روزشمــــار
چهارشنبه
2 اسفند 1357
23 ربيعالاول 1399
21 فوريه 1979
112
اميرانتظام سخنگوي دولت در مصاحبه مطبوعاتي روزانه خود ( ساعت 10 صبح امروز ) اعلام كرد : براساس تصميم هيأت دولت ، سپاهپاسداران انقلاباسلامي ايجاد خواهد شد . آييننامه آن تهيه شده و در دست مطالعه است و تا چند روز ديگر ، پس از تصويب ، اعلام خواهد شد و گارد ملي به وجود خواهد آمد تا برادراني كه در انقلاب شركت داشتند در اين تشكيلات جديد و با انضباط لازم و لباس مخصوص به پاسداري ادامه دهند . ( 1 ) اين سخنان در حالي اظهار ميشود كه سپاهپاسداران توسط گرايشهاي مختلف انقلابي ـ مذهبي و خارج از كنترل دولت موقت عملاً در حال شكلگيري است و تا حدي فعاليت خود را شروع كرده است . از جمله همين امروز اطلاعيهاي با امضاي ستاد مركزي " سپاه پاسداران انقلاب اسلامي " ( پاسا ) خطاب به كليه پاسداران انقلاباسلامي مستقر در مساجد ، اماكن دولتي ، پادگانها ، كاخها و مراكز حساس منتشر شد كه در آن آمده است :
1ـ پاسداران انقلاباسلامي از تحويل اسلحه ، مواد منفجره ، خودرو و بيسيم به فرماندهان پادگانها خودداري نمايند ، مگر در مواردي كه نماينده ستاد مركزي پاسا حضور داشته باشند .
2ـ مسؤولين مساجد و ساير اماكن عمومي كه در دست پاسداران انقلاب ميباشد موظفند ضمن صورتبرداري از كليه تجهيزات نظامي و غيرنظامي ، نسبت به نگهداري آنها كوشا بوده و از اين تاريخ برابر دستورات ستاد مركزي عمل كنند .
2/12/57 ـ تهران ـ نخستوزيري
اميرانتظام ، معاون نخستوزير و سخنگوي دولت در مصاحبه مطبوعاتي روزانه : بر اساس تصميم دولت ، سپاهپاسداران انقلاباسلامي ايجاد خواهد شد و گارد ملي به وجود خواهدآمد .
3ـ تحويل اماكن و تاسيسات به شخصي كه به عنوان فرمانده يا رئيس پادگان از طريق ستاد ارتش معرفي ميشود ، لازمالاجرا است مگر دفاتر ضداطلاعات ، خدمات مخصوص و روابط عمومي كه توسط پاسداران انقلاباسلامي بايد مهر و موم و قف گردد و براي حفاظت به فرمانده پادگان سپرده شود .
4ـ اماكن و تاسيسات ساواك و شهرباني و كاخهاي جوانان كماكان در اختيار سپاهپاسداران انقلاباسلامي (پاسا) ميباشد. ( 2 )
113
در تداوم پاكسازي و تصفيه اساسي ارتش ، چهار سرلشكر و 12 سرتيپ به دستور سرلشكر قرهني رئيس ستاد ارتش ملي اسلامي ايران ، براساس ماده واحد مصوب 16 مهر 1343 بازنشسته شدند . ( 3 ) در همين حال سرلشكر قرهني رئيس ستاد كل ارتش با صدور اطلاعيهاي از كليه پرسنل ارتش خواست كه حداكثر تا هفته آينده خود را به يگانهاي خود معرفي نمايند در غير اينصورت عايب محسوب ميگردند . ( 4 ) از سوي ديگر ، سرهنگ عزتالله ممتاز فرمانده جديد ژاندارمري كل كشور نيز ضمن اعلام بازنشستگي 39 نفر از امراي ژاندارمري ، در خصوص اوضاع داخلي كشور گفت : به جز اندك ناآراميهايي كه در كردسنان و آذربايجان غربي داريم ، بقيه مرزها آرام است . ( 5 )
114
