روزشمار

سه‌شنبه

10 ارديبهشت 1358

3 جمادي‌الثاني 1399

30 آوريل 1979

917

اعضاي شوراي شهر سنندج در اولين مصاحبه اختصاصي خود با روزنامه كيهان نظر شورا را در مورد مسائل و مشكلات شهري و محتواي برنامه‌هاي اجرايي مورد نظر نشريح كردند . بنا  برگزارش روزنامه مزبور ، اعضاي شورا گفتند :

كليه سازمان هاي سياسي - مردمي‌در سنندج مي‌تواند آزادانه فعاليت كنند و هر گروه و سازمان  سياسي نيز مي‌تواند تظاهرات و اجتماعات برپا كند و سنديكاهاي كارگري و شوراهاي گوناگون در  سطح شهر ايجاد خواهد شد . در ابتداي گفتگو چند تن از اعضا دربارة ستم ملي و تاريخي برملت  كرد و بي‌توجهي و ظلم رژيم سابق به اين مردم و به كارگيري شيوه‌هاي استعماري جهت تداوم فقر  و محروميتهاي اقتصادي و فرهنگي در كردستان مطالبي بيان داشتند و گفتند كه دولت بايد توجه  خاصي به اين استان و به طور كلي مناطق كردنشين داشته باشند .

احمد خليقي ( از گروه اسلامي ) با اشاره به فساد دستگاه حاكمه سابق گفت : در گذشته بيش  از بيست درصد اعتبارات تخصيصي به مصرف عمران و رفاه مردم نرسيده است و اكثر آن حيف و  ميل مي‌شد .

يوسف اردلان ( از گروه پيشرو ) ضمن اشاره به جلوگيري رژيم گذشته از بوجود آمدن كانونهاي  مترقي سابق گفت : اين كار باعث شد كه زمينه دلخواه براي انحراف و هرز نيروها به وجود آيد .

اسدالله پورقباد ( از گروه پيشرو ) با اشاره به نفوذ امپرياليسم گفت : دامپروري كردستان را نابود  كردند و اين منطقه مستعد به سرنوشتي دچار شد كه زماني گوشت منجمد در اين استان مصرف  مي‌شد .

هادي مرادي ( از گروه اسلامي ) با اشاره به انقلاب ايران كه قدرت حق را بر باطل پيروز كرد ،  گفت : محو آثار گذشته در يك زمان كوتاه غيرممكن است و بايد سعي كرد آگاهيها فزوني يابد .

ابراهيم شاه‌غيبي ( از گروه اسلامي ) در مورد شورا گفت : شورا يك پديده انقلابي نوظهور در  كشور ماست و اعضاي آن نمي‌توانند مانند نمايندگان رستاخيزي فرمايشي باشند و " بلي و چشم "  تحويل مردم دهند . اعضاي شورا با انتخاب راستين مردم بر سر كار آمده‌اند ، اما در حال حاضر  
شورا عامل اجرايي و اعتبار در اختيار ندارد كه بايد به اين دو اهرم تجهيز شود .

 … هنوز آيين‌نامه تفصيلي وظايف شورا از وزارت كشور ارسال نشد . فوري‌ترين برنامه‌هاي  شورا ، به كارگماري كارگران و سازماندهي مجدد شهرباني جهت برقراري نظم و امنيت در شهر  است . شهرباني سنندج بايد از نظر سلسله مراتب اداري و انضباطي و مالي تابع شهرباني كل  كشور باشد ، اما از جهت چگونگي حفظ امنيت زير نظر و صلاحديد شورا عمل كند و براي تامين  كادر نزير توافق شده است [ كه ] افراد خوشنام و مطمئن شهرباني و پاسداران‌انقلاب به كار دعوت شوند . »

اسدالله پورقباد گفت : اعتبارات در جهت پروژه‌هاي خدماتي براي افراد كم‌درآمد اختصاص مي‌يابد .

جبار آريانژاد ( از گروه اسلامي ) با اشاره به انتقال كارمندان غيربومي‌گفت : در رابطه با احقاق  حقوق قوميتها توهماتي براي كارمندان غيربومي‌به وجود آمده كه غيراصولي است و تا زماني كه آنان  در خدمت مردم باشند ، در امان خواهند بود .

وي سپس ريز برنامه‌هاي شورا را به اين ترتيب برشمرد : مبارزه با گرانفروشي و تورم و تشكيل  شوراي بازار ؛ ايجاد تعاونيهاي مصرف ؛ تضمين فعّاليت سياسي سازمان هاي سياسي و اجتماعي  مردمي‌با هر نوع ديدگاه و ايدئولوژي مردمي‌؛ مبارزه با هر نوع فساد مانند : سرقت ، فحشا ، قمار ،  ميخوارگي و اعتيادات مضره ، تعقيب و معرفي عناصر ضدانقلابي وابسته به رژيم سابق و …

آريانژاد افزود : با استقرار شهرباني ، به كار كميته‌هايي كه در شهر حضور نظامي‌دارند پايان  داده مي‌شود و از پاسداران قدرداني خواهد شد .

فواد روحاني ( از گروه اسلامي ) در مورد تدريس زبان كردي و احياء فرهنگ قومي‌گفت :  تدريس زبان كردي بايد در يك مقياس وسيع پياده شود كه خود در رابطه با مسائل سياسي و  خودمختاري است كه در چارچوب قانون اساسي ايران مشخص مي‌شود .

يوسف اردلان در مورد خودمختاري گفت : ما وظايف سنگيني در مورد اداره شهر داريم و بايد  اذعان كرد كه شورا فرصت و قدرت اين را ندارد كه برنامه شكل‌يافته‌اي براي تحقق خودمختاري  كردستان ارائه دهد و اين وظفه به عهده سازمانهاي مختلف سياسي فعال است كه در راه كسب  حقوق ملت كرد قدم بردارند ، ولي شورا از هر طرح جامعي كه بتواند حقوق مليتها را در درون مرز  ايران به بهترين نوع برآورده كند ، حمايت و پشتيباني و پيگيري خواهد كرد .

