روزشمار

جمعه

17 فروردين 1358

8 جمادي‌الاول 1399

6 آوريل 1979

630

هيأت اعزامي‌وزارت كشور به گنبد اعلام كرد كه تاكنون حدود 350 تركمن و 200  فارسي‌زبان - كه دو طرف درگير آنان را از يكديگر به گروگان گرفته بودند - آزاد شدند و به خانه‌هاي  خود بازگشتند . در حال حاضر گروگانهاي فارسي‌زبان كه نزد تركمنها بودند ، آزاد شده‌اند ، ولي  104 تن از گروگانهاي تركمن در پادگان " نوده خاندوست " واقع در گنبدكاووس آزاد نشده‌اند و  براي آزادي اين گروه نيز اقدامات وسيعي از سوي اعضاي هيأت اعزامي‌وزارت كشور و استاندار  مازندران در جريان است .

از سوي ديگر سيداحمد طباطبايي ( استاندار مازندران ) در مورد ترميم خرابيهاي ناشي از  در‌گيريهاي اخير گنبدكاووس گفت : طرح لازم براي ترميم خرابيها تهيه شده و در آينده نزديكي به  مرحله اجرا در خواهد آمد . اين طرح از محل اعتبارات دولت و با خودياري مردم و گروههاي امداد  داوطلب به مرحله اجرا در خواهد آمد .

در همين حال گروهي با عنوان " كانون اسلامي‌و فرهنگي تركمن " با صدور بيانيه‌اي ضمن ابراز  تنفر و تأسف از برادركشي و آشوب چند روز اخير ، خواستهاي برحق خلق مسلمان تركمن را اعلام  كرد . در اين بيانيه ضمن محكوم كردن هرگونه اختلاف و تفرقه‌اندازي ميان صفوف متحد منطقه ،  استفاده ناحق و نامشروع از عنوان خلق تركمن براي كشتار ، آشوب و تيراندازي به سوي آمبولانس و  تبليغات غيرمذهبي ، مردود شناخته شده است . در اين بيانيه حوادث اخير گنبد نتيجه تحريك  عده‌اي افراد فريب خورده ، فرصت‌طلب و سرسپرده به رژيم سابق عنوان شده و ضمن محكوم كردن  كشتارهاي مردم بي‌گناه ، خواسته شده كه در پيشگاه مردم ايران از هموطنان تركمن اعاده حيثيت  شود .

از سوي ديگر دهها هزار تن از مردم گنبد در مقابل فرمانداري اين شهر اجتماع كردند و خواهان  ضمانت اجرايي كافي براي بازگشت به سر كار خود ، تقويت پاسگاههاي مرزي و خلع سلاح مردم  تركمن شدند كه دكتر رسولي ( سرپرست هيأت اعزامي‌دولت ) براي تحقق اين درخواستها وعده‌هايي  مساعد داد .

 

خبري ديگر حاكيست كه سپاه‌پاسداران انقلاب اسلامي‌سه سرنشين يك اتومبيل جيب شهباز  را كه پنج قبضه تفنگ ژ - 3 و 270 عدد فشنگ داشتند ، در جاده " اينچه برون " دستگير كردند . به  گزارش روزنامه كيهان در گردن اين سه نفر نوار قرمزي بود كه روي آن نوشته شده بود : « ما فدايي  خلق تركمن هستيم و با كشته شدن ما ، خلق ما ، خلق تركمن نه تنها نبايد ناراحت شوند بلكه بايد  شادي كنند . » اين سه نفر كه " مهمي‌كلته ، ستار مهمي‌قلي و تاج‌محمد مختوم‌نژاد " نام دارند به  گرگان اعزام شده‌اند .

