روزشمــــار
چهارشنبه
23 خرداد 1358
18 رجب 1399
13 ژوئن 1979
409
مقامات اجرايي ، قضايي و نيروهاي كميته و پاسداران انقلاب تلاش گستردهاي براي مبارزه با عوامل ضدانقلاب در خوزستان آغاز كردهاند ؛ از جمله به دنبال حادثه انفجار خطوط آهن در خرمشهر گروهي از پاسداران كميته كه منطقه را به شدت زير نظر گرفته بودند ، چند تن از افراد مظنون را دستگير كردند كه در بازرسي از آنها دو قبضه كلاشينكف ، تعدادي فشنگ و كاردي آغشته به خون بدست آمد . به نوشته روزنامه كيهان ، بنابه اظهار يكي از پاسداران ، اين افراد در وارد كردن و توزيع نمودن اسلحه در اين منطقه دست داشتهاند . ( 1 )
در همين حال ، عبدالمجيد زرگر دادستان انقلاب اسلامي آبادان و خرمشهر در مورد محدوديت عبور و مرور در جادههاي مرزي ، اطلاعيهاي منتشر كرد كه متن آن چنين است : « اخيرا مشاهده شده است كه عدهاي از افراد سودجو و فرصت طلب شب هنگام در نوار مرزي و خطوط مواصلاتي مرزي مبادرت به اعمال ضدانقلابي ميكنند . براي شناسايي آنان و تفكيك از برادران و خواهران مرزنشين كه معتقد و مومن به انقلاب اسلامي ايران هستند به اطلاع عموم عشاير غيور مرزنشين ميرساند كه از ساعت 21 الي 6 صبح عبور و مرور در كليه جادههايي كه به مرز منتهي ميشود ، ممنوع است . بديهي است چنانچهاشخاصي در ساعات ممنوع دستگير شوند به دادگاههاي انقلاب معرفي خواهند شد . براساس دستوري كه به مامورين مسئول و پاسداران انقلاب اسلامي ابلاغ شده است ، از تاريخ جمعه 25 خردادماه جاري اين حكم به اجرا درمي آيد .
به منظور پاسداري انقلاب و تحكيم جمهوري اسلامي ايران انتظار دارد مرزنشينان عزيز موضوع را مدنظر قرار داده و همكاري لازم را با مامورين مربوطه معمول دارند و در صورت برخورد با اشخاصي كه برخلاف اين اطلاعيه رفتار كنند ، مراتب را بي درنگ به نزديكترين پاسگاه انتظامي اطلاع دهند . » ( 2 )
علاوه بر اين ، دادستان انقلاب اسلامي آبادان و خرمشهر اطلاعيه ديگري در مورد صدور پروانه حمل سلاح در منطقه صادر كرد . متن اطلاعيه چنين است :
بسمه تعالي ؛ قابل توجه هم ميهنان عزيز ساكن خرمشهر ، آبادان ، ماهشهر ، خارك ، خسروآباد ، شادگان و قراء و قصبات تابعه
با توجه به مذاكراتي كه به عمل آمده ، تصميم گرفته شد به دارندگان سلاح ( اعم از جنگي و شكاري ) كه مومن و معتقد به انقلاب اسلامي هستند ، پروانه حمل سلاح داده شود . بدين وسيله به اطلاع عموم ميرساند از تاريخ 25 خردادماه الي پنجم تيرماه سال جاري به دارندگان انواع سلاحها مهلت داده ميشود كه با در دست داشتن عين شناسنامه و 6 قطعه عكس 6 x 4 به شهرباني يا كلانتري يا گروهان ژاندارمري يا پاسگاه ژاندارمري محل خدمت خود مراجعه و مشخصات سلاح خود را اعلام دارند تا اقدامات مقدماتي صدور پروانه حمل سلاح انجام شود . اشخاصي كه داراي سلاح بوده و براي اخذ پروانه در مهلت مقرر مراجعه نكنند ، سلاح آنان غيرمجاز تشخيص [ داده ميشود ] و به نفع دولت جمهوري اسلامي ايران ضبط و صاحبان سلاح تحت تعقيب قرار خواهند گرفت .
در اطلاعيه دادستان انقلاب اسلامي آبادان و خرمشهر همچنين آمده است : هنگام مراجعه اوليه نياز به همراه آوردن سلاح نيست فقط مشخصات سلاح كافي است . تاريخ دقيق مراجعه براي اخذ پروانه حمل سلاح ، پس از خاتمه مهلت تعيين شده و چاپ فرم آن ، متعاقبا اعلام خواهد شد . ( 3 )
410
به گزارش مطبوعات ، امروز حجت الاسلام شيخ عيسي خاقاني برادر آيت الله شبيرخاقاني و حجت الاسلام حاج سيدجواد الياسي به اهواز عزيمت و با استاندار خوزستان مذاكره كردند . طبق درخواست حجت الاسلام عيسي خاقاني ، استاندار خوزستان دستور آزادي زندانيان عرب را كه در وقايع خرمشهر بازداشت شده بودند و در زندانهاي دزفول بسر ميبردند ، صادر كرد . استاندار در اين دستور تاكيد كرد كه به فوريت و در كمال مهرباني زندانيان در يك دستگاه اتوبوس به خرمشهر اعزام و تحويل منازلشان گردند . ( 4 )
411
حجت الاسلام شيخ عيسي خاقاني در مصاحبهاي با خبرنگاران مطبوعات و راديو تلويزيون شركت كرد . وي كه روزنامه كيهان او را “ موسس حزب جمهوري اسلامي ايران در قطر و جزاير اطراف “ معرفي كرد ، در سخنانش گفت :
« من بعد از يك ماه كه از انقلاب گذشته بود همراه گروهي جهت ديدار امام خميني و نخست وزير بهايران آمدم . من بارها بهامام گفتم كه در منطقه خوزستان خطري وجود دارد و افرادي هستند كه دسيسه كاري مينمايند . از زماني كه بهايران آمدهام در حدود 38 سخنراني كردهام و مردم را به وحدت كلمه و رفع سوءتفاهم بين عرب و عجم - كه در اسلام هيچ گاه مطرح نبوده - آشنا كردهام ؛ همانطور كه پيامبر اسلام ابولهب را كه يكي از نزديكان خود بود طرد كرد و سلمان فارسي را پذيرفت .
