روزشمــــار

پنجشنبه

3 اسفند 1357

24 ربيع‌الاول 1399

22 فوريه 1979

123

مهندس بازرگان نخست‌وزير موقت انقلاب در مصاحبه‌اي با هفته‌نامه نيوزويك در پاسخ به  اين سؤال خبرنگار كه براي برقراري نظم در ايران تصميم داريد چه اقداماتي را انجام دهيد ؟ گفت :  «امشب ما تشكيل يك گارد ملي را اعلام خواهيم كرد تا بتوانيم كنترل بيشتري بر اوضاع داشته  باشيم . ما سرگرم استخدام و سازمان دادن چندين هزار نفر هستيم . مسأله اين است كه مردم از ارتش و پليس تنفر داشتند و اگر ما آنها را بار ديگر به خيابان گسيل داريم ، مردم عكس‌العمل نشان خواهند داد به همين دليل است كه ما سرگرم ايجاد يك گارد ملي هستيم . بعداً ارتش و پليس را  تجديد سازمان خواهيم كرد . » ( 1 ) 

در اين حال دكتر ابراهيم يزدي معاون نخست‌وزير با اشاره به اينكه «ليست بازنشستگان امراي  ارتش ، نماينده و آغاز كننده قضيه دامنه‌داري است در ارتش» برنامه دولت در خصوص احياء و  بازسازي ارتش را بدين شرح عنوان كرد: «اول ، با بازنشسته كردن امراي ارتش بايد وضعيتي در ارتش  به وجود آورد كه بتوان افسران جوانتر با درجات پايين‌تر از سرهنگ و سرتيپ را كه داراي سوابق  بهتري هستند ، انتخاب كرد و امور را به دست آنها سپرد تا شيرازه ارتش از هم پاشيده نشود . ديگر، اينكه ارتش را تصفيه و معيارها و ضوابطي را كه در ارتش حاكم است عوض بكنيم و معيارهاي  جديدي جانشينش بكنيم . دوم ، سپاه‌پاسداران انقلاب تأسيس مي‌شود . » دكتر يزدي در اين مورد  تصريح كرد كه «سپاه انقلابي را با شكل دادن به افراد مسلح موجود تشكيل خواهيم داد كه همه  كارهاي مربوطه آن انجام شده است . به اين ترتيب كه مردم را تعليمات نظامي ، سياسي و فكري  مي‌دهيم و آنها را مسلح خواهيم كرد ، چون ما يك سرباز نمي‌خواهيم بلكه يك‌انقلابي مي‌خواهيم . ( 2 ) 

124

سرلشكر قره‌ني با انتشار اطلاعيه‌اي ضمن تاكيد بر اينكه «وجود انضباطي قوي و در عين حال  معنوي در ارتش و اجراي دستورات رؤسا و فرماندهان در جهت پيشرفت و تكامل انقلاب است . » تصريح كرد كه هر نوع انتصابي در كادر فرماندهان و رؤساي واحدها و سازمانهاي ارتشي پس از  مطالعات كافي و همه جانبه و با توجه به سوابق آنان و در نظر گرفتن صلاح كشور صورت مي‌گيرد
و بايستي همه پرسنل ارتش اعم از افسران ، همافران ، درجه‌داران و افراد و كارمندان از رؤسا و  فرماندهان انتصابي ستاد كل ارتش متابعت نموده و سلسله مراتب فرماندهي را كه يكي از اركان  اساسي و اصلي انضباطي ارتش است ، مراعات نمايند .

در همين حال بنا به گزارش روزنامه اطلاعات به دستور رئيس ستاد كل ارتش ملي ـ اسلامي  ايران 25 تن ديگر از امراي ارتش بازنشسته شدند . شهرباني كل كشور نيز اسامي 25 سپهبد ،  سرلشكر ، سرتيپ و سرهنگ بازنشسته شده شهرباني را منتشر كرد . از سوي ديگر ، ستاد كل ارتش  ملي ايران طي اطلاعيه‌اي از كليه پرسنل ارتشي دعوت كرد به منظور بازسازي ارتش ، خود را به  يگانها و سازمانهاي مربوطه معرفي كنند . ( 3 ) 

