی خواهد پیوست. خبرنگار صدای امریكا از سیدنی گفت: دولت استرالیا سرگرم بررسی طرح اعزام گروهی از غواصان نیروی دریایی این كشور به حوزه خلیجفارس است.
در سند محرمانه دولت استرالیا كه توسط وزیر دفاع آن كشور تهیهشده، آمده است كه واشنگتن از حضور نیروهای استرالیایی در خلیجفارس بهعنوان نشانهای از حمایت آن كشور از عملیات امریكا در منطقه استقبال خواهد كرد.
در متن سند محرمانه گفتهشده است كه وزارت دفاع استرالیا سرگرم بررسی طرح اعزام یك ناوچه نیروی دریایی و یا یك هواپیمای تجسسی نیروی هوایی كشور به خلیجفارس است.
استرالیا تاكنون در جنگ ایران و عراق موضع بیطرفانه اتخاذ كرده بود تا بهاینترتیب از صادرات غله و گوشت به خلیجفارس كه سالانه معادل بیش از یك میلیارد دلار است، حفاظت كند.
آلمان نیز مانند استرالیا برای ایفای نقش مستقیم در خلیجفارس تحتفشار ایالاتمتحده است. اشله كنت واریت؛ مدیركل سیاسی وزارت خارجه آلمان غربی، دراینباره گفت: سیاست ما آشكار است: ما به خلیجفارس كشتی نخواهیم فرستاد. از ما و متفقین اروپایی برای حضور در خلیجفارس درخواست شده است ولی ما از روش دیگران پیروی نخواهیم كرد.
در كنگره امریكا از ما انتقاد كردند ولی ما گفتیم نمیتوانیم به خلیجفارس كشتی بفرستیم فقط بهعنوان یك ژست سیاسی چند كشتی به مدیترانه فرستادیم.
منابع:
۱-خبرگزاری جمهوری اسلامی، گزارشهای ویژه، شمارههای ۲۵۳، ۲۵۶
۲-سند شماره ۲۱۲۷۴۳ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: منابع سیاسی خارجی، ص ۲