روزشمــــار
يكشنبه
6 اسفند 1357
27 ربيعالاول 1399
25 فوريه 1979
152
دريادار سيداحمد مدني وزير دفاع و سرپرست ستاد نيروي دريايي در مصاحبه اختصاصي با روزنامه اطلاعات در خصوص وظيفه ارتش گفت : «وظيفه ما نظاميان دفاع از مرز و بوم و مردم است و [ ارتش ] هميشه بايد صورت تدافعي داشته باشد ، نه تهاجمي و اگر حملهاي عليه ايران يا مرز و بوم ما صورت گيرد ، ارتش ملي وظيفه دارد كه با تمام قدرت دفاع كند . » وزير دفاع در مورد نيروي دريايي اظهار داشت : «نيروي دريايي بايد يك نيروي زنده رزمي باشد ، از توسعه آن جلوگيري ميكنيم و حتي شمار آن را نيز كم خواهيم كرد . » مدني با اشاره به اينكه از اين پس ، ما كلمه مستشار خارجي در ارتش نخواهيم داشت و اگر لازم باشد ، كارشناسي فني خواهد بود و در امور با آنان مشورت نخواهد شد ، تصريح كرد : «آنها را هم كه فعلاً مجبوريم نگاهشان داريم ، ديگر مستشار نيستند و نخواهند بود . » وي ضمن اعلام اين مطلب كه از اين پس ( در ارتش ) ضداطلاعات وجود نخواهد داشت ، با اشاره به خريدهاي تسليحاتي ميليوني رژيم گذشته گفت : «اكنون زماني نيست كه يك دينار از بيتالمال ملت را هدر بدهيم و خريدهاي چند ميليارد دلاري كنيم ؛ چرا كه نه ضرورتي دارد و نه مملكت ميتواند پولش را بپردازد . » دريادار مدني وزير دفاع با تاكيد بر حق دخالت نظاميان در مسائل سياسي و شركت در احزاب گفت : «به ارتش فرصت درست انديشيدن و فرصت تفكر خواهيم داد و يك نظامي اين فرصت را خواهد يافت كه تفكر علمي و نظم فكري پيدا كند و در احزاب شركت كند و در انتخابات سهمي داشته باشد . » ( 1 )
153
"سرهنگ ناصرالدين مجللي" رئيس جديد شهرباني با اعلام اين خبر كه بر اساس تصميم شوراي افسران ، 38 سرلشكر و 17 سرتيپ بازنشسته شدهاند ، گفت : «با بازنشسته شدن اين گروه ، افسران جديدي جايگزين آنها ميشوند كه تاكنون 4 تن از افسران معرفي و مشغول به كار شدهاند . » وي با اشاره به شروع كار كلانتريها گفت : «بتدريج كميتههاي انقلاب اسلحه ، بيسيم و ساير ادوات نظامي را در اختيار پرسنل شهرباني و كلانتريها خواهند گذارد . » ( 2 )
154
براي سومين بار فرمانده نيروي هوايي تغيير كرد . به دنبال اعتراض پي در پي جمعي از پرسنل نيروي هوايي نسبت به انتصابهاي پيشين اين سازمان ، رييس ستاد كل ارتش ( سرلشكر قرهني ) سرتيپ خلبان اصفر ايمانيان را به سمت رييس ستاد هوايي ارتش ملي ـ اسلامي ايران منصوب كرد . اين سومين انتصابي است كه ظرف دو هفته گذشته در پست رياست ستاد نيروي هوايي صورت ميگيرد . در پي دگرگوني در ارتش ، سپهبد مهديون به عنوان رييس ستاد نيروي هوايي منصوب شد كه اين انتصاب با مخالفت شديد پرسنل هوايي به ويژه همافران روبرو شد . يكي دو روز بعد ، سپهبد آذر بزرين به اين سمت منصوب شد كه اين انتصاب نيز با مخالفت و اعتراض مواجه گرديد و سرانجام سومين رييس ستاد نيروي هوايي ملي ايران معرفي شد . ( 3 )
