مراسم رونمایی از کتاب «زندگی در کمین» خاطرات جانباز مهدی میرزایی، رزمنده لشکر ۳۲ انصارالحسین (ع) در دوران دفاع مقدس، با حضور مجید صفدریان رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران استان همدان، سردار مهدی ظفری مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان همدان، سرتیپ دوم پاسدار علی والی راستی، سرتیپ دوم پاسدار علی والی راستی فرماندهی لشکر ۳۲ انصارالحسین همدان، مهدی میرزایی ازندریانی راوی کتاب، حسن یعقوبی نویسنده کتاب، سید علی مساوات ناظر کتاب و نورالله جعفری مدیر انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع و خانوادههای معزز شهدا، جانبازان، آزادگان و رزمندگان صبح امروز روز سهشنبه ۳۰ بهمنماه ۱۴۰۳ در مرکز فرهنگی موزه دفاع مقدس همدان برگزار شد.
«زندگی در کمین»؛ روایتی از رشادتهای رزمندگان دفاع مقدس است
در این مراسم، مجید صفدریان رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران استان همدان، با اشاره به اهمیت ثبت خاطرات پیشکسوتان دفاع مقدس، اظهار کرد: جامعه امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند آشنایی با سبک زندگی و ایثارگری پیشکسوتان و جانبازان است. این کتاب، روایتی ارزشمند از خاطرات حاج آقای میرزایی، رزمنده و یادگار دفاع مقدس، است که با تلاش و همت ایشان به نگارش درآمده و اثری ماندگار در حوزه ترویج فرهنگ ایثار محسوب میشود.
صفدریان با تقدیر از نویسنده کتاب و حاج آقای میرزایی، افزود: ثبت زندگی شهدا و پیشکسوتان دفاع مقدس امری ضروری است. این کتابها بخشی از ایثارگریهای این عزیزان را به نسل جوان معرفی میکند و نقش مهمی در انتقال ارزشهای دفاع مقدس به جامعه دارد.
وی با اشاره به مشکلات جانبازان و خانوادههای آنان، خاطرنشان کرد: جانبازان ما در دوران دفاع مقدس جان خود را فدا کردند و امروز نیز هر روز با مشکلات جسمی و روحی دست و پنجه نرم میکنند. برای مثال، جانبازی با ۷۰ درصد آسیب اعصاب و روان، زندگی بسیار دشواری را سپری میکند و خانوادههای این عزیزان نیز با چالشهای بسیاری مواجه هستند. با این حال، علیرغم تمام تلاشها، هنوز کارهای زیادی برای حمایت از ایثارگران باقیمانده است.
رئیس بنیاد شهید استان همدان با تأکید بر لزوم ترویج فرهنگ ایثار، عنوان کرد: نگارش کتابهایی مانند "زندگی در کمین" و سایر فعالیتهای فرهنگی در این حوزه، گوشهای از ایثارگریهای جانبازان و رزمندگان را به نمایش میگذارد. حضور پیشکسوتان دفاع مقدس در جامعه، خود گواهی بر مقاومت و ازخودگذشتگی آنان است و نشان میدهد که استکبار جهانی با ادعای صلح و حقوق بشر، چگونه در گذشته جنایتهای بزرگی را رقم زده است.
صفدریان در پایان از خانوادههای شهدا، جانبازان، آزادگان و رزمندگان تقدیر کرد و گفت: وجود این عزیزان مایه برکت و خیر برای جامعه است. از خداوند متعال سلامتی و طول عمر برای این بزرگواران مسئلت داریم تا همچنان الهامبخش نسل جوان باشند.
مهدی میرزایی ازندریانی راوی کتاب «زندگی در کمین» نیز ضمن قدردانی از حمایتهای رضا میرزایی و جانباز سید علی مساوات در نگارش این کتاب اظهار کرد: قبل از نگارش کتاب با مشورت سید علی مساوات که برنامه نگارش کتاب را برای من نوشتند، از او تشکر میکنم زیرا اگر مشاوره او نبود، شاید روند نگارش کتاب اینگونه پیش نمیرفت.
مهدی میرزایی ازندریانی بیان کرد: زمانی که سردار قدیر نظامی پیشنهاد روایتگری کتاب را به من دادند، ابتدا موافقت نکردم اما وی با صحبتهایی که با من داشت عنوان کرد دو نکته را رعایت کن یکی با صداقت صحبت کن و دیگری اینکه فقط از عملیاتهایی که حضور داشتی، بگو و در مابقی موارد وارد نشوید.
وی تصریح کرد: برای پروژه چاپ کتاب شرایط سختی را با توجه به وضعیت جسمانی گذراندم و در مجموع ۸۰ ساعت مصاحبه برای این کتاب داشتم.
میرزایی ازندریانی با اشاره به سختی کار با بیان اینکه من دو بار پروژه را رها کرده و به منزل رفتم گفت: خانواده در این زمینه بسیار حامی من بودند و مرا برای ادامه کار ترغیب کردند تا اینکه سرانجام کار به پایان رسید و امروز ماحصل آن رونمایی میشود.