من خود خادم اسلام هستم و همه سربازان اين جامعه هستيم و وظيفه همه است كه براي اين مرز و بوم خون بدهيم و جان خود را فدا نماييم . اگر كسي در فكر تجزيه باشد بداند كه چه عرب و چه عجم باشد او را محكوم مينماييم و حكم اعدام او را صادر خواهيم كرد . بارها شده بود كه من بعضي از شعارها را كه وضعيت منطقه را به خطر ميانداخت ممنوع كردم و همچنين بعضي از نشريات كه درب [ در ] مسجد فروخته ميشد ، به آنها گفتم كسي آنها را نخرد . بيشتر گله من از مطبوعات و راديو تلويزيون است ، زيرا در بعضي از مطبوعات دروغهايي نسبت به خانوادهايت الله شيخ محمدطاهر آل شبيرخاقاني گفتهاند ، از جمله از قول آقاي مدني ؛ من كليه خبرها را تك تك تكذيب ميكنم . همچنين گفتههايي كه درباره آقاي استاندار در روزنامهها گفته بودند ، از نظر ما هيچ مورد قبول نيست ، زيرا آقاي مدني يك مرد شريف و مومن ميباشند و مورد تاييد همه ماست .
درباره خليج فارس بايد بگويم اسم خليج ما خليج فارس است ؛ تاريخ شرق و غرب اين را ثابت ميكند . نميدانم چرا بعضيها ميخواهند نام او را عوض نمايند ! آنهايي كه ميخواهند اين كار را انجام دهند ، مسلما در هدفشان شك داريم . چرا هيچ كس نميخواهد اسم اقيانوس هند را كه از وسط آفريقا گذشته است ، عوض نمايد . اسم خليج توسط يك روزنامه اروپايي از گذشته به سر زبانها افتاده . بارها ميگويم خليج ما خليج فارس است و هيچ نامي را به جز اين نام نميپذيريم .
درباره حوادث خرمشهر ، من با كمك فرماندار خرمشهر و ديگر افراد مومن شهر كميتههايي تشكيل دادهايم : يك كميته شش نفري متشكل از سه عرب و سه عجم كه وضع مجروحين حوادث اخير خرمشهر را مورد بررسي قرار ميدهد تا در اسرع وقت به آنها كمك شود . دومين كميته ، هشت نفري ميباشد و متشكل از 5 عرب و 3 نفر عجم است ، وضعيت مستضعفين را مورد بررسي قرار ميدهد ، مخصوصا كپرنشينهاي خرمشهر را و از طرف دولت كمكهاي غيرنقدي ، پوشاك ، خوراك و غيره به آنها ميرسانند . يك كميته چهارنفري نيز از افراد صالح ، دو نفر عرب و دو نفر عجم تشكيل شده است كه وضع مسببين واقعه اخير خرمشهر و دستگيرشدگان را مورد بررسي قرار ميدهد تا اگر محكوم شوند ، به مجازات برسند .
تشكيل مجدد كانون فرهنگي عرب كه در چارچوب جمهوري اسلاميباشد ، بزرگترين مسئلهاي بود كه بين فرماندار و بيت آيت الله شبيرخاقاني در ميان گذاشته شد و فرماندار تهيه وسايل كانون و مكان آن را تعهد كرد سعي مينماييم كانون فرهنگي عرب را با اساس نامه جديدي تشكيل دهيم . اين كانون متعلق به كليه برادران عرب و عجم خواهد بود و حتي بانوان و خواهران عزيز ميتوانند در آن كانون عضويت داشته باشند . برنامه كانون شامل برگزاري كلاسهاي اقتصادي ، علوم اجتماعي ، فن بيان و منبر و تبليغات اسلامي و انتشار يك روزنامه و يك مجله به زبان عربي خواهدبود . دو شرط براي عضويت در اين كانون وجود دارد : اول مسلمان باشند ، دوم وطن دوست .
در كانون ، زبان فارسي و انگليسي ، عربي ، فقه و اصول نيز تدريس ميشود .
فرماندار كه شخصي امين و مومن است و ميدانيم كه اگر وي در زمان اين جريانات اخير خرمشهر در بستر بيماري نبود ، صددرصد در منطقهاشوبي به پا نميشد كه منجر بهاين همه خسارات شود . آقاي علوي فرماندار كه يكي از افراد متدين و شخص با تدبيري براي اين شهر بوده و مورد تاييد عرب و عجم است و بودن او در اين منطقه ضروري به نظر ميرسد . ما به كمك فرماندار و با كمكهاي مادي و معنوي دولت ، امكانات تشكيل چنين كانوني را فراهم خواهيم نمود . »
از حجت الاسلام شيخ عيسي خاقاني سوال شد : شما چه كار مهمي در منطقه قطر انجام داديد كه به نفع ايرانيان باشد ؟ وي گفت : « بعد از انقلاب لنجهاي فراواني به سوي جزاير اطراف روانه شدند كه اكثر آنها ساواكي و فراريان ايران بودند كه به قطر آمده بودند كه ما آنها را دستگير نموديم و اين مسئله را با وزارت خارجه در ميان گذاشتيم و يكي از اين اشخاص به نام علي كريمي كه از فروشندگان اسلحه در مرز آبي بود را دستگير كرده و تسليم مقامات دولت نموديم . و همچنين افرادي متشكل از ساواكيها و افراد شاه دوست يك حزب مخفي به نام حزب نجات ايران در قطر تشكيل داده بودند و اينها هر هفته سه نشريه منتشر ميكردند و اين نشريهها را مستقيما به صندوق پستي افراد ميفرستادند . اين عده 14 نفر بودند كه عدهاي از آنها دستگير و بقيه شناسايي شدند . علاوه بر قطر كه از آن جا اسلحه بهايران ميآورند ، افرادي از دوبي نيز اسلحه ميآوردند و در وسط آب دريا به لنجهاي ماهي گيري ميدهند . آنها اسلحهها را زير ماهيها پنهان ميكنند و بهايران ميآورند . ما از اين مسئله اطلاع پيدا كرديم و آنها را دستگير نموديم . »
وي درباره تعداد اعضاي حزب جمهوري اسلامي در قطر ، گفت : « ما در قطر بيش از 6 هزار نفر عضو داريم كه همه آنها به جمهوري اسلامي ايمان كامل دارند . » او مجددا از راديوتلويزيون و مطبوعات گله كرد : مطبوعات بايد در راه اسلام قلم بزنند و راديو و تلويزيون زبان ملت است ولي نميدانم چرا آنها رسالت خود را انجام نميدهند . »
