روزشمار

جمعه

13 ارديبهشت 1358

6 جمادي‌الثاني 1399

3 مه 1979

942

هيأت حسن‌نيت نقده با شركت روحانيون ، معتمدان و نمايندگان اعزامي‌از شهرستانهاي نقده ،  اروميه و مهاباد و محمدمهدي عباسي ( استاندار آذربايجان‌غربي ) سومين جلسه خود را در  فرمانداري نقده تشكيل داد . در اين جلسه تصميم گرفته شد كه دو گروه تجسس براي شناسايي و  آزادي گروگانهايي كه تاكنون مبادله نشده‌اند ، اقدام كنند . مشروح تصميمهايي كه در اين جلسه گرفته  شد در اطلاعيه‌اي به ترتيب زير اعلام شد :

1 - مقرر گردد دو گروه به همراهي دو نفر از پاسداران اعزامي‌تهران به سرپرستي صباغيان در  روستاهاي اطراف ( اعم از ترك و كرد ) براي تحقيق و تجسس در مورد گروگانهاي طرفين از امروز   ( پنجشنبه ) به گشت بپردازند و در صورت وجود گروگان يا پناهنده ، فوراً آزاد بشوند و نتيجه  بلافاصله به استانداري آذربايجان‌غربي گزارش بشود . 2 - اعلاميه مبسوطي در موضوع آزادي  گروگانها يا پناهندگان صادر و در سطح شهر و روستاها به وسيله هلي‌كوپتر پخش شود و نيز در  راديو تلويزيون تا چند روز تكرار شود . آزاد كردن گروگانها از طرف حجج‌اسلام حاج ميرزاابراهيم  محرر و حاج ملاصالح رحيمي‌توصيه و تاكيد بشود . 3 - دو گروه مندرج در بند يك موظفند  نسبت به مبادله كليه اتومبيلها و تراكتورها ، پس از صورت‌برداري و شناسايي آنان اقدام و كليه آنها را  بدون قيد و شرط به صاحبان آنها تسليم نمايند . 4 - مقرر گرديد حجج اسلام حاج ميرزاابراهيم  محرر و ملاصالح رحيمي‌براي برگرداندن آوارگان شهر و روستا از مهاباد و روستاهاي ديگر و  همچنين براي باز كردن مغازه‌ها در شهر متفقا اقدام كنند . 5 - كريم حسامي‌به نام نماينده حزب  دمكرات كردستان ايران از طرف حزب نسبت به تامين جاني و مالي روستاييان ترك در منطقه نقده  تعهد نمود كه هيچ‌گونه تهديد يا ارعاب و تعلل از طرف اعضاء و يا هواداران حزب در مورد فردي به  عمل نيايد . 6 - مقرر گرديد كه از اين به بعد شركت‌كنندگان در تظاهرات با خود اسلحه حمل  ننمايند در غير اين صورت اگر دارنده اسلحه جزء شركت‌كنندگان در تظاهرات باشد ، مسؤول و  تحت تعقيب و مجازات قرار خواهد گرفت . 7 - به اتفاق آراء تصويب گرديد از اين به بعد در شهر  نقده از هرگونه شايعه‌سازي و پخش اعلاميه‌هاي تحريك‌آميز شديداً جلوگيري شود و عاملان  
بلافاصله به دادگاه انقلاب اسلامي‌معرفي گردند . در همين حال جامعه روحانيت نقده با انتشار  اعلاميه‌اي از همه مردم مناطق نقده ، اشنويه و پيرانشهر خواست افرادي كه به عنوان گروگان  نگهداشته‌اند ، آزاد كنند . ( 1 )

943

 سازمان چريكهاي فدايي خلق در شماره امروز نشريه " كار " ارگان اين سازمان ، در گزارشي  مفصل به چگونگي آغاز و تداوم واقعه نقده پرداخت . در اين گزارش به تشكيل كميته‌هاي شماره 1 ( تركها ) و شماره 2 ( كردها ) و روابط اين دو كميته با همديگر و نيز مردم ترك و كرد نقده مي‌پردازد و  نتيجه مي‌گيرد كه كميته تركها با حمايت از تركها به تشديد اختلافها پرداخته است . گزارش پس از  ذكر برخورد مسلحانه بين دو كميته در نوزدهم فروردين به نقل وقايع سي فروردين و برگزاري  ميتينگ حزب دمكرات و تبعات آن مي‌پردازد .