سرهنگ نصرالله توكلي ( ضميمه دارد ) كه پس از پيروزي انقلاباسلامي ايران به عنوان رئيس ستاد عملياتي ارتش معرفي شده بود ، از سمت خود كنارهگيري كرد . ( 6 ) وي در تشريح دلايل كنارهگيري خود گفت : «من معتقدم ارتش نبايد سياسي شود ميبايست بيچون و چرا مطيع اوامر دولتها باشد . با شوراها در واحدهاي نظامي موافق نيستم و انتشار اخباري در اين زمينهها كه يك پاسبان هم ميتواند رئيس شهرباني شود و يا افسران جزء ميتوانند فرمانده پادگانها شوند به از هم پاشيده شدن روحيه ارتشيان كمك ميكند . » لازم به ذكر است كه قبلاً آيتالله طالقاني چنين نظراتي دربارة وضعيت نيروهاي نظامي و انتظامي مطرح كرده بود . توكلي افزود : «قبل از استعفا يك ملاقات طولاني 5/2 ساعته با امام خميني داشتم و تمام مسائلي را كه به نظرم ميبايست گفته شود ، گفتم . » توكلي درباره سرلشكر قرهني گفت : "در هر صورت بايد توجه داشت كه سرلشكر قرهني 25 سال از ارتش ايران دور بود و مسائل آن را آنچنان كه بايد درك نميكند . آموزش ارتش طي سالهاي گذشته دگرگون شده و صدها سرهنگ ارتش به اميري و فرماندهي رسيدهاند كه فكر ميكنم سرلشكر قرهني با آنها بيگانه باشد . من شخصاً مايل بودم فرماندهي ستاد ارتش را برعهده بگيرم اما اگر فرماندهي نيروي زميني را هم بدهند قبول ميكنم . »
توكلي درباره بازسازي ارتش و اعدامها گفت : «روحيه ارتش با اعدامهايي كه صورت گرفته بسيار ضعيفتر شده و شب و روزي نيست كه خانواده افسران دستگير شده و يا اعدام شده به خانه من مراجعه نكنند و يا به وسيله تلفن نگراني خود را ابراز ندارند . آنها تصور ميكنند من نقش تعيين كننده در سرنوشت اين افسران داشته و يا دارم و يكي از دلايل كنارهگيري من از كميته انقلاب همين مسأله است تا همه بدانند من نقشي در اينگونه تصميمگيريها ندارم . » ( 7 )
بعدازظهر امروز در حالي كه هنوز خبر استعفاي سرهنگ توكلي انتشار نيافته است ، "رالف شانمن" ( ضميمه دارد ) كه مطبوعات از وي با عنوان "عضو هيأت اجرايي كميته آمريكايي حقوق بشر و رئيس دادگاه رسيدگي به جرائم آمريكا در هند و چين" ياد كردند ، طي مصاحبهاي در هتل "اينتر كنتينانتال" تهران با شركت خبرنگاران . داخل و خارجي ادعا كرد : «سرهنگ نصرالله توكلي رئيس ستاد عملياتي ارتش و دستيار سرلشكر قرهني به وي گفته است كه اگر آمريكا و انگلستان از او و ديگر افسران پيشين قابل اطمينان و واقعبين حمايت كنند ، در آينده منافع غرب و بويژه اين دو كشور را حفظ خواهد كرد و در درازمدت كليه عناصر چپرو و حتي مسلمانان هيچانزده را از ميان خواهد برد . » ( 8 )
شانمن به موجب يادداشتها و نوارهاي ضبط شده از مذاكرات خود با سرهنگ توكلي در دو نوبت 4 فوريه 1979 ( 15 بهمن 57 ـ قبل از انقلاب ) و 14 فوريه 1979 ( 25 بهمن 57 ـ پس از پيروزي انقلاب ) ( 9 ) مدعي شد : «سرهنگ توكلي گفته است ما خود را با منافع غرب هماهنگ خواهيم كرد زيرا ميدانيم كه بدون غرب ما وجود نخواهيم داشت . حتي اگر غربيها اينجا نبودند ما به آنها التماس ميكرديم كه بيايند . » وي افزود : «سرهنگ توكلي به او اطمينان داده كه گروهي از افسران سابق ارتش ايران با او همراه و همبسته هستند و مايلند كه با كمك امريكا كنترل ارتش را به دست بگيرند . او همچنين مدعي شد كه با نيروهاي ميانهروي دولت ايران توافق ضمني دارد و آنان