روزشمــــار

پنج شنبه

20 اردیبهشت 1358

13 جمادي الثاني 1399

10 مه 1979

37

امروز عده‌اي از زنان عرب در اهواز با سازمان دهي جريان‌هاي سياسي منطقه‌اي ، اجتماعي برپا كردند . در گزارش كيهان درباره اين تجمع آمده است : زنان خلق عرب مسلمان اهواز در اجتماعي  كه در كانون فرهنگي برپا كردند ، ضمن تاييد و پشتيباني از دولت موقت جمهوري اسلامي  خواستار حقوق شرعي زنان زحمتكش عرب مسلمان ـ كه طي ساليان دراز ظلم اجتماعي ،  فرهنگي و اقتصادي بر آنها روا گرديده است ـ شدند . به گزارش اين روزنامه در پايان اجتماع ،  قطع‌نامه‌اي در 6 ماده تنظيم و قرائت شد . در اين قطع‌نامه خواسته‌هاي زير طرح شد :

 « شركت دادن زنان در اجتماعات براي تعيين حقوق اقتصادي ، اجتماعي و سياسي ، همچنين  گسترش كانون‌ها و اجتماعات در روستاها و تشكيل مدارس و دانشگاه‌ها به زبان عربي و برابري  و مساوات با برادران خود . » ( 1 ) 

از سوي ديگر ، جامعه بختياري‌هاي اهواز نيز امروز ، اعلام موجوديت كرد . در بيانه مربوطه  آمده است :

 « فرزندان راستين خلق بختياري در صنايع توليدي و سازمان‌هاي اداري و آموزشي  بخصوص با داشتن اكثريت قاطع در صنعت نفت جنوب ، همراه ساير اقشار ملت در قطع شاهرگ  حياتي رژيم جبار وابسته به‌امپرياليسم ، سهم موثر خود را به ثبوت رسانده است . » در آخر بيانيه ،  اهداف اين گروه اعلام شده كه ضمن آن چنين آمده است : « پشتيباني از حقوق دمكراتيك خلق‌هاي ايران و خلق بختياري و كوشش در راه كسب آزادي و استقلال ملي و تماميت ارضي و وحدت ملي ، حمايت بي دريغ از حقوق خلق بختياري در راه كسب استقلال در اداره‌امور محلي  خود ، مبارزه با عوامل ارتجاع و ضدانقلاب در محيط بختياري ، مبارزه با انحصارطلبي ،  امپرياليسم جهاني و ارتجاع داخلي و … » ( 2 ) 

38

مخالفت‌هاي عمومي جريان‌هاي محلي مخالف نظام در كردستان ايران با بارزاني‌ها و حمايت 
آنان از طالباني‌ها به شكل‌هاي مختلف ادامه دارد ؛ از جمله گروهي تحت عنوان “ نمايندگان  يه كيدتي جويتاران مريوان و هه ورامان “ طي نامه‌اي از شوراي انقلاب اسلامي مريوان خواستند تا در اسرع وقت افراد قياده موقت ( كردهاي بارزاني ) را وادار به ترك اين منطقه كنند در غير اين صورت خود راسا اقدام خواهند كرد . در اين نامه‌امده است :

 « افراد قياده موقت در تاريخ 13 فروردين در آبادي “ وله ژير “ دو نفر معلم را گرفتند و كتك  زدند . در تاريخ 19 فروردين آبادي “ گورگه‌اي “ را محاصره و به مردم آبادي توهين‌هاي ناشايستي  كردند و در بازگشت ، يكي از اهالي به نام رشيد نوروزي را گرفتند و چنان كتك زدند كه هنوز حالش بسيار وخيم است . در تاريخ 22 فروردين در قهوه خانه “ بيدكه ره “ جاده مريوان ـ سنندج با اسلحه به بازديد ماشين‌ها و ايجاد مزاحمت براي مردم پرداختند و خطاب به يك مسافر گفتند : “  شما را مي‌كشيم ، تفنگ را مي‌بريم . “ و ضمن تهديد اظهار داشتند كه ما به دستور احمد مفتي‌زاده مامور تعقيب و آزار بعضي افراد هستيم . » ( 3 ) 

39

به گزارش مطبوعات طي ديروز و امروز ده‌ها تن از اوباش مسلح به روستاهاي قصرشيرين و گيلان غرب حمله بردند و پس از ضرب و جرح روستاييان اموال آنها را غارت كردند و چندين  مجروح از اهالي به جا گذاشتند . در پي حمله اوباش ، ژاندارمري گيلان غرب و روستاييان به  مقابله پرداختند و در نتيجه اين درگيري كه از 9 صبح تا 6 بعد از ظهر ادامه يافت 8 نفر از اهالي  مورد اصابت گلوله قرار گرفتند كه به بيمارستان قصرشيرين انتقال يافتند . حال يكي از مجروحان  وخيم است . مهاجمان به دنبال اين يورش متواري شدند . گفته مي‌شود سركردگي مهاجمان با شخصي بنام “ سيدخان محمدي “ از عوامل رژيم سابق است . از سوي ديگر ، در نخستين ساعات  امروز ده‌ها تن از اوباش مسلح ، به روستاي “ داربلوط “ در 6 كيلومتري قصرشيرين حمله كردند و پس از محاصره اين روستا سه نفر را مورد اصابت گلوله قرار دادند و روستاي مزبور را غارت  كردند . تاكنون هويت مهاجمان مسلح شناسايي نشده است . مجروحان اين حمله در بيمارستان  قصرشيرين بستري هستند . ( 4 ) 

