محمدمهدی شاکری گفت: نکتهای که در کتاب معمار حرم مهم است این است که شهید سلیمانی از جایگاه فرمانده نیروی قدس سپاه، ستاد بازسازی عتبات را شکل نداد بلکه ایده کتاب بر اعتقاد و باور دینی شهید سلیمانی که نشاءت گرفته از پرورش در دامن خانوادهای مذهبی و متدین است، شکلگرفته است.
کتاب (معمار حرم) با محوریت نقش شهید سلیمانی در شکلگیری ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات، در نخستین روز از دهه کرامت و در آستانه سوم خرداد، روز «مقاومت، ایثار و پیروزی» با مشارکت راویان و تدوینگران کتاب و با حضور اعضای ستاد توسعه و بازسازی عتبات رونمایی شد.
محمدمهدی شاکری از پژوهشگران و نویسندگان عرصه دفاع مقدس در مراسم رونمایی از کتاب «معمار حرم» اظهار کرد: این کتاب دارای دو پروژه است پروژه اول، نقش ایرانیان در بازسازی عتبات عالیات و هنرهای ایرانی که آقای مصلینژاد کار تحقیق آن را انجام دادند. حدود سه سال با افراد ذیربط همچون مسئولین ستاد عتبات مصاحبه گرفتند و تدوین اولیهای هم دادند که در عمل مورد قبول واقع نشد؛ و در آن قسمت هم از نقش شهید سلیمانی مطلبی دیده نشده بود چراکه مصاحبههایی که انجامشده بود برای هدف دیگری بود.
وی گفت: عملاً هم تا زمان شهادت شهید سلیمانی کسی از نقش ایشان در بازسازی عتبات عالیات سخن نمیگفت. بعد از شهادت شهید سلیمانی مجموعه مصاحبههایی که به مناسبت مراسم چهلم و اولین سالگرد شهید سلیمانی گرفته شد، واقعیتهای دیگری را نشان داد و آن این بود که ستاد چیزی جز نقش حاج قاسم نیست، یعنی تبلور ایدهای است که در ذهن حاج قاسم در تابستان سال ۱۳۸۲ شکلگرفته است. همان خاطرهای که در پشت کتاب هم آمده و شهید سلیمانی میگوید من برای مأموریتی در نجف رفته بودم و حرم هم نتوانستم بروم. از جایی که الآن موتورخانه صحن حضرت زهرا (س) است، ایستادم و گفتم کاش بتوانیم کاری بکنیم. آن ایده و ذهنیت زمینه شکلگیری ستاد بازسازی عتبات عالیات را شکل میدهد و سپس رزمندگان لشکر ۴۱ ثارالله کرمان ستاد اولیه بازسازی عتبات عالیات را شکل میدهند.
پژوهشگر کتاب «معمار حرم» در ادامه با اشاره به حساسیتهایی که از حیث رعایت اصول امنیتی و حفاظتی در تدوین این کتاب وجود داشت گفت: این کتاب، دو بار نوشتهشده، دو بار ویرایش شده، دهها بار بازبینیشده و این ممیزی باعث شد که روند تدوین کتاب عوضشده و ما به سمتی برویم که داستان کتاب به روایت زندگی حاج قاسم از ابتدای کودکی در خانواده بپردازد، سپس تا جوانی ادامه پیدا کند و بهسرعت در فصلهای اول و دوم و سوم ما به نقش ایشان در دفاع مقدس میرسیم و پسازآن به قشر اولی که در بازسازی عتبات نقش داشتند؛ اشاراتی داشتهایم.
وی در ادامه با اشاره به انگیزه و نیت شهید سلیمانی از اهمیت دادن به بازسازی عتبات عالیات تصریح کرد: نکتهای که در کتاب مهم است این است که شهید سلیمانی از جایگاه فرمانده نیروی قدس سپاه، ستاد بازسازی عتبات را شکل نداد بلکه ایده کتاب بر این شکلگرفته که آن اعتقاد و باور دینی شهید سلیمانی که نشاءت گرفته از پرورش در دامن خانوادهای مذهبی و متدین است، باعث میشود که ایده بازسازی عتبات عالیات در ذهن ایشان شکل گیرد.
شاکری در پایان گفت: ما در این کتاب سعی کردهایم، سیر تربیتی و تحولی شهید سلیمانی از خانواده، از روابط پدر و مادر و نقش محوری آنان در تربیت دینی حاج قاسم را بررسی کنیم چراکه این سیر تربیتی باعث شد که ایشان تبدیل به معمار حرم گردد. و این سیر تربیتی میتواند منبعی برای روایت علاقهمندان به تربیت و تعالی اعضای خانواده و اقوام و نزدیکان باشد.