125

سرلشكر قره‌ني رئيس ستاد كل ارتش در يك كنفرانس مطبوعاتي گفت : «به آمريكا ديگر اجازه  داده نخواهد شد با پايگاههاي نظامي پيچيده خود در شمال ايران مراقب مخابرات نظامي شوروي  باشد . » وي در مورد مسأله مستشاران آمريكايي و ادامه فعاليت آنان در ايران گفت : «اين كار  بستگي مستقيم به سياست دولت دارد و اين دولت است كه بايد تكليف را روشن كند ، اما در مورد  تجهيزات فني پيشرفته ، ممكن است ايران از بعضي از دوستان كمك بگيرد . » قره‌ني در مورد خروج  احتمالي سلاحهاي پيشرفته از ايران در جريان انقلاب تصريح كرد : « هيچ‌يك از سلاحها و  تجهيزات پيچيده ارتش ايران در جريان انقلاب از كشور خارج نشده و آمريكا در مورد امنيت اين  تجهيزات شكايتي نكرده است . » وي در مورد حضور نيروي نظامي ايران در عمان و كمك احتمالي  به سازمان ازاديبخش فلسطين گفت : «نيروهاي ايران كه در زمان رژيم سابق براي جنگ عليه  چريكهاي ظفار به عمان رفته بودند ، به ايران فراخوانده شدند و ضمناً دولت ايران براي كمك نظامي  به سازمان آزاديبخش فلسطين برنامه‌اي ندارد . » ( 4 ) 

126

سرلشكر بازنشسته علاءالدين ناظم رييس اسبق اداره سوم ستاد بزرگ ارتشتاران امروز ادّعا كرد :  «من و گروهي ديگر از امراي بازنشسته و افسران ارتش قبل از به پيروزي رسيدن انقلاب ، گروهي  تشكيل داديم تا با انجام كودتايي بر ضد شاه ، ارتش را تسليم و در اختيار آيت‌الله خميني بگذاريم .  در اين مورد با دكتر سنجابي و سرهنگ مجللي كه اكنون به عنوان رئيس شهرباني انتخاب شده  است ، مذاكره كرديم و قرار شد كه اين جريان را به اطلاع آقاي خميني برسانيم كه خوشبختانه قبل  از عملي شدن برنامه ما ، خود مردم در اين راه به نتيجه رسيدند و پيروز شدند … براي انجام كودتا ما  مجبور بوديم با فرماندهان نيروهاي مسلح نيز ارتباط برقرار كنيم و از اين رو با خسروداد فرمانده  هوانيروز تماس گرفتيم و وي در جلسه‌اي كه با هم داشتيم موافقت خود را در انجام اين كودتا اعلام  كرد ، اما سرلشكر بيگلري كه چندي پيش كشته شد ، با برنامه ما مخالفت نمود . لازمست يادآوري  كنم كه چند تن از افسراني كه هم اكنون با سرلشكر قره‌ني همكاري مي‌كنند نيز از اين جريان اطلاع  دارند . يكي از افسران بازنشسته كه در جريان كارها قرار گرفته بود ، موضوع كودتاي گروه را به  
ارتشبد قره‌باغي و فردوست خبر داده بود ولي آنها عكس‌العملي نشان ندادند و شايد هم فرصتي  براي اين كار نداشتند . »افراد گروهي كه براي اجراي اين كودتا تشكيل شده بود عبارتند از سرلشكر  بازنشسته علاءالدين ناظم‌، سرتيپ بازنشسته اصغر اعظمي و سرلشكر بازنشسته قاسمي قره و  گروهي ديگر از افسران . ( 5 ) 

