روزشمار

دوشنبه

27 فروردين 1358

18 جمادي‌الاول 1399

16 آوريل 1979

737

در حالي كه شمارش آراي انتخابات شوراي شهر سنندج همچنان ادامه دارد ، اعتراض به نحوة  انتخابات بالا گرفته است . در اين خصوص به دعوت شوراي اسلامي‌بازار سنندج جمعي از كسبه و  بازاريان اين شهر مغازه‌هاي خود را بستند و به جمع گروهها و جمعيتهاي اسلامي‌سنندج كه  بعدازظهر پريروز ( 25/1/58 ) به نشانه اعتراض به كيفيت برگزاري انتخابات شوراي شهر سنندج  در مسجد جامع تحصن اختيار كرده‌اند ، پيوستند .

به گزارش روزنامه كيهان ، مفتي‌زاده در جمع تحصن‌كنندگان ضمن دعوت آنان به آرامش تأكيد  كرد كه اختلاف نظرها و مسائل موجود بايد به طور مسالمت‌آميز و از راه سياسي حل شود و توسل  به خشونت و درگيري نه تنها از شدت اختلافات نمي‌كاهد ، بلكه به آن دامن مي‌زند .

از سوي ديگر ، طرف مقابل نيز تحرك و اقداماتي در جهت خنثي كردن تلاشهاي سياسي -  تبليغاتي انجام داد ؛ از جمله در پي اعلام دعوت شوراي بازاريان سنندج براي تعطيل كردن  فروشگاهها و تحصن در مسجد‌جامع ، حدود 150 نفر از بازاريان با تجمع در جلوي ساختمان  دادگستري به تعطيل شدن مغازه‌ها اعتراض نمودند . نمايندگان اين عده از بازاريان طي شكايتي كه  رونوشت آن براي نخست‌وزيري و استانداري ارسال گرديد ، ادعا كردند كه عده‌اي مسلح آنها را  وادار به بستن فروشگاه و شركت در تحصن نموده‌اند . دادگستري نيز اين شكايت را به كميته پنج  نفري اداره موقت شهر ارجاع داد .

مدير كل آموزش و پرورش كردستان نيز اعلام كرد: عده‌اي از افراد غيرمسؤول به مدارس  مراجعه و دانش‌آموزان را وادار به تعطيل كلاسها و اعتراض به نحوه انتخابات شوراي يازده نفري  شهر سنندج مي‌نمايند . ( 1 )

در همين حال دكتر ابراهيم يونسي بانه ( استاندار كردستان ) طي پيامي‌خطاب به مردم اين  استان با اشاره به ناآراميهاي موجود از آنان خواست كه درست بينديشند كه مردم مجال كار را داشته  باشند ؛ تا پيمانكار احساس امنيت كند ؛ تا سرمايه‌دار سرمايه‌گذاري كند ؛ تا مردم مجال كار كردن و  ساختن ؛ دستگاههاي اجرايي فرصت تأمل و تدبير و چاره‌انديشي داشته باشند وگرنه ديري نخواهد  
گذشت كه فاجعه بيكاري و حتي گرسنگي در شهر بال خواهد گشود . ( 2 )

احمد صدرحاج‌سيدجوادي ( وزير كشور ) ضمن تأكيد صحت انتخابات سنندج گفت : تا آنجا  كه من اطلاع دارم و با استانداري و شوراي موقت تمام گرفته‌ام ، انتخابات سنندج بخوبي برگزار  شده و نارساييها و اخلالهايي كه گروهي در كار انتخابات به عمل آوردند ، نتوانست موجب ابطال  انتخابات شود . وزير كشور گفت : استاندار كردستان در جريان انتخابات بي‌طرفي محض اتخاذ  كرده و در انتخابات هيچ مداخله‌اي نكرده است و نمي‌كند . ( 3 )

در اين حال ، دفتر هواداران سازمان چريكهاي فدايي خلق در سنندج مفتي‌زاده را به كارشكني  در انتخابات سنندج متهم كرد . اين سازمان طي نامه‌اي به آيت‌الله طالقاني ادعا كرد : ما شواهد و  مدارك فراواني داريم كه افراد طرفدار آقاي مفتي زاده پس از آنكه متوجه شدند مردم گرايشي به سوي  آنها ندارند ، مسأله تحريم را پيش كشيدند و در اعتراض به نحوة برگزاري انتخابات شوراي يازده  نفري شهر سنندج ، اقدام به تحصن در مسجد‌جامع شهر كردند . ( 4 )