از طرح او حمايت ميكنند و ميگفت گروه افسران نامبرده سازمان يافته است و به خاطر تماسهايي كه با سياستمداران ميانهرو دارد ميتواند براي به كرسي نشاندن طرح خود داراي ظاهري ملي باشد . » شانمن ادامه داد : «سرهنگ توكلي به او گفته كه با كمك اين گروهها ميتواند سازمانهاي چپي و كمونيستي را نابود كرده و جنبش ايران را تحت كنترل درآورد . ارتش شاه نميتوانست منافع غرب را در ايران تامين كند زيرا كه در كشور پايگاهي نداشت اما ارتشي كه به جمهورياسلامي وابسته باشد ميتواند گروههاي چپي و جنبش ضدامپرياليستي را نابود كند زيرا كه داراي اعتبار است . »
شانمن افزود : «سرهنگ توكلي مدعي بوده كه چهرههاي سياسي كنوني هيچكدام انقلابي نيستند . بازرگان ميانهروست . سنجابي را كنار گذاشتيم چون گفته بود بايد به كمونيستها اجازه داد كه حزب داشته باشند . حاجسيدجوادي وزير كشور انقلابي نيست بلكه ميانهروست . اگر اينها در زماني كه ما به قدرت برسيم دولتي تشكيل بدهند ما آنها را خواهيم پذيرفت . ارتش هم آنها را خواهد پذيرفت.» شانمن گفت : سرهنگ توكلي قصد دارد به عمليات تحريكآميز دست بزند تا بدين وسيله دست چپيها را شناسايي و منزوي كند و آنها را نابود سازد . توكلي مدعي است كه سرلشكر قرهني رئيس كنوني ستاد ارتش ملي از اين طرح او آگاه است . به گفته شانمن ، سرهنگ توكلي طرح خود را اين چنين ارائه كرده است كه ما در حال استفاده از همه روشهاي رواني در تلويزيون و راديو هستيم تا به مردم اين احساس را بدهيم كه اخلالگران ـآنها را تهديد ميكنند .
به نوشته روزنامه كيهان ، در حين مصاحبه خبر استعفاي سرهنگ توكلي به شانمن داده شد ، وي گفت : «اينجا مسأله يك فرد مطرح نيست بلكه طرح خطرناكي مطرح است كه گروههايي از ارتش در آن شركت دارند . » وي افزود : سرهنگ توكلي بر اين عقيده است كه بايد فرصت داد كه مردم آرام شوند و دولتي ملي مستقر گردد سپس در عرض يك يا دو سال ارتش ملي خواهد توانست در صورت لزوم تا 500 هزار كمونيست را براي آمريكا بكشد و در نتيجه ديگر احتياجي به كودتا نخواهد بود . شانمن در پاسخ به اين سؤال كه چرا سرهنگ توكلي به او اجازه داده كه چنين مذاكرات مهم و محرمانهاي بر روي نوار بيايد ، گفت : «فكر ميكنم به دليل تسهيلاتي كه كميته ايراني حقوق بشر در اختيار من گذاشته بود و به دليل تماسهايم با شخصيتهاي ملي كه در زمينه حقوق بشر در ايران كار ميكنند ، سرهنگ توكلي چنين نتيجه گرفته كه من با دولت آمريكا در سطح بالايي ارتباط دارم . حتي به دليل كه من هنوز خودم نفهميدهام به نظر ميرسد او فكر كرده كه من عضوي از سازمانهاي جاسوسي امريكا هستم . به همين دليل مايل بود كه من اين نوارها را به اطلاع مافوقهاي خود برسانم . » ( 10 )
وي در مورد علت افشاي اين قضيه گفت : «امروز جمعه 16 فوريه ( 27 بهمن 57 ) يك نسخه از يادداشت ماشين شده من از طريق يك دوست ايراني به وزير كشور نشان داده شد . در آن موقع من قصد چنين كاري را نداشتم ، اما چون سرهنگ توكلي نيمه شب به من گفت كه مجبور شده است استراحت كند ولي خاطرنشان كرد كه اين امر موقتي بوده و ديگران و از جمله سرلشكر قرهني به كارهايشان ادامه ميدهند . به سبب افشا شدن موضوع من تصميم گرفتهام اين گفتگو را زودتر از آنچه قصد داشتيم به اطلاع مردم برسانم . » ( 11 )