شيخ عيسي خاقاني درباره زندانيان خرمشهر گفت : آنهايي كه در خرمشهر بودند همه آزاد شدند به جز دو نفر كه بايد درباره آنها مطالعه شود و آنهايي كه در دزفول هستند به خرمشهر آورده ميشوند كه افراد بي گناه آزاد شوند و مسببين اصلي به مجازات برسند . ( 5 )
412
عدهاي از نمايندگان عشاير خوزستان به اتفاق حجت الاسلام شيخ عيسي طرفي و همچنين هيئتي ازتركمن صحرا به حضور امام رسيدند و ضمن اعلام مجدد همبستگي و محكوم كردن اعمال ضدانقلابي در خوزستان و ساير نقاط كشور ، آمادگي خود را جهت سركوب ضدانقلاب ابراز داشتند . ( 6 ) امام خميني در پاسخ گفتند :
خوب است كه در يك مكان برادرهاي اهل سنت ما و برادران اهل تشيع حاضرند و هر دو
دسته از وضع سابق نگرانند و ظلمهايي كه بهاينها شده است ذكر ميكنند و اين مسئلهاين نيست كه فقط شماها تحت فشار و ظلم بوديد يا آقايان اعراب تحت فشار و ظلم بودند ، اين يك ظلم عمومي بود به تمام اين كشور ، همه تحت فشار بودند …
ما تاكنون نتوانستيم جمهوري اسلامي را به آن محتوايي كه بايد داشته باشد ، متحقق كنيم ؛ ما در بين راه الان هستيم . ما الان آن قدري كه انجام داديم ، ملت ما انجام داده است ، اين است كه دست جنايت كارها را تا يك حدودي قطع كرده است و البته ريشههايي هم از آنهاست الان و همين ريشهها هستند كه در بين آقايان اعراب ميروند و به آنها تزريق ميكنند كهاينها ميخواهند بين عرب و عجم فرق بگذارند ؛ در بين شما ميآيند و ميگويند بين برادرهاي سني و شيعه ميخواهند فرق بگذارند ؛ در هرجا يك نغمهاي سرميكنند …
در زمان سابق به واسطه فشارهايي كه سابق آوردند ، اكثر اهل اين مملكت ناراضي بودند و تحت فشار بودند و اين ناراضيها از سابق هستند ، جمهوري اسلامي هيچ نارضايتي درست نكرده است … جمهوري اسلاميآمده است براي اين معنا كه اصلاح كند امور را ، آمدهترميم كند آن خرابيها را و بايد همه كمك كنيم بهاين جمهوري اسلامي كه نگذاريم اينهايي كه ميخواهند اخلال بكنند ، به نتيجه برسند ، اگر خداي نخواستهاين اخلالگرها بتوانند يك كاري انجام بدهند و ما نتوانيم جلو آنها را بگيريم و آنها روبه رشد بروند ، اگر به واسطه اختلافات كه در بينمان ايجاد بشود ، روبه ضعف برويم ، خوف اين است كه دوباره يك مسائلي شبيه به آن مسائل سابق پيش بيايد يا بدتر از آن . ( 7 )
امام خميني امروز همچنين در ديدار با عدهاي از نظاميان يگانهاي تبريز ، ضمن سخناني شرايطي را كه لازم است ارتشيان اسلام داشته باشند و نيز درباره رابطهايشان و آيت الله شريعتمداري مطالبي عنوان كردند . امام درباره ارتش اسلام تاكيد كردند :
« ارتشهاي صدر اسلام وضعش اين بوده : رئيس ارتش ، امام جماعت بود ؛ يعني انتخاب كه ميشد اين رئيس ارتش كه برود كجا ، امام جماعت هم انتخاب ميشد . مالك اشتر را وقتي ميفرستادنش كجا ، همان مالك اشتر رئيس ارتش بوده و استاندار فلان جا هم بوده است و امام جماعت و امام جمعه هم بوده است ، براي اين كه وضع ارتش در اسلام با وضع ارتش در ساير رژيمها فرق داشته است .
ارتش بايد وقتي ارتش اسلامي شد ، رئيس ارتشش جوري باشد كه ديگران به او اقتدا بكنند . افراد ارتش طوري باشند كه مردم وقتي كه وارد شدند در يك جلسهاي ، مردم از آنها استقبال بكنند ، گل برسرشان بريزند … اگر بنا باشد كه ارتش جوري باشد كه مردم از آن بترسند و پشت به او بكنند ، براي اين ارتش ، خودش بد است . ارتش بايد خدمت به ملت بكند ، بايد خدمت به كشور بكند ، همانطوري كه در صدر اسلام بوده است كه ارتش اسلام مردم از آنها خوفي نداشتند … قدرت نظامي در مقابل غير ميايستد تا آن وقتي كه كشته بشود ( شهادت ) . نظامي اسلام شهادت را براي خودش زندگي ميداند ، كسي كه شهادت را زندگي دانست براي خودش ،
زندگي ابدي دانست براي خودش ، اين در مقابل غير ميايستد و آخر نفس را ميكشد و شهادت طلب ميكند . »
امام خطاب به نظاميان تاكيد كردند : « شما بايد همان دستور قرآن را عمل كنيد كه بين خودتان با ساير ملت روابط دوستي داشته باشيد كه وقتي شما ميآييد توي مردم ، مردم شما را بپذيرند ، شما را دوست داشته باشند براي اين كه شما حامي آنها هستيد ، آدم حاميخودش را دوست دارد . اما در مقابل غير ، محكم بايستيد و شهادت را براي خودتان فوز بدانيد ؛ اين سرباز اسلام است و حالا شما سرباز اسلام هستيد . »
امام خميني در پايان به مسائل مطروحه اخير درباره اختلافات آيت الله شريعتمداري و ايشان كه با نيرنگ جريانهايي طرح شده و دامن زده ميشود ، به نحو زير اشاره كردند . من اميدوارم كه اين حرفهايي كه در تبريز يا آذربايجان يك اشخاص مفسدي حرفهاي نامربوط اين جا ميزنند ، اميدوارم نباشد اين مسائل . من خدمتگزار همه هستم . خدمتگزار شماها هستم ، خدمتگزار روحانيت هستم . اين مسائل نيست ، اين مسائل را مفسدهجوها و اشخاصي كه ميخواهند فساد بكنند اينها طرح ميكنند و الاّ دو تا مسلمان ، دو تا انسان كه نميتوانند با هم مخالف باشند . ما نسبت به همه شما و نسبت به همه قشر ملت ، خدمتگزار هستيم و من اميدوارم به اين خدمت بتوانيم تا به آخر برويم و همه خدمتگزار اسلام باشيم . » ( 8 )
413