738

به دنبال اوج‌گيري اختلافات در خرمشهر ، گروهي از روحانيون اين شهر از جمله آقايان  سجادي ، موسوي ، محمدي ، صداقت و نوري به منظور " سروسامان دادن به اوضاع آشفته شهر " با  آيت‌الله شبيرخاقاني ملاقات كردند . در اين ملاقات اصرار روحانيان ذكر شده براي خلع سلاح  نيروهاي موسوم به خلق عرب و نيز نيروهاي مذهبي مقابل آنان و جايگزيني نيروهاي رسمي‌ اعزام دولت جمهوري اسلامي‌به جايي نرسيد و آيت‌الله با بروز حساسيتهاي قومي‌پيشنهاد  نامبردگان را نپذيرفت . ( 5 ) ( خبر ضميمه دارد . )

739

جنبش ملي مجاهدين شاخه آبادان با انتشار اطلاعيه‌اي اعلام كرد : افرادي از طرف كميته  محلي با باتون به اعضاي جنبش و هواداران آنان كه در محل سازمان زنان سابق آبادان مستقر شده  بودند ، حمله كردند و 30 تن از وابستگان به جنبش را پس از ضرب و شتم دستگير نمودند . بنابراين  در اعتراض به اين عمل ضدانقلابي ، دفتر جنبش در آبادان تعطيل شد . ( 6 )

740

در پي انتشار اعلاميه سياسي - نظامي‌سازمان مجاهدين خلق دربارة ماجراي دستگيري مجتبي  طالقاني ، سازمان چريكهاي فدايي نيز با عنوان كردن لزوم مبارزه براي بازگشت آيت‌الله طالقاني به  صحنه سياسي كشور ، پاسداران انقلاب را مورد حمله داد . سخنگوي سازمان مذكور اعلام كرد :  شركت در مبارزه‌اي كه به خاطر پشتيباني از آيت‌الله طالقاني و فراهم نمودن زمينه براي بازگشت  ايشان صورت مي‌گيرد ، يك وظيفه ملي و معنوي است و همه نيروهاي انقلابي موظفند در اين  مبارزه شركت كنند . وي ادعا كرد : اطلاعات موثقي به ما رسيده است كه در كميته سلطنت آباد  تعدادي از كارشناسان ورزيده ساواك براي آموزش عناصر جديد در زمينه درگيري ، تعقيب ، كنترل  تلفنها و جمع آوري اطلاعات دعوت به همكاري شدند تا سازماني از افراد آن كميته و كارشناسان ساواك كه مجموعاً خود را اداره چهارم ناميده‌اند ، براي انجام [ دادن ] مأموريتهاي فوق به وجود  آورند . اين سخنگو اضافه كرد : امروز همة نيروهاي ترقيخواه خواستار برچيده شدن فوري بساط  توطئه‌گراني هستند كه در كميته سلطنت‌آباد و برخي ديگر از كميته‌ها به دسيسه چيني عليه انقلاب  مي‌پردازند . ( 7 )

همچنين جمعيت " كردهاي مقيم مركز " با انتشار بيانيه‌اي اعلام كرد : « توطئه حمله به فرزندان و  خانواده معظم‌له ( آيت‌الله طالقاني ) را شديداً محكوم و اعلام مي‌دارد كه اين قبيل اقدامات  دسايسي است كه مستقيماً انقلاب و دستاوردهاي آن را هدف قرار داده است . » ( 8 )

741

كانون درجه‌داران ارتش پس از اعلام موجوديت ، اولين بيانيه خود را كه شرح تبعيض و  نارساييهاي عمومي‌زندگي و كار درجه‌داران ارتش است ، انتشار داد . اين بيانيه شامل شانزده  درخواست بود كه تنها چهار مورد آن به شرح ذيل در مطبوعات درج شده است :

1 - از وجود درجه‌داران نيايد به عنوان راننده سازماني يك نفر افسر ارشد استفاده شود و محل  اين سازمانها بايد منحل گردد .

2 - قوانين اداره بيمه و بازنشستگي مورد تجديد نظر قرار گيرد و افسران بازنشسته ارتش كه با  حقوق گزاف در اين سازمان و ساير سازمانها به كار گمارده شده‌اند و پُستهاي حساس را اشغال  نموده‌اند ، از كار بركنار و به جاي آنان اشخاص واجد شرايط به كار گمارده شوند .

