روزشمــــار

پنجشنبه

10 خرداد 1358

5 رجب 1399

31 مه 1979

272

ناآرامي و درگيري مسلحانه در شهرهاي خرمشهر و آبادان به طور پراكنده در سرتاسر شب و روز 10/3/58 ادامه داشت . در خرمشهر از ساعت 1 بامداد درگيري شديدي از پايگاه واقع در خيابان  روبه روي شط آغاز شد به طوري كه تيراندازي و صداي رگبار و اسلحه‌هاي سنگين به مدت 20 دقيقه ادامه داشت . ( 1 ) به نوشته روزنامه اطلاعات ، شب گذشته خرمشهر در وحشت و التهاب  مي‌سوخت و آبستن حوادث بود . در ناحيه كوت شيخ در آن سوي كارون به طور پراكنده زد و خورد با افراد شهرباني تا صبح ادامه داشت . تيراندازان عرب از آن سوي كارون به شهرباني كه در اين قسمت كارون قرار دارد ، تيراندازي مي‌كردند . در نخلستان‌هاي اطراف شهر به طور پراكنده  جوانان خلق عرب با پاسداران و كماندوها به زد و خورد مي‌پرداختند . در جريان اين زد و خوردها پنج نفر زخمي شدند و به گفته مسئولان كانون‌هاي سياسي خلق عرب 3 نفر از عرب ها نيز كشته شده‌اند . ( 2 ) 

از ساعت 5 صبح گروهي از قواي كمكي از جمله چندين دستگاه‌تانك براي برقراري آرامش  شهر از دروازه خرمشهر وارد شهر شدند . با آغاز صبح آرامش نسبي در شهر حكمفرما گشت . به  گفته فرمانداري خرمشهر از صبح شهر آرام و تحت كنترل و مراقبت سپاه پاسداران انقلاب و نيروهاي انتظامي قرار گرفت و پاسداران انقلاب با همكاري فعالانه مردم اكثر مهاجمان را دستگير و خلع سلاح كردند . ( 3 ) اما اين آرامش دوام زيادي نداشت ، ساعت 9 : 30 صبح در ناحيه  مسجدجامع به پاسداران حمله‌اي صورت گرفت كه چند تن مجروح شدند . ( 4 ) از ساعت 11 تيراندازي‌هاي شديدي در نقاط مختلف شهر آغاز شد . در اين هنگام گروهي قصد حمله به  كلانتري 2 خرمشهر را داشتند كه پاسداران و كماندوها حمله آنان را خنثي كردند . به نوشته  روزنامه كيهان ، از ساعت 11 تا 12 ظهر شش نفر زخمي شدند كه‌امبولانس ها آنان را به  بيمارستان‌ها منتقل كردند . اتومبيل‌هايي با بلندگو به مردم اخطار مي‌كنند به خانه‌هاي خود برگشته و از خانه خارج نشوند . از سوي ديگر ، از بامداد امروز تانك‌هاي كوچك ارتشي كه وارد
خرمشهر شده‌اند به وسيله چريك‌ها و كماندوها در شهر در حال حركت هستند و نقاط حساس را زير نظر دارند . ( 5 ) 

با پايان يافتن درگيري‌هاي رو در رو ، حملات چريكي و درگيري‌هاي پراكنده كه بيشتر جنبه  غارت و آتش‌سوزي دارد ، در محلات مختلف ، آغاز گرديد ، بخصوص محلاتي كه پاسداران كمتر بدانجا توجه كرده بودند ؛ براي نمونه در خيابان مولوي حدود ساعت 12 به 3 پاسدار حمله شد كه يكي از آنان با تير بسختي مجروح گرديد . در اين حمله اسلحه پاسداران را مهاجمان با خود بردند . در همين ساعت در اين قسمت از شهر با روشن كردن آتش و سوزاندن لاستيك ، راه را مسدود نمودند ولي پاسداران كمكي با تيراندازي هوايي آنان را متفرق كردند .