گزارش چريكهاي فدايي تلويحاً حزب دمكرات را سرزنش مي‌كند كه با بي توجهي به  شايعه‌هايي كه امثال عظيم معبودي انتشار داده بودند ، ميتينگ را برگزار كرده است؛ او شايع كرده بود  كه حتما درگيري پيش خواهد آمد . در اين گزارش سازمان تلاش مي‌كند حتي‌المقدور با لحني  بي‌طرفانه - كه كرد و ترك را نرنجاند - حوادث و زد و خوردهاي چند روز را گزارش كند ، اما  بلافاصله و بشدت گزارش يكطرفه مي‌شود ؛ مظلوميت كردها تصوير مي‌شود و كميته تركها و  نيروهاي انقلابي مقصران حقيقي جلوه مي‌كنند . گزارش با درج خبري مبني بر حمله تانكهاي ارتش  در ساعت چهار بامداد روز 3/2/58 ( روز پنجم درگيري ) به يك روستا كه سنگرهاي كردها در  آن قرار داشته است و با ذكر انتقال سنگرهاي مزبور از اين روستا به دست كردها ، پايان مي‌پذيرد .

بخشهايي از اين گزارش كه چگونگي شروع و گسترش درگيري را شرح مي‌دهد ، چنين است :  روز جمعه سي‌ام فروردين ، قاسملو براي برگزاري ميتينگ حزب دمكرات در استاديوم ورزشي اين  شهر از يكي از روحانيون با نفوذ شهر به نام محرر كسب اجازه مي‌كند . محرر كه در كميته شماره 1  نقش چنداني ندارد ، ميتينگ را بلامانع مي‌بيند . ولي افراد مسلح كميته شماره 1 به علت اينكه محرر  چند روز قبل در خانه خود با ادريس بارزاني ملاقات كرده بود ، دست به توطئه و شايعه‌پراكني  مي‌زنند و محرر را متهم مي‌كنند كه تركها را به كردها فروخته است . از طرف ديگر معبودي رئيس  كميته شماره 1 كه يكي از عوامل رژيم سابق و از روحانيون قشري و متعصبي است به كمك عامل  خود ، يدالله علي‌زاده ، در شهر شايع مي‌كنند كه در ميتينگ روز جمعه 31 فروردين حزب دمكرات  حتماً درگيري پيش خواهد آمد .

صبح روز جمعه با بي‌توجهي به اين شايعات ميتينگ برگزار مي‌شود . حزب دمكرات كه براي  نگهباني از استاديوم و حفظ نظم در استاديوم افراد مسلح گمارده بود ، از يك طرف ذهن توده ترك از  شايعاتي مبني بر اينكه كردها مي‌خواهند بر شهر مسلط شوند ، پر شده بود و از طرف ديگر تجمع  سي تا چهل مرد مسلح جلوي كميته و خواندن سرودهاي مذهبي به اغتشاش ذهني تركها دامن  مي‌زد .

 

در آغاز ميتينگ افراد مسلح چند تير هوايي شليك كردند و افراد مسلح حزب دمكرات با چند  شليك هوايي جواب دادند . مردم از شليك تيرها وحشت‌زده شدند و قصد فرار مي‌كنند . ولي  قاسملو با بلندگو آنها را به آرامش دعوت مي‌كند و اطمينان مي‌دهد كه شليك هوايي بوده ،  شليكهاي هوايي همچنان در چند نوبت تكرار مي‌شود و سروصداي تير در سطح شهر مي‌پيچد .  در اين هنگام از يكي از خانه‌هاي مجاور استاديوم چند تير به ميان جمعيت شليك [ شده ] و چند  نفر زخمي ‌مي‌شوند . كردهاي مسلح فوراً كساني را كه از درون خانه تير شليك كرده بودند ( يك پدر  و يك پر ) به قتل مي‌رسانند . پس از اين ماجرا كميته امام وارد ميدان مي‌شود . كردها كه متفرق شده  بودند به طرف منطقه‌اي كردنشين به راه مي‌افتند و در بين راه عده‌اي از تركها را به عنوان گروگان با  خودشان مي‌برند . از اين لحظه به بعد جنگ تحت عنوان ترك و كرد آغاز مي‌گردد . كردها در آغاز  مي‌كوشند با شعار كرد و ترك برادرند و برادركشي نبايد كرد ، از جنگ پيشگيري كنند . ولي افراد مسلح  كميته شماره 1 از تيراندازي باز نمي‌ايستد و همچنان به طرف كردها شليك مي‌كنند .

