عبور از مشکلات فعلی جامعه نیز مستلزم این است که از گذشته درخشان دوران دفاع مقدس و از استقامتها و صبوریهای واقعی و عملی آزادگان سربلند ایران اسلامی درس بگیریم.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، یحیی نیازی نویسنده و پژوهشگر حوزه دفاع مقدس و مقاومت یادداشتی را به بهانه سالروز ورود آزادگان به میهن اسلامی به نگارش درآورده است که در ادامه میآید:
امروز واژههایی همچون سبک زندگی جهادی، استقامت در برابر دشمن و… بسیار به کار میروند و بسیاری از دلسوزان نظام به مصادیق این موضوعات در حوزههای مختلف و از جمله مدیریت کشور تأکید فراوان دارند. آیه ۱۵۳ سوره بقره صبر را قبل از نماز آورده و میفرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِینَ» این آیه نشان میدهد یکی از شاخصههای سبک زندگی جهادی داشتن صبر و مقاومت است.
در این میان آزادگان از جمله ایثارگران سربلندی هستند که طی سالیان متمادی سبک زندگی جهادی در دوران اسارات را تجربه کردهاند، آنها از جمله نمونههای بارز و مصادیق قابلدسترسی هستند که این نوع زندگی را بهخوبی درک کرده و با تحمل مصائب فراوان در اردوگاههای صدام تحقق آرمانهای والای انقلاب و اسلام را دنبال نمودهاند. سبک زندگی جهادی؛ تحمل دشوارهای روزگار و مقابله با حربههای ستمگران برای رسیدن به تعالی و رشد و توسعه متوازن در جامعه را محقق خواهد کرد. کاری که آزادگان و رزمندگان دربند رژیم صدام در روزها و شبهای تنهای کردند و با مقاومت بینظیر خود دستیابی به اهداف را تحقق بخشیدند.
اکنون هم با نگاهی گذرا به آن دوران دشوار و شرایط سخت اسارت، این موضوع بهوضوح روشن است که صبر در قاموس آزادگان فقط تحمل سختی و گذشت نبوده است، بلکه آنها صبر را در معنای استقامت در مسیر، پافشاری بر حق، اصول و ارزشها و عدم عقبنشینی از مواضع بهحق خود تفسیر کرده و ترجمان عملی «وَاسْتَقِمْ کَمَا أُمِرْتَ» بودهاند.
آنها در سختترین شرایط، در سلولهای مخوف دشمن و با تحمل فجیعترین شکنجهها، هیچگاه مسیر اصلی را گم نکرده و از اصول ارزشی و مبانی و اهداف خود خارج نشدند. آزادگان سرفراز ایران همهچیز، حتی از جانشان گذشتند تا دین، نظام و هویتشان حفظ شود. بر همین اساس است که صبر، استقامت و گذشت در سبک زندگی جهادی آزادگان بهطور کامل معنا و تفسیر میشود.
عبور از مشکلات فعلی جامعه نیز مستلزم این است که از گذشته درخشان دوران دفاع مقدس و از استقامتها و صبوریهای واقعی و عملی آزادگان سربلند ایران اسلامی درس بگیریم. اگرچه شرایط اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی امروز از طرفی، شیوع ویروس منحوس کرونا از سویی و عداوت و دشمنی آشکار آمریکا و رژیم صهیونیستی از منظری دیگر، برای تحقق آرمانهای کشورمان موانع متعدد، جدی و شکنندهای ایجاد کرده است، اما نباید ایستاد و نگاه کرد، بلکه باید بهدوراز شعار و خطابه به دنبال تحقق استقامت ملی در جنگ اقتصادی و در برابر ظلم ظالمانه دشمن برآمد.