3 - قوانين ترفيعات درجه‌داران نيروهاي زميني و دريايي و هوايي و شهرباني و ژاندارمري  يكسان و يكنواخت گردد و از دست افسران خارج و زير نظر يك هيأت قرار گيرد .

4 - محلهايي كه با پول بيت‌المال و هزينه‌هاي گزاف [ ساخته شده ] از قبيل باشگاه ورزشي ،  استخر ، پلاژهاي ساحلي و غيره كه اين مكانهاي اختصاصي به نام افسران گرديده و فقط افسران و  خانواده آنها حق استفاده از اين اماكن را دارند كه بايد اين قبيل اماكن عمومي‌گردد و هم پرسنل  ارتش بتوانند به طور يكسان از آن استفاده نمايند و تمام تابلوهاي آن تعويض گردد . ( 9 )

742

در پي تبليغات كه گروهها و سازمانهاي سياسي عليه كميته‌ها به راه‌انداختند ، برخي مطبوعات  به استقبال اين خبر رفتند كه " وظايف كميته‌ها به شهرباني واگذار خواهد شد " اما در متن گزارش  كيهان در اين باره آمده است : آيت‌الله مهدوي‌كني سرپرست كميته‌ها گفت : « در صورتي كه  شهرباني و كلانتريها بتونند حفظ نظم شهر تهران را به عهده بگيرند و مذاكرات ما با مسؤولان  شهرباني در مورد تعطيل كميته‌ها به نتيجه مثبت برسد ، اين كميته‌ها منحل و حفظ نظم به شهرباني  سپرده مي‌شود . » اما در مورد تهران وي يادآوري كرد كه به دليل وسعت شهر ، زمان اين كار قابل پيش‌بيني نيست . ( 10 )

743

دولت بازرگان همچنان تلاش مي‌كند محاكمه‌هاي جاري را كه تا اين تاريخ 129 تن از همدستان شاه مخلوع را در برابر جوخة آتش قرار داده است ، تحت كنترل در آورد . به گزارش  خبرگزاري آسوشيتدپرس ، شهريار روحاني ( سخنگوي سفارت ايران در آمريكا ) با اعلام اين خبر  افزود : « دولت بازرگان يك بار كوشيد اين محاكمه‌ها را معلق كند ، اما فعاليت آنها از سر گرفته  شد … دولت بازرگان دستورالعملي براي تحت كنترل درآوردن اين دادگاه ظرف چند روز آينده  صادر خواهد كرد . » براساس اين گزارش ، شهريار روحاني تصويري را كه غرب از وجود آثار  شورش و هرج و مرج در ايران ترسيم كرده است ، اغراق‌آميز خواند . ( 11 )

744

امام خميني در جمع گروهي از پاسداران انقلاب نسبت به توطئه‌هاي موجود در استانهاي  كشور و نقشه‌هاي شيطاني آمريكا و ضرورت قطع دست آمريكا و عمال آن هشدار دادند و نيز  از زحمات و مبارزات پاسداران تقدير كردند . امام خميني در سخنان خود گفتند : « امروز مي‌بينيد  كه در گوشه و كنار مملكت ما ، مفسدين دست به كارند و مي‌خواهند بين شما اختلاف بيندازند .  قبل از اين نمي‌توانستند ؛ آن وقت كه شما در راه بوديد و گرم مبارزه ، كسي نمي‌توانست رخنه كند .  امروز كه مبارزه به آخر رسيده است و وقت اين است كه ما ايران را بسازيم ، اين ايران خراب را آباد  كنيم ، آمروز دستهاي مرموزي از آستين بيرون آمده است و بين اقشار مختلف تفرقه مي‌اندازد . بايد  شما پاسداران ، شما جوانان كه سربازان امام زمان هستيد ، بايد هوشيار ، با اراده قوي ، با مشت  محكم جلوي اين توطئه را بگيريد . گمان نكنيد كه ما به آخر رسيده‌ايم و ما پيروز شديم ؛ ما بين راه  هستيم و بايد قدمهاي ديگر را برداريم .