در پي مصاحبه شانمن ، سرهنگ توكلي طي مصاحبهاي در پاسخ به اين سؤال كه ميگويند كنارهگيري شما در رابطه با انتشار اسناد و مدارك شانمن است ، گفت : «به هيچوجه درست نيست. دلايل استعفاي من چيز ديگري بود . من وقتي كه ديدم اختياري ندارم ، كنار رفتم چون براي اداره ارتش ، خاصه اين ارتش از هم پاشيده ، بايد داراي اختيارات بود و چون سرلشكر قرهني به من اختياري نميداد ، كنار رفتم . برخلاف آن چيزي كه شانمن ادعا ميكند من روز جمعه گذشته با او تماس نگرفتم بلكه خود او نيمهشب چهارشنبه ساعت يك تلفن كرد و مثل هميشه از من قرار ملاقات خواست كه تاكيد كردم به هيچ وجه مايل نيستم با ايشان صحبت و ملاقات كنم … چرا كه ميدانسم او آدم مشكوكي است و احتمالاً از طرف سيا مامور شده است در انقلاب شكوهمند ما خرابكاري كند … ادعاي شانمن در مورد اين كه من و گروهي ديگر از نظاميان مومن به انقلاب تضمين كننده منافع آمريكا و انگليس هستيم كذب محض است . اگر من چنين حرفهايي زده بودم بدون شك آمريكاييها خيلي استقبال ميكردند و لابد به من هم كمك مينمودند كه بر كارها مسلط شوم.» ( 12 ) توكلي در مورد "كمونيستكشي" گفت : « من راجع به مكتب كونيسم اطلاعات زيادي ندارم و اصولاً معتقدم اگر دولت ملي باشد آنها نيز از حالت ضددولتي خارج ميشوند . اما در صورتي كه استقلال و تماميت مملكت به خطر بيفتد اين دولت ملي است كه ميتواند به ارتش دستور سركوبي بدهد . با اين مصاحبه ميخواهند راست و چپ را در مقابل هم قرار بدهند و ايجاد بلوا كنند . تا دو سال پيش به من ميگفتند چپ است و حالا ميگويند راست است . » ( 13 )
از سوي ديگر ، روزنامه اطلاعات نوشت : «در محافل نزديك به شوراي انقلاب پيرامون مداركي كه از سوي شانمن عضو كميته جهاني حقوق بشر دربارة ارتباط سرهنگ توكلي با آمريكاييها منتشر شده ، گفته ميشود كه اين مدارك اعتبار ندارد و بيشتر به يك توطئه ميماند . همين محافل گفتند : تحقيقات كامل پيرامون افرادي كه نزديك به رهبري انقلاب هستند پيش از پيروزي انقلاب به عمل آمده ، بنابراين اينگونه شايعات بيشتر براي خدشه وارد كردن به انقلاب است . » ( 14 )
115
امروز عبدالرحمن قاسملو ، عزالدين حسيني و غني بلوريان با داريوش فروهر و همراهان او در مهاباد ديدار و مذاكره كردند . آنها كه از سوي مطبوعات "نمايندگان خلق كرد" معرفي شدند، خواستههاي مردم كردستان را كه طي قطعنامه 8 مادهاي تنظيم شده بود ، به فروهر تحويلدادند . ( 15 ) در همين حال روزنامه اطلاعات خبر داد : «هيأت اعزامي دولت به كردستان در مهاباد مستقر شده و اردلان به عنوان نماينده تامالاختيار ، با چهرههاي مهم كردستان تماسهايي برقرار كرده است . » اين روزنامه اضافه كرد : «ماجراي كردستان همچنان به عنوان يكي از مهمترين مسائلي كه دولت موقت انقلاب با آن روبهروست ، مورد بحث محافل دنياست . » ( 16 ) با وجود اين ، عباس اميرانتظام سخنگوي دولت در يك