سردار علیمحمد نائینی با اظهار به اینکه محتوای کتاب «خاکریزهای خط مقدم» ترکیبی توأمان از روایت حوادث و حماسه های مهندسی است، گفت: این کتاب هم روایت حادثه دارد و هم توأمان به جلوه های حماسی پرداخته است. در بین آثار مرکز برای کتاب های کارنامه سبک جدیدی است.
آیین رونمایی از کتاب «خاکریزهای خط مقدم» با حضور سرداران پرافتخار جهاد سازندگی در دوران دفاع مقدس، خانواده های محترم سرداران شهید جهاد سازندگی و همچنین سرداران مهندسی رزمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دوران دفاع مقدس برگزار شد.
در این مراسم سردار دکتر علیمحمد نائینی ضمن تشکر از حضور مهمانان در این مراسم گفت: حقیقت این است که هر چقدر از دفاع مقدس فاصله می گیریم اهمیت، ابعاد و زوایای دفاع مقدس بیشتر آشکار می شود. در بطن جنگ، در آن دوره اهمیت خیلی از حوادث روشن نبود که یک ملتی که تازه انقلاب کرده است، همزمان با نظام سازی و دولت سازی با انواع توطئه های بسیار پیچیده در داخل و خارج مواجه می شود در شرایطی که هنوز پایه های قدرت، قدرت یک نظام جدید شکل نگرفته است.
وی افزود: اما در ابعاد مختلف دفاع مقدس ملت ایران تبدیل به یک فرصت برای یک تودیع قدرت و تکیه بر توانایی های داخلی شد، زمینه های پیروزیهای بزرگی هموار شد.
مشاور فرمانده کل سپاه با تاکید بر اینکه قطعاً باید جزئیات این گنج بی بدیل و این حادثه بزرگ تاریخ ساز را بیان کنیم، اظهار کرد: به تعبیر مقام معظم رهبری سال ها بلکه قرن ها جای کار دارد تا بتوانیم معارف آن دوره را منتقل کنیم و امروز هم شالوده قدرت همچنان دفاع مقدس است.
وی با اشاره به اینکه جای دارد آثاری که به عنوان آثار مبنایی و محتواهای پایه ای در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس تولید می شود با زبان های مختلف هنری، ادبی و تولیدات مختلف سینمایی و تلویزیونی به نسل های جدید منتقل شود، بیان کرد: اخیراً هم در جمع اعضای کنگره شهدای قم چند روز پیش مقام معظم رهبری در تولید در قالب های مختلف هنری به ویژه تولیدات مستند تأکید داشتند.
سردار نائینی با اظهار به اینکه کارنامه های تخصصی یکی از آثار پژوهشی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس است، گفت: مرکز در 17 حوزه تخصصی یک نظام جامع پژوهشی و یک نقشه جامع دارد شامل عملکرد یگان ها، واحدها، استان ها و شهرستان ها، اقشار مختلف و نهادهای مختلف در دفاع مقدس است.
وی عنوان کرد: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در نقشه جامع پژوهشی اش حدود 3000 عنوان پژوهشی تعریف کرده است، 400 اثر تا الان منتشر شده است، 850 اثر پژوهشی فعال با پژوهشگران قرارداد دارد.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با بیان اینکه جهاد سازندگی یکی از اولین نهادهای برآمده از انقلاب اسلامی بود توانست با جذب و آموزش و سازماندهی جوانان کشور و با ابتکار و فناوری های علمی در هشت سال بستر بسیاری از پیروزی ها را فراهم کند، گفت: این نهاد انقلابی سرمایه های دانشگاهی، افراد تحصیل کرده، فنی، با تجربه را را پای کار آورد و با همکاری جامعه مهندسی کشور و دانشگاه ها در ابعاد مختلف دست به اقدامات بزرگی زد.