من از شما تشكر مي‌كنم كه در اين برهه از زمان كه احتياج به وجود غيرتمنداني مثل شماها  بود ، شما قيام كرديد و هم نهضت را پيش برديد و هم پاسداري كرديد ، لكن خدمت شما به آخر  نرسيده است ؛ خدمت شما به اسلام به آخر نرسيده است ؛ باز بين راه هستيم و بايد از اين توطئه‌ها  جلوگيري كنيم ؛ از اين نقشه‌هاي شيطاني كه به دست آمريكا و عمال او الان هم در مملكت ما در  جريان است . دستهاي اينها را قطع كنيم ؛ نگذاريم اينها توطئه كنند با اسمهاي مختلف و ما  بهانه‌هاي مختلف توطئه كنند و تخم نفاق بپاشند بين ملت ما . شما برادران من ، شما عزيزان من بايد  با مشت محكم با آنها مواجه بشويد و آنها را خنثي كنيد ؛ حرفهاي آنها را خنثي كنيد . آنها در همه  اطراف كشور ما مشغول شيطنت هستند و بنا دارند كه باز يا آن رژيم را پيش بياورند و يا اگر اين  نشد نظير او را پيش بياورند و باز هم ما را در اختناق بكشند و جوانان ما را در حبس و ذخائر ما را  در غارت . ما موظفيم ، همه ما موظفيم كه از اين نقشه‌هاي شيطاني جلوگيري كنيم . » ( 12 )

745

سفارت آمريكا در تهران طي گزارشي با امضاي ناس به وزارت امور خارجه آن كشور به تاريخ  16 آوريل 1979 ، تحت عنوان " موضوع ملاقات با اميرانتظام معاون نخست‌وزير " اهم موضوعات  مورد بحث را اين چنين نوشته است : انتظام اشاره كرد كه شوراي انقلاب تصميمهاي سياسي كلي را  مي‌گيرد . وي به تلاشهاي مسؤولين سفارت تسليم نشد و اسامي‌اعضا را نگفت و گفت كه اين  
اطلاعات هنوز محرمانه هستند . وقتي كاردار از او در مورد وضع انقلاب جويا شد ، انتظام بحث را  به قراردادهاي آمريكا منحرف كرد و گفت كه وزير دفاع [ مشغول ] بررسي قراردادهاست ؛ ارزيابي‌تا  دو هفته ديگر تمام مي‌شود ، آن وقت مي‌تواند بيشتر در مورد روابط آمريكا و ايران و آينده قراردادها  صحبت كند . در ضمن دولت ايران يك مشكلات داخلي دارد و انتظام گفت اميدوار است آمريكا  دخالتي نداشته باشد ؛ دولت ايران دخالت قدرتهاي خارجي را نمي‌خواهد . كاردار اين حرفهاي  قالبي و ديكته شده را قطع كرد ( شايد به خاطر افراد ديگر ايراني كه گوشه اتاق كتاب مي‌خواندند . )  و قاطعانه گفت كه آمريكا در امور داخلي دخالت نداشته و ندارد و بعد صحبت كم كم از حالت  اعلام مواضع رسمي‌در آمد . انتظام گفت كه او و نخست‌وزير با روسها ملاقات كرده‌اند ، همچنين  با انگليسيها و چينيها ( نخست‌وزير به آنها ) گفته است كه ايران مي‌خواهد خودش تصميم بگيرد .  مسؤولان سفارت كمي‌در مورد افرادي كه شايعه پراكني مي‌كنند و روابط خوب بين ايران و آمريكا  را به هم مي‌ريزند صحبت كردند و انتظام هم با سر تأييد كرد .

انتظام گفت كه هلي‌كوپترهاي دولت قطعات يدكي ندارد و آمريكا بيش از يك ششم نيازهاي  ايران را تأمين نمي‌كند . كاردار به دولت توصيه كرد كه يك وكيل خوب بگيرد تا اين طور مسائل پيش  نيايد . انتظام تأكيد كرد كه مشكلات آمريكا هنوز اساسا در محدودة كار معاون نخست‌وزير  هستند . ( 13 ) 

746

باري گلدواتر ( سناتور آمريكايي ) تأكيد كرد : « هواپيماهاي جاسوسي " يو - 2 " كه قرار است به  جاي تجهيزات الكترونيكي استراق‌سمع برچيده شده از ايران ، فعاليتهاي موشكي شوروي را زير نظر داشته باشد به هيچ‌وجه جبران از دست دادن پُستهاي استراق‌سمع آمريكا در ايران را نخواهد  كرد . » بنا به گزارش يونايتدپرس ، وي با بيان اين مطالب در سناي آمريكا از اينكه اسرار دولتي در  مورد تجهيزات هواپيماي يو - 2 به مطبوعات و رسانه‌هاي خبري درز كرده است ، بشدت انتقاد كرد . ( 14 )