در اين حال " كانون فرهنگي و سياسي خلق تركمن " وابسته به " ستاد شوراهاي تركمن‌صحرا " در  يك اطلاعيه سه صفحه‌اي سبب اصلي وقايع تركمن‌صحرا را كميته امام در گنبد دانست و ادعا  كرد كه نفود عوامل ساواك و دشمنان خلق در كميته امام گنبدكاووس بر همگان آشكار گرديده و  مداركي در دست است كه بزودي به اطلاع عموم مردم ايران خواهد رسيد . در مقابل ، گروهي از  تركمنها ، فارس‌زبانها و قشرهاي مختلف مردم گنبد به منظور اعلام همبستگي با جمهوري اسلامي‌ ايران و تأكيد بر اهميت برادري بين همة طبقات مختلف مردم گنبد و نيز سپاسگزاري از نيروهاي  ارتش به جهت تلاش آنان در پاسداري از نظم شهر ، تصميم گرفتند كه راهپيمايي كنند ، اما هيأت  اعزامي وزارت كشور به اين علت كه امكان دارد عوامل مشكوك و توطئه‌گر در اين تظاهرات رخنه  كرده ، دست به بلوا و آشوب تازه‌اي بزنند ، از برگزاري تظاهرات جلوگيري كرد .

از سوي ديگر استاندار مازندران طي پيامي‌اعلام كرد : « از روز شنبه 19 فروردين 1358 كليه  ادارات ، مغازه‌ها و بانكها كار عادي خود را از سر مي‌گيرند ، لذا از عموم مردم گنبد تقاضا مي‌كنم در  محلهاي كار خود حاضر شوند . » ( 1 )

631

به دعوت شيخ‌عزالدين حسيني ( امام‌جمعه مهاباد ) ، دكتر سيدعبدالعزيز گيلاني‌زاده و دكتر  قاسملو ( دبير كل حزب دمكرات كردستان ايران ) به همراه بسياري از اكراد اروميه ، اشنويه ، بانه و نقده  در خانه جوانان مهاباد اجتماع كردند و با صدور قطعنامه‌اي حمايت خود را از خودمختاري  كردستان اعلام كردند . در اين اجتماع شيخ‌عزالدين حسيني طي سخناني گفت : « هيچ فكر  نمي‌كردم كه روزي ما كردها بتوانيم دور هم جمع شويم و سرود " ‌اي رقيب " را بخوانيم ! ما بايد از  سرنوشت پدران خود پند بگيريم كه چرا به خواستهاي خود نرسيدند . هرگاه كرد خواسته است حق  خود را بگيرد ، با دولتهاي قوي طرف بوده است ، ولي اكنون ما نيز با ملت همصدا شده و توانسته‌ايم  رژيم طاغوت را از ميان برداريم . من به عنوان يك كرد مسلمان از همه برادران كرد ايراني‌ام در  هر جايي كه هستند انتظار دارم فراموش نكنند كه يك كرد هستند و خون كرد ايراني در رگهايشان جريان دارد . »

عزالدين حسيني در بخش ديگري از سخنان خود تأكيد كرد : « ما كردها در داخل ايران حق خود  را مطالبه مي‌كنيم و … و از خداوند متعال توفيق همه كردهاي ايراني را در به دست آوردن خودمختاري  در چارچوب ايران آزاد آرزومنديم . »

 

سپس قاسملو گزارشي را از سفر هيأت اعزامي‌حزب دمكرات كردستان به تهران و قم و مذاكره  با امام خميني و دولت بازرگان به اطلاع شركت‌كنندگان رساند و گفت : « عده‌اي خدانشناس مثل  هميشه مسأله خودمختاري كردستان را طور ديگري به امام خميني و دولت موقت مفهوم كرده بودند و  ما به آنها گفتيم كه مردم كردستان پشتيبان انقلاب ايران هستند . امام نيز با كمال خوشوقتي اظهار  فرمودند كه ملت ايران بايد با هم پيش بروند و هيچ اختلافي بين فارس ، ترك و عرب شيعي و سني  نيست . » وي افزود : « امام اضافه كردند كه قسمتي از درخواستهاي شما به دولت مربوط مي‌شود ،  بنابراين با دولت در اين مورد مذاكره كنيد . پس از خروج از حضور امام ، نقطه نظرهاي خود را در  خصوص خودمختاري و عدم شركت در رفراندوم در يك مصاحبه مطبوعاتي روشن كرديم . با بازرگان  نيز در همين مورد مذاكره كرديم كه ايشان قسمتي از خواستهاي ما را قابل تصويب دانستند و در  مورد بقيه گفتند كه به كميسيونهاي ذي‌صلاحيت ارجاع مي‌شود . » قاسملو ادامه داد : « در همان  جلسه قرار شد هيأت ديگري به رياست آيت‌الله عزالدين حسيني به تهران عزيمت كند و نقطه  نظرهاي مردم كرد را درخصوص خودمختاري از ديدگاه ايشان روشن كند . آقاي بازرگان نيز از عدم  شركت ما در رفراندوم گله كردند كه من و اعضاي هيأت توضيحات لازم را در اين مورد به  اطلاعشان رسانديم . »