127

در پي ادعاهاي مشكوك رالف شانمن عضو كميته حقوق بشر امريكا ، عليه سرهنگ توكّلي  رئيس مستعقي "ستاد عملياتي ارتش" روزنامه‌هاي امروز با مفروض دانستن صحت ادعاهاي  شانمن ، اقدام به بزرگنمايي و دامن زدن به جوّ ضد ارتش و قرار دادن نيروهاي مسلح در مقابل  گروههاي چپ كردند . روزنامه اطلاعات در صفحه اول خود ضمن اعلام اين خبر كه «سرهنگ  توكلي از رياست ستاد عمليات ارتش ملي كنار گذاشته شد . » ، تيتر اصلي روزنامه را "ادعاي توطئه  از داخل ارتش ملي" قرار داد و به نقل از شانمن نوشت : «سرهنگ توكلي در موقع مناسب 500 هزار چپ‌گرا را مي‌خواهد سركوب كند . » ( 6 ) روزنامه كيهان نيز با انتخاب تيتر "ادعاي توطئه براي  قتل عام چپهاي ايران" نوشت : «طرح سرّي براي حفظ منافع آمريكا در ايران وجود دارد . » اين  روزنامه در زير تيتر اصلي خود به نقل از سرهنگ توكلي نوشت : «توطئه كمونيست‌كشي در ايران  دروغ است . » ( 7 ) 

128

اعضاي هيأت اعزامي از سوي دولت به كردستان ، متشكل از فروهر ، دكتر اردلان ، دكتر مكري ،  دكتر يونسي و آيت‌الله يحيي نوري ساعت 4 بعدازظهر وارد شهر پيرانشهر شدند و در مسجد  صاحب‌الزمان با استقبال كنندگان ديدار كردند . در محل مسجد هزاران نفر مردم پيرانشهر به صورت  نشسته و ايستاده اجتماع كرده بودند و مرتباً با صداي بلند شعار مي‌دادند : «كردها تجزيه‌طلبي را  محكوم مي‌كنند ، دمكراسي براي ايران ، خودمختاري براي كردها روي نقشه ايران» در اين ميان ، "قادر عبدي" كه روزنامه اطلاعات وي را با عنوان "يكي از روشنفكران كرد" نام برد ، خطاب به هيأت  گفت : «آقاي فروهر ، مردمان آزاددل اين منطقه نخستين ماشيني را كه ديده‌اند تانك و زره‌پوش  نظامي بوده و نخستين صدا و آوايي كه به گوششان رسيده ، صداي گلوله بوده است . » پس از آن  آيت الله نوري پيام امام خميني را براي مردم قرائت كرد . در اين پيام ، امام خميني ضمن درود و  سلام گرم به اهالي كردستان ، آنان را به همبستگي ، هشياري ، بيداردلي ، وحدت و يگانگي در زير  درفش جمهوري‌اسلامي دعوت نموده و از مردم كردستان خواسته بود نيازها و خواسته‌هايشان را به  هيأت اعلام دارند .

سپس داريوش فروهر شروع به سخنراني كرد و در بخشي از سخنان خود با اشاره به جمله قادر  عبدي گفت : «اميدواريم با همت شما مردان و زنان آگاه ايراني ماشين نظامي را كه شما براي  نخستين بار ديده‌ايد به تراكتور ساخت خودمان تبديل كنيم . ما با تمام قدرت سعي خواهيم نمود در  مركز به خواستهاي شما مردم كردستان رسيدگي و براي احقاق حق و آزادي شما و ديگر ايرانيان  
پافشاري شود . ( 8 ) 

از سوي ديگر ، عبدالرحمن قاسملو دبير كل حزب دمكرات كردستان با اشاره به گفتگوهاي خود  با داريوش فروهر در مهاباد ، آن را موفقيت‌آميز خواند و گفت كه يك بيانيه 8 ماده‌اي ( ضميمه دارد )  كه حاوي خواستهاي مردم كرد مي‌باشد به فروهر داده شد . بر اساس اين بيانيه شيخ عزالدين  حسيني امام‌جمعة مهاباد رهبري تيم مذاكرات با دولت را در آينده به عهده خواهد داشت . وي اظهار  اميدواري كرد كه خواسته‌هاي ما به آيت‌الله خميني و بازرگان تسليم شود و آنها به ما جواب  مشخص بدهند . قاسملو در مورد ناآراميها در كردستان گفت : «شايعات مبني بر اغتشاشات متعدد  در كردستان كذب است و تا آنجا كه من مي‌دانم شايعات مبني بر حملات جلال طالباني به  نگهبانان مرزي بي‌اساس است . من شايعه صداي راديو كردستان آزاد را تكذيب مي‌كنم ، اين  شايعات را فقط ديوانگان مي‌سازند . » وي افزود : «تقاضاهاي ما آنچنان است كه هيچ دولت  انقلابي از جمله دولت كنوني كه در راس قدرت است ، نمي‌تواند انها را رد كند . » ( 9 ) 

