رویترز: در چارچوب كنوانسیون ژنو به ملیتهای غیر عراقی هیچگونه حقوق رسمی مربوط به اسیران جنگی تعلق نمیگیرد. این اسیران گفتند كه با آنها به بدی رفتار نشده است و اجازه دسترسی به روزنامهها، تلویزیون و برخی مجلات خارجی را داشتهاند و در رفتار ایرانیها تبعیضی میان اسیران عراق و غیر عراقی وجود نداشته است.
پنجتن از اسیران سودانی كه قرار است آزاد شوند، صبح امروز (۱۸/۱۰/۱۳۶۴) با گروهی از خبرنگاران داخلی و خارجی در پادگان امام خمینی گفتوگو كردند.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، حیدر حمزه موسوی اسیر جوان سودانی كه سال ۱۳۶۰ در عملیات فتحالمبین در جبهه دزفول اسیر شده است، گفت: من در سال ۱۹۸۲ راننده شركت اتوبوسرانی در بغداد بودم. در آن هنگام وزیر كار وقت سودان به عراق آمد و با این توجیه كه این جنگ، جنگ بین عرب و عجم است، از كارگران سودانی مقیم بغداد خواست كه به جبهه بروند.
وی افزود: در پی سخنان تهدیدآمیز وزیر كار سودان سندیكای كارگران عراق از من برای شركت در جبهه دعوت كرد كه پس از طی یك دوره نظامی ۱۵ روزه در یك پادگان در بغداد به جبهه اعزام شدیم.
وی رفتار ایران با اسیران را بسیار خوب و اسلامی توصیف كرد و گفت: در این مدت از تمامی امكانات رفاهی و بهداشتی برخوردار شدم و از برادران ایرانی سپاسگزارم.
ابراهیم عبدالرسول نیز كه در عملیات فتحالمبین اسیر شده است، گفت: توسط سندیكای كارگران عراق به جبهه دعوت شدم. البته اگر ما از رفتن به جبهه امتناع میكردیم، مشكلاتی را برای ما به وجود میآوردند و بهاحتمالقوی كارمان را از ما میگرفتند.
وی افزود: با توجه به تبلیغات رژیم عراق مبنی بر شكنجه اسیران در ایران، من پس از اسارت چون عراقی هم نبودم، وحشت زیادی داشتم، اما پس از مدتی احساس كردم كه رحمت الهی شامل حال من شده است.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، در ادامه سه تن دیگر كه در جزایر مجنون اسیر شده بودند، گفتوگو كردند. صلاح علی داود گفت: ۱۰ سال قبل از سودان خارج شدم و در رشته حقوق و علوم سیاسی در كشورهای مختلف عربی بهطور ناتمام تحصیل كردم و آخرین بار از سوریه به اردن رفتم. چون در آنجا به خارجیان اقامت نمیدادند، مجبور شدم به عراق بروم و مشغول به كار شوم.
وی افزود: پس از اسارت، برادران رزمنده ایرانی به من بسیار محبت كردند و من از اینكه آزاد میشوم از مسئولان جمهوری اسلامی سپاسگزارم.
خبرگزاری رویتر نیز در گزارشی از گفتوگوی اسیران سودانی آورده است عمر محمد عمر كه در جزیره مجنون به اسارت درآمده است گفت:
بهترین دوست من یكی از شانزده كارگر سودانی بود كه در منطقه مجنون كشته شد. وی افزود بیشتر آنها در حال تلاش برای فرار، غرق شدند. من خود را در یك مكانی نیز مخفی كرده بودم، ایرانیها مرا دیدند و گفتند بیا از آنجا بیرون، فقط ۶ سودانی زنده ماندند.
در ادامه گزارش رویتر آمده است: یك هیئت سازمان ملل كه سال قبل از اردوگاههای ایران بازدید كرد گفت ۱۹۴ اسیر غیر عراقی كه ۴۱ تن آنان سودانی هستند در این اردوگاهها وجود دارند.
رویترز افزود: در چارچوب كنوانسیون ژنو به ملیتهای غیر عراقی هیچگونه حقوق رسمی مربوط به اسیران جنگی تعلق نمیگیرد. این اسیران گفتند كه با آنها به بدی رفتار نشده است و اجازه دسترسی به روزنامهها، تلویزیون و برخی مجلات خارجی را داشتهاند و در رفتار ایرانیها تبعیضی میان اسیران عراق و غیر عراقی وجود نداشته است.
منبع:
خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه گزارشهای ویژه، شمارههای ۲۹۵، ۲۹۶