وی به کتاب «خاکریزهای خط مقدم» اشاره و بیان کرد: اولین تجربه های ما در دفاع مقدس در راه اندازی ستاد پشتیبانی جنگ، تحقیقات مهندسی، سنگرسازی، آموزش، خدمات فرهنگی، تبلیغی، بهداشتی، درمانی، تعمیر و نگهداری تجهیزات، پل سازی، احداث راه و خاکریز در خطوط مقدم و زیر آتش دشمن، بخش هایی از کارنامه جهاد سازندگی است که به خوبی توسط گروه مطالعات نظامی مرکز و محقق محترم در این اثر به نگارش در آمده است.
وی اظهار کرد: مرکز تلاش کرده است در تمام ابعاد دفاع مقدس، عرصه ها و حوزه های تخصصی و همه جنبه هایی که نقش آفرینی در دوران دفاع مقدس داشتند ورود پیدا کند و این پژوهش هم حدود 5 سال طول کشید.
سردار نائینی با یادآوری اینکه خود یک جهادی بوده است و عرق خاصی به جهاد سازندگی دارد، گفت: من همان روزهای اولی که در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس مشغول شدم یکی از دغدغه هایم این بود که یک کاری برای جهاد انجام شود چون برای جهاد کاری نشده است و جهاد هم انصافاً نقش بسیار بزرگی در دفاع مقدس داشت. من خودم جهادی بودم و از جهاد آمدم، اکثر بچه های سپاه ابتدا جهادی بودند. ما اولین تجربه هایمان همان ماه های اول جنگ اردوهای جهادی بود. حتی زمانی هم که من در تبلیغات جنگ بودم با همین نیروهای اصلی جهاد مأنوس بودیم.
وی با اشاره به مرحوم مهندس مهدی ورشابی ناظر کتاب «خاکریزهای خط مقدم» بوده است، بیان کرد: نقش مرحوم مهندس ورشابی در نظارت این کتاب فعال، سخت گیرانه، عالمانه و مجدانه بوده است. ایشان در بررسی و کنترل محتوای کتاب نقش ایشان بسیار برجسته است.
مشاور فرمانده کل سپاه درباره کتاب گفت: اولین بار است که در این سطح و با این کیفیت کتابی مستند و جامع با مرور اجمالی و کلی به جهاد سازندگی در دوران دفاع مقدس پرداخته می شود. در این اثر مراجعه بسیار خوب و قابل اعتنایی به اسناد دست اول شد و از منابع خود مرکز، منابع واحد ثبت وقایع جنگ خود وزارت جهاد سازندگی و سایر منابع به خوبی استفاده شده است.
وی با بیان اینکه در کتاب دو جلدی «خاکریزهای خط مقدم» به 27 عملیات در دوران دفاع مقدس که جهاد نقش داشته پرداخته شده است، افزود: در این کتاب به سابقه و پیشینیه جهاد قبل از جنگ پرداخته شده است. مصاحبه هایی کاملاً هدفمند، عمیق که اکثر با مسئولین و فرماندهان عالی و میانی جهاد بوده است.
سردار نائینی با بیان اینکه راستی آزمایی روایت ها در گروه مطالعات نظامی تقریباً یک سال زمان برده است، گفت: مطالعه ساختارهای جهاد، تدقیق و تدوین روایت های معتبر و رسیدن به یک اطلاعات دقیق از ویژگی های این کتاب است.
وی با اظهار به اینکه محتوای کتاب «خاکریزهای خط مقدم» ترکیبی توأمان از روایت حوادث و حماسه های مهندسی است، گفت: این کتاب هم روایت حادثه دارد و هم توأمان به جلوه های حماسی پرداخته است. در بین آثار مرکز برای کتاب های کارنامه سبک جدیدی است. محتوای این کتاب متمرکز بر نقش جهاد سازندگی در دوران دفاع مقدس است، نقش سپاه و ارتش موضوع مستقلی است، آثار مستقل و متنوعی را نیاز دارد که در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در مورد نقش مهندسی رزمی در دفاع مقدس ده ها اثر تعریف شده است؛ کتاب شناسنامه، کتاب اطلس یگان های مهندسی، تاریخ شفاهی فرماندهان مهندسی دوران دفاع مقدس که بسیاری از این ها هم اقدامات خوبی تا الان شده است.