روزشمــــار
پنجشنبه
26 بهمن 1357
17 ربيعالاول 1399
15 فوريه 1979
61
در يك راهپيمايي كه از دانشگاه صنعتي تا محل سكونت امام خميني انجام شد تظاهركنندگان كه روزنامه كيهان آنها را «دهها هزار نفر از دانشجويان و گروههاي مختلف ارتش متشكل از نيروي هوايي ، زميني و دريايي» اعلام كرد، خواستار تشكيل ارتش انقلابي ـ ملي شدند . براساس گزارش مطبوعات راهپيمايان پس از عبور از خيابانهاي تهران به خيابان ايران مقابل محل سكونت امام رسيدند ، اما پاسداران انقلاب از ورود آنها به اين خيابان جلوگيري كردند . راهپيمايان نيز روي زمين نشستند تا اجازه ورود آنها به خيابان ايران داده شود . پس از گذشت نزديك به دو ساعت ، اجازه ورود آنها به خيابان ايران داده شد و 14 نفر از بين تظاهركنندگان انتخاب شدند تا به عنوان نماينده به حضور امام رفته ، مشكلات و نظرات خود را مطرح كنند ، اما به گزارش روزنامه كيهان ، اين نمايندهها موفق نشدند با امام ملاقات كنند ، البته حجتالاسلام هاشميرفسنجاني به نمايندگي از امام خميني ضمن سخنراني براي راهپيمايان ، تاكيد كرد كه ممكن است اينگونه راهپيماييها در مسير خواستههاي دشمنان واقع شود و از تظاهركنندگان خواست كه بدون هياهو و درگيري و اختلاف حرفهاي منطقي را در روزنامهها منعكس كنند . وي تصريح كرد : « حرف امام اين است كه دوستان متفرق شوند و خواستههاي خود را با طرف منطقه بدون اينكه برداشت اخلال و خرابكاري شود ، ابراز كنند . »
همچنين گروهي كه خود را " پرسنل انقلابي نيروهاي مسلح " ميناميدند در گردهمايي دانشگاه صنعتي با صدور قطعنامهاي خواستار تحقق موارد زير شدند : 1ـ انحلال كامل ارتش كنوني و خلعيد و محاكمه كليه امرا و افسران و درجهداران و تشكيل ارتش انقلابي ـ ملي 2ـ كمك گرفتن از دستاوردهاي سازمانهاي مسلح پيشتاز ( چريكهاي فدايي و مجاهدين خلق ) كه تجربه تئوري و عملي و مبارزاتي دارند جهت سازماندهي و مستحكمتر نمودن شكلبندي ارتش ملي . متحصنين اعلامكردند : تا زماني كه خواستههاي فوق عملي نشود ، ازحضور در يگانها خودداريميكنند . ( 1 )
در اين حال سازمان مجاهدين خلق با انتشار اعلاميهاي از ان دسته از پرسنل نيروي هوايي كه خواستار تغيير فرمانده انتصابي اين نيرو هستند ، حمايت كرد . در اين اعلاميه آمده است : «سازمان
مجاهدين خلق ايران كه دوشادوش برادران دلير نيروي هوايي و نيروهاي انقلابي براي واژگون ساختن اهرمهاي قدرت رژيم ضد خلق پيروزمندانه جنگيده است ، اينك مراتب پشتيباني عميق خود را از خواستههاي بر حق برادران رزمنده نيروي هوايي كه در جرايد روز چهارشنبه 25 بهمن مندرج است ، اعلام ميدارد و بدين وسيله اعلام مينمايد كساني كه ترفيعات عادي خود را در زمان سلطه جبارانه رژيم شاه كسب كردهاند ، به هيچوجه صلاحيت تجديد سازمان و فرماندهي ارتش ملي ايران را ندارند و اين صلاحيت از آن كساني است كه در مبارزه با رژيم وابسته به امپرياليسم آبديدهشده و در جريان واژگونسازي آن دليرانه پيشقدم و پيشتاز بودهاند . ( 2 )
سازمان مجاهدين خلق كه طي چند سال گذشته با روند انقلاب بيگانه بود و از موضعي ضعيف و همراه با نابساماني تشكيلاتي و ايدئولوژيك صرفاً تماشاچي و نيز منتقد سير تحولات انقلاب بود در مرحله جديد تمام هم خود را مصروف كسب پايگاه مردمي از طريق نشان دادن اتصال خود با انقلاب، كرده است. بنابراين از هر موقعيت و هر مكاني براي مطرح كردن و تبليغ سازمان استفاده ميكند . از جمله نصب پوستري كه در آن آرم سازمان در كنار عكس امام چاپ شده است ، آنهم به نحوي سردستي و با عجله در لابلاي كيسههاي شن يك سنگر در كنار مجلس شورايملي .