حجت الاسلام محمدي رئيس حزب جمهوي اسلامي خلق مسلمان ايران در تشكيلات آذربايجان ، در يك مصاحبه مطبوعاتي علل انصراف از راهپيمايي روز جمعه را تشريح كرد . وي با بيان اين مطلب كه سانسور و اختناق در كشور وجود دارد ، در توجيه اقدام حزب در برپايي راهپيمايي گفت : « پرواضح است اگر انتقاد به موقع انجام نگيرد ، دستاندركاران و گردانندگان مملكت تصور ميكنند كه به ملت آزادي داده شده است و اين خطرناكترين كار در شرايط انقلاب است ، از اين رو بود كه ما وظيفه داشتيم به وجود اين فشار و اختناق در مملكت با انجام راهپيمايي بزرگ اعتراض كنيم و حتي عمق و بعد اختناق را هم عملا نشان دهيم . بدان جهت از همه گروهها و آزادي خواهان براي شركت در اين راهپيمايي دعوت شد و طرفداران راستين آزادي با ما اعلام همبستگي كردند كه فقط گوشهاي از اين اعلام همبستگيها در جرايد منعكس شد ، در حالي كه اگر روز جمعه راهپيمايي صورت ميگرفت ، ابهت و عظمت كار ما عمل امشخص ميشد . » رئيس حزب گفت : « هرچند راهپيمايي انجام نميگيرد ولي همبستگي گروههاي سياسي با حزب جمهوري اسلامي خلق مسلمان ايران جلوه گر شد . » وي در توجيه علل لغو راهپيمايي گفت : « براي ما گزارشاتي رسيده بود كه عده معدودي قصد برهم زدن نظم را دارند و كافي بود كه يك تير شليك شود و غوغايي برپا گردد مخصوصا در شهري مانند تبريز ، به همين جهت حزب ما با تشكر از گروههاي سياسي ديگر ، اين راهپيمايي را به بعد موكول كرد ، و انتظار ما بر اين است كه بيانيهها و اعلاميهها و پيامها و همبستگي گروههاي سياسي با يكديگر
براي مسئولين امر هشداري باشد كه خواستههاي اكثريت مردم را برآورده سازند ، با اين حال اگر چنانچه خواستههاي حزب كه اعلام شده ، تمام و كمال برآورد نشود و مردم به حق طبيعي و شرعي خودشان نايل نيايند ، عليرغم همه تهديدات ، تظاهرات و راهپيمايي حزب ما در ابعاد گستردهتر انجام خواهدگرفت زيرا اگر ما فقط به خاطر اين كه سروصدايي در مملكت نشود ، سكوت كنيم ، نسلاندر نسل شرمنده خواهيم بود و به طوركلي براي انجام خواستههاي خود مصرانه پافشاري خواهيم كرد . »
وي دربارهاين سوال كه حزب جمهوري خلق مسلمان ايران تاچه حدي ميتواند به تشكيل جبهه واحدي با گروههاي سياسي ديگر تن در دهد ، گفت : در شرايط مبارزه اگر تاكتيك گروههاي سالم سياسي با ما يك سان باشد ، براي رسيدن به هدفهاي جمهوري اسلامي مانعي در اتحاد نيست . ( 9 )
از سوي ديگر ، آيت الله شريعتمداري در مصاحبهاي با خبرگزاري فرانسه گفت : « در صورتي كه نتوانيم تشكيل مجلس موسسان را به مسئولان بقبولانيم و بخواهند قانون اساسي را به رفراندوم بگذارند ، امكان دارد در اين رفراندوم شركت نكنم . » وي افزود : « در صورت انجام رفراندوم ، من راي نخواهم داد و با اينترتيباتي كه درنظر گرفته شده است ، مخالفم . » شريعتمداري تاكيد كرد : موقع آن نيست كه رهبران مذهبي درصدد كسب مقام و كارهاي مهم در دستگاه دولتي برآيند . ( 10 )
414
دكتر صادق طباطبايي معاون سياسي وزير كشور در مصاحبهاي به منتقدان قانون اساسي و روند ترسيم شده براي شكلگيري آن ، پاسخ داد و توضيحاتي درباره تشكيل مجلس خبرگان و مواد قانون اساسي بيان كرد . وي در مورد لزوم تشكيل مجلس خبرگان گفت :
« در مورد شيوه طرح قانون اساسي و تصويبش من معتقدم اين شوراي خبرگان كه افراد خبره منتخب مردم دور هم جمع شوند و طرح نهايي قانون اساسي را از نظر بگذرانند و در اختيار شوراي انقلاب قرار دهند و شوراي انقلاب هم با نظر امام به راي مردم بگذارد ، صحيحترين شيوه است كه در حال حاضر و متناسب با شرايط داخل مملكت ما ميتواند اجرا شود .
شكي نيست كه اگر موسسان تشكيل ميشد فرصت زيادتري براي طرح و بحث و رسيدگي به قانون اساسي بود ولي دقت بفرماييد با اين اوضاع و احوالي كه مملكت ما دارد ، ادعاهايي در مورد مجلس موسسان وجود دارد كه عملي نيست . برخي گروهها معتقدند كه هر گروهي بايد يك نماينده آن جا داشته باشد ! يعني بهاين هم قناعت نميكنند كه مردم يك شهر نماينده خودشان را تعيين بكنند ؛ اگر گروهي پيدا شد كه مجموعا 5 نفر بودند ، اينها هم ميگويند چون ما يك گروه هستيم بايد يك نماينده در مجلس موسسان داشته باشيم ! اين يك عمل غيرمنطقي است و در هيچ گوشه دنيا هم نميتوانيد نمونهاش را پيدا كنيد . هفته پيش يكي از مديران روزنامهها اين جا پهلوي من صحبت از اختناق و آزادي ميكرد كه “ ما را سركوب ميكنند ،
اختناق است ، آزادي نداريم و فشار زياد است . “ اتفاقا سرمقاله خودشان را جلوش گذاشتم و گفتم “ تو در اين سرمقاله نوشتي كه اختناق پدر ما را درآورده است و سانسور بر ما حكومت ميكند و آزادي مطبوعات از ما گرفته شده است . “ گفتم : “ تو اگر راست ميگفتي اين حرفي را كه در سرمقاله ات نوشتي ميبايستي به صورت اعلاميه شب نامه توي خانه من ميانداختي . توي همين حرفت هم آزادي وجود دارد و هم بيان و سانسور نيز وجود ندارد . “ با وجود اين موقعي كه ميبينيم مسائل اين گونه تحريف ميشود ، با اين گروه بنديها و تشكيلات سياسي كه در نقاط مختلف مملكت بخصوص در مناطق مرزي وجود دارد چگونه شما ميخواهيد امكان انتخابات آزاد را داشته باشيد كه افراد بتوانند واقعا منتخب مردم باشند .