روز اول درگيري مردم به طور دسته‌جمعي به هم كمك مي‌كردند و زخميها را فوري با آمبولانس  به بيمارستان مي‌رساندند ولي روز بعد جنگ حالت ديگري به خود گرفت ؛ كردها و تركها مسير جاده  را سد كرده بودند و از اعزام نيروهاي مخالف خود ، جلوگيري مي‌كردند . سه‌راهي مهاباد ، نقده ،  اروميه در دست كردها بود و تركها در فاصله ده كيلومتري آنها مستقر شده بودند . در تمام جاده‌هاي  اطراف نقده ، اتومبيلها بازرسي و بدقت از نفوذ نيروهاي كرد پيشگيري مي‌شد . در روستاها هر  نيرويي زورش بيشتر و عده‌اش كثيرتر بود ، ديگري را از ده بيرون مي‌كرد . تمام جاده‌ها پر از آوارگان  كرد يا ترك شده بود . در مسير نقده آواره‌‌هاي ترك رو به دهات ديگر مي‌رفتند و در مسير يك كوره راه  به طرف مهاباد ، آواره‌هاي كردي كه به طرف اين شهر فرار مي‌كردند ، ديده مي‌شدند . در مسير جاده  پيرانشهر تركها به طرف شهر در حركت بودند . به طور كلي اطراف شهرستان نقده در اختيار نيروهاي  اعزامي‌كردنشين بود . بيمارستان و مخابرات شهر در اختيار افراد كميته شماره 1 قرار داشت . در  حالي كه كردها تپة شهر را در اختيار گرفته بودند .

اطراف بيمارستان كه نيروهاي مسلح ترك سنگربندي كرده بودند ، برخوردهاي شديدي روي  مي‌داد ؛ مثلاً هنگامي‌كه دو نفر از افراد خانواده‌اي زخمي‌خود را به بيمارستان منتقل كردند ، افراد  كميته به آسايشگاه حمله‌ور شدند و آن دو نفر را به گروگان گرفتند . سپس خواستند دكتر برزنجي  [ رئيس بيمارستان ] را نيز دستگير كنند كه با مخالفت شديد دكترها و پرستارها روبه‌رو شدند . در  اين ميان ، افراد مسلح روستاهاي اطراف مسير نقده به پشتيباني از كميته شماره 1 وارد شهر مي‌شوند  و افرادي از پادگانها و مجاهدان اروميه نيز خود را به نقده مي‌رسانند . برخورد لحظه به لحظه شديتر  مي‌شود . در اين ميان دولت هيچ اقدامي‌نمي‌كند . آقاي استاندار هم كه از روز قبل اجباراً در شهر  مانده بود ، عملاً هيچ كاري نمي‌كند و از ترس در اداره مخابرات متحصن مي‌شود . ارتباط با  شهرهاي ديگر كاملاً قطع مي‌شود ( مگر از طرف كميته شماره 1 كه مخابرات را در دست داشت ) .  از راديو هم هيچ پيامي‌پخش نمي‌شود . هيچ‌يك از رهبران مذهبي در آرام كردن مردم نقش فعالي  
ندارند . توده مردم زحمتكش ناخواسته درگير آنچنان جنگي شده بودند كه هر لحظه شديدتر و  وخيم‌تر مي‌شد .

در اين ميان فرصت‌طلبان ، تفرقه‌اندازان و عوامل امپرياليزم و ارتجاع داخلي از فرصت استفاده  مي‌كنند و با شايعه‌پراكني و نفاق‌افكني و جنگ‌‌افروزي اختلافات را دامن مي‌زنند و مردم را بيشتر  تحريك مي‌كنند . به علت اغتشاش جاده‌ها هيچ هيأتي نمي‌توانست براي مذاكره و برقراري آتش‌بس  وارد شهر شود . آيت‌الله فوزي هم پيشنهاد كرده بود در صورتي كه كردها شهر را ترك كنند آتش‌بس  برقرار مي‌شود . كردها كه از نظر غذايي و دارويي شديداً در مضيقه بودند ، دسته دسته خود را از كوره  راهي به مهاباد مي‌رساندند . با اينكه از صبح روز شنبه افراد مسلح محرر با بلندگو از مردم خواستند  دست از تيراندازي بردارند . ولي افراد مسلح كميته به علت انتقام‌جويي با آتش‌بس مخالفت  مي‌كردند . ساعت 5/3 بعدازظهر روز شنبه ، تعداد كشته‌ها و زخمي‌ها طبق آمار بيمارستان به 49  نفر مي‌رسيد . ( 2 )

