آیتالله خامنهای (رئیسجمهور وقت) گفت: انقلاب بین این دو فضای بیگانه از هم (حوزه و دانشگاه) کانالهای مطمئنی زد و این دو را به هم نزدیک کرد. بهاینترتیب، دانشگاهها طعم دین و اندیشه دینی و حرکت دینی را چشیدند و حوزههای علمیه هم طعم حرکتهای سیاسی، نگاه کردن به مرزهای دور و حرکت برای آرمانهای اجتماعی را چشید و لمس کرد.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، رئیسجمهور تأکید کرد اتحاد حوزه و دانشگاه یک عمل سیاسی و تاکتیکی نیست، بلکه به معنای هماهنگی و ارتباط کامل این دو محیط علمی و دینی است.
آیتالله خامنهای در آستانه ۲۷ آذر سالروز شهادت دکتر محمد مفتح و روز وحدت روحانی و دانشجو، در دیدار با اعضای شاخه دانشجویی حزب جمهوری اسلامی و تعدادی از اعضای انجمنهای اسلامی و اساتید دانشگاهها، ضمن اظهار امیدواری درمورد هماهنگی دو قشر روحانی و دانشجو از طریق شیوههای منطقی و مؤثر، اظهار داشت:
روشنفکری یعنی یک نگاه آزاد به مسائل فرهنگی و فکری و این چیزی بود که روشنفکری جدید با داعیه و پیام آن به وجود میآمد. در ایران هم آغاز ولادت روشنفکری بهوسیله کسانی بود که اعتقادی به دین نداشتند. حتی کسانی که سابقه طلبگی داشتند مثل تقیزادهها که پدران روشنفکری ایران هستند، از همانوقت کار را با خصوصیاتی شروع کردند که ظاهراً اعتقاد آنها به دین را نشان میداد، ولی درعینحال مشخص بود که روشنفکری در همان زمان هم یک صبغه و جوهره بیدینی دارد.
رئیسجمهور در ادامه با اشاره به تحول ایجادشده در وحدت حوزه و دانشگاه پس از انقلاب گفت: تا قبل از شروع این نهضت الهی، دانشگاه و حرکت روشنفکری به معنای مغایرت با مذهب بود و در آن زمان دین را به معنای امری صرفاً ایمانی و قلبی معرفی میکردند گویی که دین با اندیشه و استدلال و تحقیق رابطهای ندارد و هزاران هزار کتاب استدلالی فقه، اصول، تفسیر، کلام، فلسفه و عرفان از مغز و اندیشه انسانهای متدین سرچشمه نگرفته است.
آیتالله خامنهای در ادامه تأکید کرد که انقلاب اولین ضربه را به این فکر وارد کرد و بین این دو فضای بیگانه از هم کانالهای مطمئنی زد و این دو را به هم نزدیک کرد.
بهاینترتیب، دانشگاهها طعم دین و اندیشه دینی و حرکت دینی و آرزوها و انگیزههای دین را چشیدند و حوزههای علمیه هم طعم حرکتهای سیاسی، نگاه کردن به مرزهای دور و حرکت برای آرمانهای اجتماعی را چشید و لمس کرد.
وی ضمن تأکید بر اینکه اتحاد روحانی و دانشجو یک عمل سیاسی و تاکتیکی نیست، خاطرنشان کرد: اتحاد حوزه و دانشگاه یعنی هماهنگی و ارتباط کامل بین این دو محیط علمی تا محیط علم و دین پروردگان خود را با مسائل و پیشرفتهای گوناگون جامعه آشنا کند و محیط دانشگاهی پروردگان خود را با جهتگیری دقیق اسلامی هماهنگ کند.
به تعبیری دیگر، ما میخواهیم وحدت این دو محیط علم و دین، با بصیرت دنیایی و علم دنیا با جهتگیری دینی توأم شود.
رئیسجمهور در پایان تأکید کرد: مراقب باشید که عنصر علم در هر دو حوزه فراموش نشود و اشتغالات دیگر باعث عدم توجه به تحقیق و مطالعه و تدبر و تعمق در علوم و مسائل فقهی و اسلامی نگردد.
منبع:
روزنامه کیهان، روزشمار 1362/09/27، ص ۱۸