40

“ احمد مفتي‌زاده “ در يك سخنراني در سنندج اظهار داشت : « براي حل مشكلات كنوني  ( كردستان ) بايد شوراهايي مركب از تمام صاحب نظران آگاه اعم از رهبران سني و شيعه و ساير گروه‌هاي مذهبي و غيرمذهبي تشكيل شود . در حال حاضر دو عامل ستم و استبداد و اختناق كه  باقي مانده رژيم گذشته است مانع از ايجاد فضاي آزاد مي‌شود تا همه در آن محيط بتوانند مطالب  و نظراتشان را آزادانه مطرح كنند . » وي ضمن تاكيد بر اين نكته كه هيچ رابطه منطقي و عقلاني  بين خودمختاري و تجزيه طلبي وجود ندارد ، بلكه درست برعكس ، تحميل وحدت اجباري به  ملت‌هاست كه موجب تجزيه مي‌شود نه خودمختاري ، اعلام كرد كه حكومت فعلي بايد حقوقي  را كه از تمام ملت‌هاي ايران غصب شده به رسميت بشناسد و اين مقدمه‌اي خواهد بود براي 

 

ايجاد وحدت . ( 5 ) 

41

دكتر يدالله سحابي وزير مشاور در طرح‌هاي  انقلاب دولت موقت جمهوري اسلامي ايران ،  طي يك مصاحبه مطبوعاتي درباره زمان انتشار  متن قانون اساسي ، نحوه تصويب آن ،  خودمختاري استان‌ها و تقسيمات كشوري و  اصول خودمختاري سخن گفت . وي اعلام كرد :  « تا دو هفته آينده متن كامل شده قانون اساسي  جمهوري اسلامي ايران براي نظرخواهي اعلام  مي‌شود … متن قانون اساسي پس از تصويب  هيئت دولت در اوائل تير ماه به مجلس موسسان  كه ان شاء الله در اوايل تيرماه تشكيل مي‌شود  داده خواهد شد . »

دكتر سحابي افزود : اولين متن

 

يدالله سحابي

وزير مشاور در طرحهاي انقلاب

 

قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در پاريس تهيه شده بودو احتمالا به نظر امام نيز رسيده  است . اين متن در تهران توسط گروهي مورد مطالعه قرار گرفت وسپس به نظر گروهي از فضلا و  مراجع قم رسيد ، با مختصر تغييراتي كه در آن داده شد متن مذكوردر اختيار شوراي طرح‌هاي  انقلاب قرار گرفت . در شوراي طرح‌هاي انقلاب صاحب نظران مطالعه بيشتري در متن  دريافت شده انجام دادند ولي اين مطالعات هنوز كامل نشده است . شوراي طرح‌هاي انقلاب  به موازات مطالعات تازه در قانون اساسي و تهيه قوانين ديگر ، به تهيه قانون مجلس موسسان نيز  اقدام كرده است و آن را در 9 فصل و حدود 60 ماده تهيه كرد كه از تصويب هيئت وزيران گذشته و  پس از بررسي و تصويب شوراي عالي انقلاب منتشر خواهد شد . ضمنابراي اطمينان نسبت به  حسن جريان برگزاري انتخابات مجلس موسسان و صرف وقت كمتري ، آيين نامه‌هاي اجرايي  داخلي مجلس موسسان نيز در دست تهيه است كه آن هم بزودي انتشارخواهد يافت . »

دكتر سحابي در مورد خودمختاري استان‌ها و تقسيمات كشوري گفت : « براي خودمختاري  استان‌ها با توجه به اين كه همكاري و اعتماد تمام مردم جهت پيشرفت لازم است و آن جز با اعطاي آزادي عمل و خودمختاري به استان‌هاي مملكت فراهم نمي‌گردد ، علاوه بر آن كه در اركان  اصولي قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران خودمختاري تامين گرديده است ، تامين اين  خودمختاري در استان‌ها در قالب وحدت ملي و حفظ تماميت ارضي ايران نيز منظور شده است . »

وي در مورد قالب اين خودمختاري گفت : « در شوراي طرح‌هاي انقلاب ، مراجعه و مطالعه 
در قوانين اداري و سياسي ممالك فدراتيو مانند سوئيس ، اتريش و آلمان غربي مورد بررسي و مطالعه است كه پس از مشورت و تبادل نظر با ديگران ( گروه‌هاي سياسي ) ، تدوين و پس از تصويب انتشار خواهد يافت . »

دكتر يدالله سحابي در پاسخ به اين كه در تهيه و تنظيم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران ،  قانون اساسي چه كشورهايي مورد نظر بوده است ، گفت : « از تمام كشورها و كليه قوانين اساسي  ممالك ديگر از جمله متن قانون اساسي جمهوري “ سيلان “ ( سريلانكا ) استفاده شده است . »

دكتر سحابي در قسمتي ديگر از سخنان خود گفت : « حدود و اصولي كه در قانون استقلال و خودمختاري استان‌ها پيشنهاد شده است ، بدين شرح مي‌باشد :

1ـ خودمختاري در آموزش و پرورش عمومي و تعليمات دانشگاهي و حرفه‌اي و روستايي ؛ يعني تمام دانشگاه‌ها و مدارس .

