روزشمار

چهارشنبه

15 فروردين 1358

6 جمادي‌الاول 1399

4 آوريل 1979

602

در پي برقراي آرامش نسبي در گنبدكاووس و استقرار واحدهاي رسمي‌( براساس توافق انجام  شده ) به نيروهاي مسلحي كه داوطلبانه به منطقه درگيري رهسپار شده بودند ، اعلام شدكه بايد  تركمن‌صحرا را ترك كنند . به گزارش مطبوعات ، به دستور ستاد فرماندهي نيروي هوايي ملي ايران ،  داوطلبان نيروي هوايي اعزامي‌به گنبد به تهران بازگشتند . در اين حال به دستور سرهنگ قبادي  فرمانده لشكر مشهد و فرمانده نيروي اعزامي‌به منطقه گنبد كه مسؤوليت برقراري امنيت در  گنبدكاووس را دارد ، تانكها تا دستور ثانوي نبايد به شهر نزديك شوند و مجاهدان در هر كجا كه  هستند بايد سنگرهاي خود را به نيروهاي ارتش تحويل دهند . همچنين يك مقام عضو هيأت  اعزامي ‌دولت به منطقه از مأموران كميته‌هاي مختلف امام خواست كه چون ارتش پاسداري از شهر  را به عهده دارد ، شهر را ترك كنند و به شهرهاي خود بازگردند .

همزمان با اين توافقها و تصميمها ، كانون فرهنگي - سياسي خلق تركمن بطور آزاد كار خود را از  سرگرفت و يك كميته موقت پنج نفره براي مذاكره با نمايندگان دولت و حل و فصل مسائل بنيادي  از سوي خلق تركمن برگزيد و اعلاميه‌اي منتشر كرد كه بخشي از آن چنين است : « امپرياليسم و  ارتجاع داخلي در لباس جديد و ماسكي تازه نيات پليد و ضدانساني خود را اجرا مي‌نمايند . طرح  مسأله فارس و تركمن و يا شيعه و سني جز دامن‌زدن به در‌گيريهاي خونين درون خلقي - كه  مستقيماً به نفع امپرياليستها به سركردگي آمريكا و عمال خودفروخته رژيم سابق و به ضرر  خلقهاي ايران مي‌باشد - نيست . »

درباره فعاليت كانون سياسي - فرهنگي خلق تركمن و به منظور تبرئه اين تشكيلات در اذهان  توده‌هاي مذهبي تركمن ، " ولي محمد آخوند ارزانش " - كه در مطبوعات ، " يكي از روحانيون تركمن "  معرفي شده - در مصاحبه‌اي گفت : « كانون فرهنگي - سياسي خلق تركمن گام مهمي‌در جهت بالا  بردن آگاهي سياسي و ترويج فرهنگ خلق تركمن برداشته است . آزادي تدريس زبان مادري يكي  از خواستهاي منطقي هر خلقي است … بعضي زمينداران چند تن از روحاني‌نماهاي تركمن را به  خدمت گرفته بودند و به وسيله آنان كارهايي مي‌كردند و در شهر شايع كردند كه در كانون  
فرهنگي - سياسي خلق تركمن دستهايي از خارج در كار است . » ولي محمد آخوند ارزانش اضافه  كرد : « مجاهدين كميته‌هاي امام را آوردند كه با كمونيستها و ساواكيها بجنگند ، اما همه ما به راه خدا  و قرآن معتقد هستيم ؛ ادعاي كمونيست بودن بهانه‌اي بود براي سركوب خلق تركمن . » ( 1 )

دكتر طباطبايي ( استاندار مازندران ) نيز به خبرنگار اطلاعات گفت : « شهر گنبد كاملاً در  آرامش به سر مي‌برد ، اما در دو روز اخير چند مورد غارت خانه و اموال مردم ديده شده كه به نظر  مي‌رسد عوامل مشكوك اين كار را كرده‌اند و قصد آشوب و بلواي تازه‌اي دارند . ما ضمن تلاش براي  دستگيري اين عوامل ، به تمام مردم گنبد هشدار مي‌دهيم كه مواظب اين تحريكها و توطئه‌ها باشند و  عوامل مشكوك را به نمايندگان دولت معرفي نمايند . »

