مدیر گروه مطالعات فرهنگی و اجتماعی مرکز اسناد و تحقیات دفاع مقدس با بیان اینکه با مطالعه کتاب «بانوی چریک» نخستین مطلبی که خودنمایی میکند یک زن در تراز مکتب اسلام و انقلاب اسلامی است، تأکید کرد: باید نسل حاضر با این اسطورهها آشنا شوند و این کتاب سهم ارزندهای در این رابطه دارد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی مرکز اسناد، تحقیقات و نشر معارف دفاع مقدس و مجاهدتهای سپاه، حسن علایی فعال در آیین رونمایی کتاب «بانوی چریک» که دوشنبه 29 اردیبهشت برگزار شد، ضمن قدردانی از خانواده و همرزمان مرحومه مرضیه دباغ و راویانی که برای نگارش این کتاب همراهی کردند، اظهار کرد: نویسنده این کتاب در تهران، مشهد، همدان و سایر شهرها با 90 راوی گفتوگو کرده است و این کتاب نشان میدهد اگر مؤلفههای یک کتاب خوب، یعنی موضوع خوب، نویسنده خوب، راویان خوب و اسناد و مدارک خوب کنار هم جمع شوند، میتوان کتاب خوب و اثربخش منتشر کرد.
وی با اشاره به اینکه یکی از فعالیتهای عمده در گروه مطالعات فرهنگی - اجتماعی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس تدوین و تألیف زندگینامه مستند فرماندهان شاخص دفاع مقدس است ادامه داد: این برنامه بیش از 130 فرمانده شاخص دوران دفاع مقدس را در بر میگیرد و در این فهرست بلندبالا، نام مرحومه دباغ هم بود اما فرمایشات مقام معظم رهبری ( مدظله العالی) در سال 1402 درباره این بانوی نمونه، انگیزه ما برای تدوین این کتاب را چندین برابر کرد و بلافاصله پس از آن بیانات، این موضوع در دستور کار قرار گرفت و با همت یکی از نویسندگان متعهد و توانمد، کار به سرانجام رسید.
علایی فعال با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب در دیدار با دستاندرکاران ستاد بزرگداشت شهدای استانها بر چند مورد از جمله تأثیرگذاری و تحولآفرین بودن کتاب تمرکز کردند، تصریح کرد: کتاب بانوی چریک یکی از اثرگذارترین کتابهایی است که در این حوزه تدوین شده است؛بنده چون درگیر این کتاب بودهام و بنا به وظیفه چندباری این کتاب را مطالعه کردهام، با قاطعیت عرض میکنم که یکی از افتخارات مرکز اسناد در حزوه فعالیتهای عمومی و مخاطب عام انتشار همین کتاب است.
مدیر گروه مطالعات فرهنگی – اجتماعی مرکز اسناد با بیان اینکه تلاش خانم زارعپور به تدوین و تألیف همین کتاب ختم نمیشود، گفت: به زودی کتاب دوم درباره این شخصیت برجسته منتشر میشود؛ کتاب بانوی چریک یک روایت داستانی از زندگی مرحوم دباغ است و مخاطبان بزودی با کتاب مستند زندگی وی نیز آشنا خواهند شد.
علایی با قدردانی از زحمات نویسنده و همراهی صمیمانه خانواده دباغ که تولید این کتاب مرهون همراهی و مشارکت آنان است، ادامه داد: خوشحالیم که مرکز اسناد توانسته این کتاب وزین و فاخر را منتشر کند. درباره چنین شخصیتهایی اعتقاد ما این است که باید کتابهای متعددی تألیف و تدوین شود و نباید به یکی دو کتاب بسنده کرد. باید نسل حاضر با این اسطورهها و شخصیتهای بنام انقلاب اسلامی آشنا شوند و این کتاب سهم ارزندهای در این رابطه ایفا کرده است. امیدواریم مخاطب نیز از خواندن آن تأثیر بپذیرد همچنان که ما نیز از مطالعه این کتاب، خصوصاً فصل ششم که به مبارزات و سالهای زندان ایشان معطوف میشود، واقعاً تأثیر پذیرفتیم.
وی مرحومه دباغ را مصداق بارز آیه شریفه «الَّذِین یُبَلِّغُونَ رِسالاتِ اللّهِ وَ یَخْشَوْنَهُ وَ لایَخْشَوْنَ أَحَداً إِلاَّ اللّهَ وَ کَفى بِاللّهِ حَسِیباً» دانست و گفت: ایشان در نقطهای از زندگی خود و در اثنای مبارزه مردد می شود و از خود می پرسد که آیا لازم است من با داشتن هشت فرزند در فعالیتهای سیاسی و اجتماعی و مبارزاتی شرکت کنم؟! خود ایشان نقل میکند که با تأسی و تعمق در زندگی حضرت زهرا (س) دیدم همانطور که آن حضرت با داشتن چند فرزند به فعالیتهای سیاسی و اجتماعی و انقلابی خود مبادرت ورزید، من هم میتوانم این کار را بکنم؛ و چقدر خوب از پس این کار برآمد و علیرغم اینکه ایشان به مرگ طبیعی از دنیا رفت، مقم معظم رهبری (مد ظله العالی) فرمودند او مثل شهدا است.
علایی فعال با بیان اینکه با مطالعه این کتاب اولین نکتهای که نظر خواننده را جلب میکند، این است که یک زن در تراز مکتب اسلام و انقلاب اسلامی در آن خودنمایی میکند، توضیح داد: با مطالعه این کتاب به جایگاه زن در تراز مکتب اسلام و انقلاب می توان پی برد.
وی نکته بارز بعدی کتاب را علاقه قلبی مرحومه دباغ به حضرت امام (ره) عنوان کرد و گفت: انگیزه اصلی که مرحومه دباغ را با همه مشکلات و زندانها و شکنجهها در مسیر مبارزه نگهداشت، عشق و علاقهمندی وی به حضرت امام (ره) بود و این عشق و دلدادگی و ولایتمداری در سراسر این کتاب خودنمایی میکند.
مدیر گروه مطالعات اجتماعی و فرهنگی این مرکز فراز بلند دیگر این کتاب را آشنایی خواننده با وضعیت اسفبار رژیم شاه و دیکتاتوری آن زمان دانست و ادامه داد: می بینیم که دستگاه امنیتی رژیم بخاطر پخش اعلامیه - نه بخاطر مبارزه مسلحانه به آن معنا - بانویی فرهیخته را دستگیر میکند و انواع شکنجهها را بر وی اعمال میکند و بعد دم از دروازه تمدن و فضای باز سیاسی میزند.
حسن علایی فعال در پایان ابراز امیدواری کرد که این کتاب به رویت مقام معظم رهبری نیز برسد و افزود: این خواسته نه از این بابت است که افتخار تقریظ زدن ایشان بر کتاب نصیب ما شود، که اگر این اتفاق بیفتد هم بسیار عالی است، اما بیشتر از این بابت که میخواهیم به ایشان عرض کنیم که مطالب و مطالبات شما از سوی این مرکز بنا بر وسعمان تحقق یافت و اجابت شد.