پوشاندن چهره فردي كه در زير عكس بزرگ امام با تفنگي در دست از سنگر دور ميشود نيز بخشي از اين تبليغات و بزرگنمايي خاص اينگونه گروهها در اين روزهاست . در حالي كه خطيرترين امور انقلابي توسط انقلابيون و كادرهاي مسلمان هوادار نظام ، بطور علني و بدون نياز به مخفي كاري در حال اجراست ، اينگونه چهرهپوشي روشي است براي اثبات چريك بودن و جذب نوجوانان به هيجانآمده از پيروزي انقلاب.
62
درگيريهاي خونين و مشكوك تبريز كه از روز قبل شدت يافته بود ، عصر امروز به دنبال سقوط پادگانهاي نظامي و دستگيري عدهاي از مدافعان ان خاتمه يافت . اين درگيريها كه روزنامه كيهان از آن با عنوان جنگ واقعي ياد كرد ، زماني آغاز شد كه اين موضوع شايع گرديد كه با حمايت برخي منتفذين محلي دستهايي براي حفظ عناصر وابسته ارتش و انتقال بدون تغيير پادگانها و مراكز نظامي به طور مسالمتآميز در تلاش است و از تغيير ساختار نيروهاي نظامي منطقه و مسلح شدن مردم براي دفاع از انقلاب ممانعت ميشود .
در پي اين شايعه ، مردم كه توسط چند گروه و گرايش متضاد ( مذهبي و غيرمذهبي ) سازماندهي و تحريك ميشدند ، در مقابل پادگانها اجتماع كرده و تقاضاي اسلحه كردند ولي چون با مقاومت نظاميان روبهرو شدند ، به داخل پادگانها حمله بردند . متعاقب آن بنا به گزارش روزنامه كيهان به دنبال تماس تلفني آيتالله قاضي طباطبايي نماينده امام خميني در تبرير با مهندس بازرگان نخستوزير و تيمسار قرهني رئيس ستاد ارتش ، "ستاد مركزي ارتش خلق" در تبرير تشكيل شد و اين ستاد مقدمات توزيع اسلحه بين جوانان مبارز را فراهم كرد .