944

گروهي تحت عنوان " جمعيت روشنفكران عرب ايران " كه در كنار گروههاي موسوم به " خلق  عرب " فعاليت تبليغاتي مي‌كنند ، امروز اطلاعيه شماره 7 خود را انتشار داد . در اين اطلاعيه آمده  است : « ما رهبري آيت‌الله شيخ‌محمدطاهر آل‌شبير را تاييد مي‌نماييم … نفوذ عناصر ناپاك و  مرتجع در صفوف خلق و مخصوصاً در كميته‌ها ، دستاوردهاي انقلاب خونين ما را به خطر  مي‌اندازد . بازداشت فرزندان مجاهد نستوه آيت‌الله طالقاني ، حمله به ستاد سازمان چريكهاي  فدايي خلق ايران ، بازداشت عده‌اي از هواداران اين سازمان در آبادان ، حمله به هواداران جنبش ملي  مجاهدين ، تعرض غيرانساني به تحصن ديپلمه‌هاي بيكار در آبادان و دستگيري برادران مبارز ما در  كانون فرهنگي خلق عرب خفاجيه [ سوسنگرد ] نمونه‌ايست از اعمال خائنانه اين قبيل افراد  بي‌مسؤوليت …

پيام آيت‌الله شيخ‌‌محمدطاهر آل‌شبير در تاريخ 2/2/58 مبني بر اعتراض به مداخله بي‌رويه  كميته‌ها برخلاف موازين شرعي و قانوني ، حاكي از مواضع قاطع و تزلزل‌ناپذير رهبري خلق عرب  است . » ( 3 )

945

مراسم تشييع جنازه استاد مطهري طبق اعلام قبلي از ساعت 8 صبح امروز با شركت  گروههاي مختلف مردم كه مطبوعات تعداد آن را " صدها هزار نفر " برآورد كردند ، از مقابل دانشگاه  تهران تا ميدان راه‌آهن برگزار شد . ( 4 ) در اين مراسم كه به نوشته روزنامه كيهان « به يك راهپيمايي  بزرگ اعتراض‌آميز عليه تروريستها و منافقين تبديل شده بود . » تشييع‌كنندگان شعارهايي سر  مي‌دادند همچون « تروريست محكوم است ؛ درود بر مجاهد ؛ مرگ بر منافق ؛ مرگ بر كمونيست ؛  قاتل مطهري اعدام بايد گردد ؛ فدايي ضدخلق نابود بايد گردد ؛ مطهري ، مطهري شهيد انقلابي ؛  منافق ، منافق انگل اجتماعي ، توده‌اي ، فدايي انگل اجتماعي ؛ منافق ! كشتي مطهري را اين خادم  
علي را ، مرگ بر تو ؛ ‌اي استاد شهيدم راهت ادامه دارد ؛ اسلام از اين ترورها ديگر باكي ندارد ؛  مي‌كشم ، مي‌كشم آنكه برادرم كشت . » ( 5 ) « مي‌كشم ، مي‌كشم آنكه معلمم كشت ؛ امنيت رهبران تامين  بايد گردد ؛ مرگ بر فدايي ضدخلق … » ( 6 )

مشايعت‌كنندگان در ساعت 11 به ميدان راه‌آهن رسيدند و در اين محل قطعنامه دانشجويان  مسلمان دانشگاه ملي ايران درباره ترور آيت‌الله مطهري خوانده شد . در اين قطعنامه با اشاره به اينكه  با ترور سعيدي‌ها ، غفاري‌ها ، انصاري‌ها ، شريعتي‌ها و مطهري‌ها نمي‌توان حركت انقلاب اسلامي‌ را از ايدئولوژي آن جدا كرد ، تاكيد شده است كه « ترور استاد مطهري ، كوچكترين خلأيي در فراراه  حركت تكاملي انقلاب اسلامي‌خلق ايران نخواهد داشت و اين ترور نموداري است از ترس و  وحشت عمال امپرياليسم از برپايي جامعه توحيدي منبعث از ايدئولوژي اسلامي‌. » ( 7 )