سيد زاهدي ( از گروه اسلامي ) تركيب و ديدگاههاي سياسي شورا را مورد بحث قرارداد و  گفت : « منتخبين شورا مانند شركت‌كنندگان در انتخابات كه از گروهها و دسته‌هاي مختلف با  ايدئولوژي متفاوت بودند ، از عقايد مختلفي برخوردار هستند ، اما چون شورا يك ارگان سياسي  نيست نمي‌تواند يك ايدئولوژي و نظر خاصي سياسي را اعمال و دنبال كند و به همين جهت اعضا  از فعاليتهاي سياسي و نمود ديدگاههاي ايدئولوژيكي در درون خود پرهيز مي‌كنند ، اما سعي و  تلاش مي‌كنند كه تقاهم و نزديكي صميمانه‌اي بين گروههاي سياسي فعال شهر به وجود آورند تا  زمينه مساعدي براي رهبران مذهبي و سياسي به وجود آيد كه در جهت تحقق آرمانهاي مردمي‌ گامهاي موثري بردارند .

 

فريده قريشي ( از گروه پيشرو ) نيز در مورد مسائل زنان و خانواده‌هاي بي‌سرپرست گفت :  حمايت از خانواده‌هايي كه سرپرستي آنها به عهده زنان است ، براي شورا اهميت فراوان دارد و براي  تحقق اين امر بايد امكانات اقتصادي و مادي شهر افزايش يابد و در اين راه ، كارگاههاي  قالي‌بافي ، بافندگي و مراكز كارآموزي براي آشنايي زنان مورد نياز است و سازمان زنان نيز كه  تاكنون برنامه قاطع و ثمربخشي براي زنان اجرا نكرده است بايد منحل شود و شوراي زنان در  محله‌هاي مختلف تشكيل شود . وي در مورد آن دسته از زنان كه از دامان عفت جدا افتاده‌اند ،  گفت كه بايد براي آنان امكانات به وجود آيد تا به زندگي آبرومندانه برگردند .

معروف شبلي ( از گروه اسلامي ) نيز مساله بيكاران را خاطر نشان كرد و گفت : كارگران در  جريان اعتصابها و مبارزه حقوق دريافت نكرده‌اند و نقش ارزنده‌اي نيز داشتند و به همين علت  دچار خسارتهايي شده‌اند و حتي اثاثيه و لوازم زندگي خود را فروخته‌اند و اكنون بدهكار هستند و  بايد به آنها كمكهاي بلاغوض پرداخت شود تا بدهكاريهاي خود را بپردازند . ( 1 )

918

" جمعيت كردهاي مقيم مركز " اعلام كرد : روز دوازدهم ارديبهشت ماه جاري به مناسبت  يازدهمين سالروز شروع مبارزه مسلحانه پيشتازان خلق كرد برضد رژيم پهلوي و شهادت اسماعيل  شريف‌زاده و چهار تن ديگر از يارانش مراسمي ‌در تهران و شهرهاي كردنشين برگزار مي‌شود .

جمعيت دفاع از آزادي و انقلاب در سنندج نيز به همين مناسبت اطلاعيه‌اي منتشر كرد كه در  آن آمده است : دوازدهم ارديبهشت ماه سالروز شهادت اسماعيل شريف‌زاده و همرزمانش و  يازدهمين سالروز قيام مسلحانه پيشتازان خلق كرد مي‌باشد . هدف اين قيام برانداختن رژيم پهلوي  و برقراري حكومت زحمتكشان و كسب حقوق ملي خلق كرد بوده است . به همين جهت ساعت  چهار بعدازظهر روز چهارشنبه 12/2/58 برمراز اين شهيدان راه رهايي خلقهاي ايران را گرامي‌ مي‌داريم . از عموم هم‌ميهنان مبارز دعوت مي‌شود كه با شركت در اين مراسم بار ديگر همبستگي  تمامي‌خلقهاي تحت ستم ايران را گرامي‌بدارند . ( 2 )

919

آيت‌الله شبيرخاقاني در پيامي‌به آيت‌الله شريعتمداري انصراف خود‌را از ترك كشور اعلام كرد . ( 3 )  متن پيام عيناً همان جوابيه و پيام به آيت‌الله‌طالقاني است كه در روزشمار 8/2/1358 درج‌گرديد .

920

گروهي كه در مطبوعات با عنوان " هيأت نمايندگان خلق عرب مسلمان ايران اعزامي‌به تهران "  معرفي شده‌اند ، امروز در نامه‌اي به مهندس بازرگان ( نخست‌وزير ) ، درخواستهايي كه آنها را  "خواسته‌هاي خلق عرب " ناميدند ، مطرح كردند . آن چه در اين نامه آمده است به گفته نويسندگان  آن ، مورد تائيد آيت‌الله شبيرخاقاني مي‌باشد . در نامه پس از مقدماتي در توضيح تقسيم وظايف  منطقه خودمختار و دولت مركزي و نيز اعلام برخي مواضع نويسندگان نامه از جمله اشاره به اينكه  نام تاريخي خوزستان عربستان مي‌باشد( ! ) ، در دوازده بند خواسته‌هايي مطرح شده است ؛ از جمله اعتراف دولت به مليت خلق عرب و درج آن در قانون اساسي ، تشكيل دادگاههاي عربي و مجلس  محلي خودمختار عربي ، پذيرش زبان عربي به عنوان زبان رسمي‌منطقه خودمختار و فارسي به  عنوان زبان رسمي‌سراسري ، آموزش زبان عربي در مدارس ، تاسيس دانشگاه عربي ، چاپ كتاب و  روزنامه به زبان عربي ، اولويت استخدام خلق عرب در منطقه خودمختار و … در آخر از دولت  آقاي بازرگان با تاكيد خواسته شده است كه براي حل مسائل خلق عرب از مذاكره با عناصر مرتجع  و فرصت‌طلب خودداري نمايد . ( 4 ) ( خبر ضميمه دارد . )

