به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، خطوط کلی سیاستهای داخلی و خارجی جمهوری اسلامی ایران هرازگاهی از سوی مسئولان بلندپایه مطرح میشود. ازجمله آیتالله سید علی خامنهای؛ رئیسجمهور، امروز (۱۷/۱۰/۱۳۶۰) در نشست با خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی با اشاره به این نکته که ما از اول پیروزی انقلاب اسلامی بر اساس مبانی اعتقادی، ایدئولوژی و استراتژیکی اصرار بر وحدت داشتهایم، گفت:
ما امروز هم مثل همیشه از همه کشورهای مسلمان خصوصاً در منطقه خاورمیانه و نیز خلیجفارس میخواهیم که با طرح بهانههای القائی مانع از وحدت مسلمانان نشوند.
بهانههایی که دشمنان جهانی و بزرگ ما آنها را القا میکنند تا از وحدت مسلمانان جلوگیری کنند و مناقشاتی از قبیل طرح مسئله عرب و فارس یا شیعه و سنی، محققاً به زیان وحدت کشورهای مسلمان است و ریشه در تدابیر سوء سلطه گران جهانی دارد.
منافات وحدت با تجاوز پذیری
وی افزود: طرفداری از وحدت مسلمین به معنای میدان دادن و قبول تجاوز نیست. ازنظر ما تحمل کردن و قبول تجاوز به معنای تشویق متجاوز و مشروعیت دادن به تجاوز است و به همین دلیل در امر جنگ تحمیلی عراق و ایران هیچگونه تعهدی یا عملی که از آن بوی تجاوز پذیری استشمام شود را نخواهیم پذیرفت.
اصول سیاست خارجی ایران/نفی سازش با تجاوزگر
رئیسجمهور آنگاه درباره مبنای سیاست خارجی جمهوری اسلامی خاطرنشان کرد: ما سیاست خارجی خود را بر سه اصل قرار دادهایم: همکاری صمیمانه و بیدریغ با دوستان، روابط سالم و معمولی با بیطرفها و برخورد قاطع و شجاعانه با دشمنان و متجاوزان. به دلیل همین مواضع سیاسی است که ما در سطح منطقه با اسرائیل که اصل وجود آن با تجاوز آغاز شد، هیچگونه سازشی را نمیپذیریم و نه از دیگران تحمل میکنیم.
دولتهای عرب باید توجه کنند امروز که دشمن غاصب صهیونیسم برخلاف تمام موازین بینالمللی و برخلاف تمام قراردادها و عرفهای سیاسی معمول عالم، بلندیهای جولان را به بقیه اراضی اشغالی خود ملحق کرده، نباید با سکوت و بیتفاوتی خودشان او را به این تجاوز تشویق کنند، بلکه لازم است با انواع فشارهای سیاسی و اقتصادی و حتی اگر لازم باشد نظامی، هم این دولت غاصب را و هم حامی بزرگ جهانیاش را از این کار پشیمان کنند. ما بهنوبه خود آمادگی دولت و ملت ایران را برای این کار اعلام میکنیم.
شرایط ایران برای مذاکره و خاتمه جنگ
آیتالله خامنهای همچنین درباره شرایط ایران برای خاتمه جنگ و اینکه آیا گرفتن غرامت جنگی نیز جزو شرایط است، گفت: ما از اول جنگ تا امروز بارها شرایط خود را اعلام کردهایم و این شرایط چیزهای زیادی نیستند.
اولین خواست ما از متجاوزین عراقی این است که به تجاوز خود پایان دهند و تا زمانی که تجاوز وجود دارد ما که قدرت آن را هم داریم بههیچوجه با متجاوز بهعنوان مذاکره کنار یکدیگر نخواهیم نشست ولی بعدازاینکه متجاوز به تجاوز خود خاتمه داد و از خاک ما بیرون رفت، آن زمان نوبت طرح بقیه شرایط صلح میرسد و اصولاً آنوقت زمان مذاکره برای صلح است. در آن صورت گرفتن غرامت یکی از شرایط ما است و بهجز این، مجازات متجاوز ازنظر داوران صالح بینالمللی و تشخیص متجاوز و مجازات او هم جزو شرایط ما بوده و هست.
اتحاد دولت و ملت برای مقابله با خرابکاران داخلی
آیتالله خامنهای سپس به مسئله گروهها و سازمانهای مسلح مخالف با نظام پرداخت و گفت: منافق و به قول شما (خبرنگار)؛ مجاهد، چریک اقلیت، پیکاری، ساواکی و عامل نفوذی آمریکا، همه جور در این طیف وسیع میجنگند. ما معتقدیم که این طیف وسیع خودش روی پای خودش در ایران نایستاده بلکه قدرتهای خارجی و مخالفان سنتی ما و در رأس آنها آمریکا پشت این حرکت ایستادهاند ما گفتیم که آمریکا را شکست خواهیم داد، یک نمونه از شکستی که آمریکا خواهد خورد، شکست نوکران و مزدوران او در داخل است، اعم از سلطنتطلبها یا منافق یا دیگر گروهها تا امروز شکستخوردهاند، بعدازاین هم انشاءالله شکست خواهند خورد.
ما یعنی دولت و ملت برای مقابله با این حرکت گناهآلود و مجرمانه ایستادهاند و ایستادهایم. امروز همه دنیا میتوانند این را ببینند و همه منصفین میبینند که در این ایستادگی، ملت و دولت با یکدیگر آمیختهاند و هیچگونه فاصلهای میان آنها نیست.
آن دستی که ضدانقلاب را به محاکم دادگستری تحویل میدهد، دست ملت است و این زبانی که و چشمی که حرکت ضدانقلاب را از هر نوعی در داخل جامعه تعقیب میکند، چشم مردم است.
منبع:
سلیمانی خواه نعمتالله، روزشمار جنگ ایران و عراق: نبرد در شیاکوه (کتاب هفدهم-جلد ۱) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران ۱۴۰۰، صص ۴۳۴، ۴۳۵، ۴۳۶، ۴۳۷