در همين حال ، در مطبوعات داخلي اخباري مبني بر وقوع درگيري ، تحركات مسلحانه و  اقدامات گروههاي مختلف براي ايجاد و توسعه قدرت محلي خويش ، در بخشي از مناطق  كردستان انتشار يافت . از جمله در بانه كميته انقلاب اين شهر ( كه به سرپرستي شيخ جلال حسيني و تحت نفوذ برادر وي ، شيخ‌عزالدين حسيني قرار دارد . ) افراد مسلح ايل قلخاني را خلع  سلاح و روانه روستاهاي خود كرد . اين افراد متهم شده‌اند كه به صورت چريك با مأموران ژاندارمري  در پاسگاهها همكاري داشته‌اند . كميته مزبور همچنين تعدادي اسلحه در اختيار گروهي از جوانان  روستايي منتخب خويش قرار داد تا با همكاري افرادي كه به نظر آنها داراي صلاحيت مي‌باشند ، به  حفاظت از مرز و پاسگاهها بپردازند . ( 10 ) 

در باره ناآراميهاي كردستان يونايتدپرس گزارش داد كه «در جريان نبرد بين نيروهاي انقلاب و  تجزيه‌طلبان كرد در شهر كرند يكصد نفر كشته شده‌اند . » ( 11 ) 

اما اميرانتظام سخنگوي دولت اخبار درگيريهاي كردستان را غيرمهم خواند و گفت : «من خود به  طور مرتب با كردستان و رضاييه در تماسم . هيچ مسأله مهمي نداريم و هر چه هست به صورت  شايعه است . تنها در مهاباد با مشكلاتي روبه‌رو هستيم كه آن را هم ما مسأله تلقي نمي‌كنيم . بايد  مذاكره بشود و اختلافات موجود برطرف گردد و بقيه مسائل از حد شايعه تجاوز نمي‌كند . » وي  تاكيد كرد : «دولت با تمامي قدرت در مقابل هرگونه رويدادي از اين قبيل ( تصرف پادگان مهاباد )  مقاومت خواهد كرد و آنها را سركوب مي‌كند . » ( 12 ) 

129

در خرمشهر كميته ستاد انقلاب‌اسلامي به وسيله عده‌اي از شيوخ عشاير و با حمايت آيت‌الله  شبيرخاقاني تشكيل شد . تشكيل اين كميته انتقاداتي را از سوي عناصر مذهبي و انقلابي در پي  داشت . به نظر آنان كميته مزبور از عناصري تشكيل دشه است كه نه تنها نمي‌توانند پاسدار  دستاوردهاي انقلاب باشند ، بلكه عامل مهمي در بازگرداندن اوضاع و روابط پيش از انقلاب  
خواهند بود . گفته مي‌شد كه عناصري چون سرپرست حزب رستاخيز و چند شيخ عشيره كه آنها نيز  اتهاماتي را يدك مي‌كشيدند ، نمي‌توانند انقلابي عمل كنند ( 13 ) ( خبر ضميمه دارد )

