روزشــــــــمار
سهشنبه
24 بهمن 1357
15 ربيعالاول 1399
13 فوريه 1979
42
سرلشكر محمدوليالله قرهني ( رئيس ستاد ارتش ) كه به دستور مهندس بازرگان به اين سمت برگزيده شده است ، امروز در حالي كه ماموران مسلح انتظامي كميته انقلاب او را همراهي ميكردند ، به محل ستاد ارتش واقع در چهارراه قصر رفت و در محل كار خود مستقر شد ( خبر ضميمه دارد ) به گزارش روزنامه كيهان ، رئيس جديد ستاد ارتش امروز در شرايطي به محل كارش رفت كه به جز حدود پنجاه تن از جوانان مسلح هيچكس ديگر در محوطه و ساختمانهاي ارتشي وجود نداشت و حتي بيشتر تلفنهاي اين ساختمان نيز قطع بود . سرلشكر قرهني كه پشت ميز رئيس ستاد ارتش قرار گرفته بود خطاب به كساني كه در اتاق حضور داشتند ، گفت :
«ما اينك وارث يك ارتش از هم پاشيده هستيم كه اسمش ارتش شاهنشاهي بود و مدعي بودند كه از مجهزترين ارتشهاي دنياست . شايد هم از جهت تجهيزات و اسلحه و مهمات اينطور بود ، اما آنچه را كه اين ارتش لازم داشت ، ايمان و وجدان و آرمان بود كه فاقد آن بود . » وي در بخش ديگري از سخنان خود گفت : «اكنون ارتش دچار وضع نابسامان و از همپاشيدهاي است . همانطور كه ميبينيد در ستاد كل هيچكس نيست ؛ وضع ما در مورد ارتش بحراني است و همين مسأله ممكن است به برخي افراد نامناسب فرصت دهد كه بيش از اين باعث از هم پاشيدگي ارتش بشوند كه مآلاً به ضرر مملكت است … وضع بحراني كنوني هر چه زودتر بايد از بين برود . بدون شك در ارتش فعلي تصفيه اساسي و كلي صورت خواهد گرفت و ايدئولوژي جديد جانشين ايدئولوژي قبلي ميشود . » قرهني تاكيد كرد : «تا تشكيل كامل ارگانهاي مختلف ارتش ، فعلاً از وجود فرماندهاني كه دستشان آلوده نيست استفاده خواهيم كرد و تمام واحدهاي ارتش نيز بايد زير نظر فرماندهان خود انجام وظيفه كنند تا ستاد ارتش اقدامات اساسي خود را بتدريج ولي با سرعت به عمل آورد . » ( 1 )
43
با اعلام اسامي فرماندهان جديد نظامي از سوي دولت موقت كه عموماً از تيمساران ارتشي و معاونان . دستياران فرماندهان سابق بودند ، موجي از اعتراض در يگانهاي مختلف بپا خاست .
24/11/57 ـ يكي از هزاران سنگر شهر تهران
براي راتش پيوسته به انقلاب كه در اين سنگرها در كنار مردم بودن را تجربه ميكند . انتصابات جديد و فرماندهي و قدرت مجدد فرماندهان ارتش شاهنشاهي ، قابل قبول نيست .
