حماسه آزادسازی سنندج (۲۱)؛

حسام هاشمی گفت: مهم‌ترین دستاورد این روز، الحاقی بود که انجام گرفت و برای اولین بار ارتباط بین فرودگاه و پادگان از راه زمینی برقرار شد.

در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، یکی از توطئه‌های دشمنان داخلی و خارجی انقلاب برای ضربه زدن بر پیکره جمهوری اسلامی و تضعیف ریشه‌های نهال نوپای انقلاب، تجزیه قومی و سرزمینی کشور با توجه به وجود اقوام مختلف در ایران بود؛ حربه‌ای که تا بدین روز نیز دشمنان انقلاب از به کار بستن آن برای تضعیف امنیت ملی ایران ناامید نیستند.

یکی از این اقوام و مناطقی که از ابتدای انقلاب تا بدین روز همواره مورد تحریک دشمنان قرارگرفته، قوم کرد و منطقه کردستان بوده است.

مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس مصمم است در چند شماره، روند حدوداً یک‌ماهه گروگان‌گیری شهر سنندج توسط معاندین و منافقین در فروردین و اردیبهشت ۱۳۵۹ و سپس آزادسازی آن را توسط نیروهای وفادار به انقلاب موردبررسی قرار دهد.

بدون شک بررسی تلاش‌ها و اقدامات انجام‌شده برای آزادسازی سنندج، یادآور ایثارگری‌ها و مجاهدت‌هایی است که برای حفظ آب‌وخاک میهن اسلامی‌مان انجام‌شده و سرمشقی برای نسل امروز و نسل‌های آینده ایران در حفظ یکپارچگی و وحدت ملت ایران است:

 

سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۳۵۹

ادامه درگیری از حاشیه به مرکز شهر

در این روز دو طرف درگیری در منابع خبری خود به این واقعیت مهم اشاره کردند که ارتش و پاسداران انقلاب در مقایسه با موقعیت قبلی خود در سنندج، موضع قوی‌تری به دست آورده‌اند و چریک‌های کرد، حالت دفاعی دارند.

ابوشریف (معاون عملیات سپاه و نماینده رئیس‌جمهور) در ساعت 23:30 پیش از تسلیم گزارش خود به رئیس‌جمهور، با تأکید بر اینکه؛ اکنون‌که با شما خبرنگاران صحبت می‌کنم، سه ساعت است که از سنندج به تهران آمده‌ام؛ به خبرنگاران چنین گفت:

اوضاع شهر کاملاً آرام است و مردم در خیابان‌ها مشغول رفت‌وآمد هستند. ارتش و سپاه پاسداران بر اوضاع مسلط و در تمام شهر مستقر هستند. روز گذشته هیچ‌گونه درگیری وجود نداشته است و بسیاری از مردم به بیمارستان مراجعه کرده‌اند. همچنین مردم از ورود پاسداران و ارتش به گرمی استقبال کردند و عده‌ای از مردم، ما را بوسیدند و در مقابل، عده‌ای وجود داشتند که به نگاه‌های تند خود اکتفا کرده بودند. مهاجمین و افرادی که پرسنل ارتش و پاسداران و پادگان‌ها را مورد تهدید قرار می‌دادند پا به فرار گذاشتند.

وی در مصاحبه با روزنامه اطلاعات نیز گفت: با اسیران و کسانی که اسلحه خود را زمین می‌گذارند به‌خوبی رفتار می‌شود. مقدماتی فراهم شده تا آذوقه و دارو به کسانی که مدت‌ها در محاصره بودند، برسد و از جیره سربازان و پاسداران بین محاصره‌شدگان تقسیم شود.

بنا بر گزارش‌هایی که نیروهای دو جبهه متخاصم منتشر کردند؛ هنوز قلب شهر و محله‌های قدیمی و پرجمعیت، تحت سلطه افراد مسلح آشوبگر بود که به نظر می‌رسید ارتباطشان با تشکیلات نظامی سازمان متبوع خود قطع ‌شده است یا اساساً برحسب انگیزه‌های شخصی هنوز شهر را ترک نکرده و سرگرم تیراندازی بودند.

 

شعار درود بر خمینی

صیاد شیرازی در خاطراتش نقل می‌کند: حدود سه یا چهار ساعت پس از شروع کار بود که متوجه شدیم صدای درود بر خمینی از داخل شهر به گوش می‌رسد. به سمت شهر حرکت کردیم. اغلب پرسنل سپاه بودند که سوار بر خودروهای وانت و سیمرغ در خیابان‌های شهر بدون هماهنگی به حرکت درآمده بودند و احتمالاً از سمت دیدگاه سنندج به شهر رفته و ضمن مانور در شهر شعار می‌دادند. ماهم به آن‌ها ملحق شدیم.

