سردار علیمحمد نائینی «اطلس پدافند هوایی سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس» را اولین اطلس حوزههای تخصصی این مرکز برشمرد و گفت: 17 حوزه تخصصی در دوران دفاع مقدس برای انجام کارهای پژوهشی در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس تعریف شده است و این کتاب اولین اطلس حوزههای تخصصی است که امروز رونمایی شد.
آیین رونمایی از کتاب «اطلس پدافند هوایی سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس» با حضور سردار احمد غلامپور، فرمانده قرارگاه کربلا در دوران دفاع مقدس، سردار بلالی مشاور فرمانده هوافضا سپاه پاسداران و فرماندهان یگانهای پدافند هوایی در دوران دفاع مقدس، سردار منصوریان، حسینی صفا، خلخالی، علی علیآبادی، احمدی، موسوی، کریمی و خانواده معظم و معزز شهدا، پژوهشگران و نویسندگان در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس برگزار شد.
در ابتدای این مراسم سردار دکتر علیمحمد نائینی ضمن خوشامدگویی به حضار حاضر در این مراسم، سردار محمدعلی احمدی نویسنده «اطلس پدافند هوایی سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس» را از بنیانگذاران یگانهای پدافند هوایی در دوران دفاع مقدس معرفی کرد و گفت: سردار احمدی با اعتقاد و اهتمام خیلی خوبی به خلق این اثر تمرکز پیدا کردند و جای سپاسگزاری دارد.
وی با اشاره به «اطلس پدافند هوایی سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس» حاصل همکاری مشترک مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با هوافضا میباشد، تصریح کرد: این کار با هماهنگی فرمانده وقت پدافند هوایی در هوافضا شکل گرفت و اکنون منتشر شده است.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس «اطلس پدافند هوایی سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس» را اولین اطلس حوزههای تخصصی این مرکز برشمرد و گفت: 17 حوزه تخصصی در دوران دفاع مقدس برای انجام کارهای پژوهشی در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس تعریف شده است و این کتاب اولین اطلس حوزههای تخصصی است که امروز رونمایی شد.
وی اظهار کرد: در نقشه جامع پژوهشی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس حدود سه هزار اثر در ابعاد مختلف تعریف شده است. یک بخش از کارهای تعریف شده که در این نقشه جامع در دستور کار مرکز است کارنامه حوزههای تخصصی است، هم کتاب کارنامه حوزههای تخصصی پیشبینی شده، هم کتاب اطلس این حوزهها و هم تاریخ شفاهی فرماندهان شاخص این حوزهها.
سردار نائینی افزود: در این میان، بعضی از حوزههای تخصصی در حوزه تاریخ شفاهی پیشرفتهای خوبی بوده است، در بعضی از حوزهها کارنامه پیشرفت خوبی داشته و تقریباً 70 الی 80 درصد این آثار در حال اجرا است. انشاءالله ما در آینده نزدیک برای همه حوزههای تخصصی هم، کتاب شناسنامه، کتاب اطلس، کتاب کارنامه و تاریخ شفاهی فرماندهان شاخص همه حوزهها را خواهیم داشت.
وی تأکید کرد: آثاری که در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتشر میشوند، تلاش میشود کاملاً دقیق، مستند، عالمانه و مبتنی بر اسناد دستاول و منحصربهفرد گنجینه خود مرکز و مصاحبههای تکمیلی و اسنادی است که در حوزههای تخصصی وجود دارد.
مشاور فرمانده کل سپاه نقش یگانهای پدافند هوایی در دوران دفاع مقدس را بسیار تعیینکننده دانست و گفت: همیشه در دوران دفاع مقدس صدای آژیر خطر همراه با صدای شلیک قبضههای پدافند هوایی معنا میکرد و مردم هم در دوران دفاع مقدس با این دو مفهوم آشنا بودند.
در ادامه سردار نائینی به خاطرهای از مقطع پایانی جنگ اشاره و بیان کرد: در عملیات مرصاد بنده رئیس ستاد سپاه چهارم و رئیس ستاد قرارگاه بودم. وقتی منافقین نزدیک به اسلامآباد رسیدند برای ما مسلم شد که هدف کرمانشاه است. سپاه چهارم یک سپاه سرزمینی بود و تمرکز اول خود را در حفظ کرمانشاه گذاشت. مرحوم مالکیان مسئول لجستیک سپاه چهارم بود. تقریباً همه بسیجیهای کرمانشاه را مسلح کرد و تعداد زیادی کلاش و آرپیجی توزیع و سازماندهی شد. یکی از یگانهایی که بهخوبی و بهسرعت پایکار آمد و با سلاحهایی که در اختیار داشت همین تیپ 67 امام صادق (ع) بود که توپهای 53 و 23 و تک لول و دوشکا هم داشتند.
وی افزود: ما با آقای ناصح باهم بودیم. تصمیم گرفتیم که هر چیزی که دارند به سمت جاده کوزران به سمت کرند غرب و جاده کرمانشاه به سمت اسلامآباد ببرند و جاده را ببندند. با سرعت به ساختمانهای مرتفع رفتند و آرایش گرفتند و دو طرف جاده را بستند. خیلی سرعت عمل زیادی داشتند، خیلی با انگیزه بودند و انصافاً آرایش دفاعی خیلی خوبی شکل گرفت و همین خیلی کمک میکرد و سد پیشروی منافقین بود.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس اظهار کرد: از این نوع خاطرات، رشادتها و عملیاتهای ویژه پدافند هوایی در طول دفاع مقدس فراوان است. در حوزه تخصصی و در حوزههای علم و فناوری و کاربرد خلاقیت و ابتکار در عملیات پدافند هوایی و مطالب زیادی داریم که همه اینها درسآموز است. اینها باید ثبت و ضبط شود، منتقل شود و کسب تجربه شود.
وی رویکرد اسناد و تحقیقات دفاع مقدس را توصیف حوادث دوران دفاع مقدس با جزئیات مستند دانست و تأکید کرد: این مرکز به دنبال تولید روایت معتبر و مستند و معیار است تا هم در حوزه پاسخ به سؤالات و شبهات رویکرد تبیینی داشته باشد و هم بتواند از مجموعه آثاری که تولید میشود به دانش در این حوزه کمک کند. چون پایههای خیلی از قدرت دفاعی امروز ما همه پایههایش در دفاع مقدس است، به تعبیر شهید والامقام شهید سلیمانی «دفاع مقدس قله بود و جبهه مقاومت دامنه بود» و همه توفیقات ما بهخصوص در این حوزههای تخصصی در هوا و فضا و موشکی آن خاستگاه اولیهاش در همین دوران دفاع مقدس است.