روزشمار
سهشنبه
21 فروردين 1358
12 جماديالاول 1399
10 آوريل 1979
671
سرپرست هيأت اعزاميدولت به گنبدكاووس اعلام كرد كه همة تركمنهاي دستگير شده ، آزاد شدهاند . وي گفت : تاكنون 485 تركمن و 200 غيرتركمن آزاد شدهاند . علاوه بر اين ، هيأت اعزاميوزارت كشور به گنبدكاووس اعلام داشت كه به درخواست دانشآموزان مبارز و مسلمان گنبدكاووس و طبق سياست دولت در جهت پيشبرد رفاه تحصيلي دانشپژوهان ، از روز شنبه آينده ( 25/1/58 ) مدارس اين شهر باز ميشود . از سوي ديگر ، فردي كه روزنامه اطلاعات او را يك مقام ستاد مركزي خلق تركمن معرفي كرد ، گفت : « تركمنها از حضرت آيتالله طالقاني تقاضا كردهاند همراه هيأت تامالاختيار دولت مستقيما به خواستههاي آنان رسيدگي كند . خلق تركمن با حسننيتي كه در حضرت آيتالله طالقاني سراغ دارد ، مطمئن است كه حضور ايشان در اين مذاكره ميتواند بسياري از مسائل مربوط به تركمنها را حل كند . » ( 1 )
سازمان مجاهدين خلق نيز از آيتالله طالقاني درخواست مشابهي كرد . در اطلاعيه اين سازمان آمده است : « به قرار گزارشهاي واصله ، خوزستان و بلوچستان نيز آبستن حوادثي از نوع كردستان و گنبد ميباشد . چنانكه هر روز روشنتر ميشود ، استعمار بينالمللي به سردمداري امپرياليسم زخمخوردة آمريكا به اتكاء دستنشاندگان مرتجع داخلي و انبوهي از دستنشاندگان سيا يك دم از توطئه عليه انقلاب ايران غافل نيست ، بخصوص كه در نواحي خوزستان و بلوچستان زمينههاي عميق نارضايتي نيز وجود دارد كه چيزي جز آثار ستم ملي و طبقاتي ساليان ننگ ستمگري بر مردم محروم ما در اين مناطق نيست .
مجاهدين خلق ايران به منظور پيشگيري از هرگونه خونريزي و مخاصمه و به خاطر عقيم ماندن توطئه امپرياليسم و مرتجعان در ايجاد تفرقه ميان نيروهاي مختلف مردم و تكرار حوادث اسفبار كردستان و گنبد ، از محضر مبارك حضرت آيتالله طالقاني استدعا دارد كه به خاطر رضاي خلق و خالق - عليرغم بيماري و ضعف مزاج - در اولين فرصت به نواحي گنبد ، خوزستان و بلوچستان قدمرنجه فرموده و مردم رنجديده ما را در مسير احقاق حقوق ملي خود ( اعم از اقتصادي ، سياسي و فرهنگي ) تسلي بخشند . در رابطه با مسأله گنبد و ستميكه مردم محروم ما در تركمنصحرا طي
ساليان دراز تحمل كردهاند ، مجدداً متذكر ميگرديم كه حل قطعي اين مشكل اساساً در گرو يك اصلاحات ارضي واقعي و انقلابي به نفع دهقانان محروم اين منطقه است كه مقدمتاً بايد از زمينهاي متعلق به دربار ننگين پيشين و زمينداران وابسته به آن آغاز شود . » ( 2 )
672
در پي انتشار غيررسميبرخي از اسناد به دست آمده از ساواك كردستان ( ضمميه دارد . ) كه در همكاري عزالدين حسيني با ساواك دلالت دارد ، وي با انتشار اعلاميهاي ضمن تكذيب اين همكاري اعلام كرد كه در طول زندگي عليه ستم و استبداد و خرافات مذهبي مبارزه كرده است . متن اعلاميه چنين است :