921

در كنار جريانهاي فعال موسوم به " خلق عرب " كه از پشتيباني آيت‌الله شيخ محمدطاهر  آل‌شبير‌خاقاني برخوردار است، جريان ديگر كه ماهيت اسلامي‌- انقلابي دارد ، به منظور حمايت  از نظام جديد و دولت انقلاب و انتقاد از جريان اول ، تلاشهايي انجام مي‌دهد كه مراسم امروز  اهواز نمونه‌اي از آن است. در اين مراسم عده‌اي بسيار از عشاير عرب خوزستان " هرگونه نغمه  تجزيه‌طلبي " را محكوم كردند . براساس گزارش روزنامه اطلاعات ، رؤساي عشاير عرب شهر و  روستاهاي سروسنگرد ، بستان ، هويزه و اهواز در " مدرسه علميه آيت‌الله شيخ كرمي " اهواز اجتماع  كردند و ضمن پشتيباني از نظام جمهوري اسلامي‌هرگونه توطئه تجزيه‌طلبي را محكوم ساختند . در  اين اجتماع شيخ كرمي‌گفت : « ما اعراب ساكن خوزستان افتخار مي‌كنيم كه مسلمان هستيم و زير  پرچم اسلام و در پناه جمهوري اسلامي‌در كنار ساير برادران ايراني چه كرد و ترك و بلوچ و غيره  براي سربلندي و پيشرفت اين مملكت حتي جانفشاني خواهيم كرد و هرنوع نغمه تجزيه‌طلبانه را در  نطفه خفه مي‌كنيم . » ( 5 )

اين گروه اعلام كردند : اعضاي هيأت سي نفري اعزامي‌به تهران مورد تاييد مردم خوزستان  نيستند و خواسته‌هاي آنها از جمله : 1 - عزل تيمسار مدني ؛ 2 - استاندار بايد عرب باشد ؛ 3 -  مبلغ هنگفتي نزديك به چند ميليارد تومان از پول نفت براي عمران و آبادي خوزستان در اختيار  عربها گذاشته شود ؛ همگي برخلاف خواسته‌هاي ماست . ( 6 )

922

در گزارشي كه " عباس اديب‌زاده " از اعضاء واحد هماهنگي امور مناطق سپاه پاسداران انقلاب  اسلامي‌براي اين نهاد ارسال كرده ، كانونهاي فرهنگي فعال در اهواز مورد بررسي قرار گرفته است .  متن كامل اين گزارش چنين است :

به طور كلي مي‌توان گفت كه سه گروه يا انجمن تشكيلاتي در سطح اهواز فعاليت دارند :

1 ) انجمن اسلامي ‌دانشجويان دانشگاه جندي شاپور : اين انجمن تشكيل شده از يك عده  جوانان فعال و زحمتكش كه ولايت فقيه امام خميني را همگي قبول دارند و آن را برنامه كار خود  قرار داده‌اند . با استانداري و فرمانداري نيز رابطه و همكاري دارند . به طور كلي جوانها و  دانش‌آموزان اهواز نسبت به اين انجمن حسن نظر دارند و در سطح شهر نيز از محبوبيت خوبي  برخوردار است . اشكال اين انجمن ، نداشتن رابط مناسب با روحانيت شهر اهواز است كه حاضر نيستند با آنها همكاري كنند ، زيرا معتقدند كه روحانيت ( آقاي موسوي ) مي‌خواهد آنها را تحت نفوذ  و كنترل خود در آورد و رهبري خود را بر آنها تحميل كند . البته ما با بعضي افراد متنفذ اين انجمن  صحبتهايي در زمينه لزوم همكاري با روحانيت كرده‌ايم ، ولي از نتيجه آن فعلاً اطلاعي نداريم .  بسياري از افراد اين انجمن مشتاق ديدن دوره‌هاي نظامي‌در سپاه در خلال تعطيلات تابستان  مي‌باشند و حاضر شده‌اند كه همه نوع همكاري در زمينه تحقيقات و اطلاعات در صورت تشكيل  سپاه در اهواز بنمايد و مي‌توانند در عضوگيري و تحقيق كمك خوبي براي ما باشند . از افراد اين  انجمن مي‌توان در صورت لازم براي اعزام نيروهاي كمكي در صورت اغتشاش و زد و خورد در منطقه استفاده كرد .

2 - مركز الثقافه‌الاسلامي‌( مركز فرهنگي اسلامي ): اين مركز بعد از پيروزي انقلاب به وجود  آمد و در حال حاضر فعاليتهاي صرفا فرهنگي و تبليغاتي اسلامي‌براي برادران عرب اهواز و ديگر  مناطق خوزستان دارد . در حقيقت علت به وجود آمدن اين مركز ، مقابله كردن با تبليغات و  فعاليتهاي مركز الثقافه الشعب العربي المسلم و خنثي كردن آن است كه تبليغات قومي‌و نژادي  دارد ( خبر ضميمه دارد . )

