پس از 22 ماه سكوت انجام شد؛

شورای امنیت پس از 22 ماه سكوت درحالی‌که نشانه‌های بارزی از شروع عملیات جدید وجود دارد قطع‌نامه شماره 514 را به‌اتفاق آراء به تصویب اعضای شورا رساند.

 

به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در روزشمار بیستم جنگ ایران و عراق با عنوان «عبور از مرز؛ تعقیب متجاوز با عملیات رمضان» می خوانیم:

شورای امنیت پس از 22 ماه سكوت درحالی‌که نشانه‌های بارزی از شروع عملیات جدید وجود دارد به درخواست اردن و حمایت سیاسی امریكا برای بررسی وضعیت ایران و عراق تشكیل جلسه داد. در این جلسه ـ كه دو هزار و سیصد و هشتاد و سومین جلسه این شورا بود ـ قطع‌نامه شماره 514 به‌اتفاق آراء به تصویب اعضای شورا رسید.

شورای امنیت در این قطع‌نامه از دو طرف خواسته است با آتش‌بس فوری، نیروهای خود را به مرزهای شناخته‌شده بین‌المللی عقب بكشند؛ سازمان ملل نیز با اعزام ناظران بر این آتش‌بس و عقب‌نشینی نیروها نظارت خواهد داشت. شورا خواستار ادامه تلاش‌های میانجی‌گرانه شده و از سایر دولت‌ها خواسته است از اقداماتی كه ممكن است به ادامه درگیری كمك كند، امتناع ورزند.

 

متن كامل قطع‌نامه (1982) 514 بدین شرح است:

 

قطع‌نامه شماره 514 (1982)

شورای امنیت،

با بررسی مجدد موضوع تحت عنوان «وضعیت مابین ایران و عراق» با نگرانی عمیق در مورد ادامه مناقشه میان دو كشور كه منجر به خسارات سنگین انسانی و مادی گردیده و صلح و امنیت را در معرض خطر قرار داده است؛

با یادآوری مفاد ماده 2 منشور ملل متحد و یادآوری این‌كه لازمه ‌استقرار صلح و امنیت در منطقه رعایت كامل این مفاد است؛

با یادآوری ماده 24 منشور، كه به‌موجب آن، مسئولیت اولیه حفظ صلح و امنیت بین‌الملل به عهده شورای امنیت واگذار گردیده است؛

با یادآوری قطع‌نامه (1980) 479 كه به‌اتفاق آراء در 28 سپتامبر 1980 (6/7/1359) تصویب شد و نیز بیانیه رئیس شورا، مورخ 5 نوامبر 1980 (14/8/1359)(14244/S)؛

با در نظر گرفتن كوشش‌هایی كه مخصوصاً دبیركل سازمان ملل متحد و نماینده او و نیز جنبش كشورهای غیرمتعهد و سازمان كنفرانس اسلامی در جهت میانجی‌گری مبذول داشته‌اند،

  1. خواستار آتش‌بس و خاتمه فوری كلیه عملیات نظامی است.
  2. علاوه بر آن، خواستار عقب كشیدن نیروها به مرزهای شناخته‌شده بین‌المللی است.
  3. تصمیم می‌گیرد كه گروهی از ناظران سازمان ملل متحد را به‌منظور بررسی، تأیید و نظارت بر آتش‌بس و عقب‌نشینی، اعزام دارد و از دبیركل می‌خواهد كه گزارش خود را در مورد ترتیباتی كه بدین منظور موردنیاز است، به شورای امنیت تسلیم نماید.
  4. مصرانه می‌خواهد كه كوشش‌های میانجی‌گری به نحو هماهنگ شده از طریق دبیركل به‌منظور نیل به حل جامع اختلافات به نحو عادلانه و شرافتمندانه كه موردقبول هردو طرف در زمینه کلیه مسائل مهم بر اساس اصول منشور ملل متحد، ازجمله احترام به حاكمیت، استقلال، تمامیت ارضی، عدم‌مداخله در امور داخلی كشورها باشد، ادامه یابد.
  5. از همه كشورهای دیگر درخواست می‌نماید كه از هر اقدامی كه می‌تواند به ادامه اختلافات دامن زند، خودداری ورزند و اجرای قطع‌نامه حاضر را تسهیل كنند.
  6. از دبیركل تقاضا می‌نماید كه ظرف سه ماه در مورد اجرای این قطع‌نامه گزارش خود را تسلیم نماید.»

 

واکنش ایران به قطع‌نامه 514

دكتر سعید رجایی خراسانی، سفیر دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد، امروز در یك كنفرانس مطبوعاتی در مقر این سازمان در نیویورك، نظر جمهوری اسلامی ایران درباره قطع‌نامه 12 ژوئیه (21 تیرماه) شورای امنیت سازمان ملل را تشریح كرد.

رجایی خراسانی گفت: «قطع‌نامه مصوب 12 ژوئیه (21 تیرماه) شورای امنیت، شاهد گویایی است برای این‌كه اعضای شورای امنیت متفقاً از تجاوز وحشیانه عراق حمایت می‌كنند و به‌اتفاق رنج‌‌هایی كه ملت ایران متحمل شده است را نادیده می‌گیرند. بر این اساس، قطع‌نامه و تصمیمات این شورا در تناقض كامل با روح منشور سازمان ملل می‌باشد. بنابراین، این قطع‌نامه نه در چارچوب منشور است و نه از نظر ایران كم‌ترین اعتبار قانونی دارد.»

 

منابع:

1- Chornolgy of United Nations Negetiations to End Iran- Iraq war, 12Th July 1982.

2- Security Council Document, Resolution 514, 12th july 1982.

3- روزنامه كيهان، 24/4/1361، ص 19، به نقل از سعيد رجايي خراساني، نماینده دائمي ايران در سازمان ملل.

لینک کوتاه :
کد خبر : 3586

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال

  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245