« بسمه تعالي ؛ هرچند كساني كه از نزديك مرا ميشناسند و به تاريخ زندگي من آشنايي دارند ، شايعهپذير نيستند ولي براي اشخاصي كه مرا از نزديك نميشناسند نامههايي كه پخش ميشود شايد سوء تفاهميپيش بياورد ، لذا قاطعانه اعلام ميدارم كه مضمون آن نامهها عاري از حقيقت ميباشد . در اين نامهها نوشته شده كه فلاني شخصي متدين و روشنفكر ميباشد ، با اين حال نوشته شده كه مورد استفاده ساواك بوده ، در نظر من چنين شخصي نه تنها متدين و روشنفكر نيست بلكه فاسد و مفسد كوتهبين و تاريكفكر ميباشد كه شايستگي معني كلمه انساني را ندارد و بايد متذكر گرديد كه اينگونه تبليغات هنگاميپيش آمده كه سفر سنندج و بعد مسأله رفراندوم تحقق يافت . هيچگاه من با هيچ مقاميهمكاري نداشتهام بلكه در طول زندگي عليه ستم و استبداد و خرافات مذهبي مبارزه نمودهام و سالهاست كه مورد تعقيب و حملات مقامات و وابستگان آنها بوده و ميباشم . اگر روزي پرونده من بررسي شود خواهند فهميد چه گزارشها و اتهامات ضددولتي به من داده شده كه دوستان نزديك من بر جريان آگاهي دارند . ضمناً مسأله اين كه من گفتهام محتواي جمهوري اسلاميمبهم است ، به اين معني نيست كه خود اسلام و احكام اسلاميمبهم ميباشد بلكه به اين معني است كه آيا آنچه به مرحله اجرا در ميآيد با احكام اسلامي، قرآني و صدراسلام موافق ميباشد يا خير ؟ در صورتي كه قانون آينده ايران مطابق قرآن و احكام واقعي اسلام باشد كه حقوق خلق از جمله خلق كُرد را در بردارد ، قطعاً از آن پشتيباني خواهيم كرد . » ( 3 )
673
دولت موقت در نامهاي از آيتالله شبيرخاقاني خواست كه هيأتي از منتخبان ايرانيان عربزبان خوزستان را جهت ارائه خواستههاي مردم عرب و گنجاندن اين خواستهها در قانون اساسي به تهران اعزام كند . روزنامه اطلاعات ضمن اعلام اين خبر اضافه كرد كه دولت تصميم دارد با حضور و شركت آنها خواستههاي مردم عربزبان را مورد رسيدگي قرار دهد . ( 4 )
674
گروه متين دفتري با عنوان " جبهه دمكراتيك ملي ايران " - كه در ابراز مخالفت شديد عليه نظام جديد هيچ فرصت و بهانهاي را از دست نميدهد و مصر است كه در ميان گروههاي مخالف مواضع تندي نشان بدهد - طي اطلاعيهاي به دفاع از سازمان چريكهاي فدايي خلق و ديگر
سازمانهاي مانند آن پرداخت و ضمن سرزنش و انتقاد شديد ، پاسداران كميتههاي انقلاب را متهم به قتل و برادركشي و دامنزدن به درگيري در شماري از مناطق كشور كرد . در اين اطلاعيه چنين آمده است :
« اين روزها ما شاهد حوادث گوناگون و تأسفباري هستيم . مردم تركمن به تحريك عوامل رژيم پيشين و به دست برادران مسلمان خود يعني پاسداران به قتل ميرسند و خانوادهها بيخانمان ميشوند . راديو و تلويزيون به نحوي آگاهانه و علني - بيهيچ خجالت و پردهپوشي - به برادركشيها دامن ميزند و سازمانهاي انقلابي را مسؤول معرفي ميكند ، در حالي كه نمايندگان كميسيون حقوق بشر ، كانون وكلا و جمعيت حقوقدانان پس از بررسي و مشاهده صحنهها از نزديك ، اين قضاوت را كاملاً مردود دانستند . ما با صداي بلند اعلام ميكنيم كه ادامه فعاليتهاي خودسرانه برخي از كميتهها ، ايراد اتهامهاي ناروا به سازمانهاي انقلابي ، تشكيل اجتماعاتي كه به روح دمكراسي اعتقاد ندارد ، ادامه وضع راديو - تلويزيون در ايجاد آشوب و هرج و مرج ، بيخبر نگاهداشتن مردم از وقايع كشور و بالاخره از همه مهمتر بيتوجهي به حقوق و خواستهاي حقه كارگران و واگذاري حل مشكل آنها به كميتهها ، اين جامعه را دچار چنان آشوبي خواهد كرد كه عليرغم پيروزي بزرگ در رفراندوم و رژيميبه مراتب مستبدتر از رژيم سابق را بر كشور حكمفرما خواهد ساخت . » ( 5 )