هنگام ظهر شوراي تامين خرمشهر تشكيل جلسه داد و با انتشار اطلاعيه‌اي اعلام كرد كه  گروهي چپاولگر به منظور غارت منازل مردم از اين فرصت استفاده كرده‌اند و اقدام به تخريب ،  آتش‌سوزي و غارت اموال مردم نموده‌اند كه بشدت سركوب خواهند شد . در اين اطلاعيه از مردم خواسته شد كه “ افراد ضدانقلاب “ را به مقام‌هاي مسئول معرفي كنند تا دسيسه‌هاي  استعماري با شكست مواجه شود . ( 6 ) 

بعدازظهر ، دو پاسگاه ژاندارمري “ هرته “ و “ خين “ كه در محله‌هاي عرب نشين قرار دارند ،  مرتب مورد حملات شديد مهاجمان قرارگرفته‌اند ولي ماموران بشدت به آنها پاسخ مي‌دهند .  پاسگاه‌هاي مذكور با بيسيم ضمن تقاضاي كمك اعلام مي‌كنند كه هزاران گلوله از سمت روبه رو  ( خاك عراق ) به طرف ما شليك مي‌شود ، اما فرماندهان آنان را از تيراندازي متقابل و پاسخ گويي  بازداشته‌اند . ( 7 ) از سوي ديگر ، با تشديد تيراندازي در نخلستان‌هاي اطراف پايگاه دريايي  خرمشهر ، ناويان دريايي به كمك پاسداران انقلاب اسلامي‌خرمشهر شتافتند و طي عملياتي  نخلستان‌هاي اطراف پايگاه دريايي را از وجود كساني كه به سوي پايگاه تيراندازي مي‌كردند ،  پاكسازي نمودند . اين درگيري‌ها به زخمي شدن 15 ناوي و درجه دار پايگاه منجر شد كه اين عده  به همراه عده‌اي از مجروحان عرب در بيمارستان نيروي دريايي بستري شدند . ( 8 ) 

در همين روز ، روزنامه كيهان در صفحه اول خود نوشت : « آرامش در خرمشهر برقرار شد و رتش و پاسداران كنترل شهر را به دست گرفتند . » ( 9 ) اين روزنامه به نقل از احمدصدر حاج  سيدجوادي وزير كشور نوشت : عمليات تحريك آميز عوامل ضدانقلاب و ساواك به صورت  آتش زدن مغازه‌ها و تاسيسات گمرك و دولتي واقع شده ، ناچار دولت بايستي در مقام جلوگيري  و پيشگيري برمي‌آمد ، به همين جهت تمام قواي دولتي ، شهرباني و ژاندارمري بشدت مقاومت  كرده‌اند . ارتش جمهوري اسلامي نيز وارد عمل شده است و از هر گونه كشتار و آتش‌سوزي  درحال حاضر جلوگيري شده است و آرامش تقريب در اين شهر برقرار است . وزير كشور افزود : در اطراف ژاندارمري و شهرباني خرمشهر متجاوز از سه هزار نفر افراد مسلح ضدانقلاب مستقر شده‌اند ، اينها تحريك شده عوامل شاه سابق هستند . ( 10 ) اميرانتظام سخن‌گوي دولت نيز گفت :  حوادث اخير خرمشهر تحريكاتي است كه از سوي افراد ضدانقلاب و دشمنان استقلال ايران 
انجام مي‌شود ، ولي دولت موقت جمهوري اسلامي با قاطعيت تمام در برابر آنها ايستاده است .  وي افزود : در حال حاضر و تا آن جا كه من اطلاع دارم اوضاع خرمشهر آرام است و عده‌اي از افراد ضدانقلاب در خرمشهر به وسيله قواي انتظامي و پاسداران انقلاب دستگير شده‌اند . ( 11 ) 

به هر ترتيب ، از ساعت 9 شب عبور و مرور به كلي در شهر قطع شد و پاسداران تمام  خيابان‌ها و نقاط شهر را زير كنترل شديد خود گرفتند و به بازرسي هر رفت و آمدي  پرداختند . ( 12 ) 

273

آبادان نيز امروز شاهد چند درگيري بود . در ساعت 12 تشييع جنازه چندنفر از كشته شدگان حادثه  روز چهارشنبه در آبادان برگزار گرديد و جمعيتي در حدود دو هزار نفر مسافتي حدود 20 كيلومتر از بيمارستان آرين تا گورستان آبادان با پاي پياده جنازه‌ها را تشييع كردند . تشييع كنندگان  شعارهايي بر عليه مدني استاندار خوزستان مي‌دادند . ( 13 ) در نتيجه زد و خوردي روي داد كه 4تن  ديگر از اعراب كشته شدند . ( 14 ) 

