روزشمار

شنبه

19 اسفند 1357

11 ربيع الثاني 1399

10 مارس 1979

311

احمد مدني وزير دفاع گفت : « به تمام واحدها و دستگاههاي تابعه وزارت دفاع ملي اعلام شده است كه كليه قراردادهاي داخلي و خارجي خود را متوقف كنند تا پس از بررسي ميزان سوء استفاده‌هاي كساني كه در رأس اين واحدها و دستگاهها بوده‌اند و با رفتار ناهنجار خود دست دزدان بين‌المللي را از پشت بسته‌اند ، آنها را مورد تعقيب قرار دهيم . » ( 1 ) 

312

سخنگوي وزارت دفاع اعلام كرد كه كارمندان ، افسران و درجه‌داران و افرادي كه تاكنون به  خدمت باز نگشته‌اند ، بايستي به فرمان رهبر انقلاب هرچه زودتر به محيط كار خود به ويژه سربازخانه‌ها بازگردند . ( 2 ) 

در اين حال كميته شماره 2 انقلاب ( مهديه تهران ) ، طوماري 200 متري با امضاي اهالي جنوب تهران تهيه و نگراني خود را از انحلال ارتش ابراز داشته‌اند . بنا به گزارشِ روزنامه اطلاعات در اين طومار آمده است : « ما با تصفيه عناصر خطاكار در ارتش موافق هستيم و از كليه فرماندهاني كه مورد تائيد امام و آقاي بازرگان باشند ، بطور قاطع حمايت مي‌كنيم . به نظر ما فكر انحلال ارتش بيشتر به يك توطئه خارجي شبيه است و هدف آنان تضعيف روحيه ارتش و تضعيف دولت ملي است . » ( 3 ) 

313

ناخدا خوشنام فرمانده پايگاه دريايي خرمشهر با اعلام اين مطلب كه « پايگاه دريايي خرمشهر به  بزرگترين پايگاه دريايي ايران تبديل خواهد شد . » اضافه كرد : « تصميم تبديل اين پايگاه به پايگاه مادر در ملاقاتي كه بين حضرت‌آيت‌الله شيخ‌محمد‌طاهر‌آل‌شبير‌خاقاني و تيمسار دريادار مدني وزير دفاع ملي و فرمانده نيروي دريايي صورت گرفت ، اتخاذ شد . علت اتخاذ اين تصميم ،  موقعيت سياسي و جغرافيايي پايگاه خرمشهر مي‌باشد كه در اجراي اين كار كليه ناوها ، ناوچه‌ها ،  مين‌‌جمع‌كنها و ناوهاي اسكورت مستقر در بنادر خليج‌فارس به خرمشهر بازگشتند و در حال حاضر پايگاه فعاليت روزمره خود را آغاز كرده است . » ( 4 ) 

 

314

كارمندان يگان هوايي بابلسر در نامه سرگشاده‌اي به سرلشكر قره‌ني رئيس ستاد ارتش ، خواستار تجديدنظر در وضع حقوق و مزايا مطابق جدول تخصصي ، روشن شدن وضع از نظر سلسله مراتب ، حق شركت در انتخابات و احزاب و تجديد ‌نظر كلي در وضع استخدامي و پرسنل غيرنظامي شدند . ( 5 ) علاوه بر اين ، بيش از 500 افسر ، درجه‌دار و سرباز نيروي زميني ، نيروي هوايي ، ژاندارمري و شهرباني در محل ساختمان روزنامه كيهان اجتماع كردند و اعلام داشتند كه روز دوشنبه 21/12/57 در‌مقابل وزارت‌دفاع جمع‌مي‌شوند تا خواسته‌هايشان را مطرح كنند. (6) 