در پايان اين اجتماع قطعنامه‌اي در 3 ماده به شرح زير صادر شد :

1 ـ عشاير وطن‌پرست همبستگي و همگامي‌خود را با جنبش كنوني خلق و انقلاب سراسر  ايران به رهبري امام‌خميني اعلام داشته ، از شعار دمكراسي براي ايران و خودمختاري براي كردستان  ايران پشتيباني نمودند .

2 ـ قوانين اصلاًحات ارضي با تمام نواقص و نقاط ضعفي كه دارد ، در شرايط كنوني بايد  رعايت شود تا زماني كه قوانين جديد در سراسر ايران تصويب و اجرا شود ، مورد احترام همگان قرار  گيرد ، چرا كه عدم رعايت اين امر موجب تفرقه و اختلاف و برادركشي خواهد شد و صرفاً به نفع  دشمنان خلق كرد و ساير خلقهاي ايران است .

3 ـ در شرايط حساس تاريخي ، عشاير وطن‌پرست كه آگاهانه در جهت منافع خلق كرد و  ساير خلقهاي ايران گام بر مي‌دارند ، بار ديگر همبستگي كامل خود را با انقلاب راستين ملت و  خواست مشروع خلق كرد اعلام مي‌كنند . » ( 2 )

632

خبر‌گزاري پارس امروز از سنندج گزارش داد كه طي روزهاي اخير در اين شهر متن نامه هايي  از ساواك منحله با عنوان " درباره روحانيون مهاباد " و " درباره آقاي شيخ‌عزالدين حسيني " پخش شده  است . در يكي از نامه‌ها - كه اداره دوم اطلاعات و ضداطلاعات ( ساواك ) آن را براي رياست  ستاد بزرگ ارتشتاران با امضاي ارتشبد نصيري فرستاده است - با اشاره به نارضايتي روحانيون مهاباد از انتصاب عزالدين حسيني به عنوان امام‌جمعه مهاباد و درخواست تغيير وي ، چنين آمده است : « با  تحقيقاتي كه به عمل آمده مفاد درخواست مورد بحث ناشي از اختلافي است كه بين روحانيون شهرستان مهاباد وجود دارد . ضمناً شيخ‌عزالدين حسيني ( امام‌جمعه شهرستان مزبور ) از روحانيون  مورد احترام اهالي بوده كه به فرمان مطاع ملوكانه به سمت امام‌جمعه منصوب گرديده و در حال  حاضر دليلي جهت بركناري وي وجود ندارد . »

در نامه دوم كه از طرف ساواك استانها به استاندار وقت آذربايجان‌غربي نوشته شده ، درباره  شيخ‌عزالدين حسيني مي‌خوانيم : « به عرض مي‌رساند كه از طريق استانداري آذربايجان‌غربي در  مورد تشويق و تقدير از مشاراليه نظر ساواك استعلام كه مراتب به ساواك مهاباد منعكس و پاسخ  واصله حاكيست كه ياد شده شخص متدين و روشنفكر بوده و در هر موقعيتي وجود وي مورد  استفاده ساواك واقع و در پيشبرد هدفهاي انقلاب شاه و مردم پيشقدم ، وظايف محوله را به نحو  احسن انجام مي‌دهد و پيشنهاد شده بود كه به نحو مقتضي مورد تحبيب قرار گيرد . » ( 3 )