با فرارسيدن شب ، تعدادي مهاجم مسلح به سوي دژبان اسلامي آبادان يورش بردند و اقدام  به تيراندازي كردند كه نيروهاي دژبان به آنها پاسخ متقابل دادند و بعد به سوي كلانتري 3 حمله  كردند و يك پاسدار را مجروح نمودند . در همين حال روزنامه كيهان به نقل از قسمت آمار بيمارستان آرين آبادان نوشت : تا عصر پنجشنبه ، 12 جسد تحويل سردخانه اين بيمارستان  شده است و تعداد مجروحين در اين بيمارستان زياد است . ( 15 ) 

274

عراق همزمان با تحركات نظامي در مرزها به همراه كويت با انتشار اخبار تحريك آميز در جهت  تشجيع اعراب خوزستان تلاش مي‌كند . عراق در تاريخ 10/3/1358 گردان دوم توپخانه ساحلي  مستقر در ام القصر را به فاو اعزام و در منطقه نهرالراس و قشله ( روبه روي دو پاسگاه شير و ابطر گروهان خسروآباد ) مستقر كرد و به حالت آماده باش درآورد . ( 16 ) از سوي ديگر ، تلويزيون بصره  در بخش خبري ساعت 5/11 شب خود با پخش اعلاميه‌اي از طرف شبيرخاقاني كه در آن نسبت  به سياست دولت موقت در خوزستان انتقاد شده بود ، دخالت و كمك دولت عراق را به اعراب  خرمشهر تكذيب نمود . ( 17 ) 

در اين ميان راديو كويت نيز به نقل اخبار به گونه‌اي تحريك كننده اقدام مي‌كند . اين راديو در اخبار بخش عربي مورخ 10/3/1358 گفت : اعراب ايران اعلام كردند كه سلاح‌هاي خود را تحويل نخواهند داد مگر بعد از اين كه دولت خواسته‌هاي آنها در مورد خودمختاري را تامين  كند . نيروهاي دولت از ناوچه نيروي دريايي براي تيراندازي به سوي بندر نزديك پالايشگاه  آبادان استفاده مي‌كنند و 2 فروند هواپيما و هلي‌كوپتر برفراز مواضعي كه اعراب ايراني در آن  متحصن هستند ، پرواز مي‌كنند ولي تيراندازي نمي‌كنند . ( 18 ) 


275

روزنامه “ الثوره “ ارگان حزب بعث عراق در يك موضع گيري ضدآمريكايي خواستار آن شد كه  منافع آمريكا در جهان عرب مورد حمله قرارگيرد . اين روزنامه نوشت : منافع آمريكاي  امپرياليست در جهان عرب مراكزي هستند كه از آن جا سياست‌هاي تجاوزكارانه‌امريكا عليه  منطقه طراحي و به مورد اجرا درمي‌آيد و حمله به اين مراكز و درهم كوفتن آنها بايد بخشي از پيكار ملي اعراب بر ضد دشمن صهيونيست و نيز متحد تازه‌امريكا ، سادات به شمار آيد . الثوره  افزود : براي مقابله با خائنين و خنثي كردن توطئه‌ها ، اعراب بايد با تمام قوا به نبرد بپردازند و تا رسيدن به پيروزي از پاي ننشينند . ( 19 ) 

276

امروز سفارت آمريكا در تهران دو گزارش سري به‌امضاي استمپل به وزارت امورخارجه آن  كشور ارسال كرد . اولين گزارش با عنوان “ وضعيت آمريكا در اوضاع و احوال در حال تغيير ايران “ ( 20 ) ارسال شده است ( كه در مجموعه فارسي اسناد لانه با عبارت “ شكل و شمايل آمريكا در ايران در اوضاع و احوال دگرگون شونده “ ترجمه شده است ) . در اين گزارش آمده است : دولت  موقت ايران و خميني درباره ارزش مناسبات با آمريكا اختلاف نظر دارند . ماهيت ضدآمريكايي  نظريات خميني باعث شده است كه فعاليت ضدآمريكايي افزايش يابد . رسانه‌هاي گروهي و افكار عمومي نسبت به‌امريكا نظر خصمانه‌اي دارند . تحمل ما به عنوان يك نقطه ضعف از سوي همه گروه‌هاي در صحنه سياسي ايران ، تلقي مي‌شود . كشمكش‌هاي سياسي فزاينده  داخلي چشم اندازي از مبارزه طلبي در مقابل خميني را از سوي ميانه‌روهاي مذهبي فراهم  مي‌كند . هيچكدام از معارضين در صحنه سياست داخلي قصد ندارند با ما سر و كار داشته باشند مگر اين كه برداشت‌هاي مربوط به قدرت آمريكا و علاقه‌امريكا به ايران تغيير يابد . براي برقراري  مجدد تعادل در مناسبات آمريكا و ايران ، علامت دادن‌هاي جديدي لازم است .