315

تشديد اختلافات بر سر تغيير نام بندر‌شاه ( سابق ) به درگيري مسلحانه در اين بندر منجر شد . به  نوشته روزنامه اطلاعات بعدازظهر روز شنبه به دليل تعويض نام بندر‌شاه به بندر‌اسلام يا بندر‌تركمن ،  درگيري شديدي بين تركمنها و عده قليلي غيرتركمن رخ داد كه منجر به تيراندازي ، آتش‌سوزي و  مجروح‌شدن عده‌اي شد . عاملان اصلي درگيري حسن صفائيان و آق‌قلي نجف‌لوئي بودند كه  تركمنهاي خشمگين از نقاط مختلف شهر با چوب و چماق و خنجر وقمه به سوي اتومبيل و خانه اين دو حمله بردند و با ايجاد آتش‌سوزي ، خساراتي به آنها وارد ساختند . تركمنها همچنين به خانه و مغازه چند بهايي حمله كردند و اثاثيه و اموال آنها را آتش زدند . ( 7 ) در اين جريان شش مغازه و  خانه به آتش كشيده شد و دوازده تن مجروح شدند. ( 8) 

به گزارش روزنامه اطلاعات در گرماگرم درگيري ، حجت‌الاسلام رضايي كه از گرگان وارد بندر‌اسلام شده بود ، مردم را به آرامش دعوت مي‌كرد ، امّا ناگهان گروهي از داخل مسجد تركها اقدام به تيراندازي كردند . تيراندازي در بندر اسلام تا نيمه‌شب شنبه ادامه داشت و گروهي ناشناس كه با  اتومبيل در خيابانها حركت مي‌كردند با تفنگهاي ژ ـ 3 تيراندازي مي‌كردند . ( 9 ) در همين حال به  نوشته روزنامه كيهان ، گروهي از روحانيون از ساري و گرگان براي حل اختلافها رهسپار بندر‌شاه  شدند آيت‌الله رحيم عزيزي يكي از روحانيون اهل تسنن به اتفاق آيات‌عظام اميدي و نورمفيدي در اجتماع اهالي تركمن ، آنان را به آرامش و اتحاد و يكپارچگي دعوت كردند . ( 10 ) 

در پي اين درگيري به نوشته روزنامه اطلاعات ، كميته انقلاب‌اسلامي هفت‌قلعه در تلگرافي به  امام خميني اعلام كرد: روز شنبه 19/12/57 عده‌اي از افراد مسلح عضو كميته‌بندر‌تركمن به  تركمنهاي بي‌دفاع حمله كردند و عده‌اي را مجروح و مقتول نمودند . كميته انقلاب‌اسلامي امام خميني در هفت‌قلعه ، ضمن ابراز انزجار شديد و محكوم كردن اين اعمال ضدانقلابي ، خواستار رسيدگي فوري شد تا از برخوردهاي بعدي كه ممكن است به پيشبرد اهداف انقلاب صدمه بزند ،  جلوگيري شود . در ضمن اعلام شد كه خلق تركمن ساكن در هفت‌قلعه ، تا اخذ نتيجه قطعي در  محل كميته انقلاب متحصن مي‌شوند . ( 11 ) 

به دنبال درگيري در بندر‌تركمن " ستاد خلق تركمن " تلاش گسترده‌اي را براي انگيختن احساسات ناسيوناليستي تركمنها آغاز كرد. از جمله، در گنبد كاووس ، نيروهاي اين ستاد با بلندگو اخبار واصله از بندر‌تركمن را لحظه به لحظه به اطلاع مردم مي‌رساندند . افراد ستاد با گويش تركمني  و فارسي و با بلندگو اعلام مي‌كردند : « مردم غيور و انقلابي تركمن به قسمتي از كشتار بي‌رحمانه  برادرانتان در بندر‌تركمن گوش كنيد . كميته امام در بندر‌تركمن با كشتار بي‌رحمانه برادرانتان ، روي  جلادان پهلوي را سفيد كرد . اخبار واصله از چند لحظه پيش حاكي است كه تاكنون 60 نفر از  برادرانتان كشته و گروه زيادي زخمي شده‌اند . »

