به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، در مراسم اختتامیه سومین دوره دوسالانه انتخاب آثار برتر مدافعان حرم و جبهه مقاومت «جایزه سرلشكر پاسدار شهید حاج حسین همدانی» سردار گلعلی بابایی دبیر علمی این دوسالانه بیانیه هیئتداوران را قرائت کرد.
در این بیانیه میخوانیم:
«بنام خداوند لوح و قلم»
بیانیه دبیر علمی سومین دوسالانه انتخاب آثار برتر محور مقاومت جایزه شهید همدانی
«.... زمان؛ چون بادی است که میوزد. گاه هست و گاه نیست. پندار ما این است که شهیدان رفتهاند و ما،
ماندهایم. غافل از آنکه شهیدان ماندهاند و بادِ زمانه، ما را با خود برده است!»
«سید شهیدان اهل قلم سید مرتضی آوینی»
برگزاری سومین دوره دوسالانه انتخاب آثار برتر مدافعین حرم محور مقاومت؛ جایزه شهید همدانی را در شرایطی به پایان میرسانیم که جهان ما این روزها سخت متأثر از رویدادهای حیرتانگیزی است که در ریشهیابی زمینههای حدوث و بروزشان به اعتراف دوست و دشمن، نقشآفرین اصلی؛ شهیدان عزّت آفرین مدافع حرم و محور مقاومت بودهاند.
کیست که نداند حماسهآفرینی این روزهای فرزندان رشید ملت ستم دیده فلسطین در غزه و نبرد طوفان الاقصی، نتیجه طبیعی روند تکامل همبستگی و هماهنگی یکایک رزمندگان و مردمان کشورهای محور مقاومت در ایران، عراق، سوریه، لبنان، یمن و فلسطین است. کیست که نشنیده باشد بیانات روشنگر قافلهسالار انقلاب اسلامی را که بارها و بارها به مردم ایران متذکر شدند:
«... اگر این جوانها این شهداء و امثال سردار سپید روی و سپید موی ما شهید حاج حسین همدانی به جنگ دشمنان خبیث ملت انقلابی ایران نمیرفتند ما امروز مجبور بودیم در خیابانهای کرمانشاه و همدان و قزوین با آنان بجنگیم!»
ضمن بزرگداشت یاد و مجاهدات مانای یکایک رزمندگان شهید، جانباز و ایثارگر محور مقاومت، بهویژه سردار دلها حاج قاسم سلیمانی، حبیب مدافعین حریم حرم آل الله؛ حاج حسین همدانی، شهیدان مظلوم و بیدفاع غزه و خانوادههای سربلند ایشان و با عرض خیرمقدم به حضار محترم، مراسم اختتامیه سومین دوره دوسالانه جشنواره كتب محور مقاومت جایزه شهید همدانی را آغاز میکنیم.
به استناد فراخوانهای این دوره، آثار ارسالی به دبیرخانه سومین دوسالانه جایزه شهید همدانی، کتابهایی را در برمیگرفت که در بازه زمانی ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ خورشیدی منتشر شده بودند بر این اساس در پایان فراخوان حدود ۵۰۰ عنوان کتاب از سوی ناشران و نویسندگان داخلی و خارجی به این دبیرخانه ارسال گردید. کتابهایی به زبانهای فارسی، عربی، انگلیسی، روسی، آذری ترکی استانبولی، اردو و کردی.
این آثار در ۶ گروه شامل: خاطره، پژوهش، زندگینامه، داستان کودک و نوجوان و حوزه بینالملل دستهبندی شدند تا توسط ۸ گروه داوری مورد ارزیابی قرار بگیرند.
لازم به ذکر است که دو گروه داوری افزوده شده مربوطاند به بخشهای ویراستاری و هنری جایزه شهید همدانی که در ربط مستقیم با هر ۶ گروه فوق بودهاند.
پس از پایان مرحلهی گردآوری و دستهبندی کلیه آثار در اختیار داوران گروهای هشتگانه، جهت ارزیابی و گزینش آثار برتر قرار گرفتند بحمدالله داوران محترم هر گروه نیز با وسواس و دقت فراوان آثار برتر هر بخش را در زمان معین انتخاب کردند.
اینک ضمن تبریک به نامزدهای هر گروه که به مرحله پایانی راهیافتهاند؛ بهویژه حائزین رتبههای برتر سپاس قلبی خود را نثار کلیه نویسندگان و پژوهشگرانی مینمایم که با ارسال آثار خود به این جشنواره، بر رونق علمی آن افزودهاند. همچنین فرصت را غنیمت شمرده از یکایک داوران و سرداوران عزیز که به رغم فرصت کم، امر مهم، داوری را با بهترین وجه به سرانجام رساندهاند تشکر و قدردانی مینمایم همچنین سپاسگزار همراهی و مساعدتهای بیدریغ سردار حسنزاده، سردار نائینی، تمامی زحمت کشان سپاه محمد رسولالله (ص)، مرکز اسناد تحقیقات دفاع مقدس و انتشارات ۲۷ بعثت در برگزاری هر چه بهتر این جشنواره هستم.
در پایان تذکر سه نکته کلیدی را ضروری میدانم:
- چنین به نظر میرسد که همچنان در بخش پژوهش و رمان با فقر شدید آثار روبهرو هستیم. امید آنکه محققین مؤلفین و ناشرین محترم به این دو گونه ادبیاتی مهم توجه بیشتری داشته باشند.
- آنچه که از فحوای صورتجلسه پایانی داوران محترم بخش ویراستاری استنباط میشود، حاکی از آن است که این عزیزان بیش از هر چیزی گلایهمند عدم مراعات دستور رسمالخط فرهنگستان زبان و ادب فارسی توسط ناشرین محترم میباشند. لذا ضمن توصیه به رعایت جانب درستنویسی زبان شیرین فارسی حراست از زبان ملی را متذکر شدند. در بخشی از بیانیه داوران محترم ویراستاری آمده است:
... بجاست که ناشران محترم شیوهنامههای سلیقهای را رها سازند و بر مبنای دستور خط فرهنگستان زبان و ادب فارسی کتابها را ویرایش کنند. شگفت اینکه در صفحه شناسنامه کتابهای یکی از ناشران به پیروی رسمالخط فرهنگستان تصریح شده بود اما در متن همان کتاب همچنان با اعمالنظرهای سلیقهای و کاملاً نادرست روبهرو بودیم که بسی مایه دریغ و افسوس است.
- در پایان روی خطاب ما به نویسندگان محترمی است که در عرصههای نگارش زندگینامه و خاطرات شفاهی قلم میزنند. با علم به اینکه میدانیم محدودیتها و مراقبتهای فراوانی در مسیر فعالیت این عزیزان وجود دارد خاضعانه از آنها تمنا داریم در جهت تبیین درست زندگانی و جهاد رزمندگان محور مقاومت و شهیدان سرافراز مدافع حرم با تحقیقات گستردهتر و کنشگریهایی افزونتر دستبهقلم ببرند تا از این رهگذر آثاری فاخرتر خلق نمایند.
به امید آن روز
والسلامُ عَلَيْكُم وَ رَحِمَهُ اللهِ وَبَرَكَاتُه