محسن پرویز دبیر علمی دومین دوره دوسالانه انتخاب آثار برتر پژوهشی دفاع مقدس و جبهه مقاومت «جایزه سردار سپهبد پاسدار شهید حاج قاسم سلیمانی» بیانیه هیئت داوری را قرائت کرد. در این بیانیه آمده است:
بسمه تعالی
مقام معظم رهبری: پژوهش بایستی هم برای رسیدن به اوج قله علم و ایجاد مرجعیت علمی و هم باید برای حل مسائل جاری کشور باشد. (۲۰/۰۳/۱۳۹۷)
مفتخریم که با عنایت الهی توانستیم دومین دوره دوسالانۀ جایزه پژوهشی شهید سلیمانی را با بررسی آثار پژوهشی منتشر شده در بازه زمانی 1400-1399 با موضوع پژوهش در حوزه های مختلف دفاع مقدّس و مقاومت در موعد مقرر برگزار کنیم. امسال افزون بر داوری کتابهای رسیده به دبیرخانه جایزه در گروههای پنجگانه و داوری رسالههای دکتری، بررسی نشریات پژوهشی این حوزه نیز در دستور کار قرار گرفت.
هیات داوران جشنواره لازم میداند ضمن قدردانی از همه پژوهشگران و سایر دستاندرکاران این حوزه، مواردی را متذکر شود:
1) کمتوجهی مراکز دانشگاهی و دانشگاهیان به این حوزه کلیدی و مهم در تعداد اندک آثار متجلّی شده است. میزان پژوهشهای انجام و منتشر شدۀ دفاع مقدّس بسیار کمتر از ظرفیت این حوزه است. لازم است متولّیان امور با برنامهریزیهای دقیق، زمینۀ حضور فعالانه اساتید و دانشجویان سراسر کشور را در این حوزه فراهم آورند.
2) سوژهها و موضوعات انتخاب شده از سوی پژوهشگران قابل توجه و تأمل اند اما بخشی از این آثار سطحینگر، کمعمق، کمبهره از اسناد و مدارک تاریخی و در عرصۀ روایت نگاری دارای ضعف تألیف و تحلیل و گرفتار تمجید و توصیف اند.
3) بیشتر پژوهشهای فرهنگی وادبی معطوف به ادبیات داستانی، شعر، سینما و عکاسی است و فرهنگ عمومی در رابطه با گفتمان انقلاب اسلامی و انسان ایرانی در دوران دفاع مقدّس کمتر کاویده شده است. با توجه به کمیت بیشتر آثار پژوهشی ادبی و هنری نسبت به پژوهشهای فرهنگی، جای «مطالعات فرهنگی» در حوزه پژوهشهای فرهنگی و ادبی دفاع مقدس و مقاومت خالی است.
4) پژوهشهای دفاع مقدّس و مقاومت نسبت به نقش «نظریههای فرهنگی» در بیان و تبیین جایگاه فرهنگ عمومی و انسان انقلاب اسلامی غافل است.
5) پژوهشهای این حوزه، در بهرهگیری متناسب از روشهای تحقیق دانشگاهی در فرایند پژوهش و ظرفیت ترکیب روشها کمتوان است.
6) آثار منتشره با موضوعات اجتماعی و اقتصادی در مقایسه با دیگر حوزه های پژوهشی از نظر کمیّت، در ردۀ پایین تری قرار دارند و این امر، خود، نیازمند تأمل بیشتری از سوی مؤسسات و مراکز پژوهشی و پژوهشگران این عرصه است.
ضمن آرزوی توفیق روزافزون برای همۀ عزیزانی که دل در گرو پیشرفت و آبادانی هرچه بیشتر میهن اسلامی دارند، امیدواریم در دورههای بعدی جایزه شاهد رشد چشمگیر کمّی و کیفی پژوهشهای انجام شده و آثار منتشره باشیم.