روزشمار

پنجشنبه

10 اسفند 1357

2 ربيع الثاني 1399

1 مارس 1979

209

بنا‌بر اعلام نظر دولت موقت ، سپاه‌پاسداران انقلاب ، فقط تا بازسازي كامل نيروهاي نظامي و  انتظامي به انجام وظيفه خود ادامه خواهد داد . عباس اميرانتظام سخنگوي دولت با اعلام اين مطلب، دربارة مأموريت سپاه‌پاسداران انقلاب‌اسلامي گفت : « سپاه‌پاسداران انقلاب براي حفظ نظم و آرامش به وجود آمد و تا وقتي كه دولت احساس نكند كه با ارتش و پليس و ژاندارمري ، قادر و دستاوردهاي انقلاب هست ، سپاه‌پاسداران موجوديت خود را حفظ خواهد كرد » . وي همچنين در مورد وضعيت كميته‌هاي انقلاب و نوع ارتباط آنها را با دولت گفت : « از طرف آٌقاي خميني، آقاي مهدوي‌ر‌كني به رياست كل كميته‌ها برگزيده شدند تا يك هماهنگي به وجود آيد و هدف اين است كه كميته‌ها زير نظر نخست‌وزير اداره شود » . ( 1 ) 

احمد صدرحاج سيدجوادي وزير كشور نيز در مورد حوزه فعاليت كميته‌هاي انقلاب گفت :  «در بعضي مواقع ممكن است بعضي از افراد كميته بخواهند تندروي كنند ، امّا سياست دولت اين نيست كه با اين كميته‌ها مبارزه كند و يا در مقام مخالفت برآيد . بنابراين من اميدوارم كه به  هيچ وجه ، اين كميته‌ها با سرپرستهاي استانها و يا با فرمانداران و مأموران دولت مخالفت نكنند و  به تحقيق ، مأموران دولت هم در مقام معارضه با اين افراد نيستند ، زيرا افراد كميته ، اشخاصي وطن‌پرست و انقلابي هستند و از آنجا كه سياست دولت و مصلحت ملت مسلمان را در نظر مي‌گيرند ، به نصايح و راهنماييهاي كه از طرف سرپرستان استانها مي‌شود ، توجه خواهند كرد » . ( 2 ) 

از سوي ديگر ، تيمسار سرلشكر قره‌ني رئيس ستاد ارتش ، ضمن انتقاد از كميته‌هاي انقلاب به  دليل‌بي‌خبر گذاشتن ارتش از اشغال ايستگاه جاسوسي آمريكا در چالوس و اقداماتي نظير آن ،  اظهار داشت : « قرار است براي حل مشكلاتي نظير مشكل فوق ، كميته‌هاي امام در يك سازمان و  زير نظر آقاي دكتر يزدي معاون نخست‌وزير قرار گيرند و از طرف ارتش هم نماينده و يا نمايندگاني در آن حضور داشته باشند تا با اطلاع و هماهنگي ، اقدامات لازم و ضروري انجام گيرد و  همچنين بتدريج وظايف كميته‌ها به سازمانهاي دولتي مسؤول منتقل گردد » . ( 3 ) 

در همين حال ، به دلايل نامعلوم ، اعلام شد كه به دستور حضرات آيات محلاتي و دستغيب ،  
كميته‌هاي انقلاب شيراز منحل مي‌شود و وظايف آنها به سازمانهاي دولتي واگذار خواهد شد .  آيات‌عظام در اطلاعيه‌اي از مجاهدان و پاسداران انقلاب‌در شيراز تشكر كردند و از آنان خواستند كه از روز شنبه 12 اسفند ماه ، كميته‌هاي انقلابي را منحل كنند و وظايف خود را به سازمانهاي دولتي بسپارند . ( 4 ) 

210

سرلشكر محمد ولي‌الله قره‌ني رئيس ستاد كل ارتش با صدور اعلاميه‌اي عنوان كرد : « در پي تصفيه وسيعي كه در زمينه پرسنل و قسمتهاي مختلف ارتشي صورت گرفته است ، اداره دادرسي نيروهاي مسلح و سازمان دادستاني ارتش سابق منحل شد و به جاي آن سازمان قضايي ارتش ملي ـ اسلامي با تعديل پرسنل و انتصاب افسران خوشنام و تحصيلكرده تأسيس گرديد » . در ادامه اين اطلاعيه آمده است كه وظيفه سازمان قضايي ارتش صرفاً رسيدگي به اتهام جرايم خاص نظاميان است . درهمين حال ، يك سخنگوي ارتش اعلام كرد كه به منظور تعديل و تقليل پستهاي سازماني در ارتش ملي ـ اسلامي ، از روز 12/12/57 تعداد 71 نفر ( 51 سرتيپ و 20 سرهنگ )  بازنشسته مي‌شوند » . ( 5 ) 

211

عده‌اي از پرسنل نيروي هوايي ـ پدافند قصرفيروزه ـ ضمن محكوم كردن نظرات مبتني بر  " برچيده‌شدن ارتش " از امام خميني خواستند كه نگذارند عده‌اي بيش از اين روحيه پرسنل نظامي را  منهدم نمايند . ( 6 ) از سوي ديگر گروهي كه خود را " پرسنل نظامي ـ انقلابي " مي‌ناميدند ، در محوطه دانشگاه صنعتي‌شريف اجتماع كردند و خواستار « انحلال ارتش ضدخلقي و بر پانمودن ارتش خلقي " شدند . براساس اين گزارش ، اين گروه ، براي روشن كردن موضع خود در قبال اين كه آيا به پادگانها بازگردند يا نه ، به نظرخواهي از جمع پرداختند و اعلام كردند كه نتيجه آن هفته آينده اعلام خواهد شد . ( 7 ) در اين اجتماع مطالبي راجع به قره‌ني رئيس ستاد كل ارتش به اين شرح خوانده شد : « در روزنامه كيهان مورخه 31 مرداد 1332 در مقاله‌اي راجع به چگونگي كودتاي ارتش در سال 1332 عليه مصدق ، درباره سرهنگ قره‌ني مطلبي به اين شرح آمده است : ساعت 15 :10 روز پنجشنبه ، يك گروهان سرباز به ميدان شهرداري وارد شدند و سرهنگ قره‌ني نيز بلافاصله وارد و  مارش سلام نواخته شد … سرهنگ قره‌ني ، طي نطقي گفت : تاريخ شش هزار ساله ايران نشان مي‌دهد كه ملت ايران شاه‌‌دوست است و متاسفانه عده‌اي بي‌وطن و اخلالگر ، روز قبل ، مجسمه شاه محبوب ما را خراب كرده‌اند كه اينك براي تعمير به سربازخانه مي‌بريم . »