155
در پي بروز حوادث و تحولات پادگان مهاباد و نيز مواضع تهديدآميز گروههاي كرد مخالف انقلاباسلامي ، هواپيماهاي شكاري نيروي هوايي جمهورياسلامي چندين بار بر فراز مهاباد و حومة آن مانور هوايي انجام دادند . به دنبال اين اقدام ، كانون معلمان مهاباد با صدور اعلاميهاي ضمن حمايت از تحولات پادگان مهاباد ، پرواز فانتومها در كردستان را محكوم كرد . متن اعلاميه به شرح زير است : «با اين كه به كرات از طرف خلق كرد و از طرق گوناگون ، مسأله تجزيهطلبي خلق كرد به عنوان يك توطئه ارتجاعي ، امپرياليستي و ضد ملي مردود اعلام دشه است و اين مطلب از طرف هيأت اعزامي دولت به مهاباد نيز مورد تاييد قرار گرفته است ؛ اما باز عواملي مشكوك ، همچنان درصدد ايجاد توطئههايي بر ضد خلق كرد و خواستههاي برحق آنها هستند . خواست عادلانه و حق تعيين سرنوشت را كه در تمام نظامهاي مترقي و دمكراتيك دنيا ، خواستي انساني ، قانوني و برحق شناخته شده است به مفهوم تجزيهطلبي تعبير و تفسير ميكنند تا هرگونه صداي آزاديخواهي و حقطلبانه را در گلوي خلقهاي ستمديده ايران خفه كنند و اين شگردي است كه بارها از طرف رژيم فاسد و منفور ضدخلقي پهلوي اعمال گرديده است و هنوز ادامه دارد ؛ ما معلمان منطقه مهاباد ضمن رد مكرر اين اتهام ناروا ، همبستگي خود را با انقلاب تمام خلقهاي آزاديخواه ايران اعلام ميكنيم و خواستار برچيده شدن هرگونه ستم ملي و طبقاتي هستيم و همچنان در سير انقلاب ، همگام با ملت ايران تا محو آخرين بقاياي رژيم وابسته به امپرياليسم ره خواهيم پيمود و براي روشن شدن اذهان عمومي و پيشگيري از هر تعبير سويي ، نظر تمام مقامات را به نكات زير جلب ميكنيم :
1ـ پادگان مهاباد يكي از دژهاي رژيم ضدخلقي پيشين ، از طرف عوامل و عناصر ضدانقلاب تصرف نشده است ، بلكه با همكاري افسران انقلابي پادگان و افراد انقلابي و رزمنده مهاباد و حومه سقوط كرده است و اين مطلب مورد تاييد فرمانده كنوني پادگان مهاباد نيز ميباشد .
2ـ ما معلمان مهاباد مانور نظامي هواپيماهاي جت فانتوم در منطقه مهاباد و ايجاد صداهاي رعبآور را كه موجب شايعه فعلاً تاييد نشده بمباندازي در روستاهاي مهاباد گرديده ، محكوم
ميكنيم و خواستار توضيح علل اين عمل كه بدون آگاهي قبلي و هيچ دليلي صورت گرفته ، هستيم . » ( 4 )
اوضاع در مناطق كردنشين بخصوص در مهاباد شديداً ملتهب است . در حالي كه گروههاي مخالف كرد سعي دارند مواضع خود را مسالمتآميز قلمداد كنند ، ولي تهديدات آنها و نيز اقداماتي چون سقوط پادگان مهاباد و روي آوردن گروههاي مسلح ضدانقلاب به كردستان آغاز يك جنگ داخلي را حتمي ساختهاست ، طوري كه مردم منطقه ، خصوصاً مردم تركزبان منطقه كردنشين احساس عدم امنيت ميكنند و به خروج از محل سكونت خود ميانديشند .