مصاحبه مطبوعاتي گفت : «دو روز قبل اطلاع رسيد كه مشكلاتي در كردستان هست ، ولي هيأت اعزامي در گزارش تلفني خود اظهار رضايت كرد و اخباري كه به آن صورت موجب وحشت شده ، مورد تكذيب ميباشد . داريوش فروهر به ما اطلاع داد كه مردم كردستان جز وفاداري به انقلاب حرف ديگري ندارند . البته خواستههايي هم داشتهاند كه در هيأت دولت مطرح خواهد شد . تيمسار پزشكپور هم كه مورد حمله قرار گرفته بود ، تحت عمل جراحي قرار گرفت و هم اكنون حالش خوب است . شايعاتي نيز كه درباره اروميه و مهاباد مطرح شده بود بياساس است و اينها مشكلاتي نيست كه ما را به وحشت اندازد . » ( 17 )
خبرگزاري فرانسه طي گزارشي اعلام كرد : كردها كه در غربيترين بخش ايران در كنار عراق زندگي ميكنند ، يك بار ديگر پس از 29 سال زمزمه تجزيهطلبي برداشتهاند . اخباري كه از كردستان ميرسد ، حاكي است كه تظاهرات گستردهاي در شهرهاي اين استان با شركت معلمان ، كارگران ، دانشآموزان ، نظاميان و مردان مسلح كرد صورت گرفته است و اين تظاهرات به عنوان حركتي عليه دولت مركزي تلقي ميشود . ( 18 )
116
سازمان مجاهدين خلق ايران با انتشار اعلاميهاي خواستار انحلال ارتش شد . در اين اعلاميه
آمده است : «اينك استبداد رخت بر بسته است ، اما تا انحلال ارتش ضدخلقي و برپايي ارتشي مردمي ، اين پيروزي از خطر شكست محفوظ نيست ، زيرا چنانكه برادران ارتشي بخوبي ميدانند سيستم حاكم بر اين ارتش سيستمي ضدخلقي و در جهت حفظ منافع امپرياليسم است . اين است كه برادران آگاه ارتشي اين روزها با اعتراضات مداوم خود ، خواهان برپايي ارتشي مردمي هستند كه از ارتشيان و نيروهاي مبارز و از مردم جان بركف تشكيل شود . فرماندهان آنها نه از طريق انتصاب بلكه به وسيله انتخابات بايد برگزيده شوند ، زيرا برادران ارتشي بيش از هركس ديگر وفاداران به رژيم استبداد و عناصر صادق را در ميان نيروهاي مسلح از يكديگر باز ميشناسند . از اين رو سازمان مجاهدين خلق ايران همراه با سربازان و افسران انقلابي معتقد است تا انحلال كامل ارتش و برپايي ارتش مردمي ، پيروزي ما كامل نيست و هر آن در خطر نابودي است . » ( 19 )
117
جيمي كارتر رئيس جمهوري آمريكا نسبت به دخالت . شوروي در امور ايران هشدار داد ، اما گفت : مذاكره جديد محدود كردن سلاحهاي استراتژيك ضرورت دارد حتي اگر آمريكا مجبور شود در ساير مسائل با مسكو مقابله كند . كارتر افزود : «آمريكا در ايران و در جنوب شرقي آسيا مداخله نخواهد كرد . » اما تاكيد كرد كه «ما كاملاً آمادهايم از منافع حياتي خود در هر كجاي جهان كه به خطر بيفتد دفاع كنيم . » كارتر به كساني كه مدعي هستند وي براي نجات شاه به اندازه كافي تلاش نكرده است حمله كرد و گفت : «آنهايي كه ادعا ميكنند آمريكا ميتوانست با دخالت مستقيم جريان حوادث را تغيير دهد درباره . واقعيات ايران اشتباه ميكنند . » ( 20 )
118