علاوه براين ، در تمام چهارراهها ، اخبار واصله ساعت به ساعت با خط درشت روي كاغذ  نوشته و به ديوار نصب مي‌شد . در پي اين شانتاژ خبري ، " كانون فرهنگي و سياسي خلق تركمن "  مردم را به راهپيمايي در ساعت 2 بعدازظهر روز 20/12/57 در گنبدكاووس دعوت كرد . ( 12 ) 

316

گروهي از جوانان سردشت به عنوان اعتراض به عدم سرعت عمل و قاطعيت شوراي انقلاب  اين شهر در دستگيري و مجازات عمال رژيم شاه ، تظاهراتي به راه انداختند . آنان معتقد بودند كه  انتخابات شورا در شرايط قبل از انقلاب صورت گرفته است و خواهان انتخابات مجدد و شركت  نمايندگان گروههاي مختلف مردم در شورا شدند . معترضين به نحوه تقسيم سلاحها در بين افراد  اعتراض داشته و اظهار مي‌كردند تصميمات در محيطي غيردمكراتيك گرفته مي‌شود و تصميمات به  اطلاع اهالي نمي‌رسد ، امّا يك عضو شوراي انقلاب اتهامات منتسبه را رد كرد و گفت كه علت  اعتراض جوانان اين است كه به آنها سلاح داده نشده است .

از سوي ديگر به نوشته روزنامه كيهان ، پادگان سردشت به وسيله سيصد كُرد مسلح محافظت  مي‌شود و يك شوراي فرماندهي مركب از افسران و درجه‌داران اداره امور پادگان را به عهده گرفته‌اند .  از طرف شوراي انقلاب هم يك فرمانده براي پادگان انتخاب شده است . به گفته حسين خرازي  يكي از اعضاي شوراي انقلاب سردشت ، هشتاد درصد افراد بالاي هيجده سال مسلح هستند و  امور شهر به وسيله مردم اداره مي‌شود . اعضاي شوراي انقلاب شهر سردشت اعلام كردند كه تاكنون  هيچ حادثه‌اي در مرزهاي سردشت اتفاق نيفتاده است و افراد طالباني با حفاظت از چند پاسگاه  ايران ، مانع غارت اين پاسگاهها شده‌اند . ( 13 ) 

317

يك سخنگوي اتحاديه ميهني كردستان عراق به رهبري جلال طالباني اعلام داشت : « مطابق  گزارشهايي كه به ما رسيده است ، 22 نفر از عوامل رژيم سابق ايران از طريق مرز بانه و مريوان به  خاك عراق فرار كرده‌اند . در ميان اين عده ، سرلشكر عليزاده استاندار سابق كردستان و سرتيپ  خاكسار فرمانده سابق تيپ بانه ديده مي‌شوند . هشت نفر از اين عده در شهر مرزي پنجوين و  چهارده نفر ديگر در شهر قلعه‌ديزه ديده شده‌اند . » ( 14 ) 

318

سازمان چريكهاي فدايي خلق طي يك اطلاعيه ضمن قرون وسطايي خواندن حجاب اسلامي  اعلام كرد : « ارتجاع داخلي در گذشته كوشيده است به هر بهانه‌اي زنان را از شركت در مبارزات  اجتماعي دور نگهدارد و با بندهاي پوسيده سنتي آنان را در چارچوب افكار قرون وسطايي  محبوس كند و ميدان فعاليت انان را در اندرونيها و چهار ديواري خانه‌ها محدود نمايد . » ( 15 ) اين اطلاعيه در حالي صادر مي‌شود كه توده مردم و نيروهاي انقلابي ـ مذهبي از سخنان امام خميني  مبني بر ضرورت حفظ شؤونات اسلامي بويژه حجاب و پوشش اسلامي در جامعه و ادارات دولتي و غيردولتي ، استقبال كرده‌اند و همزمان در محافل و مطبوعات غيرمذهبي موجي از مخالفت  با طرح لزوم حجاب اسلامي برخاسته است . سازمان چريكهاي فدايي خلق با صدور اطلاعيه فوق  حضور علني خود را در جرگه مخالفان شعائر اسلامي بيشتر اثبات مي‌كند و به ايجاد فاصله هر چه  بيشتر اين سازمان و توده‌هاي وسيع انقلابي كمك مي‌كند .

