پنجمین همایش «یادها و نامها» همزمان با هفته دفاع مقدس، امروز چهارشنبه ۵ مهر با حضور سردار سلامی توسط مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، فرماندهان دوران دفاع مقدس، نویسندگان و پژوهشگران برگزار شد.
سردار دکتر علی محمد نائینی ضمن عرض خیرمقدم به همه پیشکِسوتان و فرماندهان دوران دفاع مقدس، خانوادههای مکرّم شهیدان، راویان، نویسندگان و پژوهشگران، و سایر میهمانان گفت: هفته دفاع مقدس را که یادآور رشادتها و فداکاریها، و مظهر ایستادگی و مقاومت ملت ایران است، همچنین، مناسبتهای ماه ربیعالاول، ماه ولادت و هجرت نبی مکرّم اسلام – صلیاللهعلیهوآلهوسلّم - و آغاز امامت حضرت ولیّعصر – عجلّاللهتعالیفرجهالشریف - ماه خیزش امید و رشد و اعتلای مکتب جعفری را تبریک عرض میکنم.
وی با بیان این که در این مراسم مفتخر به میزبانی ۱۱ عزیز از خانوادههای مکرم سرداران گرانقدر سپاه هستیم که در یک سال اخیر، از نعمت وجود آنان محروم شدهایم، به اسامی این سرداران اشاره و عنوان کرد: سرداران، حسین خالقی، محمدباقر رنجبر، قاسم محمدی، محمد خدابخش، عليرضا صفارزاده، سیدعلی صنیعخانی، عباس حقگو، سیدحسن نصیری، محمد کبکانیان، علیاکبر میرغفاری و هادی تجلی در یک سال گذشته به رحمت خدا رفته اند و برای همه این عزیزان علو درجات الهی را خواستاریم.
مشاور فرمانده کل سپاه بیان کرد: امروز، از دو اثر فاخرِ «روشنای بدر» (زندگینامه سردار سرلشکر پاسدار شهید اسماعیل دقایقی) و«سربلند میدان» (زندگینامه سردار سرلشکر پاسدار شهید سیدمحمد حجازی) با حضور خانوادههای مکرّم این دو شهید والامقام و نویسندگان آثار رونمایی میکنیم.
وی با اشاره به گزارش مختصری از رویکرد و فعالیتهای یکساله مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در سالی که گذشت، گفت: همکاران پرتلاش ما، در ادامه تاریخنگاری مستند حوادث دوران هشتساله دفاع مقدس و پاسداری از انقلاب اسلامی موفق شدند بستر مناسب برای ثبت و ضبط تاریخ شفاهی حدود 60 تَن از فرماندهان شاخص و مدیران عالی دوران دفاع مقدس را فراهم سازند.
سردار نائینی افزود: در این مراسم، از این فرماندهان و مدیران عزیز که اهتمام ورزیدند و ما را در افزودن خاطرات و روایتهای شفاهیشان به گنجینه مرکز یاری کردند، تجلیل خواهد شد.
وی با اعلام این خبر که تا پایان سال جاری، با تلاش مدیران، راویان، پژوهشگران، نویسندگان و کارشناسان مرکز، و با بهرهگیری از گنجینه اسنادی و روایت شفاهی فرماندهان دفاع مقدس، از ۲۱۰ اثر تحقیقاتی و ۱۰۰ اثر اسنادی جدید رونمایی خواهیم کرد، گفت: در سال جاری بر اساس نقشه جامع پژوهشی مرکز، 318 پروژه جدید فعال خواهد شد.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با تاکید بر این که رویکرد و برنامه مرکز، حرکت در جهتِ تحقق مطالبه رهبر معظم انقلاب اسلامی در زمینه صدبرابری آثار دفاع مقدس است، خاطر نشان شد: در این راستا میتوان گفت ظرفیت و توان مرکز در صورت تأمین اعتبار، از انتشار یک اثر در هر ماه، در پنج سال گذشته، به انتشار یک اثر در هر دو روز، در حالحاضر، خواهد رسید.
وی عنوان کرد: بر همین اساس، تا پایان سال جاری، در حوزه مطالعات نظامی، ۶۶ اثر جدید منتشر و ۸۵ پروژه جدید آغاز خواهد شد. کتب منتشرشده در این حوزه شامل ۲۲ کتاب نبردی، ازجمله: کتابهای عملیاتهای کربلای5 و والفجر۸، و ۱۲ اطلس جدید، ازجمله: اطلس نبردهای قرارگاه رمضان، اطلس نبردهای شرق بصره و اطلس نبردهای لشکرهای ۸، ۱۴، ۳۳ و ۲۱ خواهد بود.
