امام خمینی (ره): آنکه مقصود است این است که انسان در کارهایش چه در تشکیل حکومتش، چه در انقلاب فرهنگیاش، چه در انقلابات دیگرش نظرش این باشد که یک کار الهی کرده باشد، آن پیش خدا ارزش دارد مثل انبیا. و در انقلاب فرهنگی، آنی که برای شما فایده دارد این است که انگیزهتان این باشد که این دانشگاه را ببرید طرف اسلام، الهیاش کنید.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، امام خمینی امروز (۱۳۶۴/۰۹/۱۹) به مناسبت سالگرد تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی در سخنانی در جمع رئیسجمهور و اعضای شورای انقلاب فرهنگی بر اهمیت و حساسیت دانشگاهها بسیار تأکید کردند.
ایشان با بیان اینکه در انقلابها دو عامل انگیزه و محتوا خیلی مهم است، داشتن انگیزه الهی را در هر کار بسیار مهم شمردند و خاطرنشان کردند که انگیزه انبیا و اولیای خدا در مقابله با جائرین، اجرای عدالت الهی بوده است نه حاکمیت خودشان.
امام خمینی فرمودند: در همه امور باید حساس بود، یک چیزهایی است که حل میشود، مثلاً ما جنگ داریم، جنگ چیز مهمی نیست، حل میشود، چیز مهمی نیست و بحمدالله خوب است وضع و جهات سیاسیای که در دنیا هست، آنها هم حل میشود انشاءالله، اما مسئله دانشگاه یک مسئله فوقالعاده است که این افرادی که از دانشگاه درمیآیند یا مخرب یک کشوری هستند یا سازنده آن کشور هستند، و در کشور ما، یا رو به اسلام میبرند کشور ما را، یا منحرفش میکنند.
این از چیزهایی است که از دانشگاه میآید این کار، چنانچه از حوزههای علمیه میآید این کار، از این جهت، خیلی مهم است این امر.
ایشان با بیان اینکه در انقلابها دو عامل انگیزه و محتوا خیلی مهم است، افزودند: انقلاب فرهنگی هم همینجور است که یک انقلاب تحول است از یک حالی به حالی دیگر، نه پیشبرد همان چیزی که هست. چنانچه انقلاب جمهوری اسلامی در کل هم همینطور است، یک انقلاب شد به توسط مردم، یک انگیزه انقلاب بود و یک محتوای انقلاب. امیدوارم که انگیزه انقلاب در مردم الهی باشد. امام خمینی گفتند:
آنکه مقصود است این است که انسان در کارهایش چه در تشکیل حکومتش، چه در انقلاب فرهنگیاش، چه در انقلابات دیگرش نظرش این باشد که یک کار الهی کرده باشد، آن پیش خدا ارزش دارد مثل انبیا. و در انقلاب فرهنگی، آنی که برای شما فایده دارد این است که انگیزهتان این باشد که این دانشگاه را ببرید طرف اسلام، الهیاش کنید.
هر درسی میخواهند بخوانند مانع ندارد، درسهایی که مفیداست، اسلام با همه درسها الّا بعضی از درسها که استثنا کرده، با همه موافق است. اما آنی که برای ماها فایده دارد این است که ما بخواهیم همین اسلامیبودن را الهیاش کنیم، بخواهیم الهی باشد این کار ما، برای خدا کار بکنیم، این برای خودتان فایده دارد، موفق بشوید فایده دارد، موفق هم نشوید فایده دارد.
بنابراین، آنی که برای انسان ارزش دارد، ارزش انسانی و روحانی دارد، ارزش الهی دارد، این است که این انگیزه را حفظش بکند که برای خدا این کار را بکند.
میخواهید تربیت کنید اطفال مردم را، برای خدا میخواهید تربیت کنید جوانهای مردم را، برای خدا میخواهید تربیت کنید ملت را، برای خدا؛ میخواهید حکومت کنید، برای خدا؛ حکومت کنید، همان حکومتی که انبیا میکردند.
ایشان اضافه کردند: نجات مردم هم به این است که دنبال انبیا باشند و انگیزههایشان هم انگیزه انبیا باشد؛ نمیتوانیم به آنقدر، به هر اندازهای که میتوانیم، البته ما نمیتوانیم که انگیزهای که حضرت امیر دارد ما داشته باشیم، این معلوم است که ما نمیتوانیم. اما میتوانیم که یک انگیزههایی داشته باشیم که مشابه او باشد، برویم طرفِ آنطرف.
دانشگاه را باید شما رو به خدا ببرید، رو به معنویت ببرید و همه درسها هم خوانده بشود، همه درسها هم برای خدا خوانده بشود. اگر این را توانستید که شما برای اینکار بروید و این کار را بکنید، در کارتان موفقید، چه برسید به مقصدتان، چه نرسید به مقصدتان. انبیا بودند، اولیای خدا بودند که اینجور بودند، برای او بوده هرچه کار کردند، نه این است که برای حکومت بوده است یا برای چی بوده.
میرفتند دنبال حکومت برای اینکه از دست جائرین بگیرند، فشار میآوردند که از دست جائرین بگیرند، لکن نه از دست جائرین بگیرند که خودشان حاکم باشند، از دست جائرین میبرند که عدالت الهی را اجرا بکنند.
این کار، کار انبیا بوده، عدالت الهی را میخواستند ایجاد کنند لله تعالی. از این جهت که لله تعالی بوده است و خالص بودند آنها، الهی بودند خودشان، کارهاشان اینطوری بوده.
ما ناقصیم، ما اعتراف میکنیم پیش خدا که ما ناقصیم، تا آخر هم نمیتوانیم اینطور کمال را پیدا بکنیم. اما باید فکر باشیم که، دنبال این معنا باشیم، همچو نباشد که پشت بکنیم به این معانی، دنبال این معنا باشیم که ما یک کاری که میکنیم برای خدا باشد. و من امیدوارم که موفق بشوید وقتیکه یک همچو انگیزهای باشد، حتی در آن کارهایی که پیشتر نمیتوانستید انجام بدهید با این انگیزه انجام بدهید، با این انگیزهای که عرض میکنم قدرت به انجام پیدا بکنید. خدا تأیید میکند یک همچو انگیزهای را، یک همچو کاری را تأیید میکند خدا تبارکوتعالی. چنانچه دیدیم که انبیا با دستخالی میآمدند کارهای بزرگ میکردند.
امام خمینی در پایان فرمودند: دانشگاه جوری است که نظرهای فاسد دنبالش است به اینکه یک کار خلافی بشود در آن. دنبالش است، موفق انشاءالله نشوند.
و همیشه باید انسان حساس باشد که نگذارد این سنگری که میتواند همهچیز را درست کند و میشود که همهچیز را به هم بزند، یکوقت از دستتان این سنگر گرفته بشود، یک خللی در آن واقع بشود. من هم دعاگوی شما هستم و امیدواریم که همیشه موفق و مؤید و منصور باشید و همیشه برای این ملت و برای خدا خدمت بکنید.
منبع:
مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، صحیفه امام (مجموعه آثار حضرت امام خمینی)، جلد ۱۹، تهران ۱۳۸۹، صص ۴۴۹ ـ ۴۴۳.