دكتر گرگاني ( عضو هيأت اعزامي‌وزارت كشور كه خود نيز تركمن مي‌باشد . ) گفت : « كشور ما  اينك در مسير يك توطئه خطرناك قرار‌گرفته و در اين ميان همراهي و هوشياري مردم در خنثي كردن  آن تأثير زيادي دارد . آن گروه از مردم كه از گنبد كوچ مي‌كنند ، بي‌گمان مايل به همكاري با ما براي  حفظ آرامش شهر نيستند . ما از تمام برادران تركمن و غيرتركمن تقاضا مي‌كنيم تا خانه و كاشانه  خود را رها نكرده و از شهر كوچ نكنند ؛ اين موضوع زمينه مساعدي براي تحريكهاي تازه توطئه‌گران  فراهم مي‌كند . » ( 2 )

براساس گزارش روزنامه اطلاعات ، بعدازظهر ( 15/1/58 ) گروه كثيري از مردم غيرتركمن  گنبد در مقابل فرمانداري اين شهرستان اجتماع كردند و خواستار مجازات شديد عاملان و  جنايتكاران درگيريهاي خونين گنبد شدند . در همين اجتماع اعلام شد كه محل بازداشت و شكنجه  دستگيرشدگان غيرتركمن در قسمتي از انبار تركمنها در بخش هفت‌قلعه تركمن‌نشين قرار دارد . ( 3 )

603

 سازمان چريكهاي فدايي خلق در نشريه " كار " ( ارگان هفتگي اين سازمان ) انتشار اخبار مربوط  به دخالت اين سازمان در درگيريهاي گنبد و كردستان را تحريك‌آميز دانست . در اين نوشته آمده  است : « سياستي كه مسؤولان غيرمسؤول راديو - تلويزيون در پخش اخبار جعلي و تحريك‌آميز در   پيش گرفته‌اند ، سياستي است كه تنها و تنها به منظور گمراه كردن افكار عمومي‌و محروم ساختن  مردم از شناخت حقيقت وقايع است . اينها مي‌كوشند فداييان - يعني فرزندان جان بركف و  از خودگذشته خلقهاي ايران را كه برخلاف فرصت‌طلبان ، نه دنبال سوء استفاده از انقلاب مردم بلكه  در پي تحكيم نتايج انقلاب مردمند - به شيوه سياستهاي رژيم گذشته ، خرابكار و فرصت‌طلب و  غيره بخوانند .

در سنندج بسيار كوشيدند ما را مسبب حمله به پادگانها و خلع سلاح مراكز نظامي‌و  آغاز [ گر ] جنگ متهم كنند ، ولي تحقيق همه هيأتهاي اعزامي‌نشان داد كه ما تنها وقتي وارد عمل  شديم كه قره‌ني فرمان كشتار مردم را صادر كرده بود . فعاليت بعدي ما صرفاً در جهت برقراري و حفظ  آتش‌بس و همچنين كمكهاي پزشكي و درماني به آسيب‌ديدگان جنگ بوده است .

اين بار در فاجعه خونين گنبد كه كثيف‌ترين و رذيلانه‌ترين توطئه عناصر مرتجع و مزدور است بي‌شرمانه فداييان را به آغاز[ گر ] و ادامه[ دهنده ] جنگ متهم كرده‌اند . يك بار ديگر اعلام مي‌كنيم  كه به علت وجود سانسور و عدم آزادي بيان … موفق نشديم سخن خود را كه براي جلوگيري از  ادامه زد و خوردهاي گنبد مي‌توانست بسيار مؤثر باشد از شبكه راديو و تلويزيون به گوش مردم  برسانيم . » ( 4 )

در اين حال ، خبرنگار اعزامي‌اطلاعات از قول فردي كه او را " مسؤول هيأت اعزامي‌سازمان  فداييان خلق به گنبد " خواند ، چنين نوشت : « عده‌اي از عاملان وقاع خونين گنبد را هيأت شناسايي كرده و بزودي براي دستگيري آنها اقدام خواهد شد . » وي افزود : « سازمان چريكهاي  فدايي خلق اعلاميه‌هايي در بندر تركمن و آق‌قلا پخش كرده است و نسبت به توطئه‌هايي كه در  اين مناطق صورت مي‌گيرد به مردم هشدار داده شده است . هدف توطئه‌گران به راه‌انداختن يك  جنگ داخلي بين گروههاي گوناگون است . » ( 5 )