در پايان اجتماع " پرسنل نظامي ـ انقلابي " در دانشگاه صنعتي كه به مركز تبليغ گروهكهاي مختلف تبديل شده است ، قطعنامه‌اي صادر شد كه در آن " محاكمه امرا و افسران و درجه‌داران  مرتجع و تشكيل كميته‌هاي انقلابي " خواسته شده است . ( 8 ) 

212

شيخ‌عزالدين حسيني امام‌جمعه مهاباد در يك مصاحبه مطبوعاتي تهديد كرد كه مبارزه براي  
خودمختاري كردستان ادامه خواهد يافت . وي گفت : « اگر به درخواستهاي ما كه در قطعنامه هشت ماده‌اي منتشر شده است ، توجه نشود ، ما هرطور كه صلاح بدانيم ، مبارزه خواهيم كرد . ما براي غلبه بر عقب‌ماندگي اقتصادي ـ اجتماعي كردستان ايران بايد اختيار داشته باشيم و مي‌دانيم كه  هيچ‌كس بهتر و صميمانه‌تر از خود كردها نمي‌تواند اين دشواري راحل كند . » عزالدين حسيني در بخش ديگري از سخنان خود گفت : « كردستان شامل قهرمانشهر ( كرمانشاه ) ، لرستان و مناطقي از  آذربايجان غربي است و برادران كرد قوچان اگر بخواهند ، مي‌توانند به كردستان كوچ كنند . » وي در  مورد رفراندوم اظهار داشت : « اين سؤال كه آيا حكومت اسلامي مي‌خواهيد يا نه ، نادرست است .  اين درست نيست كه بگوييم حكومت اسلامي آري يا نه ؟ اين مثل كارهاي رستاخيزي است . اگر به  مردم اجازه دهند ، حكومت دمكراتيك مي‌خواهند كه در آن صورت آزادي براي ساير نيروهاي مترقي نيز خواهد بود و گرنه ديكتاتوري روي كار خواهد آمد » . عزالدين در پاسخ به اين سؤال كه اگر  حكومت يا رژيمي كه روي كار مي‌آيد ، حاضر به قبول درخواستهاي شما نشود ، عكس‌العمل شما و خلق كرد چه خواهد بود ؟ گفت : « به عقيدة من ، اگر آن حكومت به اين درخواستها توجه نكند ،  يك حكومت ارتجاعي خواهد بود و در اين صورت ، نه فقط خلق كرد ، بلكه تمام ملت ايران با آن به مبارزه برخواهد خاست و خلق كرد نيز در اين مبارزه شركت مي‌كند » . ( 9 ) 

از سوي ديگر ، عبدالرحمن قاسملو دبير‌كل حزب دمكرات كردستان ، در مورد درخواستهاي مردم كردستان گفت : « آنچه مردم كردستان مي‌خواهند ، عبارت است از تامين حقوق ملي در چارچوب كشور ايران و نه جدا كردن كردستان از خاك ايران ، آن‌طور كه عناصر مرتجع و فرصت‌طلب مطرح مي‌كنند و بعضي وسايل ارتباط‌جمعي غربي كه در خدمت امپرياليسم جهاني هستند به آن دامن  مي‌زنند » . وي در مورد چارچوب خودمختاري كردستان گفت : « به نظر ما مسائل مربوط به روابط خارجي دفاع ملّي ، مسائل مربوط به امور مالي و بانكي و بويژه نشر اسكناس و مسائل مربوط به  طرحهاي اقتصادي دراز مدت كه از نظر اقتصادي و در سطح ملي مي‌تواند مهم باشد ، در صلاحيت دولت مركزي است . در بقيه مسائل مربوط به امور داخلي منطقه خودمختار مي‌شود . همة مسائل فرهنگي ، اداري و اجتماعي خاص منطقه را دولت خودمختار اداره مي‌كند . درحالي كه براي نمونه ، ارتش از مركز بايد اداره شود ، ژاندارمري و شهرباني بايد به وسيله دولت خودمختار رهبري شود » . قاسملو با تاييد اقدامات گروهها و سازمانهاي مختلف گفت : « ما حاضريم در زمينه دو مساله اساسي زير و در بسياري زمينه‌هاي ديگر با اين سازمانها و ديگر احزاب ملي همكاري كنيم : 1 ـ تامين دمكراسي و آزاديهاي اساسي براي همه احزاب و سازمانها و گروههاي سياسي و ملي كه عليه رژيم مبارزه كرده‌اند . 2 ـ مبارزه در راه تامين حقوق ملي خلقهاي ايران از جمله خلق كُرد ».  قاسملو در مورد نتيجه مذاكرات هيأت اعزامي دولت گفت : « ما به هيأت گفتيم بايد اعتماد مردم جلب و از شيوه‌هاي گذشته اجتناب شود . دولت بايد با نمايندگان واقعي خلق كُرد وارد مذاكره شود نه آنهايي كه تا ديروز به شاه تملق مي‌‌گفتند و امروز به دست‌بوسي امام مي‌روند . ما به صراحت گفتيم هيچ نيروي تجزيه‌طلبي در منطقه وجود ندارد و بايد ذهن مردم را درباره مسأله خودمختاري خلقها روشن كرد » . ( 10 ) 