675
نشريه " رهايي " ارگان " سازمان وحدت كمونيستي " طي مقالهاي درباره ارتش ، به نحو زير به كوبيدن نظام جديد پرداخت : « رژيم كنوني تمام تلاش خود را براي حفظ ارتش به صورت گذشته انجام ميدهد . ارتش عامل نهايي سركوبي است و براي خرده بورژوازي و بورژوازي ابزار نهايي قدرت . ماجراي ابقاء كساني مانند سپهبد نوروزيانها و معتمديها و سپس عقبنشيني تحت فشار مردم ، داستان سرهنگ توكلي و مدارك ارائه شده توسط شانمن و بالاخره ماجراي بركناري سرلشكر قرهني ( رئيس ركن 2 شاه ) و زاهدي و همكار تيمور بختيار بر رأس ارتش ، نمودار ديدي است كه رژيم از ارتش دارد . چه چيزي روشنتر از اين كه همين ارتش به اتفاق سربازان گارد جاويدان در كشتار مردم سنندج به جنايتي دست ميزند كه نظير آن را فقط در كارنامه رژيم پيشين ميتوان ديد … ارتش و پليس و ساواك ابزار سركوب رژيم گذشته بودند ، امروز همان ارتش و پليس با كميتههاي جديدالتأسيس وظايف گذشته را به عهده دارند ، فردا وزارت مستقل امر به معروف و نهي از منكر اضافه ميشود تا مانند عربستان سعودي كساني را كه موقع اذان ظهر در خيابانها راه ميروند با شلاق به مسجد بفرستد . » ( 6 )
676
عباس اميرانتظام ( سخنگوي دولت ) امروز نيز دربارة لغو قرارداد خريد تانكهاي انگليسي صحبت كرد ؛ وي اظهار داشت : « در قراردادي كه با انگليس بسته شده بود ، 2650 تانك بايد به ايران تحويل ميشد كه تعداد 1142 دستگاه آن در رژيم گذشته تحويل شده و 1508 دستگاه باقيمانده آن نيز بلافاصله در دولت جديد لغو گرديد . » سخنگوي دولت اضافه كرد : « چون طرف
قرارداد پولهاي پرداختشدة ايران را بر نميگرداند ، بنابراين به جاي قراردادهايي كه لغو ميشود ، از طرفهاي قرارداد ماشينآلات كشاورزي خريداري خواهيم كرد ؛ بطور مثال به جاي بقيه تانكها نظر دولت اين است كه معادل پول باقيمانده ماشينآلات كشاورزي ، آبياري و صنايع كشاورزي از انگلستان بگيرد . » ( 7 )
677
620 سرباز ايراني كه طبق سياستهاي رژيم گذشته جزو نيروهاي حافظ صلح سازمان ملل و حائل بين اعراب و اسرائيل در بلنديهاي جولان بودند ، به وسيله يك فروند كشتي تجارتي به نام " ديميتروس كا " وارد آبهاي خليجفارس شدند . اين كشتي قرار است امروز سربازان را در بندر شاهپور [ بندرامام خميني ] يا بندر خرمشهر پياده كند . ( 8 )
678
در ادامه سياست به خدمت گرفتن و نظم دادن به نيروهاي نظامي و انتظامي، روزنامه كيهان خبر داد كه مراسم تحليف ( سوگند ) واحدهاي مختلف شهرباني با حضور حضرت آيتالله طالقاني ، دكتر مفتح ، احمد صدرحاجسيدجوادي ( وزير كشور ) ، سرهنگ ممتاز ( فرمانده ژاندارمري كشور ) و سرهنگ مجللي ( رئيس شهرباني كل كشور ) و همچنين دكتر كريم لاهيجي ( سخنگوي جمعيت حقوقدانان ايران ) در محوطه رژه دانشگاه پليس برگزار شد .
21/1/58 - مراسم سوگند پرسنل شهرباني و اعلام حمايت از جمهوري اسلامي
آيتالله طالقاني ، صدرحاجسيدجوادي ( وزير كشور ) ، سرهنگ ممتاز ( رئيس ژاندارمري كل كشور ) و سرهنگ مجللي ( رئيس شهرباني كل كشور ) ، به ترتيب از راست به چپ در مراسم تحليف حضور دارند .