2ـ خودمختاري براي تامين بهداشت و بهداري .

3ـ خودمختاري در حفظ امنيت داخلي شهرها ، يعني پليس انتظامي و پليس راهنمايي .

4ـ خودمختاري در وصول و مصرف عوارض محلي مخصوصا ماليات‌هاي مستقيم .

5ـ آزادي زبان و سنن محلي و عمل به عقايد ديني ، با تصديق آن كه زبان فارسي و مذهب  شيعه جعفري ، زبان و مذهبي رسمي مملكت است نيز مورد تاييد مي‌باشد .

6ـ اداره‌امور استان با نظارت مجلس شوراي استان انجام مي‌شود . در هر استان مجلس شورا تشكيل مي‌شود و اعضاي اين شورا با مقررات مخصوص توسط تمامي شهرستان و شهرها و روستاهاي آن استان انتخاب مي‌شوند . روساي ادارات كه به وسيله حكومت مركزي از خارج  استان و يا از ميان مردم استان انتخاب مي‌شوند ، با نظارت مجلس شوراي استان انجام وظيفه  مي‌كنند و رياست فائقه روساي ادارات و استان را استاندار آن استان دارا مي‌باشد و اين استاندار از سوي حكومت مركزي معين مي‌شود و مسئول مجلس شوراي استان خواهد بود .

در چنين شالوده اداري ، عوايد و درآمدهاي هر استان كه مستقلا از طرف ادارات استان‌ها ،  نظارت مجلس شوراي استان و استاندار و با رعايت هماهنگي به مصرف كليه مخارج هر استان  مي‌رسد . در اجراي تعيين خود مختاري استان‌ها نياز به تجديد نظر در حدود جغرافيايي استان  هابر طبق شرايط طبيعي ، اجتماعي و احيانا روحي و عقيدتي مردم و منطقه نيز خواهد بود . » ( 6 ) 

42

در پي بروز يك سري آشوب‌هاي محلي ، آدم ربايي ، باج گيري ، زد و خوردهاي مسلحانه و ناآرامي‌هاي قومي ـ قبيله‌اي و اختلافات مذهبي در استان سيستان و بلوچستان يك گروه 120 نفري از پاسداران سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و كميته‌هاي انقلاب از تهران عازم منطقه شدند .  افراد اعزامي پس از استقرار در پايگاه دريايي كنارك در 60 كيلومتري چاه بهار ، توسط فرمانده  پايگاه نسبت به منطقه توجيه شدند و پس از آن با انتخاب شورايي از افراد مورد اعتماد محلي به  رتق و فتق امور پرداختند . گزارش يكي از پاسداران اعزامي از وضعيت امنيتي منطقه به شرح ذيل 
است : محرك اصلي ناامني و آشوب در سطح استان دو نفر هستند به اسامي‌رسول و اعظم  بخشي ـ دو پسر عمو ـ كه پس از آزادي از زندان در 21 بهمن 1357 با جمع آوري اشرار و عناصر مزدور به گرد خود ، پس از پيروزي انقلاب شروع به باج گيري ، دزدي ، آدم ربايي و ياغي‌گري  كردند . آنها ژاندارمري و شهرباني را تحت اختيار گرفتند و تحت پوشش آنها در شهرها اقدام به  گشت زني كرده و افراد را به جرم‌هاي مختلف دستگير و زنداني مي‌كنند . علاوه بر اين ، به طور نامنظم به منظور دستيابي به وسايل و اسلحه‌هاي موجود در پادگان‌ها و پاسگاه‌ها ، آنها را مورد حملات مسلحانه قرار مي‌دهند . در نتيجه اين اقدامات ، اكثر مردم شهرها و روستاها براي تامين جاني خود به خريد و نگهداري اسلحه رو آورده و خريد و فروش و قاچاق اسلحه در منطقه رونق  فراوان گرفته است . بر اثر ضعف مرزباني و پاسگاه‌هاي مرزي انواع اسلحه وارد كشور مي‌شود و  كثرت سلاح خود ايجاد ناامني و آشوب مي‌كند به نحوي كه يكي از درخواست‌هاي مردم منطقه  از پاسداران اعزامي ، جلوگيري از قاچاق و خريد و فروش اسلحه و مواد مخدر است . ( 7 ) 

43

نشريه كار ارگان سازمان چريك‌هاي فدايي خلق در تحليلي درباره متن پيشنهادي قانون اساسي  جديد تحت عنوان “ طرح پيشنهادي قانون اساسي جديد يعني پيشنهاد به گور سپردن انقلاب  ايران “ به اعلام مواضع پرداخت و نوشت :

 « انحصارطلبان كه در زير پوشش مذهب ، لحظه به لحظه بيشتر نظرات ارتجاعي خود را نشان مي‌دهند با انتشار “ آزمايشي “ متن پيشنهادي قانون اساسي جديد درصدد توطئه جديدي  عليه انقلاب ضد ديكتاتوري و ضد امپرياليستي خلق‌هاي ايران برآمده‌اند . انحصارطلبي سياسي  مقدمه‌اي است بر انحصارطلبي اقتصادي و نتيجتا سيستم سرمايه داري وابسته به‌امپرياليسم را تثبيت كردن .