خداوند در قرآن میفرماید صبور و ثابتقدم باشید تا به پیروزی برسید، این امر یک اصل مهم روانشناسی نیز است که پیروزی و موفقیت از مسیر اراده، پشتکار و ماندن در میدان به دست خواهد آمد. در حال حاضر و در دهه چهارم انقلاب اسلامی و با بیش از چهل سال تجربه مبارزه بیامان با استکبار و کسب تجارب متعدد در حوزههای مختلف، برای تبیین ایستادگی و استقامت کارآمد در برابر بدخواهان کشور، شاخصههای فراوانی وجود. فقط باید مصادیق را در قالب محتوای کاربردی احصا کرد و در اختیار مردم گذاشت و مهمتر اینکه متولیان امر خود دستبهکار شده و از خود شروع نمایند. در این زمینه موضوع مهم این است که استقامت اگر عمومی و فراگیر باشد، کارآمد خواهد بود. یعنی مدیران و حاکمان جامعه باید این مهم را از خودشان شروع کنند تا بهتدریج در کل جامعه نهادینه شود. زمان و شرایط بهگونهای است که عدهای در قامت مدیر و تصمیم گیر دیگر نتوانند کنار گود باشند و فقط استقامت و صبر و تحمل را به دیگران توصیه کنند اما خودشان عمل کنند. امروز هر ایرانی آزادهای باید از خود بپرسد «من چه کردهام؟» «سهم من در تحقق آرمانهای کشورم چقدر بوده است؟» «من چقدر در کمک به عبور کشورم از این شرایط حاد مؤثر و مفید بودهام؟»
اتفاقات کنونی جهان و کشور، حوادث طبیعی و غیرطبیعی مثل شیوع ویروس کرونا، ایجاد شرایط شکننده در اقتصاد و… عبرت و هشدارهایی هستند که نشان میدهند در هیچ دورهای از حضور مقتدرانه مردم در صحنه نباید غافل شد، هر جا مردم ایران با انگیزه به میدان آمدهاند، هر حادثهای را بهخوبی مدیریت کردهاند و اکنون نیز برای برونرفت از وضع موجود اتکا به همین مردم صبور، فهیم و متمدن بالاترین و مهمترین گزینه خواهد بود. اگر به ظرفیتهای مردمی و روحیه بزرگ منشانه ملت ایران کمتوجهی شود، بدون تردید دشمنان خطرآفرین میشوند و امنیت و آسایش جامعه را به مخاطره میاندازند. بنابراین دستاندرکاران امور جامعه همواره باید متوجه باشند که اقتدار و امنیت امروز ایران آسان به دست نیامده، ثبات کشور دارای عقبهای محکم است و برای آن بهایی سنگین پرداختشده است که فقط یک نمونه اسارت تعدادی از بهترین جوانهای این کشور در سالهای متمادی در چنگال رژیم صدام بوده است.
زندگی آزادگان در طول مدت اسارت مصداق روشنی است که میتوان برای عبور از شرایط فعلی موردتوجه قرار داد. یک از مهمترین نکتهها و درسهای صبر و استقامت که آزادگان غیورمان برای ملت ایران به ارمغان آوردهاند، توجه به ارزشها و آرمانهای اصولی نظام و غافل نشدن مردم و مسئولان از وحدت و انسجام ملی است. برای رهایی از شر استکبار و پیروزی در جنگ تمامعیار اقتصادی باید به اصول و ارزشهای والای نظام اسلامی برگشت و مسئولان بهدوراز هرگونه جناحبازی و تنش سیاسی خدمت به نظام و مردم را اولویت قرار دهند. همانگونه که ملت ایران چندین سال مرارتها و سختیهای گوناگون را به جان خرید، ولی اجازه نداد یک وجب از خاک کشور به دست نااهلان بیافتد، امروز نیز این ملت با تمام توانش در میدان جنگ اقتصادی خواهد ایستاد و دشمن را مأیوس خواهد کرد، بهشرط آنکه مسئولان نیز در قول و عمل همراه واقعی ملت باشند. در همین ارتباط از اعتماد به قشر جوان دلسوز و مولد کشور در هیچ برههای نباید غافل شد. کما اینکه در دوران جنگ به جوانها اعتماد شد و نتیجه آنهم عاید جامعه اسلامی شد.
اما در حال حاضر سیستم مدیریتی کشور جوانگرایی را عملاً دنبال نکرده و حتی در سیستم مدیریتی میانی نیز کمتر شاهد حضور جوانان هستیم. روحیه جوانان دفاع مقدس بهگونهای بود که حتی فکر اسارت هم از ذهنشان عبور نمیکرد و تا آخرین لحظه میجنگیدند، بخش کمی از رزمندگان اسلام در شرایط محاصره یا در حالت مجروحیت به اسارت دشمن درآمدهاند، اما همانها در اسارت هم دشمن را از اعمالش پشیمان کرده و محکم مقابل آنها ایستادهاند که بخش قابلتوجهی از این ایستادگیها مرهون ایمان راسخ، عقیده جامع و اتکا به نیروی جوانی بوده است. در همین ارتباط آنها شدائد و مصیبتها را تحمل کردند اما لحظهای دست از اصول اعتقادی و مبانی دینی برنداشتند، آزادگان چند سال در زندانهای دشمن ایستادگی کردند و اجازه ندادند پرچم ایران اسلامی بر زمین بیفتد و ارزشهای دینی کمفروغ شوند و نتیجه آن همه فداکاری سربلندی نظام جمهوری اسلامی در تمامی میادین بوده است. امروز هم این موضع قابل تحقق است و میتواند موانع را از سر راه بردارد.
منبع: مهر