130

مهندس مهدي بازرگان نخست‌‌وزير طي مصاحبه‌اي با هفته‌نامه نيوزويك ( آمريكا ) در پاسخ  به اين سؤال خبرنگار كه «عكس‌العمل شما نسبت به حمله به سفارت امريكا چه بود ؟ » گفت : «من  خيلي متأسفم . بسيار متأسفم از آنچه اتفاق افتاد . ما اميدواريم بتوانيم همه چيز را تحت كنترل در  بياوريم تا اين‌گونه حملات بار ديگر رخ ندهد . در اين مورد اقدام فوري به عمل آمد و ويليام  سوليوان سفير آمريكا در ايران شخصاً به خاطر اقدام سريعي كه در اين مورد صورت گرفت ، از ما  تشكر كرد» . بازرگان در جواب اينكه «آيا شما قصد داريد كوششهايي در راه بهبود روابط ايران و  امريكا صورت دهيد ؟ » گفت : «ما روابط دوستانه‌اي با ايالات متحده داشته‌ايم و ميل داريم روابط  دوستانه را با ايالات متحده و تمامي كشورهاي جهان حفظ نماييم . » نخست‌وزير در مورد اعدامها  تصريح كرد : «در اصل من با اين اعدامها مخالفتي ندارم و ما آنها را تاييد كرديم ، مردم خوشحال  شدند . اثر مثبتي روي آنها داشته است . به عنوان يك شهروند معمولي از انجام گرفتن اين كار  خوشحالم و به عنوان رئيس دولت اين اقدام از طرف مافوق من انجام گرفت . " وي در مورد اينكه آيا  اعدامها به همين ترتيب ادامه خواهديافت ، گفت : «نه به اين ترتيب ادامه نخواهد يافت . » مهندس  بازرگان در خصوص آزادي فعاليت گروههاي چپ گفت : « آنها مي‌توانند انتقاد كنند و در  انتخابات شركت جويند ، آنها مي‌توانند نماينده مخالف به پارلمان بفرستند ولي چنانچه آنها بخواهند  نظم و امنيت را بر هم بزنند آنها را متوقف خواهيم ساخت . » ( 14 ) 

131

در پي مخالفت امام خميني با راهپيمايي چريكهاي فدايي خلق به طرف محل اقامت ايشان و  در نتيجه لغو راهپيمايي آنها ، سازمان چريكهاي فدايي خلق با صدور اعلاميه‌اي ضمن حمله  شديد امّا تلويحي به اطرافيان امام و انحصار‌طلب خواندن آنها ، اعلام داشت : «ما معتقديم آن دسته  از نيروهاي انحصارطلب كه به دور از هزگونه موازين دمكراتيك ، سهم ساير نيروها را در انقلاب  انكار مي‌نمايند ، چهره‌اي غيرواقعي از ساير نيروهاي مبارز و انقلابي در اذهان مردم ترسيم مي‌كنند  و … به وحدت نيروها و خلقهاي رزمنده و انقلابي ضربات جبران ناپذيري وارد مي‌آورند . » در  ادامه اعلاميه چريكهاي فدايي آمده است : «ما اعتقاد داريم نبايد به دشمنان مردم مجال بازسازي و  تجديد سازمان نيروهاي از هم پاشيده را داد و انقلاب بايد با تهاجم هر چه قاطعانه‌تر ، تمامي  مواضع باقيماندة دشمن را تسخير نمايد . » ( 15 ) اين در حالي است كه خبرگزاري فرانسه به نقل از  منابع آگاه گزارش داد : «ياسرعرفات در طول اقامت خود در تهران كوشيد ميان چريكهاي فدايي  خلق و پيروان حضرت آيت‌الله خميني ميانجيگري كند ، اما در اين مأموريت توفيقي به دست  نياورد . » ( 16 ) 

 

132

جلال طالباني دبير‌كل اتحاديه ميهني كردستان عراق ، در تلگرامي براي امام خميني «پيروزي  امام را در مبارزه انقلابي بر ضد رژيم مستبد و جلاد و نوكر امپرياليسم» تبريك گفت . طالباني در  پام خود «بار ديگر آمادگي خود را با تمام قوا و توانايي انقلاب كردستان عراق براي هر نوع همرزمي  و همكاري» اعلام داشته و در پايان آورده است : «همچنان كه قبلاً هم به استحضارتان رسيده است  براي اجراي دستور آماده‌ايم . هميشه پيروز باشيد .» ( 17 ) از سوي ديگر ، كميته نظامي اتحاديه ميهني  كردستان با مخابره تلگرامي به امام خميني شايعات مربوط به دخالت جلال طالباني را در مناقشات  كردستان ايران ، تكذيب كرد . در متن تلگرام كميته نظامي آمده است : «با نهايت تأسف در اخبار  دوشنبه شب مورخ 30/11/57 راديو تلويزيون خبري مبني بر توليد ناراحتي از جانب طرفداران  جلال طالباني وابسته به اتحاديه ميهني كردستان عراق در مرزهاي ايران پخش شد ؛ بدين وسيله  صحت اين موضوع را بشدت تكذيب مي‌نماييم و همچنان كه بارها اعلام داشته‌ايم ما افرادي  شرافتمند و معتقد به آزادي همه ملتها هستيم و ضمن عدم دخالت و توليد ناراحتي در امور داخلي  ايران ، پشتيبان واقعي نهضت بزرگ ملت ايران به رهبري آن زعيم عاليقدر مي‌باشيم . بنابراين همواره  همبستگي خود را با آرمانهاي آزاديخواهانه ملت مبارز ايران حفظ خواهيم نمود و در هر زمان كليه  اخبار و شايعات از اين قبيل را كه ناشي از دسايس امپرياليزم و وابستگاه آن است رد خواهيم  كرد . » ( 18 ) 