213

روزنامه اطلاعات ، به نقل از منبعي كه آن را " از نزديكان نخست‌وزير " خواند ، نوشت :   « مسأله‌اي كه مورد توجه دولت ايران است ، امكان مداخله عراق در مسأله كردستان براي جلوگيري از بپاخاستن اكراد عراق است . عراق نگران آن است كه مبادا اعطاي خودمختاري به كردهاي ايران از  سوي دولت موقت انقلاب ، اكراد مقيم عراق را وسوسه كند . اين نگراني در تركيه و در بُعد كوچكتري در سوريه نيز وجود دارد . » ( 11 ) اين در حالي است كه اعلام شد عراق با " اتحاديه ميهني كردستان عراق " وارد مذاكره شده است . روزنامه كيهان به نقل از فردي كه وي را " يك مقام موثق كُرد " خواند ،  نوشت : « دولت عراق با نمايندگان اتحاديه ميهن‌پرستاران عراق به رهبري جلال طالباني وارد مذاكره شده است . مذاكرات نمايندگان كردها و حكومت مركزي عراق بر سر مسائلي است كه در عهدنامه خودمختاري كردستان عراق رعايت نشده است . اتحاديه ميهن‌پرستان معتقد است معاهده خودمختاري كردهاي عراق نقايص فراواني دارد و نمي‌تواند قابل قبول هيچ كرد ميهن‌پرستي باشد » .  روزنامه مذكور به نقل از منبعي نزديك به جلال طالباني نوشت : « از دو روز پيش مذكرات از  سرگرفته شده است . » كيهان افزود : « ناظران سياسي تغيير موضع عراق و حاضر شدن اين دولت به  مذاكره با كردها را ناشي از حوادث بعد از انقلاب [ ايران ] مي‌دانند و معتقدند كه دولت عراق احساس مي‌كند آيت‌الله‌خميني و دولت موقت ايران با مساله كردهاي ايران با نظر مساعدي رو به  رو شده‌اند . كردهاي هر دو كشور ، خواهان خودمختاري داخلي در چارچوب كشورهاي خود هستند . » ( 12 ) 

214

احمد مفتي‌زاده در خصوص اعلاميه‌هشت ماده‌اي كه عزالدين حسيني ارائه كرده است ، گفت :  « اين هشت ماده جزئي كوچك از حقوق ملت كُرد است و نمي‌تواند همه درخواستهاي مردم كرد را  تامين كند ، در حالي كه موادي كه در مورد آن با امام خميني به توافق رسيده‌ايم ، رساتر از مفاد اين هشت ماده است . » وي در مورد توسل به زور براي خودمختاري كردستان گفت : « جامعه‌هاي گوناگون در يك حكومت اسلامي داراي حق خودمختاري هستند و هر ملتي مكلف است به هر ترتيبي كه مقدور و معقول باشد ، حق خود را بگيرد . بنابراين ، بدون ترديد ، هرگز از آنچه حق اسلامي ملت است ، صرف‌نظر نخواهيم كرد ، منتها طريق راه حل سياسي ، هم براي ملت و هم در شرايط فعلي انقلاب پسنديده‌تر است و چنانچه اين راه حل به نتيجه برسد در آن هنگام اقدامات ما ديگر مرتجعانه و ضدانقلابي نخواهد بود . وي در پاسخ به اين سؤال كه آيا در مورد خودمختاري كردها ،  بين شما و عزالدين حسيني اختلاف‌عقيده وجود دارد ، گفت : « در مورد چگونه پياده شدن خودمختاري و نيز قالبها و مقياسها بطور طبيعي احتمال دارد اختلاف سليقه و عقيده وجود داشته باشد ، امّا در اصل موضوع تا آنجا كه با هم بحث داشتيم ، اختلافي وجود ندارد . » وي افزود كه با اصل مفاد اعلاميه ، اختلاف نظري با آيت‌الله عزالدين حسيني ندارد ولي در ارائه مطالب
نارساييهايي وجود دارد كه بايد به آن توجه لازم را داشت ، زيرا در اين هشت ماده كمترين رنگ اسلامي به چشم نمي‌خورد . » ( 13 ) 

احمد مفتي‌زاده همچنين در قم و بعد از نطق امام خميني ( پس از ورود به جلسه سخنراني امام ) طي سخناني گفت : « كردستان جزء جدايي‌ناپذير ايران است و مردم كردستان بطور كامل از  جمهوري‌اسلامي و حضرت‌آيت‌الله خميني پشتيباني مي‌كنند . تنها چيزي كه مردم كردستان  خواستار آنند ، قيد و تضمين حقوقشان در قانون اساسي جديد است كه قرار‌است تدوين گردد و  بعداً به تصويب مجلس مؤسسان برسد . ( 14 ) 

215

هواداران دو جريان مختلف در گنبد‌كاووس به بهانه موافقت و مخالفت با رئيس آموزش و  پرورش اين شهر ، دست به راهپيمايي و اعلام مواضع زدند . در تظاهرات اول كه قبل از ظهر روز چهارشنبه 9/12/57 توسط عده‌اي از دانش‌آموزان گنبد انجام شد ، تظاهركنندگان پس از اجتماع در مقابل اداره آموزش و پرورش شهر ، خواستار بركناري " مستجير " رئيس آموزش و پرورش ( كه مورد حمايت كانون فرهنگي سياسي خلق تركمن است ) شدند . در مقابل اين گروه ، عدة ديگري در حمايت از رئيس آموزش و پرورش گنبد دست به راهپيمايي زدند و با صدور قطعنامه‌اي موارد زير را خواستار شدند :