747

انور سادات ( رئيس جمهوري مصر ) براي نخستين بار رژيم جديد ايران را مورد انتقاد قرار داد و  جنبشهاي افراطي مذهبي را در مصر متهم كرد كه مي‌خواهند دولتي با الگوي خميني در مصر مستقر  سازند . خبرگزاري فرانسه ، با مخابره اين خبر افزود : سادات كه براي سومين روز متوالي جنبشهاي  افراطي مذهبي را در مصر به باد انتقاد گرفته بود ، ايران را نيز محكوم كرد و گفت : تشكيل دادگاه و  كشتن روزانه ده ، دوازده نفر كار بسيار آساني است ؛ مشكل‌ترين كارها بازسازي كشور است . ( 15 )

در اين حال دكتر سالم اعظام ( دبيركل شوراي اسلامي ‌اروپا ) در پيامي‌به امام‌خميني خواستار  تحريم سياسي و اقتصادي رژيم سادات از سوي ايران و همبستگي هرچه سريعتر اين كشور با كشورهاي عربي شد . ( 16 )

 

748

هفته نامه " تايم " چاپ آمريكا در گزارش ويژه‌اي در خصوص " تجديد حيات اسلام بر اثر  پيروزي انقلاب اسلامي ‌در ايران " نوشت : در پي تغيير رژيم ايران ، يك روزنامه كويتي نوشت  صبح صادق تازه‌اي براي مسلمانان آغاز گرديده است … در پي پيروزي انقلاب اسلامي ايران  مسلمانان مبارز در بيروت ، خارطوم ، قاهره ، طرابلس و … به خيابانها ريختند و پيروزي اسلام را  در حالي كه شعارهايي نظير " مرگ بر شاه و مرگ بر سادات دوست شاه " مي‌دادند ، جشن گرفتند .  يك هفته‌نامه محافظه كار چاپ قاهره نوشت : علي‌رغم توفاني كه كمونيستها در جهان به پا كرده‌اند ،  مسلمانان حركت عظيم خود را آغاز كرده‌اند . » مجله آمريكايي تايم در ادامه گزارش خود نوشت : « به اعتقاد اكثريت قاطع صاحب‌نظران و اسلام‌شناسان ، اسلام با اراده قاطع به حيات خود در جهان  كمونيزم ادامه مي‌دهد ، رهبران اتحاد شوروي كه پنجمين كشور از نظر جمعيت مسلمان پس از  اندونزي ، پاكستان ، هند و بنگلادش است ، در مسكو اينك بيم آن دارند كه امواج علاقه شديد به  اسلاميت ممكن است از مرزهاي ايران گذشته و بر مسلمانان آذربايجان ، تركمنستان و مسلمانان  ديگر جمهوريهاي شوروي تاثير بگذارد . »

اين نشريه مي‌افزايد : « در ميان كشورهاي اسلامي‌، ايران يك نمونه بارز و گوياست . همين چند  روز پيش ميليونها ايراني به پاي صندوقهاي رأي‌گيري رفتند و با شور و شوق وافر و اكثريتي قاطع ،  آراء خود را به حمايت از ايجاد جمهوري اسلامي‌در وطنشان به صندوق ريختند . پاسخ مثبت  ميليونها ايراني ، نخستين حكومت " الله " را كه آيت‌الله خميني پيشنهاد كرده بود به منصه ظهور آورده  است . به اين تترتيب رژيم سلطنتي كه مدعي بود ايران را به يك كشور صنعتي فرم غربي و در عين  حال غيرمذهبي بدل خواهد كرد ، به جمهوري اسلامي‌تغيير ماهيت داد و رژيم خودكامه مستبد شاه  با 2500 سال سابقه نابود گرديد . » اين هفته‌نامه آمريكايي در بخش پاياني گزارش خود نتيجه‌گيري  كرد كه انقلاب اسلامي‌، غرب و كمونيزم را به يك‌اندازه نگران كرده است . ( 17 )

749

به نوشته روزنامه آلماني عصر ما ، يك طرح كودتا برضد نظام اسلامي‌با همكاري آمريكا و  اويسي ( تيمسار فراري ارتش ) در دست تهيه است . اين خبر و اخبار ديگري از ارتشيان ضدانقلاب  خارج كشور در گزارش اين روزنامة چپگرا درج گرديد . در اين گزارش آمده است : « سروان فرهاد  ركني ( افسر گارد جاويدان سابق ) به منظور گذراندن دوره تعليمات يك ساله در گردان تانك 72  مستقر در نيوگراين هامبورگ سرگرم خدمت است . اين حقيقت را " پورگن پومورين " و " هان يوگلن  كاوالون " ( سردبيران مجله " الان " كه مختص جوانان چاپ مي‌شود . ) كشف كرده‌اند .