633

امام خميني طي سخناني در جمع پرسنل صنايع نظامي‌و اهالي قم با اشاره به توطئه‌هاي  عوامل ضدانقلاب داخلي و قدرتهاي خارجي عليه انقلاب اسلامي‌، گفتند : شما الان مي‌بينيد كه  تمام اين قوايي كه بيرون رفتند و شكست خورده‌اند ، الان در فعّاليتند . آمريكا به اين زودي دست از  ما بر نمي‌دارد ؛ انگليس هم دست از ما برنمي‌دارد ؛ شوروي هم دست برنمي‌دارد ؛ اينها هم در صدد  هستند كه نقاط ضعف در ما پيدا بشود ، از آن نقاط ضعف ما را بكوبند . آنهايي كه عاملين آنها  هستند و پيوسته به آنها هستند - كه من اعتقادم اين است كه اكثراً آمريكايي هستند و اسمشان فدايي  خلق است - اينها از آن طرفي كم هست در ميانشان ، اينها را آمريكاييها درست كردند براي اينكه  توي جمعيت بروند و توي كارگرها بروند و تبليغات بكنند … الان اينها كه دارند شلوغ مي‌كنند و  مي‌گويند ما براي خلق مي‌خواهيم خودمان را فدايي خلق بكنيم ، چه مي‌خواهند اينها ؛ اگر اينها  فدايي ملتند ، ملت كه همه‌شان آمدند و مي‌گويند جمهوري اسلامي ! اگر اينها فداي خلق و  طرفداري خلق را دارند ، خوب اينها هم بيايند …

اگر اينها منافع خلق را مي‌خواهند ، خوب اينها مهلت بدهند تا ما درست كنيم ؛ اينها  نمي‌گذارند . الان همين‌هايي كه به اسم فدايي خلق و نمي‌دانم چه توي مردم افتاده‌اند ، همين‌ها  مانع مي‌شوند از اينكه براي اين خلق يك زندگي درست بشود ، براي اينكه اينها شلوغ مي‌خواهند  بكنند و دستور دارند از بالاترها كه من بيشترش اعتقادم هست كه از آمريكاست . اينها دستور دارند  كه با اين صورت بين مردم تفرقه بيندازند ، نگذارند كه آن معنايي كه در اسلام هست ، آن محتواي  اسلام را نگذارند بين مردم پياده بشود … اگر اينها رفاه خلق را مي‌خواهند ، بايد مهلت بدهند و بيايند  كمك كنيم و با هم ، همه با هم كمك كنيم و رفاه خلق را درست كنيم . ( 4 )

634

 وزير امور خارجه ايران اعلام كرد : « جمهوري اسلامي ايران خواستار روابط نيكو با اتحاد  شوروي است و هرگز اجازه نمي‌دهد از اين كشور به عنوان پايگاهي عليه شوروي استفاده شود . »  دكتر كريم سنجابي در مصاحبه‌اي با روزنامه " روده پراوو " ( ارگان حزب كمونيست چكسلواكي ) پس  
از گفتن مطلب مزبور افزود : « ما كاملاً از موقعيت جغرافيايي خود - كه از يك سو با اتحاد شوروي  هم‌مرز است و از سوي ديگر با حوزه خليج‌فارس كه در برگيرنده ذخاير بزرگ نفت جهان است -  آگاهيم ، به همين علت است كه خواستار روابط نيكو و صادقانه با اتحاد شوروي هستيم و هرگز  اجازه نمي‌دهيم از كشور ما به عنوان پايگاهي استفاده شود . » بنا به گزارش خبرگزاري رويتر كريم  سنجابي در مورد بهبود روابط با آمريكا گفت : « ما اميدواريم كه روابط سياسي ، اقتصادي ، تجاري و  فرهنگي با آمريكا در آينده براساس احترام متقابل توسعه يابد . » ( 5 )

635

راديو قاهره خبر داد كه نظام جديد ايران قرارداد خريد 7 فروند هواپيماي آواكس را از آمريكا  لغو كرده است . اين راديو ضمن اعلام اين خبر گفت : « بعضي از كشورهاي عضو پيمان آتلانتيك هرگونه افزايشي را در قيمت هواپيماهاي مجهز به رادار قبول نمي‌كنند ، زيرا ايران خريد اين نوع  هواپيماها را لغو كرده است . » راديو قاهره تصريح كرد كه ايران قرار بود كه هفت فروند از هواپيماهاي  آواكس را خريداري كند ، ولي سيستم جديد ايران اين قرارداد را لغو كرد . ( 6 )