با حوادث 10 روز گذشته فرضيه‌هايي كه نظر سير تكاملي طرح‌ريزي شده در روابط بين  ايران و آمريكا بر روي آن بنا شده است ، در معرض سوال جدي قرار گرفته است . در حالي كه دولت  موقت ايران اهميت مناسبات حسنه را با ما به رسميت شناخته است ، آيت الله خميني و اطرافيان او چنين اهميتي را به رسميت نمي‌شناسند . نظريات خميني تقريباً تماماً تحت تسلط رد هر چيز خارجي و بويژه امريكايي قرار گرفته است . او ( آيت الله خميني ) شايد از قطع كامل مناسبات ديپلماتيك با ايالات متحده استقبال مي‌كرد .

اتهامات درباره مداخلات ايالات متحده در امور ايران از سوي دولت موقت ايران و نهضت  خميني به صورت يك سكه رايج در آمده است . علاوه بر وزير امورخارجه ، وزير كار و رئيس  راديو تلويزيون ملي و بيشتر روزنامه‌ها و سازمان حقوق دانان ايران ، ايالات متحده‌امريكا و سازمان سيا را مورد انتقاد قرار داده‌اند . حتي محافظان مجاهد نسبت بي شيله پيله سفارت ظرف  چند روز اخير اظهار خصومت فزاينده‌اي كرده‌اند . براي آنهايي كه تحت تاثير اين عوامل 
قرارگرفته‌اند شايد دشوار باشد اثر جمعي رسانه‌هاي خصومت آميز و نطق‌هاي علني درباره  برداشت‌هاي ايراني‌ها را دقيق ارزيابي كنند .

بيشتر مليت‌ها آگاه شده‌اند كه پاسداران انقلاب فراهم شده به وسيله دولت موقت ايران  بودند كه پرچم امريكا را روز 24 مه ( سوم خرداد ) پايين كشيدند و آن را براي پاره كردن به  تظاهركنندگان دادند . عدم توانايي ما در پاسخ گويي به اين توهين‌ها و توهين‌هاي ديگر از قبيل  تقاضا براي اين كه “ كاتلر “ سفير ، ورود خود را به ايران به تاخير بيندازد ، به عنوان نشانه‌هاي  ضعف تلقي شده است و نه تحمل و شكيبايي . اين توهين در پاسخ به توهين مجلس سناي  امريكا عليه ايران بوده است . عده‌اي از اشخاص طرف تماس با مامورين سفارت اين مسئله را پيش كشيده‌اند كه آيا حكومت ايالات متحده براي ارزش‌هايي كه قائل است ، قد علم خواهد كرد يا خير …

آبرو ، يكي از جنبه‌هاي مهم زندگي سياسي ايراني است و اوضاع و احوال دو هفته گذشته  مجموع آبروي حكومت آمريكا را به حداقل رسانده است . ايرانيان حتي از اين هم فراتر مي‌روند و براي توصيف موضع ايالات متحده كلمات بي تكلفي مانند دمر و طاقباز به كار برده‌اند . منافع  ايالات متحده و ايران به نحو فشرده‌اي با يكديگر وابسته است ، مگر اين كه ايران به يك  حكومت خان خاني تبديل شود يا به صورت يكي از اقمار شوروي درآيد . اگر احترام براي ايالات  متحده وجود نداشته باشد ، اين منافع مشترك تنها به طور حاشيه‌اي و سرسري و بدون امتيازي  براي ايالات متحده پرورش خواهديافت .