سپس كاروان حامل جنازه شهيد مطهري به طرف قم حركت كرد و در ساعت 20 : 14 وارد قم  شد . به گزارش خبرگزاري پاس ، صدهزار نفر از مردم نقاط مختلف كشور در قم با حضور امام  خميني و آيات عظام شريعتمداري ، طباطبايي ، منتظري ، نجفي و اعضاي هيأت دولت پيكر شهيد  مطهري را تشييع كردند . مردم شعار مي‌دادند : « تروريست محكوم است ؛ خميني خميني عزم تو ،  عزم ما ؛ آمريكا ، شوروي شكست تو عزم ما ؛ چپ و راست نابود است … » در پايان پس از اداي  نماز توسط آيت‌الله العظمي‌گلپايگاني ، جنازه استاد شهيد مطهري در حرم حضرت معصومه‌( س )  در جوار آيت‌الله حائري ( بنيانگذار حوزه علميه قم ) به خاك سپرده شد . ( 8 )

علي‌رغم اينكه عموم گروههاي كمونيست ترور استاد مطهري را محكوم كرده بودند ، اما تشابه  فكري و سنخيت گروه فرقان در مواضع عقيدتي و سياسي اجتماعي با نيروهاي چپ غيرمذهبي  باعث ايجاد يك فضاي شديداً ضدكمونيستي در تشييع جنازه استاد مطهري در تهران و قم گرديد  كه مورد توجه محافل خبري خارجي قرار گرفت . از جمله خبرگزاري فرانسه در اين باره گزارش داد :  مراسم تشييع جنازه آيت‌الله مطهري تبديل به تظاهرات عظيم ضدكمونيستي گرديد . ( 9 ) راديو لندن  نيز گفت : امروز تشييع جنازه آيت‌الله مطهري در تهران يك تظاهرات عظيم ضدكمونيستي بود .   ( 10 ) اما راديو مسكو گفت : مراسم تشييع جنازه مطهري به تظاهرات عظيم اعتراض ايرانيان عليه  دسايس ارتجاع داخلي و خارجي كه تلاش مي‌كند از جريان استقرار نظام جمهوري در كشور  جلوگيري كند ، مبدل شد . ( 11 )

946

كميته مركزي حزب توده ايران با انتشار اعلاميه مفصلي با عنوان " تحليلي از وضع كنوني  انقلاب و ضدانقلاب در جامعه ما " به اظهار نظر دربارة مسائل داخلي ، رويارويي دو جريان در  نظام جديد و نيز برخي مواضع دولت پرداخت . در اين بيانيه آمده است : « در هفته‌ها و بويژه در  روزهاي اخير ، در فضاي سياسي ميهن ما حوادثي روي داده و جرياناتي جان گرفته‌اند كه  محتوايشان به طور روشن در جهت تضعيف دستاوردهاي انقلاب تاريخي مردم است .

فعاليت آشكار نيروهاي ارتجاعي و دستهاي ضدانقلاب در حوادث سنندج ، نقده ، گنبد ، توطئه‌اي كه عليه آيت‌الله طالقاني به وجود آمد ؛ تظاهرات وسيعي كه به بهانه مقاله آيت‌الله  خلخالي در جهت تضعيف رهبري امام خميني و جنبش در تبريز و تهران و مشهد به راه افتاد و  ترور سرلشكر قره‌ني را نيز نمونه‌اي از اين فعاليتها به شمار آورد . »

13/2/58 تهران - حضور انبوه جمعيت عزادار در تشييع جنازه شهيد مطهري

13/2/58 - تهران - شخصيتهاي دولت موقت از جمله : معين‌فر ،  يدالله سحابي ، ابراهيم يزدي و … در تشيع جنازه شهيد مطهري

در ادامه ، حزب توده با تشريح دو خط مشي " انقلابي و سازشكارانه " كه تلفيق بخشي از  ديدگاههاي نيروهاي مذهبي انقلابي و نيروهاي چپ غيرمذهبي است ، به بررسي انتقادي مواضع  و عملكرد دولت موقت پرداخته و مي‌نويسد : « دولت موقت را ، از آغاز تاكنون ، به طور كلي ناپي‌گير و غيرقاطع مي‌توان ارزيابي كرد با اين ويژگي كه جنبه‌هاي محافظه‌كارانه و تسليم‌آميز آن هر روز  شدت مي‌يابد .