در اين زمينه گروهي از پرسنل نيروي هوايي با اجتماع در محوطه ستاد نيروي هوايي مخالفت خود را با سپهبد مهديون به عنوان كفيل نيروي هوايي اعلام كردند و ضمن تاكيد بر رهبري امام خميني و دولت مهندس بازرگان گفتند : قرار نبود جوانان وطن در يك انقلاب هزار هزار شهيد شوند تا بار ديگر عناصر و مهرههاي رژيم فاسد در رأس قدرت قرار گيرند . ( 2 ) از سوي ديگر حدود 15000 افسر و درجهدار و همافر در بابلسر اعتصاب كردند . آنها اعلام كردند تا تعويض فرمانده نيروي هوايي هر روز در محل كار خود حاضر مي شوند اما خدمت نميكنند . آنها گفتند كه سپهبد مهديون صلاحيت فرماندهي نيروي هوايي انقلابي ايران را ندارد . ( 3 ) به دنبال اين اعتراضات ، سرلشكر قرهني رئيس ستاد كل ارتش ملي ايران ، سپهبد شاهبور آذربرزين ( خبر ضميمه دارد ) جانشين فرمانده سابق نيروي هوايي را به سمت رئيس ستاد نيروي هوايي ملي منصوب كرد كه از شب 24/11/57 مشغول به كار شد . سپهبد آذربرزين پس از حضور در ستاد نيروي هوايي گفت : اولين مسألهاي كه با آن روبهرو هستيم و درصدر برنامههاي نيروي هوايي وجود دارد ، اجراي اوامر امام خميني و شوراي انقلاب در مورد اعاده نظم ، پاكسازي ، كنترل و آنگاه برنامههاي سازندگي و فني براي يك نيروي هوايي ملي در خدمت مملكت ميباشد . ( 4 )
44
يگانهاي نظامي به انحاء گوناگون حمايت و پشتيباني خود را از انقلاباسلامي اعلام ميدارند . از جمله ميتوان به رژه امروز افراد نيروي هوايي در خيابانهاي تهران اشاره كرد . در اين باره روزنامه اطلاعات نوشت : نزديك به 1000 نفر از افسران نيروي هوايي در حالي كه شاخههاي گل ميخك سرخ در دست داشتند و به نشانه پيروزي بزرگ ملت و همبستگي بيشتر پرسنل نيروي هوايي با انقلاب خلق ايران در ميدان بهارستان رژه رفتند . رژهروندگان با لباس كامل نظامي و درجه در حالي كه مردم بشدت برايشان ابراز احساسات ميكردند ، از ميان مردم گذشتند . ( 5 )
45
كميته انقلاباسلامي در اجراي فرمان امام مبني بر جمعآوري سلاحهاي موجود در دست مردم ، با صدور اعلاميهاي از مردم خواست سلاح خود را به افراد غيرمجاز تحويل ندهند . در اين اعلاميه آمده است : شنيده شده باز اشخاصي جلوي افراد مسلح را گرفته ، به استناد اينكه مامور كميته انقلاب اسلامي هستند ، افراد را خلع سلاح ميكنند . قوياً به همه نيروهاي مسلح انقلاب تاكيد ميشود كه كميته به هيچكس چنين اجازهاي نداده است . اشخاص ميتوانند خودشان به مساجد محلي مراجعه نموده و با گرفتن رسيد اسلحة خود را تحويل بدهند . ( 6 )
در اين حال سازمان چريكهاي فدايي با ارسال پيامهايي آمادگي خود را جهت تشكيل كميته مشترك نظارت بر خلع سلاح عمومي اعلام كرد . در پيام اول خطاب به بنيصدر آمده است : پيرو مذاكرات نيمهشب 23/11/57 بدين وسيله به اطلاع ميرساند سازمان چريكهاي فدايي خلق ايران با نظر امام پيرامون تشكيل كميتهاي مركب از مسؤولان سازمان و نمايندگان كميته انقلاباسلامي جهت هماهنگي و نظارت در استفاده از تجهيزات مصادره شده و رفع اشكالات احتمالي موافقت كامل دارد . اكنون مقتضي است با تعيين نمايندگان مورد نظر ، اقدامات لازم جهت تشكيل كميته مزبور به عمل آيد .