براساس اين گزارش ، پرسنل شهرباني پشتيباني خود را از جمهوري اسلامياعلام داشتند . در اين مراسم دكتر مفتح ( از اعضاي شوراي انقلاب ) طي سخناني گفت : « دشمن حق دارد وانمود كند كه ارتش ايران پوشالي و ضعيف بود ، در حالي كه به عقيده من نيروهاي مسلح با داشتن كمال قدرت و قوت در مقابل ملت نايستاد و به ملت پيوست و اين پيوستگي به مردم ، نتيجه سخنان دلنشين و جذاب رهبر نهضت خطاب به نيروهاي مسلح ايران بود كه فرمودند ما سربلندي شما و استقلال شما را خواهانيم و اين ننگ را كه يك گروهبان آمريكايي بر شما حكومت كند از دامن نيروهاي مسلح ايران ميخواهيم پاك شود و عزت و سربلندي و استقلال به نيروهاي مسلح ايران بازگردد . » ( 9 )
679
پرسنل لشكر 1 پياده مركز مركب از افسران ، درجهداران و سربازان در محل اقامتگاه امام خميني با شعار " ملت فداي ارتش ، ارتش فداي ملت " از برابر رهبر انقلاب ايران رژه رفتند . بنا به گزارش كيهان ، يكي از نمايندگان پرسنل لشكر 1 پياده خطاب به امام گفت : « براي اجراي فرمانهاي رهبر عاليقدر ( امامخميني ) لشكر 1 پياده همه گونه آمادگي خود را اعلام ميدارد . » وي افزود : « لشكر اسلامي نميگويد كه جمهوري اسلاميبراي ما چه ميكند ، بلكه ما ميگوييم براي جمهوري اسلاميچه خواهيم كرد . ما در راه حفظ وحدت كلمه و برقراري نظام اسلاميتا آخرين قطره خون خود را نثار خواهيم كرد . » پس از آن ، امام خميني خطاب به آنها فرمودند : « شما امروز لشكر اسلام و قرآن هستيد . ملت موظف است به شما احترام بگذارد ؛ موظف است از شما پشتيباني كند . ما و اسلام پشتيباني شما هستيم . شما دلخوش باشيد و از بعضي اخلالگران كه حرفهاي بيجا ميزنند ، آزرده نشويد . شما را از خود و خود را از شما ميدانيم ؛ تا آخرين نهضت شما با ما و ما با شما هستيم . اسلام براي همه شما سعادت ايجاد ميكند و براي تمام ملت [ هم ] . اسلام دين آزادي و استقلال است و همهكس به حقوق خود خواهد رسيد . ارتش اسلاميدر پناه اسلام و براي ملت و براي اسلام است . طاغوت از بين رفت و انشاءالله ديگر برنخواهد گشت . ما بايد حافظ استقلال مملكت و آزادي ملت باشيم و همه ملت موظف هستند از شما پشتيباني كنند . » ( 10 )
680
كميته روابط خارجي سناي آمريكا در تلگراميبه ويليام سوليوان ( سفير آن كشور در تهران ) به تاريخ 10 آوريل 1979 ، خواستار گزارشي درباره اوضاع ايران در موارد زير شد :
« - روندها در كشور : آيا كشور حداقل براي سال آينده خيلي بيثبات خواهد بود ؟ شما چه روندهاي خوب و بدي ميبينيد ؟ چقدر احساس ضدآمريكايي قوي است ؟ احساسهاي منطقهاي چقدر جدي است ؟
- روابط دولت و رهبران مذهبي : مسأله قانون و نظم و كوشش بازرگان براي به ثبات رساندن وضعيت ، ادامه دادن محاكمهها و اعدامها چه جرياني وجود دارد ؟ چه كسي ايران را اداره ميكند ؟ حالت مردم چطور است ؟ وضعيت تهران چگونه است ؟ وضعيت شهرهاي بزرگ و حومههايشان
چگونه است ؟ آيا بازرگان هنوز از اعتماد آيتالله بهره ميبرد ؟
- وضعيت امنيت و گروههاي چپ : امروز وضعيت تهران چگونه است ؟ چه كسي خيابانهاي تهران را كنترل ميكند ؟ عمليات پليس را چه كسي انجام ميدهد ؟ چه سلاحهايي الان در دست افراد معمولي است ؟ نقش گروههاي چپ رديف اصلي چيست و چقدر قدرت دارند و به چهاندازه آنها از سازمان منسجم خود استفاده ميكنند ؟