توطئه جديد انحصارطلبان مرئي و نامرئي ، انتشار متن پيشنهادي قانون اساسي جديد است .  نيروهاي انقلابي ، مترقي و آزادي خواه جامعه وظيفه دارند اين توطئه را بشدت افشا كنند . كساني  كه با متن قانون اساسي سابق آشنايي داشته باشند با يك بررسي تطبيقي براحتي پي خواهند برد كه “ متن پيشنهادي “ به مراتب ارتجاعي تر از قانون اساسي سابق است . كساني كه طرح  قانون اساسي جديد را سرهم كرده‌اند دست آدم مرتجعي مثل شيخ فضل الله نوري را هم از پشت  بسته‌اند . طراحان قانون اساسي جديد قدر مسلم موفقيتي بيشتر از شيخ فضل الله نوري به دست  نخواهند آورد . زيرا زحمت كشان ايران ده‌هاهزار كشته نداده‌اند كه به دوره قبل از مشروطيت  برگردند . شيخ فضل الله نوري در مقابل جنبش ضداستبدادي و ضدامپرياليستي مشروطه ، تز انحرافي ( مشروعه ) را علم كرد و در تعقيب افكار قشري خود تا به آن جا پيش رفت كه در زمان  تصويب قانون اساسي با اصل هشتم متمم قانون اساسي آن وقت كه مقرر مي‌داشت اهالي  مملكت ايران در مقابل قانون دولتي متساوي الحقوق خواهند بود ، بشدت مخالفت كرد و وقيحانه ادعا داشت كه چطور يك مسلمان با يك كافر مي‌تواند متساوي الحقوق باشد و دليل 
مي‌آورد كه طبق قوانين شرعي اگر كافري يك مسلمان را بكشد بايد عمل “ قصاص “ انجام گيرد ،  در حالي كه اگر يك مسلمان كافري را به قتل برساند طبق همان قوانين فقط بايد “ جزيه “ بدهد .

طرح قانون اساسي در موارد بسياري حقوق مردم ايران را زير پا گذاشته است ، حقوق  اقليت‌هاي ملي و مذهبي را در نظر نگرفته ، ابهامات بسياري بر جاي گذاشته كه‌امكان  سوءاستفاده را به هر كس كه بخواهد حقوق مردم را از بين ببرد ، خواهد داد . اين طرح فاقد اصولي  است كه در برگيرنده محتواي انقلاب ضدامپرياليستي و دمكراتيك مردم ايران باشد . انقلابي كه  خلق‌هاي دلاور ما براي پيروزي آن فداكاري‌ها و جانفشاني‌ها كرده و هزاران شهيد تقديم كردند و بالاخره “ طرح قانون اساسي “ از نظر فرم و طرز قانون نويسي در حد قانون اساسي يك كشور پيشرفته نيست . ( 8 ) ( ضميمه دارد )

44

يك سخنگوي سازمان چريك‌هاي فدايي خلق ضمن حمله به دولت بازرگان گفت : « دولت آقاي  مهدي بازرگان محافظه كار بوده و عوامل ارتجاع در سطح رهبري سياسي ـ مذهبي ايران رخنه  كرده‌اند . » اين سخنگو ، اين عوامل ارتجاع را به ايجاد تبليغات ضدكمونيستي كه از تاريخ اول مه  به دنبال كشته شدن آيت الله مرتضي مطهري آغاز گرديده ، متهم كرد ، ولي تاكيد كرد كه چريك‌ها كه عليه شاه سابق به مبارزه مسلحانه دست زده‌اند در نظر ندارند مجددا به مبارزات مخفيانه  بازگشت كنند . سخنگوي چريك‌ها ضمن تصريح اين كه فدائيان اسلحه خود را حفظ خواهند كرد ، گفت : « ما تصميم گرفته‌ايم مبارزات خود را از طريق سياسي دنبال كنيم . » وي عموم  نيروهاي پيشرو به استثناي گروه مائوئيست‌ها و حزب توده را ـ كه به عقيده او طرف‌دار شوروي  مي‌باشند ـ به همكاري دعوت كرد . ( 9 ) 

45

ستاد جنبش ملي مجاهدين خلق طي اطلاعيه‌اي اعلام كرد كه يك “ طرح ترور مجاهدين “ را كشف كرده است . در اين اطلاعيه‌امده است : « روز شنبه گذشته چند جوان مسلح به سلاح‌هاي  دورزن و دوربين دار قصد داشتند از بالاي ساختمان مسكوني پنج طبقه‌اي مقابل اين ستاد واقع در نبش خيابان زمرد ـ مصدق اين مكان را مورد حمله قرار دهند كه براثر كنجكاوي ساكنين  ساختمان مسكوني ، يكي از آنان كه خود را تعميركار تلفن معرفي كرده بود ، متوقف مي‌شود و در كارتني كه همراه وي بوده سلاح‌هاي فوق كشف شده و توسط ساكنان ساختمان به مامورين  كميته شماره 7 تحويل داده مي‌شود ، اما جوان حامل اين سلاح ها از محل دور مي‌شود . »