سازمان چريكهاي فدايي پيام ديگري براي پاسداران و مسؤولان انتظامات فرستاده كه در آن آمده است : مطابق مذاكرات و توافقي كه صورت گرفته است هرگونه نقل و انتقالات تسليحاتي به خارج از دانشگاه تحت نظر كميتهاي مركب از نمايندگان سازمان چريكهاي فدايي خلق ايران ، سازمان مجاهدين خلق ايران و نمايندگان كميته انقلاباسلامي كه هم اكنون تشكيل شده ، صورت خواهد گرفت . ضمناً از آنجا كه گسترش همگامي و همراهي همه آنان كه در راه ايراني آزاد و دمكراتيك مبارزه ميكنند ، همانگونه كه حيات 9 ساله سازمان ما نشان داده است ، شعار واقعي هر رفيق فدايي اين است كه همراه با همه هواداران و همپاي خلق مبارز ايران خواهيم كوشيد در عمل و در برخوردهاي روزمره بويژه در محوطه دانشگاه با ابراز حداكثر صميميت با دوستان مبارز ، با افراد وابسته به كميته انقلاباسلامي و همه مبارزان راه رهايي ايران زمينههاي وحدت و همكاري نيروها را در راه حفظ دستاوردهاي انقلاب تحكيم بخشيم . رفقا و دوستان توجه داشته باشيد روابط ، مناسبات و مسائل بين نيروها بايد با ابراز صميميت و از طريق مذاكرات توسط مسؤولان سازمان حل و فصل شود ، لذا شايسته است از هر نوع حركتي كه زمينههاي تفاهم و همكاري را خدشهدار سازد ، پرهيز كنيم . ( 7 )
24/11/57 ـ رژه افراد نيروي هوايي در خيابانهاي تهران
24/11/57 ـ تهران ـ چادر تحويل سلاح كميته انقلاباسلامي
تنوع قطعات تحويلي : سلاح، مهمات و ابزار
46
پادگان مهاباد به محاصره نيروهاي مسلح حزب دمكرات كردستان درآمد . بنا به گزارش روزنامه اطلاعات با اينكه تيمسار پزشكپور ( فرمانده تيپ مهاباد ) به وسيله راديو و تلويزيون مركز مهاباد و امام جمعه شهر همبستگي خود را با انقلاب اسلامي اعلام داشته است ، اما پادگان مهاباد از 23/11/57 در محاصره است . اين گزارش حاكيست براي كنترل شهر به دستور شيخعزالدين حسيني ( امامجمعه مهاباد ) امروز شوراي انقلاب در اين شهر تشكيل شد . ( 8 )
در اين حال سرگرد محمدمهدي كتيره كه از سوي نخستوزير به عنوان سرپرست لشكر 28 سنندج منصوب شده است ، در اعلاميهاي خطاب به مردم كردستان آمادگي لشكر 28 را براي حفظ سرحدات مملكت اعلام كرد . متن اين اعلاميهچنين است :
از : لشكر 28 سنندج
به : مردم كردستان
اكنون كه به رهبري امامخميني شاهد آزادي را در آغوش گرفته و به ثمرات انقلاباسلامي رسيدهايم ، از صميم قلب به شما تبريك ميگويم و بسيار خوشحالم كه دسيسههاي پليد ارتجاع و استعمار و طاغوتيان در ايران عزيز كارگر نيفتاد و نتوانست از توطئههاي خانمانسوز شاه با ايجاد اختلاف بين شيعه و سني در منطقه كردستان سوء استفاده كند و برادران شيعه و سني به نداي رهبر انقلاب ايران پاسخ مثبت دادهاند ، لذا اين پيوند مبارك را كه از رهآوردهاي انقلاب است به شما تبريك ميگويم . از خداوند متعال پايداري و استقامت شما را در مقابل عوامل ارتجاع و استعمار كه درصدد واژگون كردن كاخ عظيم انقلاباسلامي ملت ايران هستند ، مسئلت مينمايم . لشكر 28 سنندج در اجراي اوامر رهبر انقلاب ايران حضرت آيتاللهالعظمي خميني آمادة هرگونه جانبازي و فداكاري ميباشد و آمادگي خود را براي حفظ سرحدات مملكت و كشور اعلام ميدارد . ( 9 )
47
با انتصاب فرماندهان نيروهاي سهگانه و آشكار شدن برنامه دولت موقت دربارة ارتش ، گروههاي مختلف سياسي در اين باره به اعلام مواضع پرداختند :
جنبش انقلابي مردم مسلمان ايران ( جاما ) طي بيانيهاي اعلام كرد : مردم ايران ميخواهند دور از استيلاي هر سلطهگري سرنوشت خويش را به دست گيرند و به جاي ارتش استعماري يك ارتش مردمي در خدمت خلق قرار گيرد . ( 10 )