مامعتقديم كه دادن علامت‌هايي به “ خميني “ و دولت موقت ايران و گروه‌هاي سياسي  ميانه‌رو مبني بر اين كه تعبيرهاي كنوني درباره نزديكتر شدن ايران به‌امريكا نيز قابل قبول است و  اين كه مناسبات رضايت بخش مستلزم كوشش دوجانبه است و نه تحمل بي حد و حصر ازيك  جانب ، تا اندازه‌اي فوريت دارد . ما معتقديم كه اين امر را مي‌توان به طريقي انجام داد كه واپس  زدن‌ها به حداقل كاهش داده شود و موضع خود ما تقويت شود . براي نيروهايي درمحدوده  صحنه‌هاي داخلي ايران كه تعهد ما را نسبت به ارزش‌هاي دمكراتيك در مقابل روش‌هاي افراطي  بهتر منعكس مي‌كنند ، شوقي ايجاد شود . ( 21 ) 

در گزارش دوم همين روز ، با عنوان ، “ موقعيت امريكا درايران : حركت در چه جهتي  مي‌باشد ؟ “ نيز آمده است :

 … از بعد از سقوط رژيم پهلوي و روي كار آمدن دولت موقت ، موضع ما اين بوده كه هر گاه  دولت موقت بخواهد و با سرعتي كه بخواهد ، ما روابط عادي را از سر خواهيم گرفت .  صحبت‌هايي كه با مقام‌هاي ارشد دولت موقت داشتيم ما را واداشت تا معتقد شويم كه اين ،  خواست دولت موقت هم مي‌باشد .

هر دو طرف ورود سفير “ كاتلر “ را به عنوان سمبل يك مرزبندي بين روابط گسترده همكاري  كه سال‌ها با ايران داشتيم و يك شروع جديد با روابط محدودتر ولي به همان اندازه دوستانه و
صميمي مي‌بينند . وقايع دوهفته گذشته ضعف دولت موقت در برابر “ خميني “ و اطرافيانش را نشان داد . اين مسئله و تبليغات ضدآمريكايي و اعمال ديگر مخصوص دولت موقت كه سفير  “ كاتلر “ به ايران نيايد ، ما را در موقعيتي قرار مي‌دهد كه بايد تصميماتي درمورد مواضع آينده مان  بگيريم .

 … اختيارات ما بين اين دو حد است : 1 ) ادامه كاري كه سعي كرديم در سه ماه گذشته انجام  دهيم ( با وجود نابساماني‌هايي كه ادامه دارد ) ، يعني حركت با سرعت هر چه بيشتر به سوي  برقراري دوباره فعاليت‌هاي عادي ديپلماتيك . 2 ) تعليق كامل روابط ديپلماتيك تا زماني كه  اوضاع اجازه از سرگرفتن آن روابط را بدون مشكلات و درگيري‌هايي كه از 14 فوريه تا به حال  داشتيم كه بعد در حالي كه‌امكان دارد كه اين انتخاب از دست ما خارج شود و اين در صورتي  است كه خميني و دولت موقت تصميم به قطع روابط بگيرند . ما معتقد نيستيم كه در چنين  شرايطي قطع كامل روابط توسط دولت آمريكا صحيح باشد . اگر ما قدم اول را در چنين قطع  رابطه‌اي برداريم ، اين ضرر زيادي به منافع آمريكا مي‌زند و به عنوان يك عمل خصمانه و تنبيهي  تلقي خواهد شد …

شكستن وحدت اسلامي به خاطر مسئله قانون اساسي مي‌رساند كه گذشت زمان ممكن  است به طور كلي به نفع ما باشد . با وجود اين كه آثار چنين چيزهايي ديده نمي‌شود ، ولي  شريعتمداري و آيت الله‌هاي ميانه‌رو ديگر بيشتر وبيشتر آماده‌اند كه در برابر مواضع شديد خميني ، مخالفت علني بكنند . واقعيت‌ها بازگو كننده اين مسئله هستند كه او ( خميني ) يك عامل  مهم سياسي براي مدت زيادي باقي نخواهدماند .

اولين ضرر موضع فعلي ما اين است كه تا زماني كه دولت موقت مايل يا توانا نباشد كه  روابط عادي ديپلماتيك را برقرار كند ، ما در موضع ضعف هستيم . ما وجهه خودمان را در برابر اكثر آنان كه مي‌خواهيم رويشان اثر بگذاريم از دست داده‌ايم .