636

سفارت آمريكا در تهران طي گزارشي به وزارت خارجه آن كشور نوشت : « جريان مداوم  تبليغات شوروي … سعي دارد ايرانيان را نسبت به نقش آمريكا در ايران فريب دهد . » در ادامه اين گزارش آمده است : « ما از جريان شديد دروغهاي مسكو و بعد تكرار آنها در تبليغات دوستان  شوروي در ايران ، نگران هستيم . » ( 7 )

در همين حال يونايتدپرس گزارش داد كه سايروس ونس ( وزير خارجه آمريكا ) گفته است  شغل ويليام سوليوان ( سفير آمريكا در ايران ) براي بهبود روابط ميان آمريكا و دولت انقلابي ايران عوض خواهد شد . براساس اين گزارش سوليوان اخيراً براي مذاكره به واشنگتن فراخوانده شد ، اما  گفته مي‌شود كه ديگر به ايران مراجعت نخواهد كرد . ( 8 )

637

روزنامه پراودا ( ارگان حزب كمونيست شوروي ) نوشت كه به سبب موضع دولت جديد ايران در  مورد مسائل مختلف سياسي ، ايران و شوروي از لحاظ سياسي به يكديگر نزديك مي‌شوند . اكنون  پس از پيروزي انقلاب ايران ، شوروي حاضر است نهايت تلاش خود را در راه تقويت و گسترش  بيشتر مناسبات دو كشور به عمل آورد . اين روزنامه افزود : ايران با انحلال پايگاههاي پنتاگون و  كناره‌گيري از سنتو محيط مساعدي براي هماهنگي با مواضع سياسي شوروي به وجود آورده  است . اين اقدامات امكان مي‌دهد كه روابط حسن‌همجواري بين دو كشور برقرار شود و براي  همكاري ميان دو كشور در زمينه‌هاي صنعتي ، انرژي و كشاورزي دورنماهاي خوبي به وجود  آورد . پراودا تأكيد كرد كه شوروي به هيچ‌وجه در امور ايران مداخله نمي‌كند و در صدد به دست  آوردن امتيازها و حقوق ويژه‌اي در ايران نيست و هيچ‌گونه ادعاي ارضي نسبت به اين كشور ندارد ؛  تنها مي‌خواهد مرزهاي دوهزار و پانصد كيلومتري بين ايران و شوروي يك مرز صلح و دوستي باشد . ( 9 )

638

اجويت ( نخست‌وزير تركيه ) در ملاقات با رئيس‌جمهوري آن كشور ضمن ابراز نگراني از  احتمال تكرار حوادث ايران در تركيه گفت : به نظر مي‌رسد كه بعضي عوامل خارجي هستند كه انتظار دارند در تركيه هم اوضاعي چون ايران پديد آورند . شماري از عوامل داخلي هم گمان مي‌كنند  كه مي‌توانند چنين اوضاعي را برانگيزانند . وي افزود : اين عوامل وانمود مي‌كنند كه نمي‌دانند در تركيه  چه وضعي برقرار است . ( 10 )

منابع و مآخذ 17/1/1358

 

1 - روزنامه كيهان ، 18/1/1358 ، ص 8 .

2 - روزنامه اطلاعات ، 18/1/1358 ، ص 8 .

3 - نشريه ويژه خبرگزاري پارس ، 17/1/1358 ،   ص ص 3 - 1 .

4 - مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي‌، صحيفه نور ،  مجموعه رهنمودهاي امام خميني ( تهران : وزارت ارشاد  اسلامي‌، جلد پنجم سال 61 ) ، ص ص 259 - 285 .

5 - مآخذ شماره 2 ، ص 2 .

6 - نشريه ويژه خبرگزاري پارس ، 19/1/1358 ، ص 20 ،  راديو قاهره .

7 - دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسي ، شماره  34 ( تهران : نشريه لانه جاسوسي ، بي‌تا ) ص 58 .

8 - مآخذ شماره 1 ، ص 2 ، يونايتدپرس .

9 - مآخذ شماره 1 ، ص 4 ، يونايتدپرس .

10 - مآخذ شماره 2 ، ص 8 ، آسوشيتدپرس .

لینک کوتاه :
کد خبر : 2917

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال
  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245