حزب توده در بيانيه خود خواستار اخراج كليه اتباع امريكا از ايران و انحلال گارد شاهنشاهي شد . ( 11 )
نهضت راديكال ايران طي تذكاريهاي به مهندس بازرگان ، انتصاب امراي سابق را در رأس نيروهاي امنيتي تفبيح كرد و يادآور شد كه خلع سلاح مردم و جوانان انقلابي در شرايطي فعلي
مصلحت نيست . ( 12 )
سازمان چريكهاي فدايي خلق با صدور اعلاميهاي خواستار انحلال ارتش ، اخراج مستشاران خارجي و تشكيل ارتش خلقي ، ارتشي كه دفاع از دستاوردهاي انقلاب را به عهده گيرد ، شد به نظر سازمان مزبور اين ارتش از طريق تشكيل سازمانهاي مسلح دفاع و مقاومت تودهاي ميتواند به وجود ايد . ( 13 )
48
در اوضاع جديد سياسي كشور و اوجگيري فعاليت سياسي ، امروز نيز گروهها ، سازمانها و تشكيلات مختلف سياسي به اعلام موجوديت ، اعلام مواضع ، طرح خواستههاي سياسي و تبليغات و رقابت پرداختند ؛ از جمله :
حزب جمهوريخواه ايران به رهبري دكتر عبدالحسين بقاييكرماني با صدور اعلاميهاي موجوديت خود را اعلام داشت . در اعلاميه اين حزب آمده است : ما در عين اينكه به آزادي ابراز عقيده پايبند هستيم ، وجود تشكيلاتي قومي و مومن و متشكل را در برابر كساني كه ايده آنان بر محور خفقان و چپاول دور ميزند ، ، لازم ميدانيم . ( 14 )
حزب توده ايران طي اعلاميهاي از رهبران تازه كشور خواست تا ممنوعيتي را كه توسط شاه به حضور قانوني اين حزب تحميل شده است ، لغو كند . ( 15 )
دانشجويان پيشگام دانشگاهها و مدارس عالي ( شاخه دانشجويي سازمان چريكهاي فدايي خلق ) طي بيانيهاي ضمن ستايش از سازمان چريكهاي فدايي خلق و مجاهدين خلق ايران اعلام كرد: انقلاب خلق ما انقلابي دمكراتيك و ملي بوده و تمام اقشار خلق ، كارگران ، زحمتكشان و كليه نيروهاي مبارز و انقلابي را كه مستمراً برضد ارتجاع و امپراليسم غارتگر قدرتمندانه مبارزه كرده و ميكنند در برگرفته و رعايت حقوق كليه اين مبارزان از جانب حكومت انقلابي الزامي است . ( 16 )
سازمان چريكهاي فدايي خلق با انتشار اعلاميهاي رئوس برنامههايي را كه به نظر آن سازمان بايد دولت موقت اجرا كند اعلام داشت ، از جمله :
انحلال دو مجلس ؛ ارتش و تمامي ارگانهاي حاكميت رژيم سابق ؛ لغو كليه قراردادها و پيمانهاي اسارتباري كه از طرف امپرياليسم تحميل شده است ؛ مقابله با هرگونه مداخله كشورهاي ديگر در امور داخلي ايران و حفظ تماميت ارضي و استقلال ميهن ؛ پيوند با خلقهاي انقلابي و نيروهاي متّرقي سراسر جهان بويژه خلقهاي فلسطين و ظفار ؛ مصادره اموال خاندان پهلوي ؛ اداره و كنترل همة مؤسسات ملي شده ؛ لغو كليه قوانين ضدكارگري و ضددمكراتيك ؛ تامين آزادي اجتماعات و تظاهرات ؛ تامين و به رسميت شناختن آزاديهاي فرهنگي و قومي خلقهاي ايران و محاكمه عوامل رژيم سابق . در پايان اين اعلاميه آمده است : دولتموقت موظفاست هر چه زودتراز طريق مراجعه به آرا عمومي و انجام انتخابات ، مجلس مؤسسان را برايتامين سيستمحكومتينوين ايران فراخواند . ( 17 )
49
در حالي كه چگونگي روابط آمريكا و ايران بعد از انقلاب از مهمترين و حساسترين اخبار و مسائل خارجي محسوب ميشود ، ستاد نيروي هوايي ملي ايران اعلام كرد كه دوشنبه شب در آبهاي نزديك بندر جاسك عمليات تخليه زمين به آب از طرف يك ناو خارجي صورت گرفت و دو هليكوپتر داخل ناو گرديد و اين ناو وارد درياي عمان شد .