1 ـ ادامه حضور رئيس آموزش و پرورش فعلي در سمت خود تا تشكيل شوراي فرهنگي واقعي ؛ 2 ـ بركناري فرماندار انتصابي و انتخابي بودن كليه مسؤولان ؛ 3 ـ برسميت شناختن حقوق دمكراتيك خلق تركمن از جمله آزاديهاي فرهنگي و قومي ؛ 4 ـ آزادي فعاليتهاي اجتماعي و  سياسي كليه گروههاي دانش‌آموزان در مدارس ؛ 5 ـ شناسايي و مجازات عوامل تفرقه و تحريك در محيطهاي آموزشي . ( 15 ) 

216

سازمان مجاهدين خلق با دعوت از تمام اعضا و هواداران خود به شركت در مراسم سالگرد درگذشت دكتر مصدق در روز 14 اسفند در احمدآباد ، اعلام كرد كه در اين مراسم سرفصل برنامه‌ها و وظايفي را كه ( به ادعاي اين سازمان ) از اين پس ضامن استمرار و ارتقاء جنبش انقلابي است ، اعلام خواهد كرد . ( 16 ) 

217

كانون نويسندگان ايران با انتشار اطلاعيه‌اي نسبت به وارد آمدن لطمات جدّي به خصلتهاي دمكراتيك و ضدامپرياليستي انقلاب و احياي ارتش هشدار داد . در اين اطلاعيه آمده است : «روش قاطعانه و سازش‌ناپذيري كه پيش از سرنگوني نظام سياسي سابق ، مشخصه بارز و متعالي رهبري انقلاب بود به نظر مي‌رسد كه اينك در حكومت موقت فعلي به موضعي بيش از پيش نرم در برابر دشمنان انقلاب و بيش از روش سخت در مقابل ياران انقلاب در حال استحاله است .  اختلاف عقيده درباره هر مسأله ديگر ، هر اندازه زياد باشد ، در اين مورد خاص هيچ اختلافي بين  
جانبازان و هواداران انقلاب نيست كه سخن گفتن از پيروزي كامل بر رژيم استبدادي ، بدون درهم ريختن كامل ابزار قهر اين رژيم يعني ارتش شاهنشاهي ، ادعايي پوچ و واهي و حتي خطرناك و  گمراه كننده است . متاسفانه اقدام دولت موقت در اين زمينه ، اكنون در جهت تثبيت و احياي همان ساخت ضدانقلابي ارتش با اندكي ترميم و اصلاح در مسائل سلسله مراتب فرماندهي و در مقابل ،  ابراز تمايل آشكار به خلع سلاح نيروهاي انقلابي است كه پيروزي نظامي انقلاب را تعيين كرده‌اند .  چگونه مي‌توان خواست مردمي را كه طالب ارتشي خلقي و انحلال ارتش ضدانقلابند ، خواستي افراطي و غيرمنطقي خواند . آيا پافشاري بربقاي ارتش ضدانقلابي با همان ساخت و سازمان و به ناچار با  همان وظيفه و رسالت ، نوعي گرايش به احياي ثبات ضدمردمي پيشين و اصرار در خلع سلاح سربازان واقعي انقلاب ، نوعي راي عدم اعتماد به پاسداران راستين نظام انساني جديد نيست » . ( 17 ) 

218

جلال‌الدين فارسي ، به دعوت انجمن اسلامي معلمان در استاديوم امجديه تحت عنوان " انقلاب و ضدانقلاب " سخنراني كرد . وي در اين سخنراني در پاسخ به تهاجم وسيع جريانها و  شخصيت‌هاي مخالف نظام جديد ، به تبيين و تشريح مواضع انقلاب اسلامي مي‌پرداخت و اقدامات و تحركات ضدانقلاب داخلي و خارجي را مورد بررسي و نقد قرار داد و گفت : « ضدانقلاب ،  انواعي دارد . دشمن در داخل كشور يك خطر سياسي ـ تبليغاتي ـ اطلاعاتي تشكيل مي‌دهد .  بسياري از اين خائنين كه در خدمت شاه و اسرائيل و آمريكا بودند ، اكنون سرگرم فعاليت هستند و  فعاليت آنها سمپاشي ، لجن‌مال كردن رهبري نهضت و تهمت‌زدن به دولت موقت انقلابي است .  فعاليت آنها در اين جهت متمركز است كه مدارس و دانشگاهها باز نشوند ، كارخانه‌ها به كار نيفتند و راهها و خيابانها قابل عبور نباشند يا ارتش تجديد بنا نشود . يك ارتش توده‌اي اسلامي ، ارتشي كه پاسدار انقلاب‌اسلامي باشد به وجود نيايد . ضدانقلابي كه در خارج متمركز است ، تمام اميدش را به فعاليت اين دسته‌ها و گروههاي ستون‌پنجم بسته است …

امپرياليزم آمريكا و اسرائيل ، زيرك ، هشيار و با تجربه‌اند . آنها مي‌دانند كه ملت ما و نهضت انقلابي ايران هرگز نخواهد توانست تشعشع و تحرك خود را در منطقه آغاز كند و يك سياست خارجي ملي و اسلامي را به اجرا گذارد ، مگر اين كه ارتش ملي ـ اسلامي ساخته شود ؛ مگر اينكه يك ارتش توده‌اي كه همان ملت مسلح باشد ، به وجود آيد . اين است كه كارشكني مي‌كنند … اگر ما نتوانيم به مشكلات فايق آييم ، اگر ما نتوانيم جهاد‌اكبر را كه تجديد بناي ارتش و جامعه است به  پايان ببريم ، ارتش ما ، ملت مسلح ما هرگز نخواهند توانست به مرز بيايند ، ايران هرگز تبديل به دولت عضو جبهه پايداري و متمركز در خط آتش نخواهند گشت .

