23 خرداد بود که دانشجوهای دانشگاه تهران به دیدار امام رفتند. صحبتهای امام که تمام شد، یکی از دانشجوها بلند شد و از طرحی که برای جهاد روستاها آماده کرده بودند، برای امام گفت.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، مرتضی قاضی در شماره سی و ششم از فصلنامه تخصصی مطالعات دفاع مقدس با عنوان «نگین ایران» طی مقالهای با عنوان «بررسی زمینههای شکلگیری بسیج مستضعفین» به زمینههای تشکیل جهاد سازندگی میپردازد. در این زمینه میخوانیم:
23 خرداد بود که دانشجوهای دانشگاه تهران به دیدار امام رفتند. صحبتهای امام که تمام شد، یکی از دانشجوها بلند شد و از طرحی که برای جهاد روستاها آماده کرده بودند، برای امام گفت. امام به این شرط آن را تأیید کرد که معتمدین هر روستا بر این کار نظارت کنند.[1]
همین گزارش دانشجوها بنای شکلگیری جهاد سازندگی شد. سه روز بعد 26 خرداد امام برای ملت پیامی داد که از رادیو و تلویزیون پخش شد. پیام امام از شروع جهاد سازندگی در همهی کشور خبر میداد: «دانشجوهاى عزیز، متخصصین، مهندسین و بازارى، كشاورز، همه قشرهاى ملت، داوطلب براى این است كه ایرانى را كه بهطور مخروبه به دست ما آمده است، بسازند. ازاینجهت، ما باید بگوییم یك جهاد سازندگى و موسوم كنیم این جهاد را به «جهاد سازندگى»[2] بعد هم از همه قشرهاى ملت، زن و مرد، پیر و جوان، دانشگاهى و دانشجو، مهندسین و متخصصین، شهرى و دهاتى خواست که همه با هم تشریکمساعی كنند و جهاد سازندگی را در روستاها و مناطق محروم شروع کنند.
همین صحبت امام کافی بود تا همه دستبهکار شوند. امام خوب میدانست که فقط آحاد مردم میتوانند مملکت را بسازند. اسفندماه سال گذشته امام از کشاورزها خواسته بود که امسال، یعنی سال 1358 کشت بهاره کنند.[3] تابستان آمد و وقت برداشت محصول نزدیک شد. پنجشنبهها و جمعهها جوانها و نوجوانها و حتی میانسالها و پیرمردهای شهرها جمع میشدند و به روستاهای اطراف شهرشان رفته و به کشاورزان کمک میکردند. یکلقمهنان و پنیر لای پارچه میگذاشتند و راهی روستاها میشدند. ایران تازه طعم آبادانی و عدالت را میچشید.
[1] صحیفه امام، ج 8، ص 142 ، 23 / 3/ 1358
[2] صحیفه امام، ج 8، ص 179 ، 26 / 3/ 1358
[3] صحیفه امام، ج 6، ص 272 ، 10 / 12 / 1357