اين اطلاعيه مي‌افزايد : « روز سه شنبه دو مرد كه كارت كميته ( معلوم نيست چه كميته‌اي )  داشته‌اند به ساختمان مزبور مراجعه كرده و مي‌گويند براي بردن اسلحه‌امده‌ايم و وقتي باخبر مي‌شوند كه اسلحه‌ها به مامورين كميته محل ( كميته شماره 7 ) تحويل داده شده است ، محل را ترك مي‌كنند . » در پايان اطلاعيه عنوان شده است كه هنوز دقيقا مشخص نشده كه آيا اين توطئه  جنايتكارانه مستقيما به وسيله سرويس ها و گروه‌هاي ضربت صهيونيستي يا سيا و يا ساواك 
طرح‌ريزي شده يا برخي عوامل افراطي ضدمجاهد و مرتجع آن را تدارك ديده‌اند . ( 10 ) 

46

روزنامه فايننشال تايمز طي تفسير درباره توان نظامي ايران نوشت : « نيروهاي مسلح ايران در نتيجه انقلاب و ترك خدمت اعضاي آن ، ضعيف شده‌اند و در موقعيتي نيستند كه در مناقشات  محلي مداخله كنند . اگر به آنان دستور داده شود كه مداخله كنند ، مثل آخرين ماه‌هاي رژيم شاه  گرفتار تضادهاي دروني خواهند شد . واحدهاي ويژه ممكن است از دستورات پيروي كنند ، ولي  توانايي آنان براي حفظ يك عمليات طولاني محدود خواهد بود . » فايننشال تايمز اضافه كرد :  « گذشته از ارتش و گروه‌هاي چريكي ، ساير واحدهاي مسلح عبارتند از : كميته‌ها كه از آيت الله  خميني پشتيباني مي‌كنند . تجهيزات اين كميته‌ها از هفت تير گرفته تا تفنگ ، مسلسل و سلاح‌هاي ضدهوايي را در بر مي‌گيرد و زرادخانه‌هاي نظامي‌كاملا بر روي آنان باز است . اگر دستور داده شود ، پس از آن كه شكاف‌هاي اجتماعي خيلي عميق تر و گسترده تر شود ، آنان  مي‌توانند به سرعت هر گونه تهديدي را نسبت به انقلاب درهم بكوبند . ( 11 ) 

47

امروز دفتر امام خميني در تكذيب مطالب درج شده در روزنامه‌هاي آيندگان و پيغام امروز ، دو اطلاعيه جداگانه انتشار داد . در اطلاعيه اول آمده است :

بسمه تعالي

آنچه روزنامه آيندگان از قول امام درباره عوامل دست اندركار شهادت استاد آيت الله مطهري  نوشته است دروغ محض است . اين روزنامه كه از اول انقلاب تاكنون هميشه نقش انحرافي و برخلاف مصلحت ملت مسلمان داشته است ، مورد تاييد مسلمانان متدين و انقلابي نبوده و نيست و امام فرموده‌اند كه اين روزنامه را از اين پس هرگز نمي‌خوانم و مطالب مندرج در آن  هرگز مورد تاييدشان نيست و حساب هيئت تحريريه اين روزنامه از كاركنان مسلمان و معتقد آن  جداست .

در ضمن خاطرنشان مي‌سازد از اين پس رسانه‌هاي خبري و روزنامه‌ها و مجلات صحت  مطالب راجع به‌امام را مي‌توانند از دفتر امام سئوال نمايند در غير اين صورت دفتر امام خود را موظف به تكذيب آن مي‌داند زيرا پيامدهاي نسبت اخبار دروغ و صحيح از طرف بعضي  نشريات مغرض و منحرف بسيار خطرناك مي‌باشد . ( 12 ) 

يادآوري مي‌شود روزنامه آيندگان امروز تيتر اصلي صفحه اول خود را به اين خبر اختصاص  داده بود كه آيت الله خميني در مصاحبه‌اي با لوموند گفت : چپ گرايان در اين جنايات ( ترور سرلشكر قره‌ني و آيت الله مطهري ) هيچ دخالتي نداشته‌اند . عمال آمريكا در جريان اين ترورها خود را در پشت سازمان مذهبي دروغين فرقان پنهان كرده‌اند . ( 13 ) 

از سوي ديگر ، روزنامه “ پيغام امروز “ نيز نوشته بود كه به فرمان امام شوراي ملي مركب از
تمام احزاب و گروه‌هاي مذهبي و سياسي تشكيل مي‌شود و در اين شورا احزاب و سازمان‌هاي  مختلف سياسي و مذهبي عضويت خواهند داشت . ( 14 ) 

در اطلاعيه دوم دفتر امام خميني در اين باره چنين آمده است :