ركني 37 ساله را كه افسر امنيتي گارد محافظ كاخ و آجودان مخصوص دفتر شاه سابق بود ،  شخص شاه براي گذراندن دوره تعليمات نظامي‌در آلمان‌غربي برگزيد . او در هامبورگ بين افسران  نسبت به حكومت انقلاب دمكرات و عليه شخص آيت‌الله خميني بدگويي مي‌كند و به صراحت  مي‌گويد : « موقعيت فعلي اران بدتر از مرگ است . »

 

ركني ژنرالهايي را كه مسؤول كشتارهاي ملت ايران بوده‌اند ميهن‌پرست مي‌داند . او در عين حال  توصيه‌هاي دوستانش را در مورد اينكه از مراجعه به ايران چشم‌پوشي كند ، رد كرده است . او گفته  است قصد دارد دير يا زود به ايران باز گردد و در كودتايي كه قرار است عليه رژيم خميني صورت  گيرد ، شركت كند . به گفته ركني افسران ارتش آلمان فدرال نيز او را تأييد مي‌كنند . نقشه يك چنين  كودتايي با طرز فكر افسران مقيم تهران نيز هماهنگي دارد . افسران ارشد و جزء ايراني ديگري هم  هستند كه به رژيم شاه سابق بستگي دارند و هم‌اكنون در هامبورگ و مونيخ سرگرم ديدن دوره  تعليمات از جمله آكادمي‌فرماندهي هستند . جالب اين كه آنها اونيفورم ارتش آلمان را مي‌پوشند .

سرهنگ كومر ( سخنگوي وزارت دفاع آلمان‌غربي ) گفته است : « لغو تعليمات افسران وفادار به  شاه سابق در ارتش آلمان‌غربي ابداً مطرح نيست ، چرا كه هدف ، انجام دادن قراردادها و تعهداتي  است كه با رژيم سابق شاه امضاء شده است . » كومر در زمينه اظهارات ضددمكراسي سروان ركني  گفته است : « ما به همكارانمان كاري نداريم . » كومر اعتراض كرده كه بين افسران جزء ايراني مستقر  در مونيخ علاقه‌‌مند به خميني نيز پيدا شده است .

از سوي ديگر ، سرگرد پرويز تاجيك ( افسر ژاندارمري ايران ) در ضمن مصاحبه‌اي با سردبيران  روزنامه‌هاي آلماني " الان " و " عصرما " گفته سات : « كودتايي كه در شيلي انجام شد ، عالي بود . اگر  از ما خواسته شود ما هم عين همان كودتا را در ايران پياده خواهيم كرد … » به اعتقاد سرگرد تاجيك  هشتاد درصد افسران ايران با او همفكر هستند و فقط به آمريكا و ژنرال اويسي كه در آمريكا سرگرم  تداركات كودتا است ، اميد بسته‌اند . اويسي همان كسي است كه زمان اقامت در تهران گفته بود  حاضر است در صورت لزوم يك ميليون نفر را كشتار كند . تاجيك گفته است : افسران سابق  گردهمايي و همكاريهايي دارند و باقيماندگان گارد جاويدان طرفدار شاه سابق نيز هنوز كه هنوز  است آماده سركوبي كمونيستها هستند . ( 18 )