هاردينگ كارتر سخنگوي وزارت خارجه آمريكا اعلام كرد : ايالاتمتحده به خاطر اوضاع خطرناكي كه در تبريز ، شيراز و اصفهان حكمفرماست كنسولگريهاي خود را در اين سه شهر تعطيل كرده است . ( 21 ) هاردينگ كارتر دربارة دستگيري يك تفنگدار سفارت آمريكا در تهران گفت : «گروهبان كنت كروسي تفنگدار سفارت آمريكا به وسيله 4 مرد مسلح ربوده شد … . سفارت آمريكا در تهران هماكنون براي آزادي گروهبان كروسي با دولت ايران مشغول مذاكره است . » ( 22 ) چند ساعت پس از اين اظهارات ، رويتر گزارش داد : تفنگدار آمريكايي كه در جريان حمله به سفارت آمريكا در تهران زخمي و دستگير شده بود ، آزاد شد . ( 23 )
119
سفير آمريكا در تهران در ملاقات با نخستوزير دولت موقت اطمينان داد كه آمريكا قصد مداخله در امورد ايران را ندارد . سوليوان در روز 21 فوريه ( 2/12/57 ) براي نخستين بار ملاقات كوتاهي با بازرگان به عمل آورد و به او و توسط وي به آيتالله خميني اطمينان داد كه آمريكا انقلاب را پذيرفته و قصد مداخله در امور داخلي ايران را ندارد . سوليوان همچنين اطلاع داد كه آمريكا حاضر است مناسبات نظامي خود را هم با ايران حفظ كرده و سلاحهاي لازم را در اختيار دولت جديد ايران بگذارد . در عين حال سوليوان به نقض حقوق بشر و محاكمات و اعدامهاي
سريع در ايران ، اعتراض كرد . ( 24 )
120
رهبران شوروي نسبت به مداخله خارجيان در امور ايران هشدار دادند . لئونيد برژنف رئيس جمهوري شوروي در اينباره اظهار داشت : «مداخله در امور ايران اقدامي عليه مصالح امنيت ملي شوروي تلقي ميشود . » آندره گروميكو وزير خارجه شوروي نيز خارجيان را از هرگونه مداخله در امور ايران برحذر داشت و گفت : «همانطور كه همه ميدانند ايران و شوروي مرز طولاني مشترك دارند و اتفاقاتي كه در آنجا به وقوع ميپيوندد توجه عميق و ويژه ما را به خود جلب ميكند . » به گزارش آسوشيتدپرس وزير خارجه شوروي افزود : «شوروي دولت موقت جديد ايران را به رسميت شناخته و آمادگي خود را براي پيشبرد روابط دوستانه ابراز داشته است . اين امر جدا از ساير جنبههايي كه دارد بدان مفهوم است كه فقط مردم ايران ميتوانند راجع به خود تصميم بگيرند و صاحب اختيار كشور خودشان باشند . » گروميكو هشدار داد : «دخالت در حقوق حاكميت اين كشور و در امور داخلي آن تحت هيچ عذر و بهانهاي مجاز نيست.»( 25)
121
در ادامه تلاش محافل غربي براي تحت فشار قرار دادن ايران و جلوگيري از اعدامهاي انقلابي ، بخش آلمان غربي سازمان عفو بينالمللي طي پيامي به مهندس بازرگان در برابر اعدامهاي اخير ايران ابراز حيرت نمود و تقاضا كرد مهندس بازرگان كه تاكنون سخنگوي ايراني دفاع از حقوق بشر بوده است ، نگذارد از اين به بعد افراد محكوم به مرگ شوند و اعدام گردند . ( 26 ) از سوي ديگر، عدهاي از وكلاي فرانسوي كه در كنفدراسيوني موسوم به قهرمانان تاريخي دفاع از حقوق بشر عضويت دارند ، طي پيامي براي آيتالله خميني رهبر مذهبي ايران تقاضا كردند كه هر نو دادرسيهاي شتابزده را مطرود بدارد … و حقوق بشر و همه حقوقي كه از نظر دفاع متهم از خودش ضرورت دارد ، وسيعاً رعايت شود . ( 27 )
122
موشه دايان وزير امورخارجه اسرائيل گفته است: «حكومت جديد اسلامي، استراتژي واشنگتن را كه بهايران به ديدة يكرابط عمده در زنجيرة ممالك طرفدار غرب مينگريست، گسسته است.» (28)