امپرياليزم آمريكا امروز مي‌بينند كه مصالحش در ايران پايان يافته است . مي‌دانيد چه مي‌كند ؟  مي‌خواهد ما را در چارچوب ايران محاصره كند … امروز مي‌خواهد اين جنبش انقلابي را در ايران محصور كند . چطور محصور ‌كند در خارج ايران ، عليه ايران دسته‌بندي ايجاد مي‌كند ؛ در داخل ايران تخريب مي‌كند ؛ افترا مي‌زند ؛ سمپاشي مي‌كند ؛ تفرقه ايجاد مي‌كند ؛ و بالاخره ما را سرگرم
مشكلات داخلي مي‌كند . ضدانقلاب و بطور عمده امپرياليزم آمريكا و اسرائيل تلاش دارند ، آتش تجزيه‌طلبي را شعله‌ور كنند . براي اين كار كردستان و دو منطقه ديگر را در نظر گرفته‌اند .

اكنون سيا و بقاياي ساواك مي‌خواهند ضدانقلاب تجزيه‌طلب را كه در عراق ( پس از انقلاب ضدسلطنتي 14 ژوئيه 1985 ) با موفقيت تجزيه كرده‌اند ، به ايران صادر كنند ؛ مردم و ارتش ما را  سرگرم آشوبهايي كنند كه آنها به پا مي‌كنند . ضدانقلاب نه فقط تلاش مي‌كند تا وطن ما و ملت ما را  تجزيه كند و از ملت واحد ما " خلقها " بسازد ، بلكه تلاش خواهد كرد تا در وحدت سياسي نهضت ما و در وحدت رهبري ما و در وحدت ايدئولوژيك ما اخلال كند ، ايدئولوژي بيگانه [ را ] به درون ملت ما و نهضت انقلابي ما صادر كند . مي‌كوشد تا نگذارد يك حزب سراسري ايجاد شود ؛ يك حزب سراسري با ايدئولوژي اسلام و با رهبري امام بزرگ خميني . فرقه‌بازي و دسته‌بندي و باندبازي را ترويج مي‌كند …

ما در مرحله برقراري حاكميت سياسي ملتيم . ما از مشروطه تاكنون ، منهاي دوره نهضت‌ملي ،  حاكم بر سرنوشت خودمان نبوديم . حاكميت شاه ، حاكميت امپرياليزم ، حاكميت ساواك و احزاب ساختگي بيگانه را برانداختيم ؛ حالا بايد حاكميت ملت را در يك محيط مردمي برقرار كنيم . اين  مرحله كنوني انقلاب‌اسلامي ماست . حالا ضدانقلاب چه مي‌كند ؟ … ضدانقلاب اين مرحله و  هدفهاي اين مرحله را تجاهل مي‌كند … كاري را كه بايد شش ماه بعد انجام دهيم يا در ده سال آينده انجام دهيم ، الآن مطرح مي‌كند ، مي‌گويد چرا اين كارها انجام نشده است ؟! … به همين جهت است كه ضدانقلاب كه ستون‌پنجم آمريكا و اسرائيل و سلطنت‌طلبان است ، اين روزها دم از  سرعت انقلاب مي‌زند ، آن هم به نام دلسوزي و به اين بهانه كه انقلاب بايد سريعتر انجام بشود !  آري انقلاب بايد سرعت داشته باشد ؛ امّا نه سرعت محال‌! ضدانقلاب از اين حرف [ ها ] مي‌زند كه  انقلاب ما ناقص است و بايد همين چندروز و پيش از استقرار حاكميت سياسي ملت و پيش از انتخابات و تشكيل مجلس و حكومت منتخب مردم ، روابط توليدي ، سياست خارجي ، سياست داخلي و ارتش و دستگاههاي قضايي و كتابهاي درسي تازه‌اي عرضه شود و برقرار گردد .  ضدانقلاب كه كارش كارشكني و اخلال و جلوگيري است ، به ظاهر سخت عجول است ، به عجله و سرعت تظاهر مي‌نمايد . سمپاشي مي‌كند و مي‌گويد هيأت دولت و شوراي انقلاب و كميته‌هاي امام ، آهسته پيش مي‌روند . ضدانقلاب تجاهل مي‌كند كه اين انقلاب يك انقلاب اجتماعي است  و توده‌ها دست‌اندركار آنند ، نه هيأت دولت [ و ] نه كميته‌هاي امام ؛ همان توده‌ها كه آن را شروع كردند ، ادامه دهند و به پيروزي رسانند . تجديد بناي ايران و ساختمان جامعه توحيدي ، كار يك يا چند نفر نيست و نه كار چند روز و چند ماه .

ضدانقلابِ راست هم وجود دارد . اينها بيشتر [ و ] تنها تحت عنوان دمكراسي و افكار مراتب غربي و بشردوستانه ظاهر مي‌شوند . ضدانقلاب راست كه سروصدايش از مجامع بين‌المللي اروپا و آمريكا بلند شده ، مي‌گويد : آقا اين چه دادگاه انقلابي است ؟ چرا اين افراد را شما زود تيرباران  كرديد ؟ چرا اينها را در دادگاههاي علني محاكمه نكرديد ؟ چرا نگذاشتيد اينها حرفهايشان را بزنند ،  
براي خودشان وكيل بگيرند ؟ ما امپرياليستها كساني را بفرستيم تا حضور داشته باشند و بينيم حقوق بشر رعايت شده يا نه ؟! … اينها متاسفانه بعضي از افراد ما را فريب داده‌اند ، بطوري كه با كسي  ( مقصودم مهندس بازرگان بود . ) صحبت مي‌كردم و او مي‌گفت : « در دادگاههاي نظامي كه ما را  محاكمه مي‌كردند ، ما اعتراض داشتيم به عدم حضور هيأت منصفه . حالا خوب است كه در دادگاه انقلاب هم هيأت منصفه داشته باشيم ! » . به ايشان عرض كردم : آقا! مگر ما مقيد به رعايت آن آيين دادرسي هستيم كه رژيم شاه و عمالش در مجلسهاي قلابي تصويب كردند و خودشان هم رعايت نمي‌كردند ؟! مگر اين ، چيز مقدسي است ؟ ملت ايران ، دادگاه ملت ايران است . ميليونها انسان ،  هيأت منصفه‌اند . ملت ايران اجازه نخواهد داد كودتاي 28 مرداد پس از 25 مرداد صورت بگيرد .  ريشه تبهكاران را خواهيم كند!