- عناصر شاهدوست : آيا عناصر شاهدوست گروه زيرزميني تشكيل دادهاند ؟ آيا گروههايي مثل ساواك و ارتش كه از شاه پشتيباني ميكردند ، براي عمليات به هم پيوستهاند يا نه ؟ اين گروهها امروز چه كار ميكنند ؟
- حضور آمريكا و نقش كنوني سفارت آمريكا : چند نفر آمريكايي اداري و رسمي( كارمند سفارت و نظامي ) امروزه در تهران هستند ؟ اكنون آمريكا چه امكاناتي را از دست داده است ؟ امنيت سفارت امروزه چگونه است ؟ چه كسي از سفارت پاسداري ميكند ؟ آيا كسي ميتواند در ساعات اداري به محدوده نزديك شود ؟
- روابط آينده : چه نوع دسترسي به اعضاي رسميدولت پيدا كردهاند ؟ آنها چه نوع روابطي با آمريكا ميخواهند ؟ آنها خواهان چند نفر مشاور ارتش هستند و تحت چه روابطي ؟ پيشرفت رابطه را چگونه ميبينيد؟ گسترش سرمايهگذاري آمريكا چگونه است و چه سرمايهگذاريهايي در خطر هستند ؟
- سياست خارجي ايران : چه جريانهايي در سياست خارجي ايران موجود است ؟ روابط با بلوك شرق چگونه است ؟ مسائل سياسي بزرگ آمريكا با ايران در ماههاي اخير چه خواهد بود ؟
- سياست نفتي ايران : فكر ميكنيد كه ايران چه سياست خارجي نفتي را با در نظر گرفتن توليد و قيمت دنبال ميكند ؟ آيا آنها ميخواهند توليد را بالاي 3 ميليون بشكه در روز نگهدارند ؟ آيا واقعيتهاي اقتصادي آنها را واردار به ازدياد توليد خواهد كرد ؟ وضعيت داخلي كارگرهاي نفتي چگونه است ؟ آيا ايرانيها ميخواهند متخصصين و تكنسينهاي آمريكايي برگشته و آنها را كمك كنند ؟
- وضعيت وسايل نظاميآمريكا و وضعيت نيروهاي مسلح ايران : آيا ما در مورد وسائل حساس آمريكايي كه در دست غيردوستان افتاده است ، اطلاعاتي داريم ؟ وضعيت جنگندههاي اف - 14 و اهميت آنها چيست ؟ وحدت سه نيرو چگونه است ؟ كنترل پايگاهها و آمادگيهاي ارتش چگونه است ؟
- اقليتهاي مذهبي : وضعيت اقليتهايي مانند بهائيها ، يهوديها ، ارمنيها ، آشوريها و غيره امروزه چگونه است ؟ آيا هيچ خشونتي عليه آنها وجود دارد ؟ ايا تعداد زيادي درپي خارج شدن هستند ؟ حالت اين جوامع چگونه است ؟ » ( 11 )
681
دولت اتحاد جماهير شوروي پذيرش نخستين سفير جمهوري اسلامي ايران را اعلام كرد . به نوشته روزنامه كيهان محمد مكري ( نخستين سفير دولت جمهوري اسلامي ايران در مسكو ) مدتي دبير كل جبهه ملي ايران در اروپا بود و اخيراً به اتفاق امامخميني از پاريس به تهران بازگشت . ( 12 )
682
دولت مغرب نگران تماسهاي مكرر جبهه پوليساريو با مقامات جديد ايران است . خبرگزاري فرانسه با اعلام اين خبر اضافه كرد : « آيتالله خميني در مقالات و گفتگو با يك هيأت پوليساريو گفته است كه ايران از جنبش پوليساريو حمايت ميكند » . ( 13 )
683
احمد حسنالبكر ( رئيس جمهوري عراق ) طي پياميخطاب به امام خميني خواستار تحكيم روابط دوستانه ايران و عراق شد . در پيام رئيس جمهوري عراق - كه به سفارت ايران در بغداد داده شده - آمده است : « حضرت آيتالله روحالله خميني ! مايه خوشوقتي است كه به مناسبت اعلام جمهوري اسلامي ايران به نام خود تبريكات صميمانهام را براي آن حضرت و ملت همسايه و دوست ايران ابراز دارم و برايتان آرزوي موفقيت كنم . اميدوارم كه نظام جديد جمهوري مدتهاي زيادي براي خدمت به ملت دوست ايران و براي آنچه نقش ايران را در راه خدمت به صلح و عدالت در جهان افزايش ميدهد و براي برقراري محكمترين روابط دولتي و حسن همجواري با كليه كشورهاي عربي بالاخص عراق به دست آورد . » ( 14 )