604

حوادث گنبد در رسانه‌هاي خارجي بازتاب مختلفي داشت . راديو كويت در تفسيري گفت :   « شهر گنبدكاووس واقع در شمال‌شرقي ايران پس از اينكه نيروهايي از ارتش ايران با پشتيباني  تانكها وارد آن شدند ، آرام به نظر مي‌رسد . » رويتر نيز گزارش داد : « براساس گفته‌هاي رهبران  جنگجويان محلي در گنبد ، لااقل هشت تانك سبك اسكورپين ارتشي و تعداد زيادي زره‌پوش  نفربر در اطراف شهر موضع گرفته و اسلحه‌هاي آنان رو به منطقه تركمنهاست . » ( 6 ) 

605

در راديو مسكو ضمن يك تحليل مفصل از حوادث گنبد كه در آن تلويحاً مشي سازمان  چريكهاي فدايي خلق و كومه‌له در سنندج و گنبد مورد سؤال قرار گرفت ، گفته شد : « رويدادهاي  گنبدكاووس فقط جنبه داخلي دارد و بطوري كه رهبران جمهوري اسلامي ‌متذكر شدند ، دليل  در‌گيريها اين بود كه رژيم سرنگون شده شاه ميراثي سنگين در زمينه روابط ميان ملتهاي ساكن ايران  باقي گذاشته است . » راديو مسكو گفت : « بطوري كه در ايران تأكيد مي‌شود ، هيچ اختلافي ميان  اقليتهاي ملي و خط مشي دولت وجود ندارد كه رفع آن امكان‌پذير باشد ، پس چرا در اين چند  روز اخير در گنبدكاووس و سنندج خون مردم ريخته شد . به قراري كه ناظران متذكر مي‌شوند ، در  اين رويدادها اثر دست افرادي مجرب و كارآزموده احساس مي‌گردد . بيشتر ناظران معتقدند كه در  اين رويدادها توطئه سازمان سيا و ساواك در كار است . خبرنگاران رويتر و فرانس‌پرس كه به  سنندج رفته بودند ، اظهار كردند كه رويدادهاي كردستان تا‌اندازة زيادي به دست ساواكيها و  " سلطنت‌طلبان تغيير لباس داده " ايجاد گرديده است كه با شقاوت و سنگدلي هم سربازان دولتي و  هم كردها را مي‌كشند . ناظران امور از حوادث گنبدكاووس چنين استنتاج كرده‌اند كه اين رويدادها  هم به تحريك عناصر سلطنت‌طلب و نيروهاي امپرياليستي انجام شده است ، زيرا آنها مي‌كوشند  دشواريهايي را كه جمهوري اسلامي ‌با آن روبه‌رو شده ، افزايش دهند و شعله جنگ داخلي را  بيفروزند تا شايد با اين تلاشها اوضاع سابق در ايران برقرار شود . »

 

در اين روزها آتاباي ( يكي از نزديكان معروف شاه كه بارها دستورهاي او را اجرا كرده است . )  به نواحي گنبدكاووس آمده است . گزارشهاي برخي از روزنامه‌هاي ايران كه ادعا كرده‌اند : گويا  رويدادهاي گنبدكاووس نتيجه دخالتهاي اتحاد شوروي است ، در پرتو آنچه گفتيم ، كاملاًً  بي‌اساس است . اتحاد شوروي با هرگونه مداخله در امور داخلي ايران مخالف است. اين‌گونه  شايعه‌ها دربارة رويدادهاي گنبدكاووس را فقط دشمنان ايران و اتحاد شوروي ممكن است پخش  كنند . ( 7 )

606

هيأت نمايندگي حزب دمكرات كردستان مركب از دكتر قاسملو ( دبير كل حزب ) ، اميرقاضي ،  غني بلوريان ، جليل گاراني ، احمد قاضي ، سالار مامدي ، محمد امين سراجي و نبي قادري با   نخست‌وزير ديدار و گفتگو كردند . به نوشته روزنامة اطلاعات در اين ملاقات 75 دقيقه‌اي هيأت  مذكور " خواسته‌هاي خلق كرد " را با نخست‌وزير در ميان گذاشت و متني كه قبلاً در اين زمينه تهيه  شده بود به عنوان طرح پيشنهادي در زمينه خودمختاري به نخست‌وزير داده شد . برگي از اين متن كه  در برگيرنده خواسته‌هاي خلق كرد است به امام نيز داده شده است . در اين ملاقات نخست‌وزير به  هيأت نمايندگي گفت : « آنچه از طرف دولت و من انجام گرفته و اظهارات آيت‌الله خميني و ديگر  آيات عظام در مورد تساوي حقوق اهل تشيع و تسنن و كرد و فارس و تركمن و ديگران نشانه  حسن‌نيت و علاقه دولت و روحانيت نسبت به مسأله است . »