اين ضدانقلاب راست به افكار سرمايه‌داري مجهز است . بيگانه و ضدانقلاب با اين لباس و در  پوشش افكار بشردوستانه غربي در داخل كشور ظاهر مي‌شود . اينها بي‌اعتقادترين موجودات به  حقوق بشر و به آزادي و دمكراسي هستند » . ( 18 ) 

219

امام خميني در اجتماع مستقبلين در قم رؤوس كلي برنامه‌هاي آتي را اعلام كردند . ايشان اظهار داشتند : « بيدار باشيد ، هوشيار باشيد ، مفسده‌جوها در كمينند و اجانب در كمينند . آنها نخوايبده‌اند ، شما [ هم ] نبايد بخوابيد شما بايد هوشيار باشيد ، آنها مشغول [ طرح ] نقشه هستند ،  از طريقهاي مختلف [ و ] با فرمهاي مختلف . آنها مي‌خواهند حالا كه رژيم منحط سلطنتي از بين رفت با فرمهاي ديگر به ميدان بيايند و باز همان منافع را تجديد كنند و باز همان چپاولگريها را

 

10/12/57 ـ قم ـ امام خميني در بازگشت به قم به ابراز احساسات مستقلبين پاسخ مي‌دهند . سيداحمد خميني همراه امام است .

 

بكنند و باز همان اختناق را از سر بگيرند … استعمار مطالعه كرده است ، سيصد سال يا بيشتر مطالعه كرده ، مطالعات روحيات شما را كرده است . مطالعه طوايف مختلف ايران را كرده است و به  اين نتيجه رسيده است كه بايد اختلاف بيندازد بين طوايف مسلمين ، اختلاف بيندازد ، در هر شهر اختلاف ايجاد كند ، با نقشه‌هاي مختلف شما را از هم جدا كند . روحانيت را از مسلمين جدا كند ،  دانشگاه را از روحانيون جدا كند ، كارگر را از مردم و از روحانيون جدا كند … اگر كساني درصدد تفرقه‌اندازي شدند آنها را از خودتان طرد كنيد ، اجازه ندهيد كه حرفهايي بزنند كه تفرقه بياورد …

ما بسيار كارها در پيش داريم … ما عمل مي‌كنيم ، حرف نمي‌زنيم … زندگي معنوي شما را هم مي‌خواهيم مرفه باشد . شما به معنويات احتياج داريد … دلخوش نباشيد كه مسكن فقط بسازيم ،  آب و برق را مجاني مي‌كنيم براي طبقه مستمند ، اتوبوس را مجاني مي‌كنيم براي هر طبقه مستمند ، دلخوش به اين مقدار نباشيد ، معنويات شما را ، روحيات شما را عظمت مي‌دهيم ، شما را به مقام انسانيت مي‌رسانيم .

… ما پس از اين راجع به بانكها هم طرحهايي داريم كه … از اين وضع استعماري برگردد . ما بايد تمام اين كاخهاي وزارتخانه‌ها را كه ميليونها [ و ] ميلياردها مال ملت در آن صرف شده است ،  بايد اينها تبديل بشود به يك چيز معتدل اسلامي . اين فرم ، فرم خارجي است ، فرم اجنبي است ، فرم طاغوت است . در دادگستري كاخ درست شده است ، لكن دادگستري نيست ، دادخواهي نيست ،  فقط كاخ است . كاخها بايد برود ، دادخواهي به جاي آن بنشيند ، بانكها بتدريج بايد تعديل بشود و  ربا بكل قطع بشود .

 

10/12/57 ـ قم ـ حضور مجدد امام‌خميني در مدرسه فيضيه پس از 15 سال

 

من بايد به مصادر امور بگويم كه ، اخطار كنم كه اينقدر ضعف نفس به خرج ندهند ، دنبال اين نباشيد كه فرم غربي پيدا كنيم . بيچارگي ما اين است كه دنبال اين هستيم كه فرم غربي پيدا كنيم ،  دادگستري ما دادگستري غربي باشد ، قوانين ما ، قوانين غربي باشد . اينقدر ضعيف‌النفس نباشيد . ما قانون غني داريم ، ما قانون الهي داريم . آنهايي كه فرم غربي را بر فرم الهي ترجيح مي‌دهند ، اينها از  اسلام اطلاع ندارند . آنهايي كه مي‌گويند نمي‌شود اسلام را در اين زمان پياده كرد ، براي اين [ است ] كه اسلام را نشناخته‌اند ، نمي‌فهمند چه مي‌گويند . ما مبارزه با فساد را با دايره امر به معروف و نهي از منكر كه يك وزارتخانة مستقل بدون پيوستگي به دولت ، با يك همچو وزارتخانه‌اي كه تأسيس خواهد شد ، ان‌شاءالله مبارزه با فساد مي‌كنيم ، فحشا را قطع مي‌كنيم ، مطبوعات را اصلاح مي‌كنيم ،  راديو را اصلاح مي‌كنيم ، تلويزيون را اصلاح مي‌كنيم ، سينماها را اصلاح مي‌كنيم ، تمام اينها به فرم اسلام بايد باشد . تبليغات ، تبليغات اسلامي ؛ وزارتخانه‌ها ؛ وزارتخانه‌هاي اسلامي ؛ احكام ، احكام اسلام ؛ حدود اسلام را جاري مي‌كنيم ، خوف از اين كه غرب نمي‌پسندد ، نمي‌كنيم . غرب ما را خوار كرد ، غرب روحيات ما را از بين برد ، ما را غربزده كردند ، ما اين غربزدگي را مي‌زداييم . ما با ملت  ايران ، با همراهي ملت ايران ، با پشتيباني از ملت ايران ، تمام آثار غرب را ، تمام آثار فاسده ، نه آثاري كه تمدن است ، تمام اخلاق فاسدة غربي را ، تمام نغمات باطلة غربي را خواهيم زداييد [ زدود ] .