 بسمه تعالي

آنچه در روزنامه پيغام امروز راجع به تشكيل شوراي ملي به فرمان امام مركب از احزاب مذهبي  و غيرمذهبي و سياسي نقل شده ، دروغ محض مي‌باشد و دفتر امام اين مطلب را شديدا تكذيب  مي‌كند . اين دفتر مصمم است در مقابل اخبار دروغ و انحرافي كه موجب از هم پاشيدگي وحدت  همه قشرها مي‌باشد عكس العمل مناسب نشان داده ، نظر حضرت آيت الله العظمي امام خميني را درباره اين چنين روزنامه‌ها اعلام دارد . ( 15 ) 

48

امام خميني در جمع معلمان منطقه تجريش و اهالي سراب طي سخناني فرمودند : « ما مي‌خواهيم به خواست خدا پيش برويم . ما مي‌خواهيم اين نهضت را به جلو برانيم تا براي اين  مملكت رفاه ، زندگي سعادتمند دنيايي و آخرتي تحقق پيدا بكند . اين شياطين نمي‌خواهند اين  مسائل تحقق پيدا كند … درصدد برآمده‌اند كه جمهوري اسلامي را در نظر مردم سبك كنند ،  ميگويند چه شد . چه مي‌خواهيد بشود . شما نمي‌گذاريد كه ما قدم‌هاي بعد را برداريم . شما بين  مردم ، بين كشاورزان مي‌رويد و افساد مي‌كنيد كه كشاورزي تحقق پيدا نكند . دولت ما مي‌خواهد كشاورزي را به راه بيندازد ، ملت ما هم ، لكن شما نمي‌گذاريد ، شما خائنين نمي‌گذاريد . دولت ما مي‌خواهد كارخانجات را راه بيندازد تا رفاه حاصل بشود ، تا چرخ مملكت به راه بيفتد … شما شياطين كه فتنه انگيزي مي‌كنيد و در هر روز يك بهانه‌اي به دست مي‌آوريد و مردم را به هم  مي‌ريزيد و وادار به راهپيمايي مي‌كنيد …

برادران من ! برادران تبريزي ! برادران فارس ! برادران اصفهان ! برادران ديگر كه از جاهاي  مختلف در اين مكان تشريف آورده‌ايد ! ضمن تشكر از همه شما بايد عرض كنم بيدار باشيد ! …  صف واحد باشيد … اين دست‌هاي خائن را قطع كنيد ، در كارخانه‌هاي خودتان راه ندهيد اين  خائنين را . اينها به حال شما و به حال ملت دلسوزي ندارند . اينها از اسلام مي‌ترسند . اينها قدرت  را لمس كردند . فهميدند كه اسلام چيست ، فهميدند كه در مقابل اسلام ، ابرقدرت‌ها نمي‌توانند بايستند . نمي‌خواهند اين نهضت به آخر برسد . ولي بايد شياطين بدانند ، تفرقه‌اندازها بدانند كه  غلط فكر كرده‌اند . بايد اين ابليس ها و اين شياطين بدانند كه همچو قدرتي براي آنها نيست . آن  قدرتي كه آن سد بزرگ را شكست ، اين قطره‌هاي ضعيف را خواهد شكست .

ما آزادي مطلق خواهيم داد و مي‌دهيم و داده‌ايم ، لكن نه براي توطئه ، نه براي فساد و خرابكاري . توطئه بايد درهم شكسته شود ، خرابكاران بايد دفع شوند . باقي مانده رژيم منحوس ،  ريشه‌هاي كثيف آن ، طرف‌داران كثيف تر از آن بايد قطع شوند ، ما آنها را دفن مي‌كنيم . ( 16 ) 



49

شهريار روحاني مسئول سفارت ايران در  واشنگتن با اعلام اين مطلب كه ايران نيازمند  كمك‌هاي امريكا در زمينه‌هاي تكنولوژي و  صنعت ، بهداشت و آموزش بوده و از آن  استقبال خواهد كرد ، در مصاحبه‌اي با راديو  امريكا گفت : « ايران صادرات نفت به‌امريكا را به  نسبت 83% سال گذشته مجددا برقرار كرده  است . » وي تاكيد كرد كه مردم امريكا درباره  وضعيت كنوني ايران به صورت جدي دچار  اشتباه و گمراهي شده‌اند ، زيرا انقلاب واقعي  ملت ايران كه انقلابي صلح آميز و آرام بوده ،  به صورتي غيرواقعي جلوه گر شده است .  مجازات‌هاي اعدام‌ها كه توسط دولت ايران در جريان است نتيجه روش داوري محاكم قانوني

 

شهريار روحاني

سرپرست سفارت ايران در واشنگتن

 

است ولي مشكلات امنيتي مانع از آن است كه اين محاكم به صورت علني درآيند . به گزارش  راديو امريكا شهريار روحاني در مورد روابطخارجي ايران گفت : « دولت انقلابي ايران پيمان  صلح مصر و اسرائيل را تاييد نخواهد كرد زيراراه حل اساسي براي مسئله فلسطين در آن پيمان  ناديده گرفته شده است . ولي ايران هنوزحكومت اسرائيل را در صورتي كه آن كشور حقوق حقه  ملت فلسطين را در نظر بگيرد ، ردنخواهد كرد . » ( 17 ) 