به نوشته روزنامه اطلاعات يك مقام عاليرتبه ستاد نيروي هوايي به خبرنگار اين روزنامه گفت : پريشب نگهبانان ساحلي جاسك در زير نور پروژكتور ـ كه سواحل را ميپوشاند ـ مشاهده ميكنند [ كه ] در داخل بندر عمليات تخليه از زمين به يك ناو خارجي صورت ميگيرد . از طرفي رادارهاي ساحلي ايران پرواز هليكوپتر را نشان ميدهد ؛ نگهبانان با مركز عمليات تماس ميگيرند ، دستور قاطع و سريع تيراندازي داده ميشود ولي هنگامي كه هليكوپترها در صفحه رادار قرار ميگيرند و آتشبارها براي تيراندازي آماده ميشوند ، ناو جنگي بيگانه كه مجهز به وسائل الكترونيكي بود ، متوجه ميشود و هليكوپترها را در جريان ميگذارد ، هليكوپترها نيز ارتفاع را كم ميكنند و از صفحه رادار محو ميشوند . بار دوم نيز هليكوپترها در صفحه رادار قرار ميگيرند و چون در همين موقع بين دو توپ زمين به هوا براي تنظيم تماس برقرار ميشود ، مجدداً . هليكوپترها از ديد رادار و توپخانه خارج ميگردند و در سطح ناو مينشينند و ناو مركز عمليات را ترك ميكند و وارد آبهاي درياي عمان ميشود . ( 18 )
از سوي ديگر روزنامه اطلاعات از بوشهر گزارش داد : راس ساعت 30 و 12 دقيقه روز بيست و چهارم بهمن 1357 يك فروند هواپيماي دو موتوره حامل 6 آمريكايي را در حالي كه بر فراز آبهاي خليجفارس به گشتزني مشغول بود ، جتهاي شكاري نيروي هوايي بندر بوشهر محاصره كردند و در فرودگاه اين شهر به زمين نشاندند . سرنشينان اين هواپيما پس از دستگيري به زندان پايگاه هوايي بوشهر انتقال داده شدند تا پس از بازجويي از سوي آيتالله حسيني ( مرجع تقليد اين شهر ) براي اقدامات بعدي تحويل نيروي دريايي شوند . گفته ميشود هواپيماي مذكور از روي ناو هواپيمابر اف كندي متعلق به نيروي دريايي شوند . گفته ميشود هواپيماي مذكور از روي ناو هواپيمابر اف كندي متعلق به نيروي دريايي آمريكا كه در آبهاي خليجفارس جولان ميدهد به پرواز درآمده است . به نوشته روزنامه اطلاعات هماكنون نيروي هوايي بوشهر در حال آمادهباش است . ( 19 ) اضافه ميشود بر اساس گزارش رسيده به فرمانده نيروي هوايي ، هواپيماي مزبور از نوع دو موتوره ملخي بوده و هفت آمريكايي را از مسجد سليمان به بحرين منتقل ميكرده است . آمريكاييان مذكور در پايگاه بوشهر ، جهت تعيين تكليف بازداشت شدند . ( 20 )
اما هادينگ كارتر ( سخنگوي وزارت خارجه آمريكا ) ضمن تكذيب خبر ورود ناوهاي آمريكايي به آبهاي ايران و درياي عمان و پياده كردن نيرو گفت : پيشنهاد جيمي كارتر مبني بر همكاري با دولت تازه ايران در تهران با حُسن استقبال روبهرو شده و انتظار ميرود ويليام سوليوان ( سفير آمريكا در تهران ) با اعضاي دولت تازه ايران تماسهايي برقرار كند . ( 21 )
از سوي ديگر روزنامههاي امريكايي با واكنشي عموماً بدبينانه نسبت به رويدادهاي ايران ، بر
سرد بودن روابط آينده ايران با امريكا اتفاق نظر نشان ميدهند و از اينكه مردم ايران شاه . . و آمريكا را يكي ميدانند ، اظهار تاسف ميكنند . دراين زمينه نيويوركتايمز نوشت : روابط ايران و آمريكا تيره خواهد بود زيرا رهبران انقلاب ايران ضدامريكايي هستند . روزنامه محافظهكار ديلينيوز نيز نوشت : سقوط دولت بختيار ضربه فاجعهآميزي براي نفوذ امريكا در خاورميانه است . ( 22 ) در اين حال روزنامه كويتي القبس نوشت : امريكا از كشورهاي خليجفارس خواسته است يك فرماندهي متحد ايجاد كنند . هدف از اين پيشنهاد ، گسترش پايگاههاي هوايي و دريايي تحت كنترل امريكار در منطقه است . ( 23 )
50
پيروزي انقلاباسلامي در ايران واكنشهاي مختلف شخصيتها ، محافل سياسي و رسانههاي ارتباط جمعي منطقه را در پي داشته است . در اين باره بنا به گزارش يونايتدپرس انور سادات اعلام كرد كه حوادث ايران نياز به صلح بين اعراب و اسرائيل را در حال حاضر زيادتر كرده است . اين صلح . ميتواند ناآراميهاي منطقه را كاهش دهد . سادات افزود : به منظور جلوگيري از ناآراميهاي بيشتر در منطقه ، بايد همين حالا صلح كرد . ( 24 )
روزنامههاي كشورهاي خليجفارس نيز واكنشهاي متفاوتي در برابر پيروزي انقلاب ايران از خود نشان دادهاند ؛ از جمله روزنامه الوطن چاپ كويت نوشته است : ملت برادر ايران موفق شد شرافت خود را كه سالها استبدادگران و امپرياليستها آن را زير پا گذاشته بودند ، احياء كند . پيروزي كامل خلق ايران حمايتي واقعي براي آرمان عرب خواهد بود . روزنامه البعث چاپ دمشق نيز نوشته است كه جهان عرب و تمامي جهان تحت تاثير رويدادهاي ايران قرار گرفتهاند كه در آن تاريخ با خون و با خواست ملت نوشته شده است .