در اين ملاقات نخست‌وزير اصل خودمختاري را تا حدي كه مربوط به امور داخلي باشد مطلوب و قابل قبول خواند و اعلام كرد كه كميسيوني مركب از وزير دفاع ، وزير كشور و وزير كار  و امور اجتماعي تشكيل شده است تا با نمايندگي واقعي خلق كرد مذاكره و گفتگو كنند . مهندس  بازرگان همچنين از دعوت ياسر عرفات از هيأت نمايندگي حزب دمكرات كردستان براي مسافرت  به لبنان استقبال كرد و دستور داد تسهيلات لازم در اين مورد فراهم شود . در اين ملاقات هيأت  نمايندگي از نخست‌وزير تقاضا كرد كه به هيأت امكان داده شود تا خواسته‌هاي خلق كرد را در  زمينه خودمختاري از راديو و تلويزيون براي افكار عمومي‌تشريح كنند . نخست‌وزير در مورد اين  تقاضا گفت : « مانعي در بين نيست و خود هيأت با مراجعه به راديو و تلويزيون مي‌تواند ترتيب اين  كار را بدهد . » ( 8 )

به نوشته روزنامه كيهان دكتر قاسملو از نخست‌وزير خواست كه به منظور گنجاندن خواستهاي  خلق كرد در قانون اساسي ، نماينده مردم كردستان در تدوين قانون اساسي جديد شركت نمايد . ( 9 )

607

در راستاي مشي ضدبارزاني محافل هوادار شورشيان كرد در ايران ، روزنامه اطلاعات خبر داد :  سپهبد پاليزبان عده زيادي از بارزانيها را جمع‌آوري كرده و با دادن اسلحه و پرداخت ماهيانه سه  الي شش هزار تومان حقوق به آنان قصد ايجاد يك نيروي چريكي ضدانقلاب و ايجاد اغتشاش  در مناطق كردنشين ايران را دارد و هدف اصلي او تصرف پاوه و احتمالاً حمله به ديگر نقاط است .  
 در بخشهاي ديگري از اين گزارش ضمن اعلام اين خبر كه بين افراد جلال طالباني و باقي‌مانده  پيشمرگان بارزاني در مناطق پاوه و نوسود برخورد خونيني روي داده ، آمده است : « بارزانيها در  وقايع اخير سنندج حدود 600 قبضه اسلحه از پادگان ربودند و طرفداران سالار جاف نماينده  مجلس منحله شوراي ملي در جريان برگزاري رفراندوم اخير سقز اخلال نمودند . »

از سوي ديگر در كردستان شايع شد كه ارتشبد غلامعلي اويسي ( فرمانده سابق نيروهاي زميني  رژيم منفور شاهنشاهي و جلاد و عامل اصلي كشتار جمعه سياه تهران ) در مرز ايران و تركيه در  اختفاء به سر مي‌برد و در تدارك تلاش عليه انقلاب اسلامي ايران است . ( 10 )

608

حزب " اتحاد المسلمين " با رهبري مولوي عبدالعزيز ملازاده به نبال برپايي يك اجتماع بزرگ  مردم در زاهدان قطعنامه‌اي در يازده ماده صادر كرد . بنا به گزارش روزنامه كيهان قسمتي از مفاد اين  قطعنامه چنين است : « خودمختاري استان سيستان و بلوچستان با حفظ استقلال جمهوري اسلامي‌ در ايران ؛ مذهب رسمي‌جمهوري اسلامي ايران فقط اسلام باشد ؛ در انتخاب رييس جمهور و   نخست‌وزير فقط مسلمان بودن كافي است ؛ احترام و حفظ زبان و فرهنگ مردم منطقه و تدريس فقه  اهل سنت در تمام سطوح آموزشي در مناطق سنّي‌‌نشين ؛ حفظ حرمت خلفاء راشدين ؛ اصحاب و  ازدواج مطهرات در قانون اساسي منظور گردد . اختصاص دادن تبليغات راديو و تلويزيون براي مردم  منطقه با جلوگيري از هر نوع سانسور و تحميل عقيده از مركز يا گروههاي ديگر كه مخالف با  اصول و عقايد مردم منطقه باشد . » ( 11 )