133

در تفسيري كه از راديو لندن پخش شد اوضاع ايران و مشكلاتي كه دولت موقت در برقرار نظم  با آن روبه‌روست ، به نحو زير بررسي شد : «كليه گروههايي كه تقاضاهاي مخصوصي دارند ، مانند :  كردها و آذريها و مجاهدين و فداييان ، اكنون كه پيروزي حاصل شده است انتظار دارند كليه  تقاضاهاي آنها به طور كامل قبول بشود . » در اين تفسير وجود كميته‌ها و پاسداران غيرنظامي به  عنوان يكي از مشكلات دولت بازرگان مطرح و گفته شد : «براي آقاي بازرگان اولويت دارد كه  نيروهاي نظامي را به پشتيباني از خود ترغيب نمايد تا بتوان پاسداري غيرنظامي را كه بشدت  مسلح هستند ، تحت كنترل درآورد . » در آخر نتيجه‌گيري شد : پيچيدگي مشكلاتي كه دولت جديد  ايران با آنها روبه‌روست همراه با امكان بروز ناگهاني برخوردها اين موضوع را حتمي كرده كه ماهها  طول خواهيد كشيد تا ايران دوباره آرام شود . ( 19 ) 

134

گزارش آسوشيتدپرس حاكي از آن است كه ديويد اوئن وزير خارجه انگلستان خواهان بهبود  مناسبات دو كشور ايران و انگلستان شده است . همچنين دولت اين كشور از شاه خواسته است  تقاضاي اقامت در انگلستان نكند زيرا دولت انگلستان از آن بيم دارد كه نتواند از جان شاه و  اطرافيانش حفاظت كند . ( 20 )

135

مرد‌خاي‌تزي پوري معاون وزارت دفاع اسرائيل گفت : « اگر اعلاميه‌ها و اظهارات خصومت‌آميز  نسبت به اسرائيل در تهران ادامه يابد ، ما چاره ديگري نخواهيم داشت جز آن كه درخواست كنيم  نيروهاي ايراني بلنديهاي جولان را ترك كنند .» ( 21 ) لازم به ذكر است كه اين نيروها به عنوان نيروهاي  حافظ صلح سازمان ملل متحد در منطقه حضور دارند واين حضور با مشي نظام جديد ايران  سازگار نيست و قاعدتاً بزودي بازگردانده خواهند شد . اطلاعيه وزارت دفاع اسرائيل در واقع  نوعي پيشدستي سياسي است .

ضميمه خبر شماره 128

متن كامل قطعنامة هشت ماده‌اي به قرار زير است :