در ادامه گزارش روزنامه كيهان آمده است : «با مسلح شدن جوانان مبارز تبريز ، ساعت 10 صبح امروز دژ مستحكم ضدانقلاب در كوچهباغ تبريز كه 16 ساعت در مقابل نيروهاي انقلابي مقاومت ميكرد ، سقوط كرد . با سقوط پادگانها و دستگيري سرلشكر بيدآبادي ( فرمانده لشكر تبريز ) سرتيپ ارزيلي به جاي وي منصوب شد . به اين ترتيب درگيري در تبريز پايان يافت . بلافاصله با تغيير و دستگيري فرمانده سابق لشكر تبريز و معاونين او خشم وعصيان مردم تا حدودي فرونشست و مردم با دستيابي به اسلحه عملاً كنترل شهر را در دست گرفتند . » ( 3 )
لازم به ذكر است كه با شدت يافتن درگيريهاي خونين تبريز امامخميني پيامي به شرح زير خطاب به مردم اين شهر فرستادند : «ملت شجاع ايران! محمدرضا پهلوي شكست نهايي را خورد و در كشور پايگاهي ندارد. ارتش و ساير قواي انتظامي به ملت پيوستند و وفاداري خود را اعلام نمودند ، لكن بعضي عناصر فاسد و منحرف دست و پا ميكنند كه شايد بتوانند با ايجاد اغتشاش و هرج و مرج به مقاصد شوم خود كه باز بودن دست ستمگران و رواج چپاول بيتالمال و برگرداندن قدرت اجانب براي سلطه به مقدورات كشور است ، برسند . از قرار مسموع در تبريز بعضي وابستگان قوا براي سركوبي آنان قيام كنند و همانند تهران به اين حركات مذبوحانه خاتمه دهند . البته ارتش و ساير قواي انتظامي با ملت است و بر همه است كه دست به دست داده ، اين زبالهها را كه پس مانده رژيم پهلوي است ، دفع نمايند . ( 4 )
63
امامخميني در جمع گروهي از بازرگانان و پيشهوران ضمن ستايش از نقش ملت در نهضت عليه "دستگاه ظلم دو هزار و پانصد ساله" گام بعدي پس از انهدام رژيم فاسد شاهنشاهي را عصر سازندگي ناميدند و فرمودند : «الان قدم ثاني است كه شما ( ملت ) بايد برداريد و آن قدم سازندگي است . قدمي است كه در اين قدم بايد همه با هم شركت نمايند و ايران خراب را آباد كنند . » در همين ارتباط ، امامخميني با تاكيد بر شكستن اعتصابات اظهار داشتند : «اعتصابات از روز شنبه ( 28 بهمن ) بايد شكسته بشود ؛ نه اجازه ، حكم است . بعضي از شلوغ كارها ميخواهند بعضي اعتصابات را حفظ كنند كه نهضت را زمين بزنند . تا الان اعتصابات در خدمت نهضت بود از حالا به بعد شكستن اعتصابات در خدمت ملت است . اگر كسي وسوسه كرد و گفت كه اعتصاب فلان بايد باقي باشد ، خائن است ؛ تو دهني بايد بخورد از روز شنبه تمام اعتصابات سرتاسر كشور بايد شكسته بشود . مردم بروند مشغول كارشان بشوند ، ولي مواظب و هوشيار باشند . »
امام در خصوص حمله گروههاي مختلف به مراكز عمومي و سفارتخانههاي خارجي گفتند : «آنهايي كه مشغول خرابكاري هستند و تعرض ميكنند به مراكز عمومي و سفارتخانهها ، به جاهاي ديگر و به منازل اشخاص ، اينها خائن هستند ؛ از اينها بايد جلوگيري كرد و اگر سرجاي خود ننشستند ، من ملت را آگاه ميكنم كه به آنها چه بكنند . »
رهبر انقلاب در قسمت ديگري از سخنان خود ضمن دعوت از تمامي نيروهاي ارتش ، ژاندارمري و قواي انتظامي به رفتن در محل كار خود تاكيد كردند : « الان قواي انتظامي ملحق شده به ملت و در پناه اسلام واقع شد ، چه قواي ارتشي و چه شهرباني و چه ژاندارمري و چه ساير قوايي كه ملحق شده به ملت و در پناه اسلام واقع شدند ، احدي از مردم حق تعرض به آنها ندارد ؛ تعارض به آنها تعرض به دولت اسلامي است ؛ تعرض به دولت اسلامي تعارض به خداست . » ( 5 )
منابع و مآخذ 26/11/57
1 ـ روزنامه كيهان 28/11/1357 ، ص 2 .
2 ـ سازمان مجاهدين خلق ايران ، مجموعه اعلاميه و موضعگيريهاي سياسي مجاهدين ( خلق ( 1 ) ، ( تهران : سازمان مجاهدين خلق ايران ، سال 1358 ) ص 31 .
3 ـ مأخذ شماره1 ، ص 6 .
4 ـ مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي ، صحيفه نور ، مجموعه رهنمودهاي امام خميني ( تهران : وزارت ارشاد اسلامي جلد 6، سال 1362 ) صص 82 ـ 81 .
5 ـ مأخذ شماره 4 ، ص ص 83 ـ 81 .