در مقابل ، مطبوعات سعودي از رويدادهايي كه ممكن است در انتظار ايران و منطقه باشد اظهار نگراني كردهاند . روزنامه الرياض نوشته است كه ايران در آستانه ابهام پايميگذارد . روزنامه البلاد نيز نوشته است كه خطرات و مشكلات بزرگي اكنون ايران را تهديد ميكند ، چندان كه ممكن است آينده و امنيت ان را به خطر اندازد .
در همين ارتباط روزنامه داوار آوارگان حزب كارگر اسرائيل نوشته است : هيچ دليلي ندارد كه اسرائيل از پيروزي خميني خوشحال باشد . اكنون زمان آن رسيده كه وضع خاورميانه مورد بررسي دوباره قرار گيرد و بايد ديد كه چگونه اعلاميههاي خميني به مرحله اجرا درخواهدآمد .
از سوي ديگر اسحاق رابين ( نخستوزير پيشين اسرائيل ) در مورد پيروزي انقلاباسلامي گفت : از دست دادن ايران براي غرب بزرگترين ضربه پس از جنگ جهاني دوم به شمار ميرود . وي افزود : كشمكش بلوك شرق و غرب در خاورميانه ـ كه انبار نفت غرب به شمار ميرود ـ روي ايران و عربستان متمركز شده است و سقوط ايران به اين معني است كه مقدار زيادي از انبار نفت غرب از دست رفته و امريكا نتوانست رژيم سابق ايران را نجات دهد و احتمال ميرود كه خطر مشابهي عربستان را نيز تهديد كند . ( 25 )
24/11/57 ـ تهران ـ حوالي اقامتگاه امام خميني
اعلام حمايت يهوديان ايران از انقلاب و دولت جديد ، عازم ملاقات با امام خميني
ضميمه خبر شماره 42
سرهنگ نصرالله توكلي ( كه دولت موقت او را در وضع جديد ارتش به سمت "رئيس ستاد عملياتي ارتش" منصوب كرده بود . ) دربارة چگونگي شروع به كار مجدد ستاد ارتش و عناصر به كار گرفته شده در آن مينويسد: ما نظاميها از صبح سهشنبه بيستو چهارم بهمن در ساختمان قرارگاه ستاد كل مستقر شديم . صبح سهشنبه طبق قرار قبلي بسياري از شخصيتهاي محلي از جمله تيمسار سرلشكر قرهني ، سركار سرهنگ عزتالله ممتاز ، سركار سرهنگ مجللي ، سركار سرهنگ حسينعلي اشرفي فرماندار نظامي محترم آقاي دكتر مصدق ، آقاي داريوش فروهر (رهبر حزب ملت ايران و وزير [ كار و امور اجتماعي ] كابيته موقت انقلاب ) ، تيمسار سرلشكر فربد و بسياري شخصيتهاي ديگر نظامي و غيرنظامي ، حدود پنجاه نفر ، در منزل اينجانب حضور يافتند و از منزل دستهجمعي براي افتتاح ستادكل به سمت قرارگاه رفتيم . قبلاً اطلاع داشتيم كه حتي يك نفر درجهدار يا سرباز وظيفه براي نگهباني و پاسداري قرارگاه كل وجود ندارد ، بنابراين از آقاي اكبر پوراستاد كه در بين مجاهدين اسلامي و بچههاي جوانرود و لوطي صفت بازار نفوذ زيادي داشت خواهش كرده بودم كه حدود دويست نفر از بچههاي مسلح را كه آمادهاند با كمال نظم و انضباط پاسداري و خدمات قرارگاه كل را به عهده بگيرند ، صبح زود در كنار منزل من آماده نگهدارد كه اتفاق حركت كنيم . صبح زود دو اتوبوس به تعداد يك گروهان كامل چريك مجاهد اسلامي ـ ملي مسلح در كوچه ما آماده بودند كه پس از خواندن چند سرود انقلابي ملي ـ اسلامي همراه ما حركت كردند . بلافاصله پاسدارخانه را به راه انداختيم و نگهباني و دفاع نزديك قرارگاه كل را تامين كرديم . به اتفاق تيمسار قرهني تصميم گرفتيم از وجود بعضي امرا و افسران شاغل و بازنشسته كه در محل قرارگاه كل حضور يافته و منتظر تعيين تكليف بودند موقتاً هم كه شده