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحيم ؛ انقلاب‌اسلامي ايران با هدف ضدامپرياليستي ، ضد‌استبداري مرحله مهمي را كه در هم شكستن رژيم مطلقه شاهنشاهي باشد ، پشت سرگذاشته است ولي هنوز تحقق هدفهاي عمده آن در گرو ادامه  مبارزات تمام نيروهاي ملي و مترقي سرتاسر ايران است . با توجه به اين واقعيت است كه ملت كرد از همين آغاز  اصرار در استيفاي كامل حقوق ملي خويش را به عنوان بخشي از اين هدفهاي عمده انقلاب ايران مطرح ساخته است .  ليكن علي‌رغم تمام اين اصرارها و پافشاريهاي خلق كرد و علي‌رغم ضرورت و فوريتي كه همگان در جهت حل اين  مسأله احساس مي‌كنند ، مرتباً حل آن بر عهده تعويق مي‌افتد . لذا نمايندگان خلق كرد كه از شهرها و روستاهاي  كردستان در شهر سنندج گرد آمده‌اند و با نمايندگان تام‌الاختيار رهبري انقلاب حضرت آيت‌الله‌العظمي خميني ، به  رهبري حضرت آيت‌الله طالقاني و نمايندگان دولت موقت اسلامي ايران به رياست آقاي احمد صدرحاج‌سيدجوادي  وزير كشور ديدار و مذاكره كرده‌اند ، لازم مي‌دانند بار ديگر پشتيباني كامل خود را از تمام هشت ماده تقديمي به  دولت مركزي كه در شهر مهاباد توسط نمايندگان خلق كرد تنظيم گرديده و مورد حمايت و پشتيباني عمومي ميليوني  ملت كرد در تمام شهرها و روستاها قرار گرفت ، اعلام دارند و پشتيباني مجدد خود را از رهبري حضرت آيت‌الله  خميني و دولت آقاي بازرگان ابراز نمايند و نيز لازم مي‌بينند بار ديگر تاكيد و تكرار كنند كه اصل انكار‌ناپذير و  غيرقابل تعديل حق تعيين سرنوشت را به عنوان حق طبيعي خود و تمام ملل ديگر تلقي كنند و در عين حال مخالفت  با هر نوع طرف تفكر تجزيه‌طلبي را اعلام مي‌دارند :

1 ـ حق تعيين سرنوشت بمعناي استقرار‌حاكميت‌سياسي و اقتصادي و‌فرهنگي خلقها بر‌سرزمين تاريخي خودشان‌مي‌باشد .  در‌رابطه با اين حقيقت كه شناسايي اين حق ، وحدت ملي و تماميت‌ارضي ايران را تضمين و تامين خواهد‌كرد .

2 ـ از نظر سياسي بايد حكومت خودمختار كردستان توسط خود مردم كرد برگزيده شود و قدرت سياسي و اداري  سرزمين كردستان را به دست گيرد و در اتحاد برادرانه با ( ساير ) ملل ، داراي حقوق مساوي در حكومت مركزي  مشاركت نمايد .

3 ـ قطع وابستگيهاي نظامي به كشورهاي امپرياليستي و همه قدرتهاي توسعه‌طلب خارجي و ايجاد يك ارتش خلقي  در سراسر ايران جهت محافظت مرزهاي كشور و دستاوردهاي انقلاب كه به توسط حكومت مركزي اداره خواهد شد .  4 ـ ايجاد يك نيروي انتظامي مردمي كه عاملين تامين امنيت و نظم داخلي بوده و تحت نظر حكومت خودمختار  كردستان به جاي سازمانهاي شهرباني و ژاندارمري سابق انجام وظيفه نمايد .

5 ـ سياست خارجي به وسيله حكومت مركزي اداره خواهد شد كه خطوط اصلي آن در حفظ استقلال و تماميت  ارضي ايران ، مبارزه عليه قدرتهاي امپرياليستي و هرگونه وابستگي به قدرتهاي جهاني و منطقه‌اي توسعه‌طلب ،  
پشتيباني از نهضتهاي آزاديبخش خلقهاي تحت ستم و همكاري دوستانه با تمام كشورهايي كه حق حاكميت و  استقلال ايران را به رسميت مي‌شناسند ، خلاصه مي‌شود .

6 ـ محو تمام اشكال و مظاهر ستم فرهنگي كه متضمن آزادي و احترام به مذهب و زبان و عادات و رسوم و عقايد  كليه ملتهاي ايران است . به رسميت شناختن زبان كردي به عنوان زبان رسمي تمام موسسات اجتماعي اداري و  آموزشي سرزمين كردستان با توجه به تاكيد بر اين نكته كه زبان فارسي كماكان زبان رسمي سرتاسر ايران  خو . اهد بود .