ثانيا به فرض اين كهاين كار ميتوانست صورت بگيرد ، 2 تا 3 ماه ديگر تازه مجلس موسسان تشكيل ميشد كه در آن شرايط احيانا ممكن است وضع بدتر از اين بشود ، تازه پس از آن هم هفت هشت ماه الي يكسال طول ميكشد كه قانون اساسي از تصويب مجلس بگذرد . پس در اين دوره انتقالي - نه دوره سازندگي - دولتي كه وظيفهاش دوره انتقالي است ميبايستي تا يك سال ديگر با اين مشكلات دست و پنجه نرم كند كاري هم نتواند انجام دهد . به نظر من منطقيترين ، بهترين و روشنترين فكري كه به ذهن كسي ميتوانست برسد به ذهن امام رسيد و آن تشكيل مجلس خبرگان منتخب مردم بود كه دستور داد زودتر اين كار بشود و مردم خودشان خبرگان خود را انتخاب بكنند تا در يك شوراي كوچكتر قانون اساسي را بررسي كنند و بعد به راي مردم بگذارند . »
وي در مورد رفراندوم و انتقاداتي كه به آن ميشود ، گفت : « چرا ميترسيم كه مردم تك تك روي قانون اساسي نظر بدهند ؟ اتفاقا از نظر شيوه دمكراسي مراجعه مستقيم به آراي مردم از مراجعه غيرمستقيم از طريق برگزيدگاني كه معلوم نيست چند درصد آراي اكثريت را داشته باشد ، بهتر است ، اما اگر ميگويند - در بعضي جاها مينويسند- كه چنين چيزي در كجاي دنيا سابقه داشته ؟ بايد بگويم در اسپانيا كه 9 ماه پيش انجام شد ؛ در فرانسه كه مهد دمكراسي غربي است قانون اساسي را به رفراندوم گذاشتند ؛ اين نمونه از كشورهاي غربي .
آنها هم كه الگوهاي شرق برايشان الگو و سمبل است يك نمونه از اين كشورها از شوروي و چين تا آلباني و كوبا بياورند كه حداقل يك بار به مردم براي راي گيري مراجعه كرده باشند ، چه در شيوه حكومت و چه در قانون اساسي . در كشورهاي سوسياليستي چيزي كه مطرح نيست ، مردمند . بنابراين ، كاري كه ما انجام ميدهيم كار غيرعاديي نيست صرف نظر از اين كه ما اصلا هيچ تعهدي نكرديم كه جهان برايمان الگو باشد ، همانطور كه انقلاب ما انقلابي براساس الگوي خارجي نبود . »
دكتر طباطبايي درباره برخي مواد قانون اساسي مندرج در پيش نويس آن گفت : در قانون اساسي جديد صنايع مادر نميتواند به مالكيت فرد يا گروه دربيايد براي جلوگيري از تمركز ثروت . زمينها و جنگلها نيز ملي عنوان شده و بانكها هم كه اعلام شد .
در مورد قراردادهاي سري دولت با خارج كه در گذشته وجود داشت ، در قانون اساسي جديد جلو اين كار گرفته شده و تمام قراردادها بايد با راي و تصويب مجلس شوراي ملي باشد .
در مورد اقليتها ، حقوق ، فرهنگ ، زبان ، سنت و دخالتشان در سرنوشت خودشان به رسميت شناخته شده است . زن در قانون اساسي جديد با مرد مساوي است ، هم ميتواند راي بدهد و هم راي بگيرد ، هم ميتواند منصوب بشود و هم منصوب بكند و هم اين كه ميتواند نخست وزير و رئيس جمهور بشود . حداقل سن براي كانديد شدن 40 سال است .
در نظام آينده مجلس سنا نخواهيم داشت . تفكيك و استقلال قواي سه گانه از هم وجود دارد . هيچ دادگاه فوق العادهاي براي وزرا و وكلا و رئيس جمهور نداريم . در مورد اختيارات رئيس جمهور ، در قانون اساسي جديد چون پارلمان منتخب مردم هستند ، بنابراين به عنوان يك واحد مقننه قوهاي مساوي رئيس جمهور دارد . درست است كه در قانون اساسي جديد رئيس جمهور ميتواند پارلمان را منحل بكند ولي براي جلوگيري از سوءاستفاده و اعمال قدرت اگر پارلمان را منحل كرد خودش هم معزول است و بايد انتخابات مجدد براي پارلمان و رياست جمهوري انجام بگيرد . رئيس جمهور و قوه مجريه نميتواند از حكومت نظامي استفاده بكند . حكومت نظاميبا تصويب مجلس شوراي ملي برقرار ميشود و فرماندهي حكومت نظامي را هيئتي از پارلمان به عهده ميگيرد نه قوه مجريه .
آزادي مطبوعات تضمين شده ولي از توطئه و توهين جلوگيري ميشود . هر كسي حق دارد هر نظري دارد بدهد و هر نظري ميخواهد بگويد و تبليغ كند . تمام اتحاديهها ، گروهها ، مشروط بر اين كه حق حاكميت ملي ، استقلال ، آزادي و عدم وابستگي به خارج را بپذيرند ميتوانند در جامعه جمهوري اسلامي فعاليت داشته باشند .
در مورد شوراي پاسدار قانون اساسي ، شورايي مركب از پانزده نفر از منتخب مجلس ، منتخب هيئت قضات و منتخبين مراجع هستند . وظيفه شان پاسداري از قانون اساسي و تمام قوانيني كه از تصويب مجلس ميگذرد ، ميباشد ؛ البته قوه اجرائيه ندارد ، وظيفهاش فقط داوري است و اگر ديدند كه مثلا قانوني كه از تصويب مجلس شوراي ملي گذشته مخالف قانون اساسي است و يا مرجعي گفت كهاين قانون خلاف مقررات شرع است ، شورا تشكيل جلسه ميدهد و نظر ميدهد كهاين قانون مخالف با قانون اساسي يا شرع هست يا نيست . ( 11 )
415
سفارت آمريكا در تهران در تاريخ 13 ژوئن 23/3/1979 ( 1358 ) در گزارشي بهامضاي ناس براي وزارت امورخارجه آن كشور با طبقهبندي خيلي محرمانه و تحت موضوع “ ملاقات با ميناچي “ به بررسي مواردي چون رابطهايران و آمريكا ، قانون اساسي و آينده دادگاهها و قوه قضائيه ، پرداخت . در اين گزارش آمده است :
وزير ارشاد ملي و جهانگردي دكتر ناصر ميناچي در نزديكي آپارتمان مامور سياسي استمپل بعد ازظهر 12 ژوئن ( 22 خرداد 58 ) براي ديدار كوتاهي به منظور خداحافظي ، توقف
كرد . ميناچي اظهار تاسف كرد كه مامور سياسي ايران راترك ميكند و به ادامه كوشش براي بهبود روابط ايران و آمريكا اصرار داشت . مامور سياسي اشاره كرد كه حوادث گذشته اخير نشان داد كه راه بازگشت آهسته خواهد بود و احتياج به خودداري از طرف ايرانيان دارد . ميناچي قبول كرد و گفت نخست وزير اخيرا موافقت خميني را جلب كرده تا انتقادات خود را در مورد امور خارجي عموما و روابط با ايالات متحده خصوصا ، كم كند .