ما يك مملكت محمدي ايجاد مي‌كنيم ، بيرق ايران نبايد شاهنشاهي باشد . آرمهاي ايران نبايد آرمهاي شاهنشاهي باشد ، بايد آرمهاي اسلامي باشد . از همه وزارتخانه‌ها ، از همة ادارات بايد اين شيروخورشيد منحوس قطع بشود . علم اسلام بايد باشد . آثار طاغوت بايد برود . اينها آثار طاغوت است ، اين تاج آثار طاغوت است ، آثار اسلام بايد باشد . آقا! بيدار باش ، دولت! بيدار باش ، ملت! بيدار باش . كم‌كم شما را دوباره نكشانند به آن‌جا . از الآن بايد اين مسائل حل بشود .  البتّه تدريج هم مي‌خواهد ، تدريج دارد ، امّا شروع مي‌كنيم ، ما شروع مي‌كنيم ، البتّه مهلت هم مي‌دهيم به دولت ، بايد مهلت بدهيم … تضعيف دولت ما ، تضعيف اسلام است . دولت ، دولت اسلام است . تضعيف ارتش ما ، تضعيف اسلام است ، تضعيف نكنيد . البتّه تصفيه مي‌شود ؛ تمام ادارات تصفيه مي‌شود ، تمام وزارتخانه‌ها تصفيه مي‌شود ، دزدها بيرون مي‌روند ، خيانتكارها بيرون مي‌‌روند ؛ لكن همه خيانتكار نيستند ، اُمَنا باقي مي‌مانند ، عزيزند …

يك مقدار هم مهلت بدهيم كه دولت كار خودش را بكند . البتّه بعضي انتصابات اشتباه بوده است، [ ولي ] عمداً نبوده است ، دولت عمداً خلاف نمي‌كند . … همين‌طور ستاد ارتش ، رئيس ستاد خيانت عمدي نمي‌كند . نصب خائن را عمداً نمي‌كند ، اشتباه ممكن است . هرجا اشتباه شد، تذكر بدهيد تضعيف نكنيد . آنهايي كه مي‌‌گويند شما بايد اينها را تضعيف كنيد ، يا تبليغاتي مي‌كنند كه موجب تضعيف است ، آنها خائنند . آنها مي‌خواهند كه دولت را تضعيف كنند ، ارتش را تضعيف كنند تا از نو يك سازمان ديگري [ را ] درست كنند كه ملت و همه‌چيز ما را دوباره برگردانند به حال اول …

ما تا آخرين نفس ايستاده‌ايم . من اين يك سال و دو سال آخر عمر را وقف شما كرده‌ام. از تداوم وضع گذشته از نظر تجملات و ظواهر و نيز استفاده از مظاهر و آرمهاي نظام شاهنشاهي در وزارتخانه‌ها ، انتقاد امام و توصيه ايشان به اصلاح را باعث شد .

مصاحبه دكتر سامي وزير بهداري

 

مصاحبه دكتر مدني وزير دفاع

شما مي‌خواهم از ملت مي‌خواهم كه اين نهضت را نگه دارند تا تأسيس حكومت عدل اسلامي …  آنچه كه من از شما ملت ايران مي‌خواهم اين است كه بيدار باشيد ، خون عزيزان خودتان را هدر ندهيد ، كلمة دمكراتيك را از آن نترسيد … اين فرم غربي است ، ما فرمهاي غربي را نمي‌پذيريم . ما تمدن غرب را قبول داريم لكن مفاسدش را نمي‌پذيريم .

… وقت رفراندوم [ كه ] اعلام شد ، رأي من حكومت جمهوري است ، جمهوري‌اسلامي است .  هركس و هركس كه تبعيت از اسلام دارد ، جمهوري‌اسلامي بايد بخواهد ، لكن مردم آزادند كه آراي خودشان را بنويسيد و بگويند … اين آدمي كه مي‌گويد جمهوري باشد ، اسلام نباشد ، بايد پرسيد كه  از اسلام چه مي‌داني و چه ديدي ؟ چه بدي از اسلام ديدي ؟ بايد به آن گفت كه اين اسلام است كه طاغوت را قطع كرد نه مردم … آن كه مي‌گويد ما جمهوري‌دمكراتيك مي‌خواهيم يعني جمهوري به فرم غرب ، از اسلام چه بدي ديديد ؟ چه مي‌دانيد از اسلام ؟ … ما حجت داريم ، كسي كه حجت  دارد ، از آزادي بيان نمي‌ترسد ، لكن توطئه را اجازه نمي‌دهيم . اينها حرف ندارند [ و فقط ] توطئه مي‌‌كنند . ما آنها را دعوت كرديم ، كساني را وادار كرديم دعوت كنند كه اگر حرفي داريد بياييد در  تلويزيون بگوييد ، مباحثه مي‌كنيم با هم ، تا حالا حاضر نشدند .