سردار نائینی اظهار کرد: همچنین 16 کتاب شناسنامه یگانهای سپاه در دفاع مقدس، ازجمله شناسنامه دوجلدی قرارگاه کربلا و لشکرهای ۲۷، ۱۴، ۱۷، ۳۳، ۴۱، ۸، ۵، ۱۸ و ۴۸ بهعنوان آثار جدید انتشار خواهند یافت.
وی گفت: کارنامه لجستیک و توپخانه سپاه در دفاع مقدس و کارنامه قرارگاههای نصرت و رمضان از دیگر آثار در دست انتشار مرکز در سال 1402 است.
مشاور فرمانده سپاه با اشاره به این که در سال جاری، با انتشار ۹ جلد روزشمار جدید، تعداد روزشمارهای دفاع مقدس به ۶۰ جلد خواهد رسید، متذکر شد: علاوهبر روزشمارهای دفاع مقدس، ۱۱ جلد روزشمارهای بعد از جنگ، ازجمله روزشمار چهارجلدی سال ۸۸ منتشر خواهد شد.
وی با بیان این که در حوزه تاریخ شفاهی فرماندهان و مدیران دفاع مقدس نیز ۴۰ اثر جدید در سال جاری انتشار خواهد یافت، اشاره کرد: تاریخ شفاهی حجج اسلام، غلامحسین بشردوست و عبدالله حاجیصادقی، و سرداران، محسن رفیقدوست، احمد غلامپور (جلد دوم)، حسین علایی، علی فضلی، مرتضی قربانی (جلد دوم)، اسماعیل کوثری، محمدنبی رودکی، محمدجعفر اسدی، امین شریعتی، علی شادمانی، غلامرضا جعفری، حمزه حمیدینیا، علی عساکره، نصرالله فتحیان، علیرضا مزینانی، جانمحمد...، توکل احدی، حسین دقیقی، علی امیری، بهمن کارگر، مجید بحرینی، حسین باقری، علیاکبر پورجمشیدیان، رضا محمدینیا، محمدعلی آسودی و علیرضا تمیزی ازجمله آثار جدید در حوزه تاریخ شفاهی هستند.
وی اظهار کرد: همچنین مرکز، علاوهبر کارنامه دوجلدی جهاد سازندگی در دفاع مقدس و زندگینامه چهار فرمانده شهید قرارگاه های جهاد سازندگی، که قبلاً منتشر کرده است، تاریخ شفاهی فرماندهان شاخص جهاد سازندگی را نیز در سال جاری در دستور کار خود قرار داده است.
سردار نائینی بیان کرد: تاریخ شفاهی شماری از فرماندهان عزیز ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز که تجربه مشترک فرماندهی و هدایت عملیات با فرماندهان سپاه را داشتهاند، ازجمله تاریخ شفاهی امیر سرافراز، عبدالحسین مفید، معاون اطلاعات عملیات نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع مقدس، در برنامههای مرکز قرار دارد.
وی یادآور شد: در دو سال اخیر، پس از تدبیر سردار فرمانده محترم کل سپاه در گسترش تاریخنگاری به عرصههای پاسداری از انقلاب اسلامی در دوره پس از دفاع مقدس، مرکز موفق شده است که در پنج عرصه دفاع و امنیت، سازندگی، مردمیاری، فرهنگی - اجتماعی و جبهه مقاومت، عدهای از فرماندهان و مدیران شاخص سپاه را برای گفتوگو فعال سازد.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس اظهار کرد: مرکز تاریخ شفاهی برخی از مسئولین مؤثر و شاخص کشوری در دوران دفاع مقدس که در پشتیبانی از جنگ، دیپلماسی جنگ و تبلیغات جنگ نقش اساسی داشتهاند را هماهنگ نموده و در سال جاری اجرا خواهد نمود؛ دکتر کمال خرازی، رئیس ستاد تبلیغات جنگ شورایعالی دفاع، و دکتر محمدجواد لاریجانی، معاون وزیر امور خارجه در دوران دفاع مقدس و مسئول مذاکرات قطعنامه ۵۹۸، ازجمله این عزیزان هستند.
وی به اقدامات در حوزه مطالعات اجتماعی دفاع مقدس اشاره و بیان کرد: در این حوزه 85 عنوان پروژه از جمله ۱۶ اثر در حوزه ترجمه به زبانهای فرانسوی، انگلیسی و عربی، یک مجموعه 10 جلدی تحت عنوان «امام و دفاع مقدس»، زندگینامه 20 تن از فرماندهان شهید و 15 عنوان اثر در مورد نقش اقشار و استان های کشور در دفاع مقدس در سال جاری انتشار خواهد یافت.