( نظريه : موقعي كه آن را ديدي باوركن ، نه قبلا . )
مامور سياسي گفت تمام مشكل كلي ارتباط دولت موقت ايران ـ قم آمريكا را نگران كرده ، خصوصا با توجه بهاين كه خميني پيوسته
دكتر ناصر ميناچي وزير ارشاد ملي و جهانگردي دولت موقت
در مورد روابط ايران و آمريكا منفي بوده است . ميناچي با ناراحتي قبول كرد كهاين ( حرف ) درست است ، اما اميدش را روي كوششهاي نخست وزير براي بيرون بردن خميني از عرصه بينالمللي گذاشت .
بحث سپس به قانون اساسي جديد كشيده شد ؛ ميناچي گفت : روزنامهها اين هفته شروع به انتشار آن و طرحهايي براي مجلس قانون اساسي تقريبا 50 نفره كه به وسيله استانها تنظيم شده است ، خواهند نمود .
( نظريه : اين اولين باري است كه بهامكان انتخاب مجلس با نفرات كمتر اشاره شده است و اگر راست باشد ، تندي مخالفين را نسبت به يك مجلس محدودتر خنثي ميكند ؛ اين همچنين نشان دهنده قدمي به عقب براي خميني خواهدبود . )
… در بحث پيرامون دادگاههاي انقلاب ، ميناچي گفت : نخست وزير موافقت خميني را جلب كرده است تا تدريجا در عرض دو ماه دادگاههاي انقلاب منحل شود و موارد امنيتي و فساد به دادگاههاي ويژه وزارت دادگستري - كه قرار است تشكيل شود - ارجاع شود . او گفت قانون اساسي جديد بنيادي براي دادگاههاي ويژه و همچنين روي كار آمدن شوراي قضايي به جاي يك وزير دادگستري خواهد شد تا بر سيستم دادگاهها نظارت نمايد . اين شورا متشكل از5 قاضي به انتخاب روحانيت و 7 نفر منتخب ديوان عالي كشور خواهدبود .
( نظريه : اين تعداد قاضي روحاني به نظر ما زياد ميرسد و احتمالا بهاين معني است كه بقيه قانون اساسي از نفوذ روحانيت بيشتر از پيش نويس كه در مطبوعات و تلكس مرجع راجع به آن
صحبت شد ، برخوردار باشد . ) ( 12 )
416
صبح امروز آيت الله صدر از بازداشتگاه به منزل خويش در نجف بازگردانده شد . با پخش اين خبر در نزد مردم عراق ، به سرعت اجتماع بزرگي در جلو منزل ايشان به وجود آمد كه ابراز احساسات ميكردند . آيت الله صدر ضمن يك سخنراني - كه در آن دولت عراق را استيضاح كرد- از مردم خواست به آرامي متفرق شوند . ( 13 ) اين خبر چندين ساعت ديرتر به ايران رسيد به نحوي كه از دو روزنامه عصر تهران ، روزنامه كيهان كه درگير جنگ تبليغاتي با مطبوعات عراق است موفق به درج آن نشد و تنها روزنامه اطلاعات در آخرين لحظات چاپ روزنامه به درج خبر آزادي آيت الله صدر اقدام كرد . به گزارش اطلاعات ، توصيه سوريه به عراق و تظاهرات وسيع كردها به جانب داري از رهبر شيعيان آن كشور ، علت آزادي آقاي صدر بوده است . ( 14 )
417
روزنامه الثوره ارگان حزب بعث عراق در مقالهاي درباره مناسبات ايران و عراق نوشت : « به نظر ميرسد كساني كه در ايران در راس كارها هستند ميخواهند با شتاب هرچه تمامتر روابط ايران و عراق را تيره كنند . » به گزارش يونايتدپرس ، الثوره افزوده است : « حتي شاه سابق نيز صبر كرد تا به اوج قدرت برسد و سپس مبارزه ضدعراقي را آغاز كرد . » براساس گزارش خبرگزاري عراق ، روزنامه الثوره ادعا كرد : « دولت عراق طي شش سال ، تمام نيروي خود را در خدمت گروه مخالف در ايران از جمله خميني قرار داد . در آن موقع خميني از كشور عراق به عنوان مركز فعاليت سازماني ، ايدئولوژي و سياسي استفاده كرد و از احترام دولت برخوردار گرديد . هنگامي كه ميان ايران و عراق اختلافاتي وجود داشت ، كشور عراق صحنه فعاليتهاي ضدايراني از جانب كليه جناحها از جمله گروه خميني بود . » به نوشته الثوره : « بخش عظيمي از صدمات مستقيم و غيرمستقيم كه بر عراق وارد آمد ، ناشي از گروه طرفدار خميني بود كه صورت بسيار مفتضحانهاي به خود گرفته بود و اينك به نظر ميرسد كساني كه درصدد برهم زدن مناسبات ايران با عراقند ، به كار سرعت بخشيدهاند . » الثوره ميافزايد كه سكوت عراق در قبال صدمات مستقيمي كه به آن كشور وارد ميآمد نه تنها فعاليت عاملان آن را متوقف نساخت بلكه آن را به نحو گستاخانهاي شدت بخشيده است و احتمالا محافلي كه عليه عراق دست به اقدامي ميزنند تصور ميكنند كهاين سكوت ناشي از ضعف است .