درست است كه دولت با مشكلات عظيمي‌در زمينه بازسازي زندگي اقتصادي كشور روبه‌رو  است ؛ درست است كه دولت كادر كافي و آزموده براي اداره همه موسسات از هم گسيخته ندارد ؛  درست است كه دولت موقت اقداماتي انجام داده كه در جهت خواست جنبش انقلابي مردم است   ( مانند پايان دادن به فعاليت كنسرسيوم نفت ، خروج از پيمان سنتو ، اخراج بخش عمده كارشناسان  آمريكايي ، لغو بخش عمده‌اي از سفارشهاي تسليحاتي به كشورهاي امپرياليستي ، پايان دادن به  فعاليت جاسوسي امپرياليستهاي آمريكايي عليه كشورهاي همسايه و برخي اقدامات ديگر ) كه  همگي مورد پشتيباني كامل نيروهاي ميهن‌پرست مي‌باشد ، ولي در مقابل اين اقدامات ، هم در زمينه  سياست داخلي و هم در زمينه سياست خارجي ناپي‌گيريها و در موارد بسياري موضع‌گيريهاي  دولت در جهت خط دوم ، يعني خط سازشكارانه ، به طور چشم‌گيري جلب توجه مي‌نمايد .

آقاي نخست‌وزير به طور روشن مخالفت خود را با يكي از عمده‌ترين دستاوردهاي انقلاب ،  يعني وجود و عمل سپاه پاسداران انقلاب و دادگاههاي انقلاب بيان مي‌دارد و در اين ميدان خود  را از جنبش انقلابي جدا مي‌سازد .

آقاي نخست‌وزير در زمينه نوسازي اقتصاد كشور با تكيه نامتناسب به مشكلات موجود كه  قابل انكار نيست از سمت‌گيري مشخص در جهت ريشه‌كن ساختن اقتصاد وابسته به امپرياليسم  دوري مي‌جويد و به اين ترتيب خود را از جنبش انقلابي جدا مي‌سازد . آقاي نخست‌وزير براي حل  مسائل اقتصادي مردم ، تقريبا به طور يكطرفه روي تقويت سرمايه‌داران تكيه مي‌كند و به لزوم حل  مشكلات از راه خلقي آن ، يعني راه تكيه به نيروهاي خلاقه كارگران ، مهندسين و كارمندان و مديران  ميهن‌پرست و ملي هيچ‌گونه توجهي ندارد .

سخن كوتاه ، دولت موقت مي‌كوشد كمي‌موفقيت خود را منحصراً بر پايه مشكلات اقتصادي ،  خواستهاي غيرمنطقي ! زحمتكشان ، مشكلات ! ناشي از فعاليت نيروهاي انقلابي و برخي  رهنمودهاي غيرواقع‌بينانه ! امام خميني توجيه كند . در صورتي كه برخورد درست با كار دولت همه  ميهن‌پرستان راستين را به اين نتيجه مي‌رساند كه عدم موفقيت دولت موقت در حل مشكلات ، بيش  از هر چيز ديگر محصول سمت‌گيري غيرانقلابي و نداشتن نقشه همه جانبه خلقي براي حل  مشكلات است . » ( 12 )

 

947

سپاه‌پاسداران انقلاب به منظور كسب آمادگي براي انجام دادن وظايف خود و افزايش  تواناييهايي كه لازمة تحرك مورد انتظار اين نهاد است ، تلاش مي‌كند ؛ از جمله امروز براي حفاظت  از منطقه اورامانات از ارتش تقاضاي نفربر زرهي كرده است . در نامه ستاد فرماندهي سپاه پاسداران  انقلاب خطاب به ستاد ارتش اسلامي‌، سرگرد رحيمي‌، آمده است : « بنا به مذاكرات تلفني با توجه  به حساسيت منطقه مرزي اورامانات ( پاوه ) به تيپ 81 زرهي كرمانشاه دستور فرماييد سه نفربر  زرهي در اختيار برادرمان آقاي محمد ذوالفقاري ( مامور اعزامي‌سپاه‌پاسداران انقلاب اسلامي‌به  منطقه اورامانات ) قرار دهند . » ( 13 )