319

كميته مركزي حزب توده ايران با صدور اعلاميه‌اي از سر گرفتن فعاليت علني اين حزب را  اعلام كرد ( خبر ضميمه دارد ) . در اين اعلاميه آمده است : « شرط مقدم نيل به هدفهاي جنبش انقلابي  مردم ايران ، اتحاد همه نيروهاي شركت كننده در اين جنبش ، صرف نظر از تفاوت عقايد سياسي ،  مسلكي و فلسفي است . » ( 16 ) 

بعدها كيانوري درباره نحوه شروع فعاليت مجدد حزب توده در ايران چنين نوشت : « در اوايل  اسفندماه 1357 فرج‌الله ميزاني به تهران اعزام شد . او به كمك علي خاوري و اعضاي سازمان  افسري حزب كه پس از 25 سال از زندان شاه آزاد شده بودند ( عباس خجبري‌بجستاني ،  محمدعلي عمويي ، رضا شلتوكي ، ابوغراب باقرزاده ، تقي كي‌منش ، محمداسماعيل ذوالقدر ) و  تعدادي از زندانيان توده‌اي كه هر يك 10 تا 15 سال در زندان بودند ، مانند آصف رزم‌ديده ، صابر  محمدزاده ، هدايت‌الله معلم ، گاگيك آوانسيان و … سازماندهي تشكيلات حزب در ايران و تجديد  انتشار روزنامه مردم را آغاز كردند . » ( 17 ) 

320

جيمي كارتر رئيس جمهوري آمريكا در قاهره اعلام كرد كه بايد در خاورميانه ثبات و آرامش  برقرار باشد و آمريكا بر آن است كه در اين كار مهم سهم بزرگي داشته باشد . براساس گزارش  رويتر، كارتر افزود : « آمريكا مي‌خواهد از دولتهايي كه درصدد برقراري ثبات و صلح در منطقه  هستند ، حمايت كند.» ( 18 ) در اين‌باره يونايتدپرس گزارش داد كه « آمريكا تصميم گرفته است به  علت بحراني بودن اوضاع در منطقه ، دو رادار پرنده آواكس را به عربستان‌سعودي اعزام دارد . » ( 19 ) 

از سوي ديگر، يونايتدپرس به نقل از مقامهاي رسمي آمريكا گزارش داد كه اين كشور علاوه براعزام ناوگان خود به بحر عمان ، براي دومين بار به عربستان‌سعودي اطلاع داده است كه حاضر  است شكاري بمب‌افكن اف ـ 15 در اختيار اين دولت بگذارد . ( 20 ) 

سخنگوي وزارت دفاع امريكا نيز تاكيد كرد كه كارشناسان آمريكايي ، هم‌اكنون طرحهاي مربوط  به تقويت حضور نظامي آمريكا در اقيانوس هند ، درياي عمان و خليج‌فارس را مورد بررسي قرار  داده‌اند . به گزارش خبرگزاري فرانسه با اعزام ناو هواپيمابر كانستيليشن از ناوگان اقيانوس آرام به بحر‌عمان ، مسأله ايجاد ناوگان پنجم آمريكا از طرف اين كشور ، براي اين قسمت از جهان به  صورت مسأله مهمي در آمده است . ( 21 ) 