در همين حال ، خبر‌گزاري فرانسه در يك بزرگنمايي از وقوع يك بحران در منطقه ديگري از ايران  خبر داد . اين خبر‌گزاري به نقل از يك مهندس كه در منطقه بلوچستان ايران مشغول كار است ،  گزارش داد كه در جريان اغتشاشهايي كه اخيراً در بلوچستان روي داده است ، تعدادي كشته  شدند . براساس اين گزارش ، ايرانشهر واقع در دويست كيلومتري مرز ايران و پاكستان مورد حمله  بلوچهاي برآشفته قرار گرفت كه اين حادثه بر اثر برخورد بين كارگران ترك و بلوچ در يكي از  كارگاههاي ساختماني آغاز شده است . خبرگزاري فرانسه اضافه كرد : « اوضاع در بلوچستان بحراني  است و در هيچ‌يك از كارگاهها كارها از سرگرفته نشده‌اند . » ( 12 )

609

نخستين شماره روزنامه " آزاد ليق " ( آزادي ) ناشر افكار فرقه آزاديخواهان آذربايجان در تهران  منتشر شد . بنا به گزارش روزنامه كيهان ، اين روزنامه در صفحه اول خود از آيت‌الله‌العظمي‌ شريعتمداري با عنوان " امام شريعتمداري " ( ! ) ياد كرده است . ( 13 )

610

 سازمان مجاهدين خلق نسبت به تشكيل " سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي " و " جنبش  مسلمانان مبارز " اعلام موضع كرد . اعلام موجوديت سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي‌نوعي  نگراني ، حساسيت و نگرش تلويحاً منفي در مجاهدين خلق برانگيخته كه در اطلاعيه آنها اين‌گونه نمايان شده : « اخيراً اعلاميه‌اي با امضاي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي‌منتشر شده است كه  حاكي از پيوستن هفت گروه مبارز كوچكتر به يكديگر و تشكيل سازماني به همين نام مي‌باشد .  مضمون اين اعلاميه در مطبوعات سه‌شنبه چهاردهم فروردين نيز منعكس گرديده است . سازمان  مجاهدين خلق ايران اميدوار است كه سازمان مذكور بتواند كليه فعاليتها و مبارزات خود را در مسير  خدمت به خدا و خلق رنجديدة ايران سمت داده و با حركت در خطوط ضدامپرياليستي به نوبة  خود ، جلوگير هرگونه تفرقه ، هرز رفتن نيروها و انحراف از خطوط اصولي مبارزه مردمي‌گردد …  مبارزه‌اي كه اكنون اساساً بر ضدامپرياليسم جهانخوار به سركردگي امپرياليسم آمريكا تبلور مي‌يابد .  ليكن از آنجا كه استفاده از عنوان سازمان مجاهدين در محيط سياسي كشورمان مسائلي را  برانگيخته و سؤالاتي را متوجه سازمان مجاهدين خلق نموده است ، نمي‌توانيم تأسف خود را از  چنين نامگذاري پنهان كنيم . لذا ضمن جلب توجه رزمندگان گروههاي تشكيل دهندة سازمان فوق  به تمام آثار سياسي سوء و نفاق‌انگيز مشابهت اسمي‌سازمان مذكور با سازمان مجاهدين خلق ،  از آنها مي‌خواهيم كه براي پرهيز از ايجاد هرگونه ابهام و تشتت‌ذهني و تفرقه در ميان نيروهاي خلق  و نيز جهت نفي تصور هرگونه شائبه‌اي در مؤسسين اين سازمان به انتخاب نامي‌كه بلافاصله  مجاهدين خلق ايران را تداعي نكند ، اقدام نمايند . به اين ترتيب هيچ‌كس نخواهد توانست در آغاز  وحدت هفت گروه مبارز فوق‌الذكر نامگذاري مزبور را قدمي‌بر ضد‌وحدت نيروهاي خلق تلقي  كند . بخصوص كه مي‌دانيد انقلاب ايران در گذشته چه تجربه دردناكي با سوء استفاده چپ‌نمايان  از عنوان سازمان مجاهدين از سر‌گذرانده است . در خاتمه اميدواريم اتحاد گروههاي تشكيل دهنده  اين سازمان بر پايه يك وحدت اعتقادي - اصولي هرچه ديرپاتر بوده و تماماً عليه ارتجاع و  امپرياليسم بوده باشد . » ( 14 )