3 ) مركز الثقافه الشعب‌العربي المسلم ( مركز فرهنگي خلق عرب مسلمان ) : نام اوليه‌اي اين مركز  " مركز الثقافه العربي " بوده كه در ابتداي تشكيل اين مركز در اهواز گروههاي مذهبي كه مخالف  قوميت هستند ، به آن حمله كردند و شايع شد كه اينها كمونيست هستند ، لذا براي آنكه اين شايعه را  رد بكنند نام خود را به " مركز الثقافه الشعب العربي المسلم الايراني " تغيير دادند و حقيقت مطلب  اين است كه افراد اين مركز ايدئولوژي برايشان مطرح نيست و قوميت مهمترين مسألة آنها است ، لذا  از افراد كمونيست ، مسلمانان ( آگاه و ناآگاه ) و حتي افراد مرتجع و وابسته به رژيم قبلي در آن  عضويت دارند ، همچنين افراد تجزيه‌طلبي كه فعلاً مسأله تجزيه‌طلبي را نمي‌توانند مطرح كنند و در  زير لواي قوميت عربي و خودمختار كارشان را انجام مي‌دهند ( خبر ضميمه دارد . ) . ( 7 )

923

جنبش انقلابي مردم مسلمان ايران ( جاما ) ضمن صدور اطلاعيه‌اي تشكيل شوراهاي ايالتي و  ولايتي را نقطه عطفي در تاريخ جنبش مردم و تحقق شيوه‌هاي دمكراتيك اسلامي‌خواند . در  اطلاعيه " جاما " آمده است :

" و شاورهم في‌الامر ، " و امرهم شوري بينهم " . براي جنبش انقلابي مردم مسلمان ايران " جاما "  اعمال حاكميت مردم از طريق شوراهاي خلقي مبتني بر رهنمود رهبر انقلاب امام خميني و تحت  توجهات مجاهد بزرگ حضرت آيت‌الله طالقاني نقطه عطفي در تاريخ جنبش انقلابي مردم ايران و  تحقق شيوه‌هاي دمكراتيك حكومت‌اسلامي ‌است .

" جاما " همواره با اتكاء به مباني ايدئولوژيك و با توجه به تجارب تاريخي جنبشهاي آزاديبخش  مردم ايران ، معتقد بوده است كه تنها از طريق تشكيل شوراهاي محلي و حرفه‌اي و هماهنگي اين  شوراها در سطح شهر و روستا و سرانجام انتخاب شوراهاي شهري مي‌توان وحدت همه نيروهاي  

 

تحركات " كانون فرهنگي خلق عرب مسلمان " درخرمشهر

 

اصيل و مبارز را تامين و از انقلاب و دستاوردهاي آن پاسداري كرد . اكنون كه شاهد تحقق آرزوي  ديرين خود از طريق تصميم امام‌خميني و هدايت آيت‌الله طالقاني هستيم ، به خود و به همه  مجاهدان خلق ايران و به همه مسلمانان مبارز اين پيروزي را تبريك گفته و اميدواريم كوششهاي صادقانه خود را همچنان پشتوانه پيروزي اين تصميم و پيام قرار دهيم . ( 8 )

924

 سازمان فرهنگيان جبهه ملي ايران با صدور اعلاميه‌اي پيشنهاد كرد كه روز دوازدهم ارديبهشت  سالروز مرگ دكتر خانعلي به عنوان روز معلم نامگذاري شود . در اين اطلاعيه آمده است : روز  دوازدهم ارديبهشت سال 1340 نقطه عطفي در مبارزات صنفي و سياسي معلمان سراسر كشور  است . در اين روز سرهنگ شهرستاني ( رييس كلانتري بهارستان ) بدون هيچ اخطار قبلي شخصاً  مبادرت به تيراندازي به سوي اجتماع معلمان كرد كه در نتيجه دكتر خانعلي ( دبير دبيرستان جامي )  به شهادت رسيد . در ادامه اعلاميه پيشنهاد شده است :

1 - اين روز به پاس همبستگي بزرگ معلمان و دانش آموزان سراسر كشور " روز معلم "  نامگذاري شود .

2 - با توان هرچه بيشتر از معلمان دلسوز و آگاه تجليل به عمل آيد . به همين مناسبت مجلس  بزرگداشت معلم در دفتر تشكيلات مركزي جبهه ملي ايران واقع در سي متري ، مقابل ژاندارمري ،  روز پنجشنبه سيزدهم ارديبهشت ماه از ساعت چهار بعدازظهر برگزار مي‌شود . ( 9 )

 

925

اميرانتظام ( معاون نخست‌وزير و سخنگوي دولت ) در مورد نگرش دولت به مسأله كاهش  نيروهاي نظامي‌و دلايل آن گفت : ارتش در حال حاضر بيش از 530 هزار نيرو دارد كه اين تعداد  از نظر هزينه بسيار سنگين است و حالا هم كه ديگر ايران ژاندارم خليج‌فارس و اقيانوس هند  نيست ، ديگر به اين همه ارتش احتياجي نيست ، لذا وزارت دفاع در حال مطالعه در اين زمينه  است . ( 10 )

در همين مورد راديو لندن اعلام كرد : دولت ايران تحقيقات وسيعي به عمل آورده تا در اين باره  كه چگونه مي‌تواند تعداد نيروهاي مسلح خود را بشدت كاهش دهد ، راه‌حلي پيدا كند . راديو لندن  به نقل از سخنگوي وزارت دفاع ايران گفت : قراردادهاي نظامي‌با غرب لغو شده و پول آنها صرف  توسعه كشاورزي و صنعت خواهد شد . به گفته اين راديو رهبران جديد ايران چندين بار اين مسأله را  روشن كردند كه در نظر ندارند ايران را آن طور كه شاه مي‌خواست به صورت ژاندارم خليج‌فارس  اداره كنند . ( 11 )