جرج بال معاون وزارت خارجه آمريكا در توجيه اين سياست جديد آمريكا گفت : « آمريكا و  متحدانش بايد براي حصول اطمينان از عرضه نفت ، پاسداري خاورميانه را به عهده گيرند . » براساس  گزارش آسوشيتدپرس ، وي تأكيد كرد : « بلوك غرب بايد براي پركردن خلاء دفاعي كه بر اثر سقوط  شاه سابق ايران به وجود آمده است ، اقدام كند . » جرج بال با اشاره به حوادث ايران افزود :   « كشورهاي غربي براي جلوگيري از بروز انفجار داخلي ديگري نظير ايران ، بايد سريع و قاطعانه  وارد عمل شوند و رژيم عربستان‌سعودي را ترغيب كنند تا براي اجتناب از سرنوشتي چون ايران به  اقدامات اصلاحي دست بزند » ( 22 ) اين در حالي است كه مقامات سفارت آمريكا در تهران براي  حفاظت از سفارتخانه از دولت ايران تقاضاي كمك كردند . وزارت خارجه ايران اين تقاضا را  پذيرفت . ( 23 ) 

321

اعزام ناوهاي آمريكا به منطقه خليج‌فارس با واكنشهاي مختلفي در منطقه مواجه شده است . از  جمله ، دولت يمن جنوبي اعزام ناو هواپيمابر كانستيليشن به آبهاي خاورميانه را نشانه روشني از  سياست تجاوزكارانه آمريكا عليه كشورها و مردم منطقه توصيف كرد . بنا به گزارش رويتر ، وزارت  خارجه يمن‌جنوبي با انتشار اعلاميه‌اي اعلام كرد : « قدرتهاي امپرياليستي در پي آنند تا با دامن  زدن به مناقشات منطقه ، حاكميت ملي كشورهاي عرب را زير پا بگذارند . » ( 24 ) 

روزنامه‌هاي عربستان‌سعودي از جمله الندوه ، الجزاير و المدينه نيز به ورود ناوگان آمريكا به  آبهاي منطقه اعتراض كرده‌‌اند و نوشته‌اند كه اين امر ممكن است منطقه را در اختيار چپها قرار دهد .

روزنامه الندوه نوشت : « آمريكا ، به جاي نشان دادن پرچم و مداخله در امور ديگران بهتر است  به مشروعيت و حق حاكميت ملتها احترام بگذارد . » اين روزنامه افزود : « اگر شوروي هم به هواداري  از نهضتهاي آزاديبخش ، ناوگان خود را به منطقه گسيل دارد ، چه خواهد شد . ما با سياستي كه يكي  از دول منطقه خليج‌( فارس ) را ژاندارم منطقه قرار دهد ، مخالفيم و حوادث ايران اين مسأله را تاييد  مي‌كند كه زمان چنين سياستي منقضي شده است . » ( 25 ) 

هفته‌نامه النهار بين‌المللي چاپ پاريس نيز نوشت : « رژيم جديد ايران ، با اين اقدام امريكا كه  مي‌خواهد بر كشورهاي دهانه خليج‌فارس انعقاد پيمانهاي نظامي تازه‌اي را تحميل كند ، بشدت  مخالفت كرد و آن را اقدامي تلقي كرده است كه هدفش حراست از منافع آمريكا در منطقه  خاورميانه است . » ( 26 ) 

322

روزنامه پراودا ارگان حزب كمونيست شوروي نوشت : « هدف كارتر از سفر به خاورميانه ، جبران خسارتهاي ناشي از سقوط شاه ايران از طريق تشويق مصر و اسرائيل به امضاي معاهده صلح است . » بنا به گزارش رويتر ، پراودا افزود : « كارتر تلاش مي‌كند ضايعات ناشي از سقوط شاه را جبران كند.» علاوه بر اين ، روزنامه ايزوستيا نيز نوشت : « انقلاب ايران با مشخصات ملي و  مذهبيش ، مقاومت در مقابل معاهده مصر و اسرائيل در جهان غرب را افزايش داده است.»(27) 

323

فرانسيس پم سخنگوي حزب محافظه‌كار انگليس اظهار داشت : « شوروي بدون شك از  خروج ايران از تعهدات دفاعي بخصوص دفاع از خليج‌فارس به سود خود استفاده خواهد كرد ،  زيرا افغانستان در شرق ايران به شكل يكي از اقمار شوروي درآمده است و تركيه در غرب ايران با  خشونتهاي مذهبي و سياسي و مسائل شديد اقتصادي روبرو است . » به گزارش رويتر اين در حالي است كه نيروهاي شوروي و كوبايي ، موقعيت خود را در اتيوپي و يمن‌جنوبي مستحكم و  حضور خود را در دو طرف درياي سرخ تضمين كرده‌اند . ( 28 ) 