 سازمان مجاهدين خلق در اعلاميه ديگري از اعلام موجوديت " جنبش مسلمانان مبار‌ز " و   پيشنهاد اين گروه مبني بر تشكيل " يك جبهه واحد " استقبال كرد . در اين اعلاميه آمده است :   « مجاهدين خلق ايران با كمال خوشوقتي با نقطه‌نظرهاي اسلامي‌و انقلابي جنبش مسلمانان مبارز  از طريق روزنامه كيهان آگاه شده و مواضع ضدامپرياليستي اين گروه برادر را به آنها تهنيت  مي‌گويد . پيشنهاد ايجاد يك جبهه واحد ضداستعماري ، ضداستبدادي و ضدارتجاعي متشكل از  تمام انقلابيون مسلمانان نيز به مثابه يك طرح انقلابي ايده‌آل ، دقيقا مورد تائيد ماست . » ( 15 )

611

نماينده امام در سپاه درباره وظايف اين نهاد گفت : « سپاه پاسداران انقلاب كه بزودي شبكه  وسيع و منظم آن سراسر كشور را در بر خواهد گرفت در آينده اين وظيفه را خواهد داشت كه به عنوان چشم نگران و بيدار انقلاب در همه دستگاههاي مملكتي ، ژاندارمري ، شهرباني با هرگونه  خطا و كجروي و انحراف از خط مشي انقلاب اسلامي‌مبارزه كند و عاملان آن را به عنوان  ضدانقلاب ريشه‌كن سازد . اعضاي اين سپاه كه از ميان افراد كميته‌هاي اسلامي‌و داوطلبان سراسر  كشور دستچين خواهند شد فقط شامل كساني خواهند بود كه به ايدئولوژي اسلامي‌اعتقاد داشته باشند و بر اين اساس ، كليه كساني كه از ايدئولوژيهاي مخالف با اسلام پيروي مي‌كنند حق  شركت در آن را نخواهند داشت . » حجت‌الاسلام لاهوتي اشكوري ( نماينده امام و رييس شوراي  هماهنگي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي‌) با اشاره به خطرهاي موجود بر سر راه انقلاب گفت :   « راهي بسيار طولاني در پيش است و براي اينكه انقلاب از مجراي اصيل خود خارج نشود و همچنين براي حفظ و حراست از انقلاب و دستاوردهاي آن به فرمان امام خميني و تصويب هيأت  دولت و شوراي عالي انقلاب ، مقدمات تشكيل سپاه‌پاسداران انقلاب از ماه گذشته فراهم شد . »

به گزارش خبرگزاري پارس حجت‌الاسلام لاهوتي افزود : « اين پاسداران تاكنون از ميان  پاسداراني كه داراي معرف شناخته شده هستند ، انتخاب شده‌اند . اين عده در حال حاضر پس از  ديدن يك دوره ده روزه شبانه‌روزي كه طي آن به آنان روزانه 16 ساعت تعليمات نظامي‌و  ايدئولوژي داده خواهد شد ، به كميته‌هاي مربوط مراجعه خواهند كرد . در آتيه پس از گسترش كار  عضوگيري در سطح كشور و طي دوره ده روزه به وسيله كليه پاسداران با نظارت شوراي فرماندهي  كه در تهران و سطح استانها و شهرها تشكيل شده و مي‌شود به آنان تعليمات سه ماه و سرانجام  تعليمات شش ماهه كه هر دوره شامل طي مراحل مختلف نظامي‌و ايدئولوژيكي است ، داده  خواهد شد . » وي افزود : « اگر در تشكيل اين سپاه موفق بشويم كه براي موفقيتمان اميد بسيار نيز داريم در نظر است كه تعليمات اين سپاه جايگزين تعليمات نظام وظيفه عمومي ‌نيز بشود . »

لاهوتي در بخش ديگري از سخنان خود گفت : « اولين شرط يك پاسدار انقلاب آن است كه  مسلمان مؤمن باشد و به هيچ‌يك از حركتهاي غيراسلامي‌وابستگي نداشته باشد . » وي در خصوص  ارتش گفت : « در آينده ارتش در حالي كه مستقل ، ملّي و اسلامي ‌است ، فقط حراست مرزها را به عهده مي‌گيرد و شهرباني و ژاندارمري دوش به دوش پاسداران انقلاب وظايف شهري و روستايي  خود را انجام خواهد داد . با وجود پاسداران انقلاب هيچ نيرويي در داخل مملكت نمي‌تواند  قدرت ضدانقلابي و يا تكفرات ضدانقلابي پيدا كند . » حجت‌الاسلام لاهوتي ضمن بيان اين  مطلب كه پاسداران پس از تشكل ، ملبس به لباسهاي متحدالشكل مي‌شوند ، گفت : « پس از استقرار  سپاه‌پاسداران انقلاب كار كميته‌ها نيز عملاً به پايان خواهد رسيد . » ( 16 )