926

سرهنگ عزت‌الله ممتاز ( فرمانده ژاندارمري كشور ) دربارة خلع سلاح عمومي‌گفت : براي  جمع‌آوري سلاحهايي كه در دست مردم است و همچنين جلوگيري از ورود اسلحه و خريد و  فروش آن در نقاط مختلف كشور ، مقامات نظامي‌طرحي تهيه كرده‌اند كه به موجب آن ،  سلاحهايي كه در ماههاي اخير در جريان حمله به پادگانهاي نظامي‌به دست مردم افتاده و يا از  خارج وارده شده است ، جمع‌آوري خواهد شد . وي افزود : مناطقي را كه محل ورود اسلحه به  كشور است ، مقامهاي انتظامي ‌بدقت شناسايي كرده‌اند و به همين جهت به كليه نيروهاي  ژاندارمري كه در مرزهاي كشور مستقر هستند و همچنين به آنهايي كه در پاسگاهها انجام وظيفه  مي‌كنند ، دستور داده شده است كه براي جلوگيري از ورود اسلحه و خريد و فروش آن و دست به  دست گشتن سلاحهاي گرم در مناطق كوهستاني در روستاها و بويژه در مرزهاي كشور ، اقدامهاي  لازم را انجام دهند . ماموران ژاندارمري كليه كاميونها و وسايل نقليه را در جاده‌هاي مرزي و راههايي  كه به مرزهاي كشور منتهي مي‌شود ، بازرسي مي‌كنند و اسلحه‌هايي را كه در جريان حمله به  پادگانها به دست برخي از افراد بي‌‌صلاحيت افتاده است ، جمع‌آوري مي‌كنند . از سوي ديگر ،  كساني كه مبادرت به خريد و فروش اسلحه مي‌كنند نيز به دست ماموران ژاندارمري خلع سلاح و  دستگير مي‌شوند .

فرمانده ژاندارمري گفت نيروهاي ژاندارمري در سرتاسر كشور براي جلوگيري از ورود اسلحه و  خلع سلاح افراد بي‌صلاحيت بسيج شده‌اند و مراقبتهاي لازم را انجام مي‌دهند . علاوه بر اين ، براي جمع‌آوري سلاحهايي كه در دست افراد بي‌صلاحيت است و همچنين جلوگيري از ورود  اسلحه و خريد و فروش آن در سرتاسر كشور ، طرحي تهيه شده است كه به موجب آن ، نيروي زميني ارتش در مرزهاي زميني ، كوهستانها ، كوهپايه‌ها و نقاط مختلف شهرها و روستاها ، نيروي  
دريايي در مرزهاي آبي و نيروهاي شهرباني در شهرها مراقبتهاي لازم را انجام خواهند داد . ( 12 )

دادستان تهران ( ميرشمس شهشهاني ) نيز با صدور بخشنامه‌اي خطاب به شهرباني و ژاندارمري  اعلام كرد : هيچ دسته و گروه سياسي در قلمرو حاكميت ملي ايران مجاز به تشكيل گروه مسلح و  استفاده از اسلحه و پيشبرد مقاصد سياسي خود نمي‌باشد . اسلحه پليس قدرت قانون است كه براي  استقرار نظم و امنيت و حفظ نظام جمهوري اسلامي‌در اختيار آنان قرار گرفته است ، لذا هيچ فرد  يا گروه و دسته‌اي مجاز به مقاومت و يا مقابله با پليس و نيروهاي مسلح نيست . ( 13 )

927

امام‌خميني درخواست سازمان عفو بين‌المللي را در مورد متوقف كردن كار دادگاههاي انقلاب  در محاكمه سران و كارگزاران گناهكار رژيم پهلوي رد كردند . ايشان در پي درخواست سازمان عفو بين‌المللي كه در نامه‌اي نوشته بود : « از آيت‌الله به خاطر مسائل انساني خواسته مي‌شود كه اعدامها  را متوقف سازد و اجازه داده شود كه محاكمه‌ها علني گردد و همچنين آيين دادرسي به طور صحيح  در اين محاكمه‌ها اجرا شود . » چنين پاسخ دادند :

« آيا شما مي‌دانيد كه اين آدم‌كشها سال گذشته بيش از پنجاه هزار تن از مردم را زير تانكها و  در مقابل رگبار مسلسلها به قتل رسانده‌اند ؟ آيا شما مي‌دانيد در طول پنجاه سال گذشته اين قاتلين  شيطان‌صفت بهترين و عزيزترين جوانان ما را تحت شرايط غيرانساني و در سلولهاي زندان كشتند ؟  ايا شما لحظه‌اي به هزاران خانواده كه بدون نان‌آور شده‌اند و هزاران پدر و مادري كه داغدار  شده‌اند ، ‌انديشيده‌ايد ؟ آيا اينها انسان نبودند ؟ آيا اينها سزاوار غم‌خواري نيستند ؟ آيا راجع به هزاران  نفري كه به وسيله اين جانيان ناقص‌العضو شدند و مجبورند تا آخر عمر با اين وضع بسازند ، فكر  كرده‌ايد ؟ » امام در پايان نامه افزودند : « به جاي نوشتن نامه به ما بهتر است كه كمي‌فكر كنيد . » ( 14 )

928

به فرمان امام‌خميني ، جمهوري اسلامي ايران روابط ديپلماتيك خود را با مصر قطع كرد . متن  فرمان امام‌خميني به وزارت خارجه چنين است :

بسم الله الرحمن الرحيم

جناب آقاي دكتر ابراهيم يزدي وزير خارجه ! با در نظر گرفتن پيمان خائنانه مصر و اسرائيل و  اطاعت بي‌چون و چراي دولت مصر از آمريكا و صهيونيست ، دولت موقت جمهوري اسلامي ايران  قطع روابط ديپلماتيك خود را با دولت مصر بنمايد . ( 15 )

در پي صدور اين نامه ، امروز وزارت امور‌خارجه ايران در مورد قطع روابط ايران با مصر  بيانيه‌اي منتشر كرد كه در آن پس از تحليلي دربارة درگيريهاي اعراب و اسرائيل و محكوم كردن  قرارداد خائنانه بين مصر و اسرائيل ، اعلام كرده است :