نهايت تاثير اين مسئله روي ساخت كشور خودمان ممكن است كه اهميت بيشتري  داشته باشد ، زيرا هر اتفاق ناگواري كه ما با سكوت تحمل كنيم ، باعث به وجود آوردن فشارهاي  سياسي داخلي مي‌شود كه ايران را سرجايش بنشانيم … ما معتقد هستيم كه الان هم دلايل كافي  وجود دارد تا زمينه‌هاي زير را بررسي كنيم :

الف ) فعاليت‌هاي كنسولي فقط به خدمات آمريكايي محدود شود و چند مقام كم شود . اين  بهترين يادآوري براي ايرانيان است . خدمات ويزايي در خارج از ايران در دسترس خواهند بود وليكن مشكل تر و طولاني تر ، مثلا ممكن است به دولت ايران گفته شود كه هيچ ويزايي در داخل  كشور صادر نخواهد شد .

ب ) برگرداندن كارمندان ارتش آمريكا : ما از تمايل دولت موقت و نيروهاي مسلح براي ادامه  روابط نظامي مطلع هستيم وليكن مشكل به نظر مي‌رسد ، حداقل در حال حاضر و شايدتازماني  كه خميني نفوذ دارد دولت موقت بتواند قدرت اجرايي براي منعقد كردن قراردادهاي نظامي با 
آمريكا را در ديد عموم داشته باشد . تحت اين شرايط اگر ساخت مستشاري نظامي به طور كامل  به كار خود ادامه دهد ، اين طور وانمود خواهدشد كه ما ( براي ماندن ـ مترجم ) التماس مي‌كنيم و  اين به ظن و گمان‌هاي افرادي كه ارتش ما را به عنوان حاميان ضدانقلاب مي‌بينند ، كمك مي‌كند .  اگر معامله‌اي بين دولت موقت و ارتش انجام شود ، افراد بيشتري مي‌توانند بيايند .

ج ) برخورد متقابل در روابط تجاري : طي چهارماه گذشته دولت آمريكا از جامعه تجاري  آمريكا خواسته است كه صبور باشند وليكن آزار تجار آمريكايي در اين جا ادامه دارد و روابط كاري و مديريت نابسامان هستند . ممكن است مفيدباشد كه دولت موقت را مطلع سازيم كه اگر آزار تجار آمريكايي ادامه يابد ، در برابر آن ، مسائل تجاري ايران در قسمت تجاري سفارت  مي‌تواند خدمات تجاري را موقت براي ايران قطع كند . اگر اوضاع وخيم تر شود ، اموال نقدي  ايران در خارج و مشكلات تجاري ايران بايد بررسي شود .

د ) در مورد آژانس ارتباطات بين‌المللي ( آژانس البته به اشتباه به دليل شباهت اسمي CIA  بحساب آورده شد . ) ما خواهان قطع فعاليت‌هاي آژانس در اين جا تا زماني كه انجمن ايران و آمريكا به كار خود ادامه مي‌دهد نيستيم ( البته نبايد سعي كنيد كه به حد خدمات قبلي برسد ) .

ما مطمئنيم كه نبايد عجله كنيم كه سفيري بفرستيم تا زماني كه اشاره‌اي شود كه دولت  موقت و خميني خواستار بهبود روابط هستند . در مورد اين كه آيا دولت آمريكا بايد در اين مورد اظهار نظر رسمي بكند يا نه ، موردي است كه بايد راجع به آن بحث شود . به طور ايده آل هر چه  كمتر گفته شود ، بهتر است . سخن‌گوي وزارتخانه مي‌تواند در اين مورد نظر دهد كه دولت آمريكا تا زماني كه ايران اشاره مثبتي مبني بر بهبود روابط نكند ، سفير نخواهد فرستاد . هر تلفيقي از اقدامات بالا اگر آرام و در خفا انجام گيرد ، مي‌تواند اشاره كافي باشد بر اين موضوع كه تحمل ها در برابر بدرفتاري‌ها نامحدود نيست و بهبود روابط ديپلماتيك مانند يك خيابان دوطرفه است و اين مسئله شيون‌هاي زيادي را از اطراف ايراني‌ها به دنبال خواهد داشت و اين مي‌تواند تا حد زيادي به تاثير اين جواب بيفزايد . ( 22 ) 