612

خبرگزاري فرانسه گزارش داد كه تعداد سه فروند ناوچه تندروي گشتي مربوط به سفارشهاي سال  1975 ايران به فرانسه با يكصد تن كاركنان ايراني آن در بندر شربورگ ( واقع در شمال فرانسه ) لنگر  انداخته و در انتظار تصميم رژيم جديد ايران هستند . ( 17 )

613

روزنامه " نهيب آزادي " در شماره 2 خود با محكوم كردن حمله به ارتش نوشت : « اين روزها  حمله به ارتش مد شده است ، اما اين حمله‌كنندگان به سيستم و نظام حاكم بر ارتش حمله  نمي‌كنند ، بلكه به " ارتش " حمله مي‌كنند و در نتيجه افسران شريف و پاك نيز در مسير اين حمله  قرار مي‌گيرند … هرگز از دانش آنها و تكنولوژي سلاحهاي پيچيده نظامي‌و سنت انضباط نظامي‌
نمي‌توانيم بي‌نياز باشيم ، به شرط آنكه راه رابطه بين سربازخانه و افسران را با مردم نظير رژيم سابق  مسدود نكنيم . » ( 18 )

614

مهندس بازرگان ( نخست‌وزير دولت موقت ) در پاسخ به سؤال خبر‌گزاري پارس در مورد اينكه  گفته مي‌شود هنوز صدها و بلكه هزاران كارشناس آمريكايي در ارتش ايران كار مي‌كنند ، گفت :   « هزاران نفر نيست ، بلكه از صدها هم كمتر است و عده معدودي مانده‌اند . ضمناً متأسفانه هنوز  فرصت آن را نكرده‌ايم كه يكايك طرحها و قراردادهايي را كه داريم ، كاملاً بررسي كرده بگوييم  كدامش به درد ما مي‌خورد و كدامش به درد نمي‌خورد و يا اينكه چند نفر از كارشناسان بايد باشند  و چه بكنند ؟ البته با سفير آنها بطور كلي و اصولي صحبت شده بود و مسلم است كه خيلي از كارها با سياست جديد و با مصالح مملكت ما تطبيق نمي‌كند و وزارت دفاع هم در اين زمينه  مشغول مطالعه مي‌باشد . » ( 19 )

615

به گزارش راديو كويت ، ارنست گريم ( رئيس سازمان امنيت دفاعي آمريكا ) گفت :   « اغتشاشهاي سياسي اخير در ايران مانع شده تا ايالات متحده اطمينانهاي بيشتري نسبت به امن  بودن اسراسر تكنولوژي آمريكا در ايران به دست آورد . » گريم افزود : « دولت كارتر نسبت به برخي از  تجهيزات پيشرفته آمريكايي در ايران از جمله 280 موشك فونيكس بشدت نگران است . » ( 20 )

616

سفارت آمريكا در تهران در گزارشي به وزارت امور خارجه آن كشور با عنوان " رفراندوم و  چشم‌اندازهاي آينده " بر حمايت همه جانبه مردم از جمهوري اسلامي ايران و نارضايتي برخي  خواص از شيوة رفراندوم اشاره كرد . در اين گزارش آمده است : « رفراندوم ايران پايان يافته و كشور از  تاريخ اول آوريل توسط رهبر انقلاب ، جمهوري اسلامي ‌ناميده شد . دولت موقت مدعي است كه  هيجده ميليون رأي دادند و اكثريت مطلق آرا به نفع جمهوري بود . ما شكي در مسأله اول كه نتيجه  قابل پيش بيني بود ، نداريم استقبال مردم هم بلاشك زياد بود . حداقل در تهران و ديگر شهرهاي  اصلي ما شك داريم كه استقبال مردم به‌اندازه‌اي باشد كه وزير كشور ادعا مي‌كند . رفراندوم يك  مسأله را صريحاً روشن كرده است و آن اينكه اكثريت مردم خواهان بركناري نظام سلطنتي پهلوي  هستند . شايد از لحاظ سياسي لازم بود كه اين مسأله واضح دوباره مطرح شود ، اما شيوه بر‌گزاري  رفراندوم نارضايتيهاي بي‌جهتي را فراهم آورد ، مخصوصاًً در ميان افرادي كه آگاهي سياسي  دارند . » ( 21 )