در همين حال خبرگزاري فرانسه گزارش داد : «مصريها معتقدند كه حوادث ايران ، بايد اسرائيل را كه اكنون يك همپيمان مهم را از دست داده ، به نرمش بيشتر وادار كند و لذا اميدوارند كه فشار آمريكا روي اسرائيل بيشتر شود . برخي از ديپلماتها معتقدند كه تغيير حكومت ايران ضايعهاي براي آمريكا به شمار ميرود و آمريكا بايد جانشيني براي ايران بيابد . صلح مصر و اسرائيل با پا در مياني آمريكا ميتواند اين خلاء را پر كند و موفقيت ديپلماتيك چشمگيري براي آمريكا به شمار آيد . مانع عمده قرارداد صلح مصر و اسرائيل مسأله فلسطين است . مصر براي عقد چنين قراردادي به يك امتياز مهم از سوي اسرائيل نياز دارد . ( 29 )
ضميمه اول خبر شماره 114
سرهنگ توكلي از نظاميان تحصيل كرده ايراني است كه بعد از كودتاي 28 مرداد 1332 به جرم همكاري با دولت دكتر مصدق دستگير و به مدت 6 ماه به بهبهان تبعيد شد . در سال 1351 نيز به اتهام ارتباط با جبهه ملي بازداشت گرديد و به 6 سال زندان محكوم شد ، اما بعد از دو سال حبس تقاضاي عفو كرد كه مورد پذيرش قرار گرفت و آزاد شد . با اين حال از ارتش اخراج گرديد . ( 30 )
در بهمن 1357و در اوج انقلاب ، سرهنگ توكلي به واسطه مهندس بازرگان از طرف شوراي انقلاب به عنوان "مسؤول حفاظت انقلاب" كه بعدها "ستاد عملياتي انقلاب" نام گرفت ، منصوب شد . ( 31 ) وي در روز دوم اسفند 1357 تنها چند روي پس از پيروزي انقلاباسلامي ، از سمت خود كنارهگيري كرد . ( 32 )
ضميمه دوم خبر شماره 114
درباره رالف شانمن در روزشمار 24/12/57 توضيح نسبتاً كامل آمده است .
منابع و مآخذ 2/12/1357
1ـ روزنامه كيهان ، 2/12/1357 ، ص 1 .
2ـ روزنامه كيهان ، 3/12/1357 ، ص 5 .
3ـ روزنامه اطلاعات ، 2/12/1357 ، ص 2 .
4ـ مأخذ شماره 3 ، ص 2 .
5ـ مأخذ شماره 1 ، ص 5 .
6ـ مأخذ شماره 1 ، ص 2 .
7ـ مأخذ شماره 2 ، ص 2 .
8ـ مأخذ شماره 3 ، ص 8 .
9ـ روزنامه اطلاعات ، 3/12/1357 ، ص 8 .
10ـ مأخد شماره 2 ، ص 8 .
11ـ مأخذ شماره 9 ، ص 8 .
12ـ مأخذ شماره 9 ، ص 2 .
13ـ مأخذ شماره 2 .
14ـ مأخذ شماره 9 .
15ـ مأخذ شماره 1 ، ص 8 .
16ـ مأخذ شماره 3 ، ص 2 .
17ـ مأخذ شماره 3 ، ص 2 .
18ـ روزنامه آيندگان ، 3/12/1357 ، خبرگزاري فرانسه .
19ـ سازمان مجاهدين خلق ايران ، مجموعه اعلاميهها وموضعگيريهاي سياسي مجاهدين ايران ( 1 ) ، ( تهران : انتشارات سازمان مجاهدين خلق ، سال 1358 ) ، ص ص 35ـ 34 .
20ـ مأخذ شماره 2 ، ص 8 ، رويتر .
21ـ ماخذ شماره 3 ، ص 2 ، خبرگزاري فرانسه .
22ـ ماخذ شماره 1 ، ص 2 ، رويتر .
23ـ ماخذ شماره 2 ، ص 8 ، رويتر .
24ـ ويليام سوليوان و انتوني پارسونز ، خاطرات دو سفير ، ترجمه محمود طلوعي ( تهران : انتشارات علم ، 1372 ) ص 504 .
25ـ ماخذ شماره 3 ، ص 2 .
26ـ ماخذ شماره 1 ، ص 8 ، خبرگزاري پارس ، خبرگزاري فرانسه .
27ـ ماخذ شماره 3 ، ص 2 ، خبرگزاري فرانسه .
28ـ روزنامه آيندگان ، 2/12/1357 ، ص 6 .
29ـ ماخذ شماره 1 ، ص 8 ، خبرگزاري فرانسه .
30ـ ماخذ شماره 2 ، ص 2 .
31ـ روزنامه كيهان ، 15/12/1357 ، ص 4 .
32ـ روزنامه كيهان ، 3/12/1357 ، ص 2 .