ارگان حزب بعث عراق ادامه داد : « اگر انقلاب ايران ضدامپرياليستي است و سياستي مستقل در قبال شرق و غرب دارد بايد گفت همسايهايران نيز چنين سياست مستقلي را دارد . عراق اساسا يك پايگاه ضدامپرياليستي در منطقه بوده و به طوركلي از تمام بلوكهاي بينالمللي به دور است و با اين حال ، دو كشوري كه داراي روشي مشتركند ، در مقابل يكديگر قرار گرفتهاند . اگر آن طور كه در بيانيههاي صادره قيد گرديده انقلاب ايران در كنار انقلاب فلسطين قرار دارد ، در اين صورت تلاش و نبرد فلسطين براي عراق تعهدات بيشتري را دربردارد زيرا كه عراق در ميان جهان عرب
كشوري تواناتر از ديدگاه انساني ، نظامي ، اقتصادي و جنبههاي ديگر است و بدون حضور اين كشور ، شكاف استراتژيك در ميان اعراب كه توسط سادات پديد آمد نميتواند از ميان رود . حال اگر انقلاب ايران متحد جهان عرب است ، بنابراين ، نخستين كشوري كه اتحاد با آن بايد تحكيم يابد ، عراق است . » الثوره ميپرسد : « آيا اين برهم خوردگي روابط ايران و عراق ناشي از يك عقده شخصي بابت عزيمت خميني از عراق است ؟ » و پاسخ ميدهد : « پس از امضاي موافقت نامه الجزاير ، ما ناچار شديم بر يك اساس دوجانبه فعاليتهاي خصمانه عليه رژيم ايران را تحت نظر بگيريم . زماني كه عراق و ايران تعهد كردند در امور داخلي يكديگر مداخله نكنند ، ما تعهدات اخلاقي در قبال جناح مخالف ايران را نيز پذيرفتيم و مطابق با شرايط جديد به آن كمك كرديم به طريقي كه لطمهاي نخورد و امور خود را تنظيم كند . عليرغم اين حقيقت كه خميني از عراق به عنوان پايگاهي براي فعاليتهاي سياسي و ايدئولوژيكي برعليه شاه استفاده ميكرد و مقامات رژيم شاه گاه گاه از اين فعاليتها شكايت ميكردند ؛ دولت عراق بهاين شكايتهاترتيب اثر نميداد زيرا فعاليتهاي خميني آشكار نبود . » به گزارش راديو لندن ، روزنامه الثوره به مقامات ايران اخطار كرده است كه نبايد در قبال كشور عراق همان سياستهايي را دنبال كنند كه شاه به مورد اجرا ميگذاشت . در پايان ، روزنامه مزبور از دولت ايران خواست كه از بلندپروازيهاي قديميخود يعني تسلط بر خليج ( فارس ) صرف نظر نمايد و سه جزيره كوچك ابوموسي و تنب بزرگ و تنب كوچك را كه زماني شاه آنها را جزء ايران ساخت ، به اعراب بازگرداند . ( 15 )
در پاسخ به حملات هر روزه روزنامه الثوره ارگان حزب بعث عراق ، به خصوص مطالب روز قبل اين نشريه ، روزنامه كيهان در يادداشت روز خود تحت عنوان “ چه كسي با آتش بازي ميكند ؟ “ نوشت : رژيم ضداسلامي ـ ضدمردمي بعث عراق كه با تكيه بر قدرت توپ و تانك و توسل بهترور و شكنجه و ارعاب بر آن است تا بنياد متزلزل حاكميت خود را حفظ كند ، در مقابل شكلگيري نهضت اسلامي ايران و گسترش آن در سراسر منطقه كه اكنون ره آوردش وبال جان بعثيها شده است ، دچار آن چنان هراسي شده است كه نابخردانه به ياوه سرايي و هرزه درايي افتاده است و توهمات پوچ در سر ميپروراند . گويا شناخت و درك صحيحي از نهضت بزرگ اسلامي ما ندارند كه بهاين خامانديشيها گرفتار آمدهاند . نهضت اسلامي ما كه از عمق ايمان و وجدان مردم ريشه گرفته و بزرگترين دژ امپرياليسم در منطقه را اكنون تسخير نموده است و ميرود تا كليه آثار شوم ستم امپرياليستي را از خلقهاي منطقه بزدايد ؛ آن چنان عظيم و بزرگ است كه در توان دارد كليه دست نشاندگان امپرياليسم همچون رژيم بعثي عراق را به وحشت اندازد . دولت بعثي عراق ، ايران را متهم ميكند كه در خط رژيم سابق حركت كرده و ماهيتا تغييري نيافته جز شعارهاي سطحي ضدصهيونيستي و بودن نماينده فلسطين در ايران كهاين هم ظاهري بيش نيست ( ! ) . گويي بعثيها خفاشان كوري بيش نيستند كه قدرت ديد تحولات ايران و نقش انقلابي جهاني آن را ندارند … اكنون كه رژيم بعثي عراق به شدت دچار آسيب پذيري ناشي از
تاثيرگذاري نهضت ايران در عراق گشته است ، ما را متهم ميكنند . بعثيها سخنگوي چه كساني هستند و اينها كه خلق مسلمان ايران را همطراز و هم آواز صهيونيزم قلمداد ميكنند ، كيانند ؟ اينها ديروز علماي بزرگ اسلام را بازداشت ميكنند و امروز با ددمنشترين روش ، تظاهرات وسيع مردم را درهم ميشكنند . رژيمي كه با توسل به اعدام ،ترور ، قتل و سركوبي وحشيانه بر آن است كه حاكميت خود را حفظ كند ، خوب است سري به همسنگر خود ، رژيم دست نشانده پهلوي بزند و آن وقت بگويد چه كسي با آتش بازي ميكند .
رژيم بعثي تا ديروز با شاهايران ميلاسيد و هم آهنگ بودند و حرفي نداشتند ، اكنون چه مفتضحانه به دست آويزهاي نامشروع چنگ مياندازند و نغمه ناموزون بازگرداندن جزاير به اعراب را ساز ميكنند كه گويا تشنج ايجاد كرده و براي رشد انقلاب ما سد راهي ايجاد كند . ما دولت عراق را هشدار ميدهيم كه … ايران كانون بزرگ آتشي است كهاماده است تا هر خصم اهريمني را در خود بسوزاند و اين دقيقا دولت عراق است كه بايد حساب كار خودش را بكند تا مبادا اين خشم عظيم گريبانش را بگيرد … دولت عراق چه خيال خامي در سر پرورانده است ؟ اگر فكر مقابله با انقلاب ايران را در سردارد ، ملت ايران يكپارچه و متحد چون ارتشي 30 ميليوني آماده است كه هر عصيانگر پليدي را كه بخواهد سد راه انقلابش گردد ، درهم شكند . دولت عراق خوب است كمي به خودانديشد و ماهيت ضدمردمياش را دريابد . اكنون ملت برادر و مسلمان عراقي مان به پاخاسته ، ميرود تا چونان نهضتي كه در ايران بر رژيم دست نشانده شوريد و نابودش كرد ، آنان نيز دست نشاندگان ضدخلقي بعثي را روانه همان گورستان سازند . ( 16 )
418
نشريه مردم ارگان مركزي حزب تودهايران در تحليلي با عنوان “ سياست خطرناك دولت عراق “ به تجزيه و تحليل مواضع و اقدامات بغداد عليهايران و نيز وظايف دولت ايران در اين باره ، پرداخت . در اين مقالهامده است : تجاوز مسلحانه و تحريكات دولت عراق عليه كشور ما با گستاخي هرچه تمامتر ادامه دارد . تاكنون چهار بار جنگنده ـ بمب افكنهاي عراق دهكدههاي مرزي ايران را در كردستان ( گوره شير ، كائين دژ ، توژال ، نوكان ، هليشه ، ياوه سي ، تين بانيكان … ) مورد حمله قرار دادهاند و برخي از آنها را - نظير گوره شير در سردشت - با خاك يك سان كردهاند ! تعداد هم ميهنان كشته و زخمي ما به چندين ده نفر و تعداد روستايياني كه بي خانمان شدهاند ، به صدها نفر ميرسد !
در غائله ضدانقلابي خوزستان نيز دست دولت عراق در كار بود . ارسال اسلحه قاچاق از عراق به خوزستان همچنان ادامه دارد و تبليغات عراقي يك نفس خوزستان را “ عربستان “ مينامد و به طبل ادعاي مسخره الحاق “ عربستان “ به “ وطن عربي “ ميكوبد .