617

لئونيد برژنف رهبر شوروي اعلام جمهوري اسلامي‌را در ايران به آيت‌الله خميني تبريك گفت  و اعلام كرد كه شوروي سياست دوستي صميمانه و حسن همجواري با ايران را دنبال خواهد كرد . به  گزارش يونايتدپرس ، در تلگرام تبريك به رهبر مذهبي ايران گفته شده است كه مسكو اميدوار است  
روابط دو كشور براساس برابري و احترام متقابل به حق حاكميت و عدم مداخله در امور داخلي  يكديگر توسعه يابد . بنا به اين گزارش ، برژنف در پيام خود گفت : « ما در شوروي نتايج رفراندوم  ملي ايران را - كه به رژيم شاهنشاهي در ايران پايان داد - پيروزي بزرگي براي مردم ايران تلقي  مي‌كنيم . بدون‌شك برقراري سيستم جمهوري آغاز مرحله جديدي در زندگي كشور  شماست . » ( 22 )

در همين حال ، الكسي كاسيگين رئيس شوراي وزيران شوروي نيز تلگرام تبريكي براي مهندس  بازرگان فرستاد و در آن اعلام كرد : « پيروزي انقلاب مردم ايران در شوروي مورد تكريم قرار گرفته  است . » كاسيگين ابراز اميدواري كرده است كه مناسبات اتحاد شوروي با ايران به نفع صلح جهاني  و امنيت بين المللي ادامه يابد . » ( 23 )

 

15/1/58 - تهران - نخست‌وزيري - ملاقات سفير شوروي با نخست‌وزير

618

بنا به گزارش خبرگزاري پارس ، خبرگزاري عراق گزارش داد : به موجب قراردادي كه امروز ميان  شركت صادرات عراق و شركت توزيع‌كنندة كود شيميايي در تهران به امضاء رسيد ، عراق ظرف دو  ماه آينده مقدار پنجاه هزار تن اوره جهت توليد كود شيميايي در اختيار ايران خواهد گذاشت . ( 24 )

 

منابع و مآخذ 15/1/1358

1 - روزنامه كيهان ، 16/1/1358 ، ص 2 .

2 - روزنامه اطلاعات ، 16/1/1358 ، ص 1 .

3 - مآخذ شماره 2 ، ص 2 .

4 - نشريه كار ( ارگان سازمان چريكهاي فدايي خلق ايران ) ، سال اول ، شماره 5 ، 16/1/1358 ، ص 7 .

5 - مآخذ شماره 2 ، ص 1 .

6 - نشريه ويژه خبرگزاري پارس ، 16/1/1358 ، ص 7 ،  راديو كويت .

7 - روزنامه كيهان ، 15/1/1358 ، ص 7 ، راديو مسكو .

8 - روزنامه اطلاعات ، 15/1/1358 ، ص 2 .

9 - مآخذ شماره 7 ، ص 3 .

10 - مآخذ شماره 8 ، ص 3 .

11 - مآخذ شماره 7 ، ص 3 .

12 - مآخذ شماره 6 ، ص 1 ، خبرگزاري فرانسه .

13 - روزنامه كيهان ، 26/1/1358 ، ص 4 .

14 - سازمان مجاهدين خلق ايران ، مجموعه اعلاميه‌ها و موضعگيريهاي سياسي مجاهدين خلق ( تهران ، انتشارات   سازمان ، سال 1358 ) ص ص 93 - 92 .

15 - مآخذ شماره 14 ، ص 92 .

16 - مآخذ شماره 2 ، ص 7 .

17 - مآخذ شماره 8 ، ص 8 ، خبرگزاري فرانسه .

18 - روزنامه نهيب آزادي ، سال 27 ، دوره سوم ، شماره 2 ،  15/1/1358 .

19 - عبدالعلي بازرگان ، مشكلات و مسائل اولين سال  انقلاب ( تهران : دفتر نهضت آزادي ، سال 1362 ) ص ص  23 - 17 .

20 - مآخذ شماره 6 ، راديو كويت .

21 - دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسي ، جلد  14 ( تهران : نشر لانه جاسوسي ، بي‌تا ) ، ص 92 .

22 - مآخذ شماره 7 ، ص 8 ، يونايتدپرس .

23 - مآخذ شماره 8 ، ص 8 ، آسوشيتدپرس .

24 - مآخذ شماره 7 ، ص 8 ، خبرگزاري عراق .



 

 

 

 

 

 

 

لینک کوتاه :
کد خبر : 2911

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال
  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245