از سوي ديگر ، آسوشيتدپرس در تحليلي اعلام كرد : « عراق - كه به عنوان قدرتمندترين نيروي نظامي عرب در خليجفارس و از طرفي متحد بزرگ اتحاد شوروي محسوب ميشود - تغييري جزئي لكن قابل توجه در روش خود نسبت به ايالات متحده آمريكا نشان داده است . اين تغيير روش جزيي از آنجا ناشي ميشود كه دولت عراق از رييس بخش منافع آمريكا در عراق براي شركت در مراسم بازگشايي پروژه اصلاحي كشاورزي دعوت به عمل آورده است . » ( 15 )
684
اسوشيتدپرس گزارش داد با لغو قرارداد دو كارخانه توليد برق هستهاي كه قرار بود فرانسويها در ايران بسازند ، ادامه مشاركت ايران در كارخانه 22 ميليارد دلاري غنيسازي اورانيوم در اروپا ، مورد شك و ترديد قرار گرفته است . ( 16 )
685
دولت انگلستان با فرستادن نمايندگاني از دولت ايران خواسته است تا مهلت بازپرداخت وامهايي را كه انگلستان از دولتهاي قبلي ايران دريافت داشته است ، تمديد كند . به گزارش روزنامة كيهان ، مجموع وامهاي اعطايي ايران به انگلستان به هشتصد ميليون دلار بالغ ميشود كه در دو نوبت و هر بار چهارصد ميليون دلار به سازمان آب انگليس پرداخت شده است . ( 17 )
ضميمه خبر شماره 672
روزنامه جمهوري اسلامي، بعد ها كه هيچ راه مسالمتآميزي براي حل مسأله كردستان باقي نماند ، بخشي از اسناد ساواك كردستان ، شامل سندهاي مربوط به پرونده عزالدين حسيني را منتشر كرد كه عيناً از اين روزنامه نقل ميشود :
« در سندي عزالدين علت تأخير گزارشها را به اطلاع مقام ساواك رسانده است : جناب آقاي سرگرد محترم
رياست محترم ساواك ! با تقديم مراتب عرض سلام و ارادت ، اميدواريم كه خداوند همه را توفيق دهد كه به كشور عزيز ايران و آيين مقدس اسلام تحت رهبري شاهنشاه آريامهر بيش از پيش خدمت نماييم . در تلفن مقدور نبود كه عرض شود ، مدتي مريض و تحت معالجه هستم و رژيم غذايي سختي را اجرا مينمايم و گاهگاهي درد شديدي بروز ميكند و عارضههاي ديگر هم هست كه از ذكر آن خودداري ميكنم ، لذا با كمال تشكر از جنابعالي و ساير مقامات تصور ميشود با اين حال مسافرت هم بويژه زيارت حرم مطهر حضرت رضا - رضياللهعنه - مشكل به نظر ميرسد و با اين وضع جسميمن هم لطفي ندارد ، خواهشمند است لطفا پوزش اينجانب را پذيرفته ، انشاءالله هنگاميكه خداوند متعال شفاء مرحمت [ كرد ] و بهبود كامل حاصل شد ، به عرض خواهم رساند . با كمال معذرت و تشكر با احترام . سيد عزالدين حسيني - امامجمعه . »
عزالدين حسيني در سندي ديگر عيد سعيد فطر را به رياست ساواك مهاباد تبريك ميگويد . او در اين نامه كه باز به خط خود اوست ، به مقامات ساواك مينويسد : « جناب آقاي كلباسي رئيس محترم سازمان امنيت و اطلاعات مهاباد ، خود را خوشوقت ميدانم كه فرصت يافتم متقابلاً تبريك صميمانه اين عيد سعيد فطر را به جنابعالي تقديم نمايم . اميد است كه در انجام [ دادن ] وظايف محوله - كه هدف از آن خدمت به شاه و مردم و انشاءالله آسايش عموم است - موفق باشيد . از خداوند متعال مسألت مينمايم در ترويج آيين مقدس اسلام و ارشاد مسلمانان به راه راست خداوندي كه سعادت دو جهان را در بردارد و در خدمت به ايران و ايرانيت تحت رهبري اعليحضرت شاهنشاه آريامهر مرا نيز تاييد و موفق فرمايند . توفيق و ترقيات آن جناب را از يزدان پاك خواهانيم . »