اعتراض دولت ايران به دولت عراق از طرف دولت عراق بي پاسخ مانده و اين سكوت ، خود دليل بارزي است برقصد دولت عراق به ادامه مداخلات تجاوزي خود عليهايران و برضدانقلاب ايران .
موضع گيري خصمانه دولت عراق نسبت بهايران بخشي از سياست اين دولت در منطقه خليج فارس است كهاين دولت را عملا در كنار نيروهاي ارتجاعي قرارميدهد . اين سياست را از جمله در آيينه مناسبات عراق با جمهوري دمكراتيك خلق يمن ( يمن جنوبي ) ميتوان به وضوح ديد : دولت عراق سفارت خود را در عدن به لانه آدم كشان حرفهاي اعزامي از بغداد و به انبار اسلحه قاچاق بدل كرد و به قتل آزادي خواهاني كه از عراق به يمن دمكراتيك پناه بردهاند پرداخته است . دولت عراق در برابر اعتراض دولت يمن دمكراتيك ، سفارت اين كشور را نيز در بغداد مورد تهاجمتروريستهاي خود قرار داده است .
تجاوز و مداخلات دولت عراق برضد تماميت ارضي و برضد انقلاب ايران و نيز خصومت دولت عراق با يمن دمكراتيك نمايش خارجي سياست داخلي دولت عراق است ، چرا كه سياست خارجي هر دولت در واقع ادامه سياست داخلي در مناسبت با ديگر كشورها است .
دولت عراق اختناق را در كشور عراق به حد اعلا رسانده است . اين دولت ، از زماني كه با دولت شاه مخلوع ايران به اصطلاح “ آشتي “ كرد ، چهرهاي ارتجاعي از خود نشان داده كه روزبه روز آشكارتر ميشود . دولت عراق به پي گرد و كشتار كمونيستها و ساير آزادي خواهان عراقي پرداخته ، خودمختاري كردستان عراق را كه تقبل كرده بود ، به بوته فراموشيانداخته و پليس سياسي را به جان مردمانداخته است .
اين سياست داخلي دولت عراق اينك باعث شده كه در كشور پايگاه اجتماعي خود را از دست بدهد ، در برابر خلق عراق قرار گيرد ، خود را سست و لرزان احساس كند و از نفوذ معنوي انقلاب آزاديبخش ايران بترسد و اين سستي وترس را بخواهد با تجاوز مسلح و مداخلات تجاوزي نسبت بهايران ، به خيال خود از انظار مردم عراق مستور دارد . ولي اين راهي است خطرناك ، هم براي مردم عراق و هم براي همسايگان عراق . دولت عراق اگر به آن سياست داخلي و اين سياست خارجي ادامه دهد ، بي هيچترديد ريشه خود را خواهد كند . مبارزات مردم عراق عليه سياست ضددمكراتيك دولت عراق هم اكنون به سرعت در حال گسترش است و تجربه همه كشورها نشان داده است كه هرگاه خلقي در راه استقلال و آزادي و شرف خود به پاخيزد ، هيچ نيرويي قادر به جلوگيري از پيروزي وي نخواهد بود .
اما آنچه در مناسبات ايران و عراق برعهده دولت جمهوري اسلامي ايران است ، قاطعيت در قطع دست متجاوز دولت عراق در خاك ايران است . دولت ايران در حفظ امنيت ارضي و پاسداري و تامين امنيت مرزهاي ايران از پشتيباني تمام مردم ايران ، تمام خلقهاي ساكن كشور ما برخوردار است و بنابراين قادر است و وظيفه دار است كه با شدت دست متجاوز عراق را قطع كند . ( 17 )
419
روزنامه كويتي “ الهدف “ در تفسيري با اشاره به ناآراميهاي خوزستان ايران ، نوشت : در اين روزهاي بحراني كه جهان عرب با اوضاع دشواري در خاورميانه مواجه است و در حالي كه
انقلاب ايران از آرمانهاي مردم فلسطين جانب داري ميكند ، اعراب ايراني دست به اقداماتي زدهاند كه به هيچ وجه به سود منطقه نبوده و اين سوال را پيش ميآورد كهاين تحريكات - به ويژه در اين اوضاع و احوال - به سود كيست ؟ تحريكاتي كه موجب بروز حوادث در خوزستان و زد و خورد خياباني و ايجاد خراب كاري و آتشسوزي ميگردد ، به هيچ وجه به منافع عاليهايران و جهان عرب خدمت نميكند . ( 18 )
420
عراق امروز اعلام كرد كه سفير خود را از “ يمن جنوبي “ فرا خوانده است . خبرگزاري عراق ضمن اعلام اين خبر گزارش داد كهاين تصميم براي اعتراض به سياست خشونت آميز دولت عدن در برابر مقامات عراقي در يمن جنوبي اتخاذ شده است . همين خبرگزاري به نقل از يك سخنگوي دولتي گزارش داد كه سفارت عراق در عدن مورد حمله واقع شده و تعدادي از عراقيها دستگير شدهاند . ( 19 )
منابع و ماخذ روزشمار 23/3/1358
1 ـ روزنامه كيهان ، 24/3/1358 ، ص 2 .
2 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 1 .
3 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 8 .
4 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 2 .
5 ـ روزنامه كيهان ، 23/3/1358 ، ص 8 .
6 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 2 .
7 ـ مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي ، صحيفه نور ، مجموعه رهنمودهاي امام خميني ، جلد7 ( تهران : وزارت ارشاد اسلامي ، 1361 ) ص ص 99 ـ 98 .
8 ـ ماخذ شماره 7 ، ص ص 97 ـ 95 .
9 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 1 .
10 ـ روزنامه اطلاعات ، 23/3/1358 ، ص 7 .
11 ـ ماخذ شماره 5 ، ص 3 .
12 ـ دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسي آمريكا ، جلد28 ( تهران : نشر لانه ، بي تا ) ص ص 71 ـ68
13 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 8 .
14 ـ ماخذ شماره 10 ، ص ص 2 ـ 1 .
15 ـ خبرگزاري پارس ، “ گزارشهاي ويژه “ ، نشريه شماره 83 ، 25/3/1358 ، ص ص 1 و 4 ، يونايتدپرس .
16 ـ ماخذ شماره 5 ، ص ص 1 و 2 .
17 ـ روزنامه مردم ( ارگان حزب تودهايران ) ، دوره هشتم ، سال اول ، شماره 26 ، مورخ 26/3/1358 ، ص ص 4 ـ 1 .
18 ـ روزنامه جمهوري اسلامي ، 23/3/1358 ، ص 8 .
19 ـ ماخذ شماره 5 ، ص 8 ، بغداد ، رويتر .