در این زمان سید رحیم صفوی در محور فرودگاه فرماندهی می‌کرد. وی می‌گوید:

ساعت ۵ صبح ما به داخل شهر رفتیم و رسیدیم به مرکز شهر (میدان اقبال). محور پادگان هم جلو آمد و ساعت ۶ صبح شهر به تصرف ما درآمد. در میدان شهر (آزادی، اقبال) یک ساختمان بانک بود که بیست نفر نیرو روی آن مستقر کردیم و روی ساختمان هتل هم بیست نفر نیرو گذاشتیم و در محورها و ارتفاعات اصلی شهر نیز نیرو مستقر کردیم.

بر اساس اظهارات سید حسام هاشمی مهم‌ترین دستاورد این روز، الحاقی بود که انجام گرفت و برای اولین بار ارتباط بین فرودگاه و پادگان را از راه زمینی برقرار شد.

در واقع نه‌تنها در این ضلع شهر که به‌خصوص با تلاش و شهامت علی موحد دانش در حوالی حاجی‌آباد، بریده نوارهای ازهم‌گسسته محاصره و به هم دوخته شدند، در دو ضلع دیگر هم، سرانجام حرکت بطئی و محتاطانه رزمندگان ارتش و سپاه به ثمر نشست. یکی از نیروهای حاضر در صحنه دراین‌باره می‌گوید:

نیروهای رزمنده سپاه همدان و قروه با یک تک هماهنگ، توانستند بخشی از محله عباس‌آباد را تصرف نمایند و چندین موضع ضدانقلاب را ساقط نموده، تلفات قابل‌توجهی به آنان وارد نمایند. در تپه فیض‌آباد، نیروهای سپاه همدان و قروه و نیز نیروهای پیشروی کننده از سمت پادگان الحاق شده و پس از تصرف مقر ضدانقلاب در سه‌راهی فیض‌آباد و استقرار در آن محل، عملاً مسیر فرار دشمن را بسته و کمربند دفاعی شهر را کامل کردند.

در آخرین ساعات روز سه‌شنبه، دفتر ریاست جمهوری اعلام کرد که شهر سنندج به‌طورکلی پاک‌سازی‌شده و کنترل شهر در دست افراد ارتش و پاسداران است. روزنامه وابسته به جریان فکری طرفدار بنی‌صدر، ضمن درج درشت این عنوان که سنندج از تسلط گروه‌های مسلح خودکامه آزاد شد؛ سرمقاله‌ای را نیز ذیل موضوع تجربه سنندج، به قلم رئیس‌جمهور به چاپ رساند که در قسمت‌هایی از آن چنین آمده بود:

مردم شهر دیگر به خواب نروند، بیدار بمانند و اجازه ندهند گروه‌های مسلح که یک‌بار شورای شهرستان را کنار زدند و بعضی از اعضایش را هم کشتند؛ از نو به شهر آیند. مردم شهر سنندج باید بدانند که جز در پناه اسلام، آزادی و پیشرفت و خودمختاری واقعی به دست نمی‌آید و کسانی که همه این عناوین را پوچ می‌دانند، از این عناوین استفاده سوء می‌کنند. بنابراین باید در دفاع از امنیت خود فعال باشند و استوار. و اینک نوبت آن است که نیروهای مسلح، اخلاق اسلامی از خود نشان دهند و باکمال رأفت و از روی صدق بر جراحات بی‌شمار مردم شهر مرهم گذارند.

این در حالی بود که در نوار سراسری حاشیه شهر، کمابیش درگیری و تیراندازی بین دو طرف جریان داشت، به‌خصوص در سه‌راه سقز (حوالی تپه و محله فیض‌آباد)، همچنین حول‌وحوش دو محله و تپه حسن‌آباد و حاجی‌آباد، مدافعان انقلاب اسلامی شب سختی را پیش رو داشتند.

 

ادامه دارد...

 

منبع:

نداف، مجید، بیست‌ودو روز نبرد (آزادسازی سنندج)، تهران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، دانشگاه امام حسین (ع)، چاپ اول: ۱۳۹۹، صفحات ۵۴۰، ۵۴۱، ۵۴۲، ۵۴۳، ۵۴۴، ۵۴۵، ۵۴۷، ۵۴۸، ۵۴۹

لینک کوتاه :
کد خبر : 766

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال

  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245