324

دولت سوئيس در نظر ندارد كه به منظور حفظ چهارصد ميليون دلاري كه سوئيس در ايران سرمايه‌گذاري كرده است . داراييهاي بانك مركزي ايران را در سوئيس مسدود كند . وزير اقتصاد سوئيس در سناي اين كشور گفته است كه مسدود كردن دارايي دولت ايران در سوئيس يك اقدام ناپخته است . ( 29 ) 

325

به گزارش آسوشيتدپرس دولت انقلابي ايران به مصر اطلاع داده است كه كليه كمكهايي كه به  وسيله ايران به اين كشور مي‌شده از اين پس قطع مي‌شود . منابع مصري اظهار عقيده كردند كه اين اقدام ايران به خاطر پشتيباني صريح انورسادات از شاه سابق ايران است . ( 30 ) 

ضميمه خبر شماره 319

حزب توده در ميان جريانهاي متعدد كمونيستي كه در اين موقعيت فعالند ، قديمي‌ترين و پرسابقه‌ترين آنها محسوب مي‌شود . اين حزب همچنين اولين سازمان منظم حزبي ماركسيستي در ايران است و در يك تفكيك به  " خط يك " موسوم است .

توضيح اينكه در نوعي تقسيم‌بندي از گروههاي متعدد ماركسيستي كه در وضعيت انقلابي اواخر رژيم شاه و نيز  مدتي بعد از پيروزي انقلاب در محافل و برخي نشريات رايج بود ، اين گروهها به سه خط يك و دو و سه تقسيم  مي‌شدند . حزب توده معرف " خط يك " بود . برخي مشخصات عمده اين حزب كه معرف آن در ميان جريانهاي ماركسيستي بود به قرار زير است :

1 ـ تضاد عمده : ليبراليسم در داخل و امپرياليسم ( آمريكا ) در خارج ؛

2 ـ مشي : مبارزه پارلمانتاريستي در ظاهر . اقدامات توطئه‌‌آميز كسب قدرت با اتكاء به شوروي در مواقع لزوم ؛

3 ـ موضع در قبال بلوك‌بندي جهاني : وفادار به شوروي ، دشمني با آمريكا بعنوان رقيب شوروي ؛

4 ـ استراتژي : ايجاد جمهوري دمكراتيك ملي ؛ 5 ـ نوع و مرحله انقلاب ايران : انقلاب دمكراتيك ملي ؛

[ توضيح اينكه در نظر ماركسيستها انواع " انقلاب " كه حاوي نوعي مرحله‌بندي نيز هست ، به اين قرار است : 1 ـ انقلاب بورژازي 2 ـ انقلاب بورژوا دمكراتيك 3 ـ انقلاب رهايي‌بخش ملي 4 ـ انقلاب دمكراتيك ملي  
5 ـ انقلاب دمكراتيك خلق . هرچه از 1 به 5 نزديكتر بشويم ، مراحل بيشتري پشت سرگذاشته شده و به مرحله انقلاب كارگري و پيدايش جامعه كمونيستي نزديكتر شده‌ايم . ]

سازمان چريكهاي فدايي " خط دو " خوانده مي‌شوند . مشخصات عمده سابق‌الذكر به قرار زير است :

1 ـ تضاد عمدة : تزلزل بين ارتجاع يا ليبراليسم در داخل و امپرياليسم در خارج ؛

2 ـ مشي : مبارزه مسلحانه چريكي توسط گروه پيشتاز ؛

3 ـ موضع در قبال بلوك‌بندي جهاني : برخورد انتقادي با شوروي ، مبارزه با آمريكا ؛

4 ـ استراتژي : ايجاد جمهوري دمكراتيك خلق ؛ 5 ـ نوع و مرحله انقلاب ايران : دمكراتيك خلق .