استفاده كنيم . چند نفر از ورزيدهترين و برجستهترين امراي ارتش ( تيمسار سپهبد هوشنگ حاتم ، تيمسار سپهبد عبدالعي نجمي ، تيمسار سپهبد خليلآذر ) در دفتر جانشين و معاون ستاد حضور يافته و از هر كمكي دريغ نميكردند … تيمسار سپهبد محققي ( فرمانده ژاندارمري كل ) تا دستور ثانوي به طور موقت در محل فرماندهي خود به عنوان سرپرست ابقاء شد … تيمسار سرلشكر رضا جناب ( رئيس دبيرخانه ستادكل ) به كار خود ادامه داد . ( 26 )
ضميمه خبر شماره 43
سپهبد آذربرزين آموزش مقدماتي و عالي نظامي را در ايران ، امريكا و آلمان ديده است و مشاغلي مانند فرماندهي گردان 101 شكاري تاكتيكي ، رئيس عمليات پايگاه هوايي دزفول ، رئيس دايره عمليات ستاد فرماندهي ، جانشين معاون عمليات و معاون عملياتي فرمانده نيروي هوايي را داشت . آخرين سمت او جانشين فرماندهي نيروي هوايي ارتش شاهنشاهي بوده است . ( 27 )
ضميمه روزشمار 24/11/1357 : مهمترين عناوين روزنامههاي اطلاعات و كيهان
الف ) عناوين روزنامه اطلاعات 24/11/57
ـ سرلشكر قرهني رئيس ستاد ارتش شد .
ـ قرهني: در ارتش تصفيه دامنهداري ميكنم .
ـ 3 امير ارتش كشته شدند .
ـ رژه افسران نيروي هوايي با شاخههاي گل .
ـ سرهنگ امير رحيمي مامور نگهداري اسناد ساواك شد .
ـ معاون لشكر زرهي قزوين توسط انقلابيون كشته شد .
ـ ناو امريكايي وارد آبهاي ايران شد .
ـ سرهنگ ارتش 7 سرباز را به شهادت رساند .
ـ جوانان مسلح بر مهاباد مسلط شدند .
ـ دكتر علياصغر حاجسيدجوادي: عقبنشيني ارتش ، عقبنشيني تاكتيكي است .
ـ 6 هليكوپتر در تركيه آماده حمل آمريكاييها در ايران است .
ـ بختيار و خسروداد را مردم گرفتند .
ب ) عناوين روزنامه كيهان 24/11/57
ـ سرلشكر قرهني رئيس جديد ستاد ارتش : تصفيه اساسي ارتش آغاز شد .
ـ يك مشت جوان با كمي اسلحه ، ارتش را با آن همه ادعا . تسخير كردند .
ـ كليه انتصابات كشوري و نظامي دولت بازرگان
ـ سران رژيم سابق در دست نيروهاي انقلاب
ـ رهبر حزب توده به ايران باز ميگردد .
ـ شوروي و آمريكا رژيم انقلاب را به رسميت شناختند .
ـ بختيار دستيگر شد .
ـ بازرگان در نخستوزيري مستقر شد .
ـ 4 مامور سازمان سيا دستگير شدند .
ـ برخورد خونين ماموران هنگ ژاندارمري خرمآباد با مردم .
ـ كارتر : اراده ملت ايران رژيم را سرنگون كرد .
ـ فرانسوا ميتران : انقلاب ايران اثر مستقيمي بر كشورهاي خاورميانه خواهد داشت .
ـ شوروي دولت بازرگان را به رسميت شناخت .
ـ اتباع انگليس ايران را ترك ميگويند .
ـ ايدئولوژي جديدي جانشين ايدئولوژي قبلي ارتش ميشود .
