درحالیکه ایران و عراق آغاز عملیات رمضان را بهطور رسمی اعلام نکردهاند، غرب همچنان اوضاع جبهههای جنگ در منطقه جنوب را با نگرانی و حساسیت دنبال میکند.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، درحالیکه ایران و عراق آغاز عملیات رمضان را بهطور رسمی اعلام نکردهاند، غرب همچنان اوضاع جبهههای جنگ در منطقه جنوب را با نگرانی و حساسیت دنبال میکند. اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه امریكا، گفتار رادیو بی.بی.سی، مقاله نشریههای نیویوركتایمز و واشنگتنپست، مجموعه مطالبی است دراینباره كه در پی میآید.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از "هنری كاتو"سخن گوی وزارت خارجه امریكا اعلام كرد: «ایران دهها هزار سرباز را در طول مرز خود با عراق متمركز كرده و آماده حمله به عراق است.»
رادیو بی.بی.سی نیز در برنامه خبری امروز خود دراینباره گفت: «اظهارات اخیر مقامات ایرانی و گزارشهای مربوط به نقل و انتقالات نیروهای ایرانی در مرز عراق، باعث نگرانیهایی در موردحمله احتمالی و قریبالوقوع ایران به عراق شده است.»
روزنامه نیویوركتایمز در شماره امروز خود نوشت: «مقامات آمریکایی معتقدند كه تعداد زیادی از نیروهای ایران در نزدیكی مرز عراق مستقرشدهاند و احتمال دارد كه در ظرف چند روز آینده به آن كشور حمله نمایند.» این روزنامه به نقل از منابع اطلاعاتی امریكا اعلام كرد كه چند لشكر از ارتش ایران برای حمله به شهر بصره موضع گرفتهاند.
نیویوركتایمز سپس افزوده است: «در روزهای اخیر در ایران صحبت از یك حمله نهایی به عراق و سرنگون کردن فردی بوده است كه دو سال قبل جنگ برعلیه ایران را آغاز كرد.» این روزنامه به نقل از مقامات آمریکایی نوشته است: «آنان (آمریکاییان) نهایت كوشش خود را به کار خواهند برد تا ایران را از حمله به خاك عراق منصرف كنند ولی باوجوداین، تمام علائم و شواهد حاكی از این است كه چنین حملهای قریبالوقوع است.»
این روزنامه همچنین در تحلیلی به پی آمدهای چنین حملاتی در منطقه خاورمیانه و تأثیر آن بر منافع امریكا در منطقه پرداخته است: «حمله ایران به عراق برای امریكا و همچنین برای كشورهای عرب میانهرو در خلیجفارس ازجمله كویت و عربستان سعودی كه خود را مورد تهدید انقلاب ایران میدانند، مشكلات و مسائل جدی را ایجاد خواهد کرد.»
نیویوركتایمز سپس افزوده است: «الكساندر هیگ وزیر خارجه پیشین امریكا در ماه گذشته گفته بود كه این خطر وجود دارد كه جنگ به كشورهای همسایه ایران كشیده شود و گرچه امریكا در جنگ بین ایران و عراق یك سیاست بیطرفی اتخاذ کرده است، ولی نسبت به نتایج نهایی جنگ بیتفاوت نیست. هیگ در آن زمان به ایران هشدار داده بود كه امریكا دارای منافع و دوستانی است كه در مواقع خطر از آنان حمایت خواهد کرد. وی گفته بود كه ادامه جنگ ایران و عراق برای امنیت منطقه خاورمیانه و همچنین برای منافع غرب در حفظ جریان منظم نفت خلیجفارس عواقب وخیمی خواهد داشت و امریكا نقش مؤثرتر و فعالتری را برای پایان بخشیدن به جنگ بازی خواهد کرد.»
روزنامه واشنگتنپست نیز درباره حمله ایران به عراق، نوشته است: «ایران خود را برای یك حمله همهجانبه به عراق، آماده میکند و این مسئله هراس بزرگی در چندین كشور حوزه خلیجفارس به وجود آورده است.»
واشنگتنپست سپس به نقل از مقامات وزارت دفاع امریكا نوشت: «80 هزار سرباز ایرانی اكنون در مرزهای ایران و عراق مشغول صفآرایی هستند و ممكن است ظرف چند روز آینده جنگ تازهای میان ایران و عراق آغاز گردد و اگر تهاجم ایران به پیروزی بینجامد، ممكن است این حملات به سقوط صدام حسین رهبر عراق منجر شود، ضمناً پیروزی احتمالی ایران میتواند سایر كشورهای عرب خلیجفارس را در معرض حمله اسلامگرایان ایرانی قرار دهد كه در این صورت، جبهه جدیدی برای امریكا و متحدانش در منطقه نفتخیز خلیجفارس بازخواهد شد.»
این روزنامه درباره اهداف ایران از حمله به عراق، به نقل از برخی منابع آگاه چنین نوشته است: «ممكن است هدف عمده و مقدم نیروهای ایرانی، اصلیترین بندر نفتی عراق یعنی بصره باشد. گرفتن بصره و چندین نقطه مهم دیگر در داخل خاك عراق، ممكن است برای ساقط کردن صدام كافی بوده و حمله ایران به بغداد برای سرنگونی صدام را غیرضروری نماید. اما عدهای از تحلیلگران نیز معتقدند كه هدف اصلی ایرانیان، به دست آوردن یك اهرم فشار جدی بر عراق برای دریافت غرامت 100 میلیارد دلار خود از آن كشور میباشد.
حمله ایران ممكن است تعداد بیشتری از كشورهای عرب را به كمك عراق بیاورد و آنها را نیز در جنگ علیه ایران درگیر سازد. مصر از هماکنون مقدار زیادی اسلحه به عراق تحویل داده است.» این روزنامه معتقد است كه حمله ایران به عراق، بغداد را كه محل تشكیل كنفرانس آتی سران كشورهای عضو جنبش عدم تعهد خواهد بود، ناامن خواهد ساخت. واشنگتنپست سپس از مقامات ایران نقل کرده است كه هدف ایران از حمله به عراق، امنتر ساختن مناطق نفتی ایران است.
منابع:
- روزنامه كیهان، 23/4/1361، ص 16، به نقل از آسوشیتدپرس از واشنگتن.
- مأخذ 6، صص 19 و 20، به نقل از رادیو بی.بی.سی.، 22/4/1361.
- واحد مركزی خبر صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران،"رادیوهای بیگانه"، 22/4/1361، ص 5، رادیو صدای امریكا، 22/4/1361.