در نشست شورای امنیت سازمان ملل، همه پانزده عضو شورای امنیت، بدون توجه به نظرهای ایران که خواستار معرفی و تنبیه متجاوز و پرداخت غرامت به طرف آسیبدیده بود، به قطعنامه ۵۹۸ رأی مثبت دادند.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، سرانجام پس از ماهها بحث و گفتوگو، ۱۳۶۶/۴/۲۹ جلسه شورای امنیت سازمان ملل که در جمع آنان، وزیران خارجه چهار کشور آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان غربی به نشانه جدیت و عزم اعضای شورا، در این جلسه حاضرشده بودند؛ در ساعت ۱۵ بهوقت محلی، تشکیل شد.
در این نشست، همه پانزده عضو شورای امنیت، بدون توجه به نظرهای ایران که خواستار معرفی و تنبیه متجاوز و پرداخت غرامت بهطرف آسیبدیده بود، به قطعنامه ۵۹۸ رأی مثبت دادند.
در جلسه امروز شورای امنیت سازمان ملل بدون توجه به نظرات ایران، قطعنامه ۵۹۸ بهاتفاق آرا تصویب شد. روزنامه کیهان به نقل از خبرگزاریها گزارش داد: بهموجب این قطعنامه، کمیته ویژهای از طرف سازمان ملل جهت بررسی و تعیین آغازگر جنگ تحمیلی و برآورد خسارات مالی به تهران و بغداد اعزام خواهد شد.
در این قطعنامه که در واقع تأیید قطعنامه شماره ۵۸۲ سال گذشته این شورا میباشد، پرداخت غرامت جنگی و آزادی و بازگشت اسرای جنگی به دو کشور گنجانیده شده است.
پانزده عضو شورای امنیت با تصویب قطعنامه ۵۹۸ خواستار آتشبس فوری میان ایران و عراق، بازگشت نظامیان به مرزهای شناختهشده بینالمللی و اعزام کارشناسان سازمان ملل برای اجرای مقررات آتشبس به منطقه شدهاند.
در قطعنامه فوق گفته میشود که شورا طبق بندهای ۳۹ و ۴۰ منشور سازمان ملل عمل خواهد کرد. بهموجب این دو ماده چنانچه هر یک از طرفین درگیر در جنگ، مفاد قطعنامه را نپذیرد، جامعه بینالمللی آن کشور را تحریم اقتصادی همهجانبه خواهد کرد.
در قطعنامه، اعضای شورا از خاویر پرز دکوئیار خواستهاند که نقش فعالتری در اجرای مفاد قطعنامه به عهده بگیرد و شورا را در جریان کل قضایا قرار دهد.
وزیرخارجه انگلیس در جلسه امشب شورا گفت: اشاره قطعنامه به بندهای ۳۹ و ۴۰ منشور سازمان ملل، نشان میدهد جامعه بینالمللی اهتمام دارد که به این جنگ پایان دهد.
در پایان جلسه امشب، عصمت کتانی نماینده عراق در سازمان ملل، در سخنان کوتاهی از دبیرکل و اعضای شورای امنیت تشکر کرد. دبیرکل سازمان ملل پس از پایان اجلاس، با نمایندگان ایران و عراق بهطور جداگانه دیدار کرد و متن قطعنامه را در اختیار آنها قرار داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، چند ساعت پیش از تصویب قطعنامه شورای امنیت در خصوص پایان جنگ عراق و ایران، جورج شولتز وزیر امور خارجه آمریکا، به همراه خاویر پرز دکوئیار دبیرکل این سازمان و وزرای امور خارجه شش کشور عضو شورای امنیت به بررسی اوضاع خلیجفارس پرداختند.
بلافاصله پس از صدور قطعنامه ۵۹۸ رونالد ریگان رئیسجمهور آمریکا در بیانیهای، از صدور این قطعنامه اظهار خشنودی کرد. خبرگزاری فرانسه گزارش داد: وی اظهار امیدواری کرد که طرفین درگیر در جنگ، به این درخواست احترام بگذارند.
در این بیانیه که بهوسیله سخنگوی کاخسفید خوانده شد، آمده است: آمریکا برای تعهدات خود برای تأمین امنیت و آرامش برای دوستان خود که درگیر جنگ خلیجفارس نیستند، پایبند خواهد بود. تلاش ما در این مورد، فقط جلوگیری از تهدیدهای روزافزون که منافع حیاتی آمریکا و جهان با آن روبهرو است و نیز تسریع حل جنگ ایران و عراق میباشد. هدف ما دستیابی به صلح است نه شرکت در جنگ و برافروختن آن.
از سوی دیگر، سخنگوی کاخ سفید خاطرنشان ساخت: در صورت عدم توجه به این قطعنامه، آمریکا آماده است تا ظرف مدت نسبتاً کوتاهی، در مورد قطعنامه دوم که هدف از آن افزایش ارزش قطعنامه اول است، تلاش نماید.
آلمان غربی نیز به ایران هشدار داد که در صورت خودداری از پذیرفتن قطعنامه، با انزوای بیشتری روبهرو خواهد شد. خبرگزاری رویتر با اعلام این خبر به نقل از منابع دیپلماتیک، میافزاید: هانس دیتریش گنشر وزیرخارجه آلمان، بهطور روزافزونی بهعنوان پل بین غرب و ایران عمل کرده و با آقای ولایتی وزیرخارجه ایران در تماس بوده است.
منبع:
علیرضا لطفالله زادگان، محمدحسین جمشیدی، روزشمار جنگ ایران و عراق: تصویب قطعنامه ۵۹۸؛ زمینههای سیاسی و نظامی (کتاب چهل و نهم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران ۱۳۸۷، صص ۷۰۳، ۷۰۴، ۷۰۵