به دنبال توافق ستاد ارتش با اين درخواست ، ستاد فرماندهي سپاه طي نامه‌اي به تيپ 81 زرهي  كرمانشاه پيگير قضيه شده و خواستار تحويل اين نفربرها گرديد . متن كامل نامه به شرح زير است :   « تيپ 81 زرهي كرمانشاه ! بنا به مذاكراتي كه با برادر سرگرد رحيمي‌( رابط ستاد ارتش اسلامي ايران  و سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ) شده ، با توجه به حساسيت منطقه اورامانات ( پاوه ) قرار شد سه  دستگاه نفربر زرهي از تيپ 81 زرهي كرمانشاه در اختيار برادرمان آقاي محمد ذوالفقاري ( مامور  منطقه اورامانات از طرف سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ) قرار گيرد . لطفاً هر چه زودتر نسبت به  تحويل سه نفربر مذكور اقدام فرماييد . » ( 14 )

948

به گزارش راديو كويت ، دكتر ابراهيم يزدي ( وزير امورخارجه ايران ) در مصاحبه‌اي با روزنامه  آمريكايي نيويورك‌تايمز گفت : « دولت تصميم دارد تعداد نيروهاي مسلح خود را كه اكنون در حدود  پانصد هزار تن مي‌باشند ، به نصف اين عده كاهش دهد . به گزارش بخش عربي راديو كويت ، يزدي  تاكيد كرد كه اين كار در ظرف دو ماه آينده صورت خواهد گرفت . » ( 15 )

949

سناي آمريكا رأي داد كه چهار رزمناوي كه قبل از فسخ قرارداد آن به دست دولت انقلابي ايران  به مقصد اين كشور ارسال شده بود ، در اختيار نيروري دريايي ايالات متحده قرار گيرد . به گزارش  يونايتدپرس ، پول اين چهار رزمناو جمعاً بالغ بر 45/1 ميليارد دلار مي‌شود . بر اساس اين  گزار ، هرچند پرزيدنت كارتر به هنگام ارسال لايحه متمم به كنگره ، فقط پول دو كشتي را خواسته  بود ، اما كميته نيروهاي مسلح سنا رأي داد كه هر چهار رزمناو در اختيار نيروي دريايي امريكا قرار  گيرد . ( 16 )

 

منابع و مآخذ 13/2/1358

 

1 - روزنامه كيهان ، 15/2/1358 ، ص 6 .

2 - كار ( ارگان سازمن چريكهاي فدايي خلق ) ، سال اول ،  شماره 9 ، 13/2/1358 ، ص ص 11 -9 .

3 - سند شماره 090215 مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ : اطلاعيه شماره 7 ، جمعيت روشنفكران عرب ايران ،  13/2/1358 .

4 - مآخذ شماره 1 ، ص 3 .

5 - پيشين .

6 - روزنامه اطلاعات ، 15/2/1358 ، ص 2 .

7 - مآخذ شماره 1 ، ص 2 .

8 - مآخذ شماره 6 ، ص 2 .

9 - نشريه ويژه خبرگزاري پارس ، 15/2/1358 ، خبرگزاري  فرانسه .

10 - نشريه ويژه خبرگزاري پارس ، 14/2/1358 ، ص 5 ، راديو لندن .

11 - روزنامه كيهان ، 16/2/1358 ، ص 8 ، راديو مسكو .

12 - روزنامه‌مردم (ارگان حزب توده ايران) ، دوره هفتم، سال  اول ، شماره 9 ، 13/2/1358 ، ص ص 6 -1 .

13 - سند شماره 1101696 مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ : نامه شماره 13/2/58/2018 ستاد فرماندهي سپاه به  ستاد ارتش .

14 - سند شماره 1113535 مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ : نامه شماره 13/2/58/2019 ستاد فرماندهي سپاه به  تيپ 81 زرهي كرمانشاه .

15 - نشريه ويژه خبرگزاري پارس ، 14/2/1358 ، ص 15 ،  راديو كويت .

16 - نشريه ويژه خبرگزاري پارس ، 15/2/1358 ، ص 1 ،  يونايتدپرس .

 

 

 

 

لینک کوتاه :
کد خبر : 3557

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال
  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245