50

سفارت امريكا در تهران در نامه‌اي به‌امضاي “ ناس “ براي وزرات امورخارجه آن كشور با طبقه بندي : “ استفاده محدود اداري “ و تحت موضوع : “ مصاحبه در ايران تايمز ـ دكتر ابراهيم  يزدي “ چنين نوشت :

 « آيندگان روز نهم مه ( 19 ارديبهشت ) گزارش مصاحبه روزنامه ايران تايمز ( يك روزنامه  امريكايي ) را با پسر دكتر يزدي ( وزير امورخارجه ) منتشر كرد . در اين مصاحبه وضع دكتر يزدي  در مورد اينكه وي شهروند امريكايي است مورد بحث قرار گرفته و گويا آن را از يك مامور سابق  سفارت امريكا در تهران نقل قول كرده است . ترجمه قسمت‌هاي مربوطه كه به وسيله سفارت  به عمل آمده است ، به ترتيب زير است :

در شرايط حاضر اگر حكومت ايالات متحده اقدامي عليه يزدي به عمل آورد ، احتمال دارد كه يزدي شهروندي ايالات متحده را از دست بدهد . او افزود : احمقانه خواهد بود اگر حكومت  ايالات متحده شهروندي يزدي را باطل كند . او افزود اگر آيت الله خميني ، يزدي را زنداني كند ، او
از پشتيباني كنسولگري امريكا در ايران برخوردار خواهد بود . اگر او هرگونه شكايتي از متصديان  زندان بكند ، سفارت ايالات متحده‌امريكا در ايران يادداشتي به حكومت ايران تسليم كرده و او را به ايالات متحده‌امريكا بازخواهند گرداند .

مامور افزود : اين امكانات در واقع احمقانه است ، چون دكتر يزدي به كرات موضوع  شهروندي امريكايي خود را تكذيب كرده است . اين داستان ناراحت كننده خواهد بود و ما انتظار داريم در اين مورد سئوال شود . خواهشمند است متن كامل اين مصاحبه را و هر گونه اطلاعات  ديگر قابل دسترسي را فراهم كنيد . ( 18 ) 

51

قرارگاه سيا در تهران به مركز سيا در واشنگتن درباره آخرين اقدامات قرارگاه جهت نزديكي هرچه  بيشتر به آيت الله شريعتمداري گزارشي ارسال كرد كه در آن آمده است : « … كفيل رياست در يك  مكالمه چهار نفره اجتماعي به تاريخ 19 ارديبهشت با حضور خودش ( باروز ) كارمندان  سفارتخانه ( استمپل و تيلور ) شركت كرد . موضوع اين مكالمه “ ملاقات باروز با شريعتمداري “  بود . باروز نسبت به اين موضوع تقريبا بي ميل نيست و در واقع فعالانه مشغول تهيه برگزاري  يك ملاقات بين كارمندان سفارتخانه و شريعتمداري بود . او شريعتمداري را آخرين اميد تجارت امريكا و ايران مي‌داند . باروز از هشدار سفارتخانه در مورد صحبت با شريعتمداري  خيلي خرده گيري مي‌كند . به خاطر داشتن اين نكته مهم است كه ملاقات با شريعتمداري بنابه فكر با روز صورت پذيرفت و شريعتمداري آن را درخواست نكرده بود . باروز اساسا معتقد است كه ما  بايد شريعتمداري را نرم كرده ، مشوق ديدگاه‌هاي ميانه‌روي او باشيم تا او احساس اطمينان  نمايد كه در طرف‌داري خود از نظريه “ نياز به ابقاي بازرگاني خارجي در ايران “ از تاييد امريكا برخوردار است . باروز پيشنهاد كرد يك كارمند سفارتخانه به فرد واسطه‌اي [ نام برده نشد ] كه  ملاقات او با شريعتمداري را ترتيب داده بود ، معرفي شود .

محاسبه مقدماتي ما در مورد آقاي باروز اين است كه او براي كاري كه تلگرام مرجع ب شرح  داده شد ، مناسب نيست . او احتمالا فكر مي‌كند كه اين كار يك امر مربوط به سفارتخانه است كه  بايد به دست خود سفارتخانه باشد . حقيقت امر فقط كمي با هدفي كه آقاي باروز مي‌خواهد در اين ملاقات‌ها در نظر گرفته شود اشتراك دارد ؛ يعني او مي‌خواهد شريعتمداري را جلو بيندازيم  كه در برابر اقدامات ضداجنبي ، ضدبازرگاني خميني مقاومت كند . همچنين ما نمي‌توانيم  مطمئن باشيم كه حدسيات تلگرام مرجع الف دقيقا منعكس كننده تمايلات شريعتمداري  هستند يا حتي مطمئن باشيم كه شريعتمداري خود خواستار تماس با دولت امريكاست .

اقدام از طريق اس . دي . جانوس / 13 [ سرتيپ ( يا سرلشكر ) فرازيان مقام عالي رتبه سابق  ساواك ] ( 19 ) نيز تاحدودي به همين ترتيب است . در اين مورد حركت از جانب يكي از زيردستان  شريعتمداري انجام گرفت و باز هم ما نمي‌توانيم مطمئن باشيم كه شريعتمداري آن را تاييد نمايد .