در ملاقاتي كه سفير مصر در روز دوشنبه 10/2/58 با وزير امور‌خارجه نمود ، دولت ايران  نظر خود را در مورد سياست ضداسلامي‌و ضدعربي دولت كنوني مصر بيان داشت و تصميم خود  را دائر بر قطع روابط ديپلماتيك به اطلاع سفير مصر رسانيد . اين تصميم كه از آرمانهاي انقلاب  
عظيم اسلامي‌مردم ايران الهام مي‌گيرد ، با اساسي‌ترين مباني ايدئولوژي اسلامي‌منطبق بوده و در  جهت اجراي نظر رهبري عاليقدر انقلاب امام‌خميني مي‌باشد كه طي فرماني به وزارت امورخارجه  ابلاغ شده است . دولت موقت جمهوري اسلامي ايران لازم مي‌داند اين مطلب را تاكيد كند كه قطع  رابطه با دولت كنوني مصر به هيچ‌وجه عملي برعليه ملت دوست و برادر مصر نمي‌باشد . ملت ايران  ضمن ابراز همدردي با ملت مبارز و غيور برادر ، مصر بار ديگر پشتيباني خود را از مبارزات برحق  مردم فلسطين ابراز مي‌دارد و اميدوار است كه اقدامات ملت برادر ، مصر همگام با ديگر برادران  مسلمان و عرب راهگشاي ايجاد تفاهم و صلح پايدار واقعي و دايمي‌در منطقه بشود . ( 16 ) ( خبر ضميمه دارد )

929

ايران براي مقابله با اقدام عراق در حفر چاههاي نفت در مرز دو كشور ، مقابله به مثل مي‌كند .  به نوشته روزنامه كيهان ، با ادامه حفر چاههاي جديد نفت توسط عراق در مرز ، ايران نيز بتازگي  مقدمات حفر دو چاه جديد نفتي را در منطقه " نفت‌شهر " و " امام‌زاده‌حسن " آغاز كرده است .  براساس اين گزارش ، در جريان انقلاب اسلامي ايران ، عراقيها براي جذب منابع نفتي ايران ، در خط مرزي بويژه در منطقه نفتخيز كركوك ، چاههاي جديد حفر كرده‌اند و چون رگه‌هاي نفتي دو  كشور در خط مرزي به هم مربوط است ، اين عمل عراقيها باعث خشك شدن منابع نفتي نفت‌شهر كه تامين‌كننده نفت پالايشگاه كرمانشاه است ، شده است . علاوه بر اين ، اقدامات عراقيها در نوار  مرزي نه فقط به صدور نفت به پالايشگاه كرمانشاه لطمه زده ، بلكه ادامه چاه‌‌زني به طور بي‌سابقه‌اي  رگه‌هاي نفتي ايران به مخاطره‌انداخته است . طبق اطلاعات به دست آمده ، بتازگي تعدادي از  فرماندهان پاسگاههاي ژندارمري واقع در نوار مرزي ايران و عراق در اين مورد گزارشهايي به  فرماندهي ژاندارمري ايلام و كرمانشاه فرستاده‌اند و همگي از اين موضوع اظهار نگراني كرده‌اند . ( 17 )

ضميمه خبر شماره 920

متن كامل نامه گروهي كه در مطبوعات با عنوان " هيأت نمايندگان خلق عرب مسلمان ايران اعزامي‌به تهران "  خوانده شدند ، خطاب به مهندس بازرگان ( نخست‌وزير دولت موقت ) در مورد " خواسته‌هاي خلق عرب " به شرح زير  است :

بسم الله الرحمن الرحيم

 نخست‌وزير محترم آقاي مهندس مهدي بازرگان

هيأت نمايندگان خلق عرب مسلمان ايران خواسته‌هايي را كه همه طبقات خلق عرب در تظاهرات و راه‌پيماييهاي عظيم خود در شهرها و روستاها آنها را تاييد نموده ، به هيأت دولت تقديم مي‌نمايد . اين خواسته‌ها مورد تاييد حضرت  آيت‌الله‌العظمي‌شيخ‌محمدطاهر آل‌شبيرخاقاني نيز واقع شده و عامل حقوق مشروع خلق عرب ايران و حق داشتن  خودمختاري در محدوده جمهوري‌اسلامي‌با حفظ تامين ارضي ايران مي‌باشد . خلق ما تاكيد مي‌نمايد كه امور  مربوط به ارتش در دفاع از مرزهاي كشور ، برنامه‌هاي اقتصادي درازمدت ، سياست خارجي ، پول و عقد قراردادهاي  
بين‌المللي از وظايف و اختيارات حكومت مركزي است . خلق ما هرگونه توطئه تجزيه‌طلبانه و جدايي‌خواهانه را در  سرتاسر ايران محكوم مي‌نمايد . همچنين امپرياليسم ، صهيونيسم ، نژادپرستي و ارتجاع را محكوم كرده ، از سياست  عدم تعهد پشتيباني [ مي‌كند . ] پيمانها و قراردادهاي استعماري را كه به استقلال ملي ايران زيان برساند مردود مي‌داند .  خلق ما منطقه خود ، خوزستان را كه نام تاريخي آن عربستان مي‌باشد و از نظر جغرافيايي دربرگيرنده خلق ماست به  عنوان منطقه خودمختار مي‌شناسد . اساسي‌ترين خواسته‌هاي خلق عرب اسلامي ايران به شرح زير است :

1 - اعتراف به مليت خلق عرب ايران و درج آن در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران .

2 - تشكيل دادگاههاي عربي جهت حل مشكلات خلق عرب ايران مطابق با قوانين جمهوري اسلامي‌.