7 ـ پيشرفت دادن به كشاورزي و صنعت در كردستان و تامين چنان اولويتي كه متضمن جبران عقب‌افتادگي ناشي از  ستم ملي باشد و قطع عامل نفوذ اقتصادي ، امپرياليستي واستعماري در سطح كشور و پايگاههاي آن در كردستان .  8 ـ از حكومت موقت انقلاب اسلامي انتظار دارد در رابطه با حل مسائل مربوط به كرد و كردستان از تماس با عناصر مرتجع و فرصت‌طلب خودداري كرده ومتوجه باشد كه حل مسائل اساسي مردم تنها در چارچوب توافق و تفاهم  برادرانه با نمايندگان مردم مقدور است. رئيس هيأت نمايندگي ، عزالدين حسيني ( 22 ) 

ضميمه خبر شماره 129

تشكيل كميتة انقلاب‌اسلامي متشكل از عناصر مسأله‌دار در واقع باعث تشديد تقابل و رويارويي دو جريان قومي و  مذهبي در خرمشهر گرديد كه اولي حول محور شبيرخاقاني شكل گرفته بود و دومي جوانان مسلمان و انقلابي را  شامل مي‌شد . اين دو جريان پس از پيروزي انقلاب‌اسلامي به دليل اختلاف بينش و مشي در مقابل هم قرار گرفتند  و براي به دست گرفتن امور شهر به رقابت برخاستند . به تدريج با تداخل كارها و وظايف ، بويژه در زمينه‌هاي  حفاظتي و امنيتي و خصوصاً نايديده گرفتن نقش جوانان مسلمان از سوي جريان قومي ، شكاف عميق‌تر شد و در  حوزه فعاليت كميته ، از جمله دستگيري سران محلي وابسته به رژيم گذشته ، عناصر ساواك و … اختلاف جدّي  بروز كرد . براي اطلاع بيشتر از حوادث خرمشهر و جناح‌بنديهاي آن به كتاب "خرمشهر در جنگ طولاني" از انتشارات  مركز مطالعات و تحقيقات جنگ ، در سال 1357 رجوع شود .

منابع و مآخذ 3/12/1357

 

1ـ روزنامه اطلاعات ، 3/12/1357 ، ص 1 و 2 .

2ـ روزنامه كيهان ، 3/12/1357 ، ص 7 .

3ـ مأخذ شماره 1 ، ص 7 .

4ـ مأخذ شماره 2 ، ص 2 .

5ـ مأخذ شماره 2 ، ص 2 .

6ـ مأخذ شماره 1 ، ص 1 .

7ـ مأخذ شماره 2 ، ص 1 .

8ـ مأخذ شماره 1 ، ص 7 .

9ـ مأخذ شماره 1 ، ص 8 .

10ـ مأخذ شماره 2 ، ص 7 .

11ـ نشريه ويژه خبرگزاري پارس ، 3/12/1357 ،  يونايتدپرس .

12ـ مأخذ شماره 1 ، ص 1 .

13ـ م ـ احمدي ، امپرياليسم ، خوزستان و خلق مستضعف عرب ( بي‌جا ، بي‌نا ، بي‌تا ) ص 47 .

14ـ مأخذ شماره 1 ، ص 1 و 2 .

15ـ سازمان چريكهاي فدايي خلق ايران ، اعلاميه‌هاي  سازمان چريكهاي فدايي خلق . ( تهران : انتشارات سازمان  چريكهاي فدايي خلق ، سال 1358 ) ص 94 .

16ـ مأخذ شماره 1 ، ص 7 ، خبرگزاري فرانسه .

17ـ مأخذ شماره 2 ، ص 2 .

18ـ مأخذ شماره 1 ، ص 3 .

19ـ مأخذ شماره 1 ، ص 8 ، راديو لندن .

20ـ مأخذ شماره 1 ، ص 7 ، آسوشيتدپرس .

21ـ مأخذ شماره 1 ، ص 8 ، خبرگزاري فرانسه .

22ـ سند شماره 209918 مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ : متن قطعنامة موسوم به قطعنامة 8 ماده‌اي خلق كرد .

 

لینک کوتاه :
کد خبر : 2509

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال
  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245