 

مع هذا باب حمايت از شريعتمداري و حزبش گشوده است . با در نظر داشتن اتهامات علني  خميني مبني بر اين كه‌امريكايي‌ها درصدد شكاف انداختن در وحدت نهضت انقلابي هستند ،  هرگونه حركت در جهت تماس با شريعتمداري بايد توام با دقت و حداكثر توجه به‌امنيت  صورت پذيرد . فكر مي‌كنيم كه بايد تصوير روشن تري از موضع خود شريعتمداري در قبال  تماس با آمريكا ، به علاوه توقعاتش از اين تماس داشته باشيم . سعي خواهيم كرد كه اين  اطلاعات را به دست آوريم . در اين كار ، هدف ما ـ همان طور كه خميني نسبت مي‌دهد ـ ايجاد شكاف در نهضت اسلامي و تضعيف آن خواهد بود تا صاحبان افكار معقولانه تري بتوانند عرض  وجود كنند . ما خواستار راهنمايي ستاد در رابطه با اعتبار اين هدف از نظرگاه خط مشي  هستيم . ( 20 ) 

52

اعضاي مجلس سناي امريكا از مجلس مذكور تقاضا كردند تا شرايط فروش جنگنده‌هاي اف ـ 15 به عربستان سعودي را تغيير دهند تا عربستان سعودي كه پيمان مصر و اسرائيل را رد و مناسبات سياسي خود را با مصر قطع كرده ، تحت فشار قرار گيرد . روزنامه كويتي القبس همچنين  گزارش داد كه عربستان سعودي براي لغو قرارداد خريد جنگنده‌هاي اف ـ 15 امريكايي و جايگزين كردن جنگنده‌هاي فرانسوي به جاي آنها برنامه ريزي مي‌كند . ( 21 ) 

ضميمه خبر شماره 43

پيش نويس قانون اساسي بعدها از زاويه‌هاي ديگر مورد استفاده جريان‌هاي مذهبي ـ انقلابي قرار گرفت و در مجلس خبرگان نيز اساسا تغيير كلي و ماهوي يافت . اما انتقادات سازمان چريك‌ها به اين  پيش نويس ، بيشتر نشانه موضع گيري اين سازمان در قبال نظام جديد و اسلاميت آن است تا اين كه مشخصا متوجه متن پيش نويس باشد . در واقع هرگونه پيش نويس ديگري نيز كه در آن اسلام به عنوان عقيده حاكم بر قانون در هر حدي از عمق و برداشت مطرح مي‌گرديد ، با همين شدت مورد نكوهش فدايي‌ها و جريان‌هاي  مشابه آن قرار مي‌گرفت . براي فدايي‌ها ، قانوني و نهادي شدن مشروعيت و پتانسيل انقلاب اسلامي موجود به معناي تثبيت و دائمي شدن انقلاب و نظام بود كه نتيجتا حذف قانوني و قطعي اين سازمان از مناسبات  قدرت جديد و نفي سلطه آنان بر مقدرات مسلمين را در پي مي‌آورد .

 

منابع و ماخذ روزشمار 20/2/1358

 

1ـ روزنامه كيهان 23/2/58 ، ص 4 .

2ـ روزنامه كيهان 20/2/58 ، ص 5 .

3ـ نشريه كار ، ارگان سازمان چريك‌هاي فدايي  خلق ، سال اول ، شماره 10 ، 20/2/58 ، ص 8 .

4ـ ماخذ شماره 2 ، ص 2 .

5ـ ماخذ شماره 2 ، ص 4 .

6ـ روزنامه اطلاعات 20/2/58 ، ص 2 .

7ـ سند شماره 60895 مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ : گزارش پاسدران اعزامي به استان سيستان و بلوچستان .

8ـ ماخذ شماره 3 ، ص ص 12 ـ 10 .

9ـ خبرگزاري پارس ، گزارش‌هاي ويژه ، نشريه شماره 48 ، 21/2/58 ، ص 3 ، خبرگزاري فرانسه .

10ـ روزنامه اطلاعات 22/2/58 ، ص 8 . روزنامه  كيهان 22/2/58 ، ص 2 .

11ـ روزنامه آيندگان 20/2/58 ، ص 7 .

12ـ ماخذ شماره 6 ، ص 2 .

13ـ ماخذ شماره 11 ، ص 1 .

14ـ ماخذ شماره 2 ، ص 2 .

15ـ ماخذ شماره 2 ، ص 2 .

16ـ مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي ، صحيفه نور ،  مجموعه رهنمودهاي امام خميني ، جلد6 ( تهران : وزارت ارشاد اسلامي ، سال 1361 ) ، ص ص 139ـ 138 .

17ـ ماخذ شماره 9 ، ص 9 و 10 ، راديو امريكا .

18ـ دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسي ،  جلد18 ( تهران : نشر لانه ، بي تا ) ، ص ص 175 ـ 174 .

19ـ دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسي ،  جلد 55 ( تهران : نشر لانه ، بي تا ) ، ص ص 42 ـ 41 .

20ـ ماخذ شماره 19 ، ص ص 43 ـ 42 .

21ـ ماخذ شماره 9 ، ص ص 18 ـ 17 ، راديو امان ،  روزنامه القبس .



لینک کوتاه :
کد خبر : 3294

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال
  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245