در ادامة گزارش روزنامة جمهوري اسلامي آمده است : برابر سندي كه به دست آمده است ، عزالدين حسيني مستقيماً از سوي شاه ، امامجمعة مهاباد شده است . اين نامه را كه عنوان محرمانه و خيلي فوري نيز دارد ، عبدالرضا انصاري ( وزير كشور ) در رژيم گذشته به غلامرضا كيانپور معدوم و سرسپرده شاه نوشته است و رسماً اعلام كرده كه شاه دستور داده است كه عزالدين امامجمعه بشود . متن هر دو نامه چنين است : « جناب آقاي كيانپور استاندار آذربايجان غربي ! عطف به نامه شماره 984/ م - 9/5/47 طبق اعلام رياست دفتر مخصوص شاهنشاهي ، انتصاب آقاي شيخعزالدين حسيني به سمت امامجمعه شهرستان مهاباد از شرف عرض پيش گاه مبارك شاهنشاه آريامهر گذشته و مورد تصويب واقع گرديد . اينك ابلاغ انتصاب مشاراليه واصله از دفتر مخصوص شاهنشاهي به پيوست ارسال ميگردد . خواهشمند است دستور فرماييد به نحو مقتضي به وي تسليم دارند و به سلف ايشان نيز ابلاغ نمايند كه موضوع انتصاب او به سمت امامجمعه شهرستان مهاباد منتفي و خاتمه يافته است . وصول ابلاغ و نتيجه اقدام را اعلام دارند . عبدالرضا انصاري وزير كشور 2086 / م 30/9/47 محرمانه و خيلي فوري است . رونوشت مرقومه بالا به انضمام عين ابلاغ در پاسخ نامه شماره 71/ م به فرمانداري مهاباد ارسال ميشود كه ابلاغ صادره به نحو مقتضي به آقاي شيخعزالدين حسيني امامجمعه جديد تسليم و به ترتيب مقرر شد به سلف او نيز ابلاغ شود كه موضوع انتصاب او به سمت امامجمعه منتفي و خاتمهيافتهاست . نتيجه اقدام را سريعاً اعلام فرماييد . استاندار غلامرضا كيانپور . رونوشت تمام براي اطلاع و هرگونه اقدام مقتضي به رياست محترم سازمان اطلاعات و امنيت مهاباد ارسال ميشود .
در سندي كه در زير خواهد آمد ، خواسته شده كه از عزالدين حسيني تشويق لازم به عمل آيد . متن دو نامه چنين است : درباره آقاي شيخعزالدين حسيني عطف به 408 / م - 3/2/51 با بررسيهايي كه به عمل آمد ، مفاد نامه شماره 18/ م - 30/1/51 فرمانداري مهاباد مورد تاييد قرار گرفت . مقرر فرماييد به هر نحو كه مقتضي بدانند نسبت به تقدير از مشاراليه اقدام لازم معمول فرماييد . رئيس ساواك استان آذربايجانغربي - سرتيپ صيادان رونوشت : رياست ساواك مهاباد ، عطف به 550 / م - 13/2/51 جهت اطلاع .
مديركل اداره سوم - 321 عطف به شماره 1646/ 321 - 27/2/50 جهت استحضار به عرض ميرساند كه از
طريق استانداري آذربايجانغربي در مورد تشويق و تقدير از مشاراليه نظريه اين ساواك استعلام كه مراتب به ساواك مهاباد منعكس [ شد ] پاسخ واصله حاكي است كه ياد شده شخص متدين و روشنفكر بوده و در هر موقعيتي وجود وي مورد استفاده ساواك واقع و در پيش برد هدفهاي انقلاب شاه و مردم پيش قدم و وظايف محوله را به نحو احسن انجام ميدهد و پيشنهاد شده بود كه به نحو مقتضي مورد تحبيب قرار گيرد . روي اين اصل به شرح فوق پاسخ لازم به استانداري داده شده است . رئيس ساواك استان آذربايجان غربي - صيادان
وقتي تعيين شد كه عزالدين امامجمعه مهاباد باشد ، فرماندار مهاباد طي نامهاي از رييس ساواك همان شهرستان خواسته است تا در مراسميكه در مسجدجامع برگزار ميشود ، بروند . متن نامه چنين است : آقاي رييس سازمان اطلاعات و امنيت مهاباد ! به فرمان جهان مطاع شاهنشاه آريامهر ، آقاي شيخعزالدين حسيني به امامت جماعت شهرستان مهاباد مفتخر و منصوب گرديدهاند . خواهشمند است ساعت 7 بعدازظهر روز 7/9/47 براي شركت در مراسم اعطاي فرمان ملوكانه به ايشان به مسجد جامع تشريف بياورند . فرماندار شهرستان مهاباد - حجازي .