… ما ديگر اجازه نمي‌دهيم ابرقدرتها دخالت در مملكت ما بكنند . از اختلافات دست برداريد ،  رمز پيروزي ما اتحاد بود ، همبستگي بود . » ( 19 ) 

 

10/12/57 ـ قم ـ با مدرسه فيضيه ـ حفاظت و انتظامات سخنراني امام‌خميني

نيروهاي مسلح مردمي و اولين تجربه‌هاي حفاظت و انتظامات

 

220

كريم سنجابي وزير امور‌خارجه دولت موقت در مصاحبه‌اي با روزنامه‌هاي كويتي الوطن و  السياسه اظهار داشت : « با روي كار آمدن رژيم جديد اسلامي ، روابط ايران با كشورهاي عربي بويژه كشورهاي حوزه خليج‌فارس در آينده‌اي نزديك دستخوش تحولات شگرفي خواهد شد . »  براساس گزارش روزنامه اطلاعات وي افزود : « انقلاب ايران به همه گونه اقدامهاي لازم براي تحريك بخشيدن به روابط برادرانه اسلامي با كشورهاي عرب دست خواهد زد . » ( 20 ) در همين حال ،  روزنامه كيهان گزارش داد : « ويليام سوليوان سفير آمريكا در تهران با كريم سنجابي وزير امور‌خارجه ملاقات و گفتگو كرد . در اين ديدار مناسبات ايران و آمريكا مورد بحث قرار گرفت . » ( 21 ) 

221

پيرو اتخاذ سياست حذف پستهاي اضافي در وزارت امور‌اقتصادي و دارايي در داخل و  خارج كشور ، به دستور وزير امور‌اقتصادي و دارايي نمايندگيهاي اقتصادي ايران در فرانسه ،  آمريكا ، انگلستان ، آلمان‌غربي ، اتريش ، ژاپن ، ايتاليا ، بلژيك ، شوروي ، برلن غربي و دو نمايندگي ديگر در بازار مشترك ، بانك جهاني و صندوق بين‌المللي پول منحل شدند . ( 22 ) 

222

روزنامه القبس نوشت : « دولت جديد انقلابي ايران مي‌خواهد تركيه كليه روابط ديپلماتيك خود با اسرائيل را قطع كند و در عوض سازمان آزاديبخش فلسطين را به رسميت بشناسد . » اين روزنامه به نقل از منابعي كه آنها را " افراد نزديك به آيت‌الله خميني " خواند ، نوشت : « دولت انقلابي ايران در  عين حال مايل نيست انقلاب خود را به كشورهاي همسايه صادر كند . » ( 23 ) 

223

وزير خارجه اتيوپي در پيامي به وزير خارجه ايران همبستگي بي‌قيد وشرط و پشتيباني كامل خود را از مردم ايران و رهبر جديد اعلام داشت . وي تاكيد كرد : « اختلافاتي كه در گذشته بين دو  كشور بروز مي‌كرد ، كار رژيم شاه بوده است » . ( 24 ) 

224

جيمي كارتر رئيس جمهوري آمريكا در مورد افزايش قيمت نفت گفت : « افزايش بهانه نفت كه در روزهاي آخر به وسيله نيمي از اعضاي سازمان كشورهاي توليد كننده نفت ( اوپك ) اعلام شده ،  به تشديد غيرمنتظره تورم مالي و افزايش بهاي بنزين در آمريكا به ميزان سه سنت بيش از حد پيش‌بيني شده ، كمك كرده است . » بنا به گزارش خبرگزاريهاي بين‌المللي وي اضافه كرد : « قطع صدور نفت ايران غرب را از روزي پنج ميليون بشكه نفت خام كه در حدود ده درصد مصرف روزانه جهان است ، محروم كرد و آمريكا را با كمبودي برابر پانصد هزار بشكه در روز مواجه كرده  است » . ( 25 ) 

 

منابع و مآخذ 10/12/1357

 

1 ـ روزنامه كيهان ، 10/12/57 ، ص 2 .

2 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 4 .

3 ـ روزنامه اطلاعات ، 10/12/57 ، ص 2 .

4 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 2 .

5 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 2 و 8 .

6 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 4 .

7 ـ مأخذ شماره 3 ، ص 2 .

8 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 2 .

9 ـ روزنامه اطلاعات ، 12/12/57 ، ص 2 .

10 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 3 .

11 ـ مأخذ شماره 3 ، ص 7 .

12 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 2 .

13 ـ مأخذ شماره 3 ، ص 2 .

14 ـ مأخذ شماره 9 ، ص 2 .

15 ـ كانون فرهنگي سياسي خلق تركمن ، زندگي و مبارزه خلق تركمن ( گنبد كاووس : كانون فرهنگي سياسي خلق تركمن ، سال 1358 ) ص 200 .

16 ـ مأخذ شماره 3 .

17 ـ مأخذ شماره 3 ، ص 8 .

18 ـ جلال‌الدين فارسي ، زواياي تاريك ( تهران : انتشارات حديث ، چاپ اول ، سال 73 ) ، ص ص 484 ـ 469 .

19 ـ مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي ، صحيفه نور ،  مجموعه رهنمودهاي امام خميني ( تهران : وزارت ارشاد اسلامي ، جلد پنجم ، سال 1361 ) ص ص 135 ـ 125 .

20 ـ مأخذ شماره 9 ، ص 8 ، خبرگزاري فرانسه .

21 ـ روزنامه كيهان ، 12/12/57 ، ص 3 .

22 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 2 .

23 ـ مأخذ شماره 3 ، ص 8 ، يونايتدپرس .

24 ـ روزنامه كيهان ، 14/2/57 ، ص 3 ، خبرگزاري فرانسه .

25 ـ مأخذ شماره 3 ، ص 8 ، خبرگزاريهاي بين المللي .



 

 

 

 

 

 

 

لینک کوتاه :
کد خبر : 2596

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال
  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245