" خط سه " ، به سازمان پيكار در راه آزادي طبقه كارگر و تعدادي گروههاي كوچك مشابه اطلاق مي‌شد .

مشخصات فوق‌الذكر در مورد اين خط به قرار زير است :

1 ـ تضاد عمده : ارتجاع در داخل ، امپرياليسم در خارج ؛

2 ـ مشي : نفي مبارزه مسلحانه چريكي و جايگزيني مبارزه توده‌اي به جاي آن در ظاهر ، نوعي آنارشيگري پرسر و صدا در عمل ؛

3 ـ موضع در قبال بلوك‌بندي جهاني : شوروي سوسيال امپرياليسم و آمريكا امپرياليسم ( دشمن اصلي ) ؛

4 ـ استراتژي : جمهوري دمكراتيك خلق ؛ 5 ـ نوع و مرحله انقلاب ايران : دمكراتيك خلق .

بعداً يك گروه كوچك روشنفكري ماركسيستي به نام " راه كارگر " بوجود آمد كه بيشتر به طرح و بحث مباحث تئوريك ماركسيستي اهميت مي‌داد و از نظر مواضع ، تركيبي از سه خط فوق را " گليچين ! " كرده بود . بعضاً اين گروه را بعنوان " خط چهار " مي‌خواندند .

 

منابع و مآخذ 19/12/1357

1 ـ روزنامه كيهان ، 19/12/1357 ، ص 4 .

2 ـ روزنامه اطلاعات ، 19/12/1357 ، ص 2 .

3 ـ مأخذ شماره 2 ، ص 7 .

4 ـ مأخذ شماره 2 ، ص 7 .

5 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 7 .

6 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 2 .

7 ـ روزنامه اطلاعات ، 21/12/1357 ، ص 8 .

8 ـ روزنامه كيهان ، 21/12/1357 ، ص 1 .

9 ـ مأخذ شماره 7 ، ص 8 .

10 ـ مأخذ شماره 8 ، ص 1 .

11 ـ روزنامه اطلاعات ، 20/12/1357 ، ص 8 .

12 ـ سند شماره 12112584 مركز مطالعات و تحقيقات جنگ : مجموعه اسناد گنبد .

13 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 7 .

14 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 7 .

15 ـ مأخذ شماره 11 ، ص 8 .

16 ـ مأخذ شماره 2 ، ص 8 .

17 ـ موسسه تحقيقاتي و انتشاراتي ديدگاه ، خاطرات كيانوري ( تهران : انتشارات اطلاعات ، 1371 ) ص 511 .

18 ـ مأخذ شماره 11 ، ص 8 ، رويتر .

19 ـ مأخذ شماره 2 ، ص 8 ، يونايتدپرس .

20 ـ مأخذ شماره 2 ، ص 8 ، يونايتدپرس .

21 ـ مأخذ شماره 2 ، ص 8 ، خبرگزاري فرانسه .

22 ـ روزنامه كيهان ، 20/12/1357 ، ص 5 ،  آسوشيتدپرس .

23 ـ گروه تحقيق انتشارات سروش ، تقويم تاريخ انقلاب اسلامي ايران ، مرداد 1356 ـ فروردين 1358 ( تهران : وزارت ارشاد اسلامي ، انتشارات سروش ، سال 1369 ) ص  289 .

24 ـ مأخذ شماره 22 ، ص 8 ، رويتر .

25 ـ مأخذ شماره 11 ، ص 8 ، رويتر .

26 ـ مأخذ شماره 11 ، ص 8 ، آسوشيتدپرس .

27 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 8 ، رويتر .

28 ـ مأخذ شماره 2 ، ص 8 ، رويتر .

29 ـ مأخذ شماره 2 ، ص 8 ، رويتر .

30 ـ مأخذ شماره 2 ، ص 8 ، رويتر .

لینک کوتاه :
کد خبر : 2707

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال
  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245