ضميمه خبر شماره 738

حجت‌الاسلام نوري ( امام‌جمعه خرمشهر ) بعدها در گفتگو با مركز مطالعات و تحقيقات جنگ در اين باره  چنين گفت : به مناسبت ايام ولادت حضرت زهرا سلام‌الله عليها - در بيستم ماه جمادي‌الثاني … . رفتيم [ به ملاقات  شيخ شبير ] … آقاي سجادي با برداشت خوبي شروع كرد به صحبت كه شب ولادت حضرت زهرا( س ) است و ما  آمديم خدمت شما هم براي عيدي ، هم تبريك و عيدي كه از شما مي‌خواهيم اينكه وضع آشفته شهر سر و ساماني  پيدا كند و شما دستوري بدهيد كه اين تشكيلات خلق عرب اسلحه را به زمين بگذارند . عيدي كه ما از شما  مي‌خواهيم اين است . شيخ طاهر گفت : نمي‌شود . شما مي‌گوييد كه اينها اسلحه را به زمين بگذارند ؛ چه تضميني  وجود دارد كه اينها اسلحه را به زمين بگذارند ، فردا همه اينها را نكشند ؟ گفتم : نه تنها آنها اسلحه را به زمين [ بگذارند ]  طرفين اسلحه را به زمين بگذارند ؛ فارسها هم به زمين بگذارند ؛ همه اسلحه را به زمين بگذارند و دو طرف خلع سلاح  بشوند . [ شيخ طاهر ] گفت : نه ، دو طرف خلع سلاح بشوند تضميني براي اينها نيست . گفتيم چرا تضميني نيست ؟ !  گفت : يعني شهر نيروي مسلحي نمي‌خواهد ؟ ! گفتم : چرا ، نيروي مسلحي مي‌آيد ؛ نيروي دولت مي‌آيد ، نيروهاي  
جمهوري اسلامي‌مي‌آيند اينجا . گفت : نخير ، مگر اينكه اين نيروها در سومشان از عرب باشند و يك سومشان  فارس . گفتيم : دولت ، دولت قومي‌نيست ، دولت اسلامي‌است . ايران حتي زمان طاغوت هم عنوان قومي‌نداشته است  و يك كشوري بوده كه قوميتهاي مختلفي در آن زندگي مي‌كردند ، حالا هم كه انقلاب شده ، انقلاب اسلامي‌است ،  انقلاب قومي‌نيست و انقلاب فارس نيست كه شما مي‌گوييد دو سوم اين ، يك سوم آن ! همه فارس ، عرب ، ترك و …  يكسان هستند . حجت‌الاسلام نوري اضافه كرد : خلاصه هر چه ما اصرار كرديم كه بلكه بتوانيم ايشان را راضي كنيم  براي خلق سلاح طرفين ، ايشان حاضر نشد . ( 19 ) 

 

منابع و مآخذ 27/1/1358

1 ـ روزنامه كيهان ، 27/1/1358 ، ص ص 2 - 1 .

2 ـ روزنامه اطلاعات ، 28/1/1358 ، ص 8 .

3 ـ روزنامه كيهان ، 28/1/1358 ، ص 1 .

4 ـ مآخذ شماره 1 ، ص 8 .

5 ـ سند شماره 18712 / پ . ن مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ ، مصاحبه حجت‌الاسلام نوري امام‌جمعه خرمشهر  با مركز مطالعات و تحقيقات جنگ ( تاريخ 7/6/1372 ،  نوار شماره 31367 ) ص 12 .

6 ـ مآخذ شماره 3 ، ص 2 .

7 ـ سازمان چريكهاي فدايي خلق ، مجموعه اعلاميه‌ها و  بيانيه‌هاي سازمان ( تهران ، انتشارات چريكهاي فدايي  خلق ، سال 1358 ) ص 156 .

8 ـ مآخذ شماره 1 ، ص 3 .

9 ـ روزنامه اطلاعات ، 27/1/1358 ، ص 8 .

10 ـ مآخذ شماره 1 ، ص 3 .

11 ـ نشريه ويژه خبرگزاري پارس ، 28/1/1358 ، ص 1 ،  آسوشيتدپرس .

12 ـ مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي‌، صحيفه نور -  مجموعه رهنمودهاي امام خميني ( تهران : وزارت ارشاد  اسلامي‌، جلد 6 ، سال 1361 ) ، ص ص 22 - 21 .

13 ـ دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسي ،  شماره 10 ، ( تهران : نشرلانه ، بي‌تا ) ص 60 .

14 ـ مآخذ شماره 2 ، ص 8 ، يونايتدپرس .

15 ـ مآخذ شماره 2 ، ص 8 ، خبرگزاري فرانسه .

16 ـ مآخذ شماره 8 ، ص 8 ، خبرگزاريها .

17 - Time, 16 April 1979, PP . 20 - 27 .

18 - مآخذ شماره 1 ، ص 1 .

19 - مآخذ شماره 5 ، ص ص 13 - 12 .

لینک کوتاه :
کد خبر : 2964

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال
  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245