277

قرارگاه سيا در تهران با كد “ تهران 53257 به كفالت گلگروف “ در تلگرامي به “ رئيس  سازمان سيا “ در واشنگتن با قيد سري گزارش داد :

 « قرارگاه … پيشنهاد كند كه از حزب “ شريعتمداري “ يا هر حزب ديگر در اين مرحله حمايت  كنيم . ما بايد در جهت ايجاد راه‌هايي جداي از حمايت از حزب شريعتمداري كار كنيم ، يا اين كه  در صورتي كه خواستيم ، از طريق “ اس . دي . راتر . “ 4 ( خسروقشقايي ) براي حمايت از وي براي  يك حزب مشابه اقدام كنيم . ما پيشنهاد مي‌كنيم كه سيا با اقدام از طريق پسر شريعتمداري  ( حسن ) بازي را … تا همان طور كه از طريق ر ( 4 ) اقدام مي‌كنيم ( از اين طريق هم ) مقداري  اطلاعات بدست بياوريم .

ملاقات با حسن ما را پاي بند شريعتمداري نمي‌كند ، يا در صورتي كه بعد تصميم گرفتيم از
كسان ديگري پشتيباني كنيم ، مانع از اين كار نمي‌شود كه ما نظرمان نسبت به همكاري با شريعتمداري اين خواهد بود كه اين همكاري طريقه‌اي است مخفي براي اعمال نفوذ در اين  نهضت ، تا هر اندازه كه باشد و در ضمن آن نوع اطلاعاتي را هم كه فقط در دسترس افراد فعال در مبارزه سياسي مي‌باشد ، جمع آوري مي‌كنيم . اين نكته مهم خواهدبود كه نگذاريم درموقعيتي  واقع شويم كه براي حزب تصميم بگيريم .

اگر يك دو ملاقات اول با حسن مثمر ثمر بودند ، شايد اقدام به نقل مكان … به خارج از ايران به صلاح باشد . خيلي از كار بستگي خواهدداشت به حساب ما از … كسب امنيت … در ملاقات‌ها . ( 23 ) á 

 

á قسمت‌هاي نقطه چين در اصل سند از بين رفته است .

 

منابع و ماخذ روزشمار 10/3/1358

 

1 ـ روزنامه كيهان 10/3/1358 ، ص 8 .

2 ـ روزنامه اطلاعات 10/3/1358 ، ص 2 .

3 ـ ماخذ شماره 1 ، ص ص 3 و 8 .

4 ـ ماخذ شماره 2 .

5 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 1 .

6 ـ روزنامه كيهان 12/3/1358 ، ص 8 .

7 ـ پيشين .

8 ـ روزنامه اطلاعات 12/3/1358 ، ص 2 .

9 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 1 .

10 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 8 .

11 ـ ماخذ شماره 2 ، ص 2 .

12 ـ ماخذ شماره 8 ، ص 2 .

13 ـ ماخذ شماره 6 ، ص 8 .

14 ـ ماخذ شماره 8 ، ص 2 .

15 ـ ماخذ شماره 6 ، ص 8 .

16 ـ سند شماره 034678 مركز مطالعات و  تحقيقات جنگ : تلفنگرام ژاندارمري كل كشور به  وزارت كشور .

17 ـ ماخذ شماره 6 ، ص 8 .

18 ـ مهدي انصاري ، محمد دروديان ، هادي نخعي ،  خرمشهر در جنگ طولاني ( تهران : مركز مطالعات و تحقيقات جنگ ، چاپ اول ، 1375 ص ص 64 ـ 63 .

19 ـ ماخذ شماره 2 ، ص 12 .

20 ـ دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسي ،  جلد 15 ( تهران : نشرلانه ) ص 15 ، سند شماره 18 .

21 ـ ماخذ شماره 20 ، ص ص 82 ـ 77 .

22 ـ ماخذ شماره 20 ، ص ص 89 ـ 84 .

23 ـ دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسي ،  جلد 55 ( تهران : نشرلانه ) ص 69 .

 

                                                                       

 

لینک کوتاه :
کد خبر : 3354

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال
  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245