متن نامه زير گرچه خيلي كوتاه است ولي خدا ميداند گزارشي كه عزالدين به آن اشاره كرده چه بوده است و آيا اين بار عزالدين انقلابي ! مجاهدي ديگر را به زير شكنجه آريامهر فرستاده است ؟ اين نامه خلاصه نيز به خط عزالدين حسيني است : « رياست محترم ساواك جناب آقاي كلباسي ! معروض ميدارد خواهشمند است يكي از مأموران خودتان را بفرستيد ، جرياناتي هست تقديم دارم . والسلام - سيدعزالدين حسيني - امامجمعه 3/8/50 . »
در نامه زير صريحاً تأكيد شده است كه وي مورد اعتماد است .
« درباره روحانيان مهاباد ؛ بازگشت به شماره 1846 / ص - 584/50 با تحقيقاتي كه به عمل آمد مفاد درخواست مورد بحث ناشي از اختلافاتي است كه بين روحانيان شهرستان مهاباد وجود دارد . ضمناً شيخعزالدين حسيني ( امامجمعه شهرستان مزبور ) از روحانيان مورد احترام اهالي بوده كه به فرمان مطاع ملوكانه به سمت امامجمعه منصوب گرديده و در حال حاضر دليلي جهت بركناري وي وجود ندارد . رييس سازمان اطلاعات و امنيت كشور - ارتشبد نصيري - از طرف پرنيانفر - گيرنده : رياست ساواك استان آذربايجانغربي ، بازگشت به شماره 17164 ه - 22/6/50 »
روزنامه جمهوري اسلاميدر آخر افزوده است : اسناد را ديديد ، باورتان شد كه چه كساني دم از سوسياليسم و خلق و دمكراسي ميزنند ! اين اسناد را حسيني هم قبول دارد و در همان دوران انقلاب كه شايع شد كه وي در ساواك فعاليت داشت ، در پاسخ گفته بود من با ساواك همكاري نميكردم ، ساواك با من همكاري ميكرد ! ! ! ( 18 )
منابع و مآخذ 21/1/1358
1 - روزنامه اطلاعات ، 21/1/1358 ، ص 2 .
2 - سازمان مجاهدين خلق ايران ، مجموعه اعلاميهها و موضعگيريهاي سياسي مجاهدين خلق ( 1 ) ، ( تهران : انتشارات سازمان مجاهدين خلق ايران ، سال 1358 ) ، ص 105 .
3 - مآخذ شماره 1 ، ص 2 .
4 - مآخذ شماره 1 ، ص 3 .
5 - روزنامه كيهان ، 21/1/1358 ، ص 3 .
6 - سازمان وحدت كمونيستي ، نشريه « راه رهايي » ، شماره 4 ، فروردين 1358 ، ص 6 .
7 - روزنامه اطلاعات ، 22/1/1358 ، ص 7 .
8 - مآخذ شماره 5 ، ص 2 .
9 - روزنامه كيهان ، 22/1/1358 ، ص 3 .
10 - پيشين
11 - دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لاله جاسوسي شماره 14 ، ( تهران : نشر لانه جاسوسي ، بيتا ) ، ص 104 .
12 - مآخذ شماره 5 ، ص 2 .
13 - نشريه ويژه خبرگزاري پارس ، ص 3 ، خبرگزاري فرانسه .
14 - مآخذ شماره 7 ، ص 8 .
15 - مآخذ شماره 7 ، ص 8 ، آسوشيتدپرس .
16 - مآخذ شماره 13 ، ص 3 ، آسوشيتدپرس .
17 - مآخذ شماره 5 ، ص 8 .
18 - روزنامه جمهوري اسلامي، 31/5/1358 ، ص 6 .