3 - تشكيل مجلس محلي در منطقه خودمختار كه مسؤوليت قانونگذاري محلي و نظارت براجراي قوانين را دارا  باشد و مشاركت خلق عرب ايران در مجلس مؤسسان و مجلس شوراي ملي و نيز مشاركت در هيأت وزيران   ( دولت مركزي ) نسبت به جمعيت آن .

4 - زبان عربي زبان رسمي‌منطقه خودمختار باشد با تاكيد به اينكه زبان فارسي ، زبان رسمي‌در سرتاسر ايران  است .

5 - آموزش به زبان رسمي‌عربي در مدارس ابتدايي و نيز آموزش زبان فارسي همراه با زبان عربي در ديگر  مراحل آموزشي . لازم به تذكر است كه حقوق ديگر اقليتهاي ملي و مذهبي در منطقه خودمختار محفوظ  خواهد بود .

6 - تاسيس دانشگاه به زبان عربي در منطقه كه پاسخگوي نيازهاي خلق عرب ايران باشد . ايجاد مدارس و  آموزشگاهها در تمام شهر و روستاها و نيز توجه لازم براي استفاده از بورسهاي خارج از كشور جهت اعزام  جوانان خلق عرب ايران .

7 - آزادي بيان ، انتشار و چاپ كتاب و روزنامه به زبان عربي و ايجاد برنامه‌هاي راديويي و تلويزيوني به زبان  عربي و مستقل از برنامه شبكه سراسري . در اين زمينه وجود سانسور به هر شكل و صورت مردود است .

8 - اولويت استخدام در بخش دولتي و خصوصي با خلق عرب ايران ، در مرحله بعد با ديگر اقليتهاي ملي متولد و  ساكن در منطقه خودمختار مي‌باشد .

9 - تخصيص مقدار كافي از درآمد نفت براي آباداني منطقه و شكوفايي صنعت و كشاورزي آن .

10 - نامگذاري شهرها ، روستاها ، منطقه‌ها و خود منطقه به نامهاي تاريخي عربي آنها كه رژيم فاشيستي پهلوي  آنها را تغيير داده است .

شركت فرزندان خلق عرب در ارتش و نيروهاي انتظامي‌محلي در چارچوب منطقه خودمختار و امكان  ارتقاء آنان به مناصب و مقامهاي عالي نظامي‌كه از دستيابي به آنها محروم بوده‌اند .

12 - تجديد نظر در تقسيم اراضي دهقانان طبق قوانين جمهوري اسلامي‌با رعايت اصل " زمين از آن كسي  است كه آن را مي‌كارد . "

در خاتمه از دولت آقاي بازرگان انتظار داريم كه در رابطه با حل مسائل خلق عرب ايران از مذاكره و سازش با  عناصر مرتجع و فرصت‌طلب خودداري نمايد . ( 18 ) :

ضميمه اول خبر شماره 922

مطالب اين ضميمه خلاصه‌اي است از گفتگوي تهيه‌كنندگان گزارش مزبور با چند نفر از اعضاي اين مركز  
درباره ماهيت ، مواضع و ديدگاههاي آن :

هدف اين مركز شناساندن اسلام واقعي به افراد ، بالا بردن سطح آگاهي مردم ، تدريس ادبيات عربي ، تدريس  مفاهيم قرآن ، خدمات عمومي‌از قبيل اعزام پزشكان به روستاها به طور رايگان مي‌باشد .

درباره وضع اعراب منطقه و نظر آنان ، جمع‌بندي و ديدگاه اعضاي مركز چنين است : اكثريت مطلب [ آنها ] شيعه  اثني‌عشري هستندكه عمده كارشان كشاورزي و دامداري است . در زمان طاغوت براي از هم‌پاشيدگي عشاير سعي  بسيار شد ، فقر بين آنها بسيار است و دولت بايد به وضع آنها رسيدگي كند . آيت‌الله شيخ محمد كرمي‌اقدامهايي در  اين زمينه انجام داده است كه به ايشان گفته شده كه حقوقتان محترم خواهد بود و در اين زمينه ايشان به امام خميني  نيز نامه‌اي نوشته‌اند .

اعضاي مركز اشاره مي‌كنند به اينكه تاكنون در هيچ يك از منصبهاي مهم دولتي عربها سركار نبوده‌اند و حال  آنكه آنان خواهان شركت در كارهاي اداري ، سياسي ، اجتماعي ، نظامي‌هستند و مي‌خواهند خودشان براي  سرنوشتشان تصميم بگيرند .

در ادامه گزارش آمده است : البته براي اين مركز ، اول اسلام مطرح است و بعد مسأله قوميت . اصولاً در اهواز مسأله  قوميت زياد مطرح نبوده و نيست و اين صحبتها در خرمشهر و آبادان بوده كه به اينجا سرايت كرده و مركز الثقافه  الشعب العربي المسلم به وجود آمد كه طرفدار ندارد و فعال نيست . به طور كلي كار اين مركز مبارزه با قوميت و  مطرح كردن اسلام به جاي آن است . اولين نشريه اين انجمن - كه به زبان عربي است - بتازگي منتشر شده است . ( 19 )

