روزنامه کریستین ساینس مانیتور: تهاجم گسترده ایران علیه جبهه جنوبی عراق ظاهراً نیروهای ایرانی را بیش از هر زمان دیگر به تصرف دومین شهر بزرگ عراق نزدیک کرده است اگر ایران بصره را فتح کند، آنگاه کابوس رژیمهای میانهرو عرب درباره غلبه بیچونوچرای ایران بر عراق معنی جدیدی خواهد یافت. به گفته تحلیل گران عرب در اردن و مصر، سقوط بصره دستاوردی استراتژیک و روانی برای ایران خواهد بود.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، با تداوم عملیات کربلای ۵، تحلیل و تفسیر رسانههای غربی درباره اهداف این عملیات و سقوط احتمالی بصره و تأثیر آن بر آینده جنگ و اوضاع کشورهای حامی عراق در منطقه همچنان ادامه دارد.
خبرگزاری رویتر امروز (۳۰/۱۰/۱۳۶۵) گزارش داد: گزارشهای مربوط به موفقیتهای اخیر ایران، نگرانیهای شدیدی در بین کشورهای عربی واقع در ساحل جنوبی خلیجفارس که عموماً از عراق در جنگ شش سال و نیمهاش با ایران حمایت کردهاند به وجود آورده است.
رویتر همچنین مینویسد: این جنگ مسئله عمده در اجلاس هفته آینده سران کنفرانس اسلامی در کویت که در بیخ گوش جبهه جنگ قرار دارد محسوب میشود؛ بااینحال با توجه به تحریم شدن این اجلاس و از پیش نادیده گرفتن قطعنامههای آن از سوی ایران، شانس کمی برای آن در حل قضیه جنگ وجود دارد.
روزنامه لوموند چاپ پاریس نیز نوشته است: آنچه مسلم است، این است که سقوط بصره در تهران بهمثابه اولین قدم بهسوی سرنگونی رژیم صدام حسین ارزیابی میشده و میشود.
لوموند همچنین با اشاره به اجلاس سران کشورهای اسلامی که قرار است شش روز دیگر در کویت برگزار شود، نوشته است: مسئولان جمهوری اسلامی نهایت کوشش را بهکاربردهاند تا کنفرانس اسلامی در این امیرنشین کوچک که حامی نزدیک عراق است، برپا نشود.
کربلای ۵ بهاینترتیب با به محاصره در آوردن بصره نهتنها این بندر بزرگ جنوبی عراق را از بقیه این کشور جدا میکند، بلکه راه کویت را از راه دریا به عراق قطع میکند و این امیرنشین را در معرض تهدید نظامی قرار میدهد.
سقوط بصره کابوس رژیمهای عرب منطقه
روزنامه کریستین ساینس مانیتور چاپ آمریکا هم در شماره امروز خود به بررسی آخرین تحولات عملیات کربلای ۵ پرداخت و نوشت: به گفته تحلیل گران غربی و عربی مسائل خاورمیانه، آخرین تهاجم ایران علیه عراق میتواند در جریان جنگ خلیجفارس تغییر فاحشی ایجاد کند.
تهاجم گسترده ایران علیه جبهه جنوبی عراق ظاهراً نیروهای ایرانی را بیش از هر زمان دیگر به تصرف دومین شهر بزرگ عراق نزدیک کرده است. پیشرویهای ایران یکبار دیگر این پرسش را مطرح میکند که عراق تا چه حد قادر به تحمل مجازات خواهد بود. اگر ایران بصره را فتح کند، آنگاه کابوس رژیمهای میانهرو عرب درباره غلبه بیچونوچرای ایران بر عراق معنی جدیدی خواهد یافت. به گفته تحلیل گران عرب در اردن و مصر، سقوط بصره دستاوردی استراتژیک و روانی برای ایران خواهد بود.
ناامن شدن کنفرانس عدم تعهد در کویت
روزنامه فایننشال تایمز نیز در شماره امروز خود در گزارشی از مبدأ مسقط نوشت: حتی اگر ایران درصدد برنیاید بر خطوط دفاعی باقیمانده در شرق بصره حمله کند؛ به عقیده این منابع (دیپلماتهای عرب و غربی منطقه) پیشرویهایی که ایران تاکنون کرده است ممکن است این شهر را برای عراقیها غیرقابلسکونت سازد.
این روزنامه با اشاره به شنیده شدن صدای درگیریها در کویت؛ میزبان اجلاس سران ۴۶ کشور عضو کنفرانس اسلامی مینویسد: باوجوداینکه مقدمات این کنفرانس همچنان در حال انجام است؛ ممکن است بسیاری از سران کشورها عاقلانه بودن پرواز به فرودگاهی که فقط ۵۰ مایل (۸۰ کیلومتر) از جبهه جنگ فاصله دارد را زیر سؤال ببرند.
یکسره شدن کار عراق با سقوط بصره
در این میان روزنامه ایتالیایی استامپا در شماره امروز خود ضمن تفسیری درباره تحولات اخیر جنگ نوشت: استعفای داوطلبانه صدام میتواند مقدمهای برای پایان جنگ ایران و عراق از طریق مذاکره باشد.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی از رم این روزنامه با اشاره به تحولات اخیر جنگ مینویسد: هنوز نمیتوان در مورد امکان خاتمه قریبالوقوع جنگ اظهارنظر نمود اما حسب ظاهر تغییراتی که در حال انجام است به شکست عراق خواهد انجامید. سقوط بصره کار عراق را یکسره خواهد کرد و در صورت استقرار یک جمهوری اسلامی در بصره، این شهر مهم به نقطه عطفی برای شیعیان عراق تبدیل خواهد شد.
منبع:
ابوالقاسم حبیبی، ایرج همتی، روزشمار جنگ ایران و عراق: کربلای ۵؛ تلاشی دیگر برای تعیین سرنوشت جنگ (کتاب چهل وششم-جلد ۱)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران ۱۳۹۸، صص ۹۰۶، ۹۰۷، ۹۰۸، ۹۰۹، ۹۱۰