ـ از فرماندهاني كه دستشان آلوده نيست فعلاً به عنوان سرپرست استفاده ميشود .
ـ داريوش فروهر : ارتشي بسازيد كه فقط اطاعت كوركورانه نكند .
ـ سپهبد اميني ( رئيس پليسراه ژاندارمري ) دستگير شد .
ـ 15 افسر و درجهدار گارد و شهرباني زنداني شدند .
_ 17 افسر ارشد دستگير شدند .
_ سپهبد جهانباني ( رئيس سابق سازمان ورزشي ايران و معاون سابق نيروي هوايي ) دستگير شد .
ـ ساختمان مركز نيروي هوايي دچار حريق شد (و اتاق فيلمبرداري و فتوكي آن سوخت ) .
ـ آتشسوزي در پاسگاه لشكرك ( در اين آتشسوزي اتاق بايگاني و مقداري پرونده سوخت ) .
ـ از داخل پيكان و آمبولانس به پاسداران شب تيراندازي شد .
ـ توسط مردم مسلح بختيار دستگير شد .
ـ ماموران سيا در تهران دستگير شدند .
ـ حمله مسلحانه به نخستوزيري .
ـ 150 آمريكايي بازداشت شدند .
ـ امام خميني : هر چه زودتر از خيابانها به مراكز اجتماع و مساجد برويد .
ـ شوروي و چهار كشور مسلمان دولت انقلابي ايران را به رسميت شناختند .
ـ حزب توده خواستار آزادي فعاليت شد .
ـ هوشنگ نهاوندي و مجيدي فرار كردند .
ـ راننده سرلشكر بيگلري : سپهبد بدرهاي و سرلشكر بيگلري در يك اتاق كشته شدند .
ـ درباره خلع سلاح ، چريكهاي فدايي خلق: سازمان چريكهاي فدايي خلق نظر امام خميني را جويا شد .
ـ جنبش ملي مجاهدين اعلام موجوديت كرد .
ـ دهها نفر در زد وخوردهاي ديروز شهرها كشته شدند .
منابع و مآخذ 24/11/1357
1ـ روزنامه كيهان 24/11/57 ، ص 1 .
2ـ روزنامه اطلاعات 24/11/57 ، ص 2 .
3ـ روزنامه آيندگان 25/11/57 ، ص 6 .
4ـ روزنامه اطلاعات ، 25/11/57 ، صفحه 2 .
5ـ مأخذ شماره 4 ، ص 7 .
6ـ مأخذ شماره 1 ، ص 2 .
7ـ مأخذ شماره 4 ، ص 8 .
8ـ مأخذ شماره 2 ، ص 3 .
9ـ روزنامه كيهان 29/11/57 ، ص 4 .
10ـ مأخذ شماره 1 ، ص 6 .
11ـ مأخذ شماره 1 ، ص 5 .
12ـ مأخذ شماره 4 ، ص 8 .
13ـ سازمان جريكهاي فدايي خلق ، مجموعه اعلاميهها و بيانيههاي جريكهاي سازمان فدايي خلق ايران در سال 1357 ، ص 200 .
14ـ مأخذ شماره 1 ، ص 5 .
15ـ مأخذ شماره 1 ، ص 5 ، خبرگزاري فرانسه .
16ـ مأخذ شماره 4 ، ص 8 .
17ـ مأخذ شماره 13 ، ص 200 .
18ـ مأخذ شماره 4 ، ص 2 .
19ـ مأخذ شماره 4 ، ص 3 .
20ـ سند شماره 257449 مركز مطالعات و تحقيقات جنگ: گزارش معاونت اطلاعات نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ، 20/3/1375 .
21ـ روزنامه كيهان ، 25/11/57 ، ص 105 آسوشيتدپرس .
22ـ مأخذ شماره 2 ، ص 8 ، نيويورك تايمز .
23ـ روزمانه آيندگان 25/11/57 ، ص 6 ، رويتر ، القبس ( چاپ كويت ) .
24ـ مأخذ شماره 4 ، ص 8 . يوتايتدپرس .
25ـ مأخذ شماره 20 ، ص 8 .
26ـ سرهنگ توكلي ، ضميمه كتاب خاطرات دو سفير نوشته ويليامسوليوان و آنتوني پارسونز ، ترجمة محمود طلوعي ( تهران : انتشارات علم ، 1372 ) ص ص 585ـ 583 .
27ـ مأخذ شماره 4 ، ص 2 .