ضميمه دوم خبر شماره 922

تهيه‌كنندگان گزارش مزبور ، در معرفي بيشتر مركز فرهنگي خلق عرب مسلمان نوشته‌اند : در گفتگويي كه با  جمعي بيش از بيست نفر در اين مركز انجام داده‌ايم ، چنين گفتند : « حكومت پهلوي به طور فجيعي روي خلق عرب  فشار آورد و فرهنگ آنها را از بين برد و امكان هر رشدي را از آنها گرفت و صرفاً به دليل اينكه عرب بودند ، قادر  نبودند كه در مناصب دولتي قرار بگيرند و هرگز به آنها اجازه داده نشد كه در ارتش وارد شوند و در حقيقت به خلق  عرب ظلم مضاعف شده است . هم‌اكنون نيز امكان رشد براي همه خلقها هست ، مگر خلق عرب . برخلاف خواست  مردم ، دولت حاضر نشده اسم شهرها را به اسم اوليه‌اش برگرداند و در يك مورد كه اسم سوسنگرد را به اسم اوليه‌اش   ( خفاجيه ) برگرداندند ، آن را دوباره تبديل به سوسنگرد كردند و حال آنكه درباره اروميه و ديگر شهرها چنين نكردند .  اسم سابق خوزستان چنانكه در " تاريخ پانصد ساله خوزستان " احمد كسروي در سفرنامه خوزستان نوشته ، عربستان  بوده است . اين مركز در شهرهاي شوش ، خفاجيه ، فلاحيه ( شادگان ) ، دهستان الهايي ( بين شوش و اهواز ) ، خرمشهر ،  آبادان شعبه دارد . تمام اين مراكز زير نظر آيت‌الله شبيرخاقاني است .

مسأله ديگر اينكه خواسته‌هاي ما را رسانه‌هاي گروهي منعكس نمي‌كنند ، في‌المثل تظاهرات هفتاد هزار نفري كه  براي تاييد آيت‌الله شبيرخاقاني و تاييد سي نفر نمايندگان آيت‌الله شبيرخاقاني براي اعزام به تهران [ انجام شد . ] را  راديو تلويزيون منعكس نكرد و حتي اين مطلب در روزنامه‌ها هم منعكس نشد و لذا مردم خشمگين شده و دفتر  روزنامه اطلاعات را در خرمشهر ويران كردند . »

در جواب اين سؤال كه خواسته‌هاي شما چيست ؟ گفتند : « همان خواسته‌هايي كه در حضور آقاي بازرگان و  اميرانتظام در سيزده ماده مطرح شد و در روزنامه‌ها نيز منعكس گرديد . » در شهر شايع است كه اينها مسلح هستند ،  ولي افراد حاضر اين شايعه را قوياً تكذيب كردند . ( 20 )

 

ضميمه خبر شماره 928

در مورد چگونگي برخورد وزارت امورخارجه با اين پيام امام و واكنش ايشان ، حجت‌الاسلام اسماعيل  فردوسي‌پور ( از اعضاي دفتر امام در قم ) بعد ها در مصاحبه‌اي با مجله " مشكوه " گفت : امام عزيز دستور دادند رابطه  با مصر را قطع كنيد . » ما پيام را از دفتر قم به وزارت امورخارجه كه آقاي دكتر يزدي وزير امورخارجه بود ، داديم ،  لكن در اخبار گفته نشد . فرداي آن روز هم اعلام نشد . امام ناراحت شدند ؛ ما را خواستند و فرمودند : « چرا اين مطالب  اعلام نشد ؟ ! » عرض كرديم : « سؤال مي‌كنيم . » از آقاي دكتر يزدي پرسيديم : « چرا اعلام نشد ؟ امام نگرانند ! » دستپاچه  شد و گفت : « چشم اعلام مي‌كنيم . دير نمي‌شود … » امام فرمودند : « بگوييد اعلام كنند وگرنه مستقيماً از دفتر به صدا و  سيما اعلام مي‌كنيم كه خبر را پخش كنند . » وقتي به آقاي يزدي گفتيم امام اين طور فرمودند ، گفت : « نه ، ما خودمان  اعلام مي‌كنيم . » كه بعد اعلام شد . ( 21 )

 

منابع و مآخذ 10/2/1358

1 - روزنامه كيهان ، 10/2/1358 ، ص 7 .

2 - مآخذ شماره 1 ، ص 2 .

3 - مآخذ شماره 1 ، ص 8 .

4 - سند شماره 114631 مركز مطالعات و تحقيقات جنگ : نامه هيأت نمايندگان خلق عرب مسلمان ايران  اعزامي‌به تهران به نخست‌وزير دولت موقت به تاريخ 3  جمادي الثاني1399 [ ه . ق ] ، 10/2/1358 ، ص 33 .

5 - روزنامه اطلاعات ، 10/2/1358 ، ص 2 .

6 - سند شماره 090201 مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ : گزارش آقاي خواجه ( رييس اوقاف اهواز ) دربارة  منطقه .

7 - سند شماره 090224 مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ : گزارش رسيده به واحد هماهنگي مناطق سپاه مركز .

8 - مآخذ شماره 1 ، ص 8 .

9 - پيشين .

10 - مآخذ شماره 1 ، ص 4 .

11 - نشريه ويژه خبرگزاري پارس ، 11/2/1358 ، ص 1 ، راديو لندن .

12 - مآخذ شماره 1 ، ص 2 .

13 - پيشين .

14 - پيشين

15 - مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي‌، صحيفه نور ، مجموعه رهنمودهاي امام خميني ( تهران : وزارت ارشاد  اسلامي‌، جلد 6 ، سال بهمن 1361 ) ، ص 108 .

16 - روزنامه كيهان ، 12/2/1358 ، ص 3 .

17 - مآخذ شماره 1 ، ص 7 .

18 - مآخذ شماره 4 .

19 - مآخذ شماره 7 .

20 - مآخذ شماره 7 .

21 - مجله مشكوه، شماره 24 -3 ، تابستان و پاييز 1368 ،  ص 209 .

 

 

 

 

 

لینک کوتاه :
کد خبر : 3381

نوشتن دیدگاه

Security code تصویر امنیتی جدید

ارسال
  • مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
  • آدرس دفتر مرکزی:تهران – خیابان شریعتی - خیابان شهید دستگردی(ظفر) - بعد از تقاطع شهید تبریزیان - پلاک77
  • تلفن تماس روابط عمومی:

02122909525-30 داخلی 245