راوی کتاب «زندگی در کمین» با بیان اینکه انتقادات و ضعفهایی که بر کتاب وارد است، سال آینده اصلاح میشود، گفت: اصلاحات لازم در چاپ دوم کتاب لحاظ میشود و قبل از نمایشگاه بینالمللی به چاپ رسیده و در نمایشگاه کتاب نیز ارائه خواهد شد.
وی نوشتن کتاب را ادای دین به ۶۶ شهید شهر ازندریان دانست و گفت: اولین شهید بی سر استان همدان شهید محمدولی گرجی بود که همین شهدا مرا برای نوشتن این کتاب ترغیب کردند.
مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس؛ حافظ میراث ماندگار جنگ است
در ادامه نورالله جعفری مدیر انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع با اشاره به اهمیت مستندسازی رویدادهای دفاع مقدس، اظهار داشت: تقریباً ۹ ماه پس از شروع جنگ و تجاوز ارتش بعث به خاک ایران، مرحوم سردار حاجی محمدزاده، بنیانگذار دفتر سیاسی سپاه و مشاور فرمانده کل سپاه در آن زمان، پیشنهاد مستندسازی جامع جنگ را ارائه کردند. ایشان با توجه به پیشینه خبرنگاری خود، تأکید داشتند که این جنگ باید بهگونهای ثبت شود که در آینده امکان تحریف آن وجود نداشته باشد.
وی افزود: بر اساس این پیشنهاد، با حمایت سرلشکر محسن رضایی و شهید حسن باقری، ۸۰ خبرنگار به جبههها اعزام شدند تا تمامی مکالمات، جلسات و عملیاتها را ضبط کنند.
مدیر انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس یادآور شد: این اقدام منجر به ایجاد آرشیوی غنی از صداها و اسناد شد که امروز بهعنوان یکی از مستندترین منابع جنگ در تاریخ بشر شناخته میشود. متأسفانه ۲۳ نفر از این خبرنگاران در طول انجام مأموریت به شهادت رسیدند.
وی همچنین به پروژههای مستندسازی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، چندین پروژه در رابطه با ثبت رشادتهای مردم استان همدان در دست اجراست. ازجمله این پروژهها میتوان به تهیه شناسنامه تیپ ۳۲ انصار، مستندسازی نبردهای عملیات مرصاد و عملیاتهای دیگر اشاره کرد.
جعفری ادامه داد: کتابهای منتشر شده توسط این مرکز به دو دسته تقسیم میشوند: کتابهای سندی که بر اساس اسناد درجه یک تهیه میشوند و با نام مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتشر میشوند و کتابهای خاطراتی که تحت عنوان «منظوم» چاپ میشوند. کتاب «زندگی در کمین» نیز در این دسته قرار دارد و هرگونه نقد یا پیشنهادی برای بهبود آن از سوی خوانندگان پذیرفته میشود.
وی خاطرنشان کرد: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با ایجاد آرشیوی غنی از صداها و اسناد جنگ، گامی بلند در جهت جلوگیری از تحریف تاریخ دفاع مقدس برداشته است.
مدیر انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در پایان متذکر شد: امیدواریم این مرکز بتواند رسالت سنگین خود را در حفظ و انتقال میراث دفاع مقدس به نسلهای آینده به بهترین شکل ممکن به انجام برساند.
ناظر کتاب «زندگی در کمین» نیز گفت: دو آفت در مسئله دفاع مقدس وجود دارد یکی نسیان و فراموشی و دیگری تحریف است که امیدواریم طبق اسنادی که وجود دارد از این موارد جلوگیری شود.
سید علی مساوات بیان کرد: این کار و چاپ این کتاب برای خداست و دانشنامه دفاع مقدس نیز امیدواریم زودتر به ثمر بنشیند که همه اینها اسنادی برای شناخت ایثارگریهای دفاع مقدس است.
همچنین در این مراسم، علاوه بر رونمایی از کتاب، برنامههایی همچون سخنرانی مسئولان فرهنگی و نظامی، خوانش بخشهایی از کتاب توسط راویان دفاع مقدس و تجلیل از خانواده شهدایی که نامشان در این کتاب برده شده و همچنین از راوی کتاب، مهدی میرزایی ازندریانی نیز تقدیر صورت گرفت.
بنابر این گزارش کتاب «زندگی در کمین» خاطرات مهدی میرزایی، از رزمندگان لشکر ۳۲ انصارالحسین (ع) استان همدان را روایت میکند. که توسط مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه به چاپ رسیده است.
این کتاب بخشی از تاریخ پرفرازونشیب ایران در دوران جنگ تحمیلی را به تصویر میکشد. خاطرات مهدی میرزایی، بهعنوان یکی از رزمندگان فداکار، روایتی صادقانه و تأثیرگذار از روزهای سخت جنگ و مقاومت در برابر دشمن متجاوز است.