سخنان و اظهارنظرهای مقامهای ایرانی در مورد تحركات نظامی جدید آمریكا و نیز قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت، بازتاب گستردهای در رسانههای خبری و مطبوعات كشورهای جهان داشت.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، سخنان و اظهارنظرهای مقامهای ایرانی در مورد تحركات نظامی جدید آمریكا و نیز قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت، بازتاب گستردهای در رسانههای خبری و مطبوعات كشورهای جهان داشت.
رادیو صدای آمریكا به نقل از روزنامه كریستین ساینس مانیتور گفت: مقامات ایران با قطعنامه شورای امنیت به سردی برخورد كردند ولی آن را بهطور صریح رد نكردند، اما اعلام نمودند كه تقویت و تمركز نیروهای نظامی آمریكا در خلیجفارس این قطعنامه را كان لم یكن ساخته است.
این روزنامه مینویسد: واكنش ایران بهدقت مورد مراقبت است زیرا رد آشكار قطعنامه، آن شورا را ملزم میسازد علیه طرفی كه قطعنامه را مراعات نمیكند، تحریمهایی در نظر بگیرد. یكی از این تحریمهای احتمالی، تحریم بینالمللی صدور اسلحه است كه آمریكا آن را پیگیری میكند، اما معلوم نیست كه سایر اعضای شورای امنیت در این زمینه با آمریكا همكاری خواهند کرد یا نه.
رادیو آمریكا افزود: بهرغم گزارشهای ضد و نقیض، جمهوری اسلامی ایران تاكنون قطعنامه را رد نكرده است. سعید رجایی خراسانی در یك كنفرانس مطبوعاتی، قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت را نتیجه كوششهای خستگیناپذیر آمریكا خواند.
وی افزود كه طی هفت سال گذشته، شورای امنیت مسئولیت خود را بر عهده نگرفته بود و هیچگاه از عراق نخواست كه خاك ایران را ترك كند و اكنون زیر فشار آمریكا به یاد فصل هفت منشور سازمان ملل افتاده است.
آقای خراسانی عدم حضور وزرای خارجه چین و شوروی را در شورای امنیت، پیامی به آمریكا خواند و گفت: عدم حضور این دو كشور شاهد بر آن است كه این دو ابرقدرت به تصمیمات شورا اهمیت ویژهای ندادهاند.
سفیر جمهوری اسلامی، شورای امنیت را متهم كرد كه بدون مشورت با نمایندگان ایران، در مورد متن قطعنامه تصمیم گرفته است.
روزنامه لارپوبلیكا چاپ ایتالیا نیز درباره دلایل مخالفت ایران با قطعنامه نوشت: در طرح شورای امنیت اثری از محكومیت صریح عراق به خاطر آغاز جنگ و بهكارگیری سلاحهای شیمیایی دیده نمیشود و ایران به این دلیل با طرح تنظیمی شورای امنیت مخالفت میكند
رادیو فرانسه نیز در خبری با عنوان واكنش تهران به قطعنامه شورای امنیت گفت: تهران در حال حاضر بهطور رسمی این قطعنامه را رد نكرده است.
علیاكبر ولایتی وزیر امور خارجه ایران، اعلام كرد كه در این قطعنامه نكات مثبتی دیده میشود ولی كافی نیست، زیرا از عراق بهعنوان متجاوز نامبرده نشده است.
روزنامه لزاكو چاپ پاریس هم با غیرمنصفانه خواندن قطعنامه و نبودن تمایز میان عراق متجاوز و ایران مورد تجاوز قرارگرفته، نوشت: از نظر حقوقی بهزحمت میتوان نظر ایران را مورد حمله و انتقاد قرارداد، ولی آیا میتوان عملاً از آن پشتیبانی كرد؟
روزنامه لیبراسیون نیز با اشاره به ناتوانی سازمان ملل در تشخیص آغازگر تجاوز، نوشت: خیلی عجیب است كه عالیترین مرجع بینالمللی كه پنج قدرت بزرگ جهانی در آن عضویت دائمی دارند، ظاهراً از پاسخ به این پرسش عاجزند كه جنگافروز كیست؟ برای پاسخ به آن، هیچگونه ابهامی وجود ندارد: این عراق است كه در سپتامبر ۱۹۸۰ میلادی وارد ایران شد و این عمل در حقوق بینالملل و بر اساس منشور سازمان ملل، تجاوز نامیده میشود.
استقبال عراق از تصویب قطعنامه ۵۹۸
عراق بهطور رسمی قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت را پذیرفت. خبرگزاری فرانسه با اعلام این خبر، از عراق گزارش داد: بغداد خاطرنشان كرد كه پذیرش قطعنامه توسط تهران نیز ضروری است.
یك سخنگوی عراق گفت: تصمیم یادشده در پی گردهمآیی فرماندهی سیاسی عراق، تحت ریاست صدام حسین اتخاذ شده است. سخنگوی عراق تصویب قطعنامه ۵۹۸ را یك پیروزی سیاسی و دیپلماتیك برای عراق خواند و اظهار داشت: تصویب این قطعنامه بیانگر توافق وسیع بینالمللی بوده كه به تشكیل یك اراده بینالمللی مشترك كمك كرده است.
سفیر عراق در لندن (عبدالامیر الانباری) نیز گفت: عراق بهطور یكجانبه نیروهای خود را به مرزهای بینالمللی عقب نخواهد كشید. وی بدون اشاره به اینکه عراق آغازگر جنگ بوده است، افزود: جنگ را یك كشور میتواند آغاز كند، اما صلح به همكاری دو كشور نیاز خواهد داشت.
منبع:
یزدانفام، محمود، روزشمار جنگ ایران و عراق: اسکورت نفتکشها (کتاب پنجاهم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، چاپ سوم ۱۳۸۹، صص ۴۲، ۴۳