در همين حال روزنامه اطلاعات طي گزارشي حمايتآميز از جريانهاي ضدانقلاب در كردستان ، چنين نوشت : «در حالي كه جنبش خودمختاري كردستان هر روز وسعت تازهاي پيدا ميكند ، تركهاي مقيم مناطق كردنشين بسرعت اين مناطق را تخليه ميكنند و به سوي تبريز و يا رضاييه ميگريزند . پرواز مداوم جتهاي شكاري برفراز مهاباد ، شهرهاي اطراف و نوار مرزي ايران و عراق اين شايعه را قوت بخشيده است كه چنانچه رزمندگان كرد روي درخواست خود مبني بر خودمختاري پافشاري كنند ، دولت مركزي دست به عمليات نظامي خواهد زد . جتهاي شكاري در شهرهاي جنوبي آدربايجان باختري كه مناطق كردنشين است در ارتفاع كم و با صداي گوشخراش پرواز ميكنند به گونهاي كه باعث وحشت عمومي در اين مناطق شدهاند . در جادهاي كه پيرانشهر ( مرز ايران و عراق ) و نقده را به رضاييه پيوند ميدهد ، كاميونها و وانتهاي متعددي ديده ميشوند كه خانوادههاي ترك و اثاثيه آنها را بسرعت از مناطق كردنشين دور ميكنند و اين در حالي است كه جتهاي شكاري همچنان به مانور خود در منطقه ادامه ميدهند» . بر اساس اين گزارش رزمندگان كرد كه جادهها ، شهرها و مناطق حساس را زير نظر و تحت كنترل دارند از تركزبانان ميخواهند كه در اين مناطق باقي بمانند . در اعلاميهاي كه به همين مناسبت در پيرانشهر منتشر شده آمده است :
برادران آذري و كرد بيش از يك سال است كه در كمال اتحاد و همبستگي جهت چيرگي بر رژيم منحوس و منفور پهلوي در يك سنگر مبارزه كردند . هماكنون احتياج به وحدت هر چه بيشتر بين تمام قشرهاي اجتماع احساس ميشود . نيروهاي ضدخلقي از پيروزي انقلاب به وحشت افتاده و شهر را ترك نمودند . متاسفانه تعدادي از همشهريان آذريزبان به عناوين مختلف به دنبال آنان شهر را ترك ميكنند و باعث تضعيف روحيه انقلابي همشهريان كردزبان و ساير مبارزين انقلابي ميشوند . از آنجا كه ساليان دراز در اين شهر در كنار هم زندگينمودهايم ، لازم است در اين دوران پرمخاطره در كنار هم باشيم . ( 5 )
156
سازمان مجاهدين خلق در حمايت از اقدامات ضددولتي در كردستان اعلام كرد كه موضوع تجزيهطلبي در كردستان بزرگنمايي حوادث از سوي دولت براي تقويت ارتش است . مهدي تقوايي عضو كادر مركزي سازمان مجاهدين خلق در ميتينگي در دانشگاه تربيت معلم تهران در اين باره گفت : «مسأله كردستان براي ما يك مسأله درون خلقي است كه راه حل مشخصي دارد و بزرگ جلوه دادن آن زير عنوان مسأله تجزيهطلبي ، براي تقويت ارتش است . آن هم ارتشي كه هنوز پايگاه امپرياليسم است . » وي ضمن محكوم كردن سياست خلع سلاح سازمانهاي چريكي گفت : «در شرايطي كه بدنه ساواك دست نخورده مانده است و در اهرمهايي مثل ارتش ، تغييرات بنيادي صورت نگرفته است ، از ما ميخواهند سر كارهايمان برويم كه آرامش برقرار شود ، ولي چه كسي تضمين ميكند كه اتفاقي نخواهد افتاد . » ( 6 )
157
امام خميني در ديدار هيأت كويتي با ايشان ، گفتند : «الان آن مملكتي كه در دست ماست ، يك مملكتي از [ به ] هم ريخته است . اينها همه چيزش را خراب كرده و رفتند . اين نفت كه بايد به نفع ملت صرف شود ، اين نفت را به اسم اينكه ما اسلحه ميدهيم ، بردند و اسلحهاي كه دادند ، اسلحهاي بود كه براي خود امريكا و براي پايگاه درست كردن براي آنها در مملكت ما بود ، نه اين كه اسلحه مال ماست . اين اسلحهها را ما نميتوانيم استعمال كنيم . اينها مال خود آمريكاست در اينجا و به عنوان اين كه ما پول نفت را در مقابل اين اسلحهها ميدهيم ، اينجا پايگاهي درست كردهاند در مقابل شوروي كه اگر جنگي شد ، پايگاه داشته باشند . اينها چنين خيانتهايي كردهاند . شايد اكثر ملت اين مطلب را ندانند و خيال كنند كه اسلحه دادهاند ، منتها به درد ما نميخورد . البته آن هم خيانت بود كه نفت را بدهيم ، اسلحه بخريم ؛ اسلحهاي كه به آن احتياجي نداريم و به دردمان نميخورد . »
امام خميني در پايادن دعا كردند همه ملتهاي اسلامي كه به واسطه تبليغات سوء اجانب متفرق شدهاند و در مقابل هم قرار گرفتهاند ، بيدار شوند و همه با هم شوند يك دولت بزرگ اسلامي ، يك دولت زير پرچم لاالهالاالله تشكيل بدهند و اين دولت بر همه دنيا غلبه كند . ( 7 )
158
هنري جكسون سناتور دمكرات ايالات واشنگتن نقش شوروي را در ايران محكوم كرد و در مورد افتادن تركيه ، پاكستان و كشورهاي خليجفارس به مدار شوروي هشدار داد . جكسون گفت : «براي جلوگيري از پيشرفت شوروي كه سقوط شاه به سود آن تمام شد هنوز وقت باقي است تا با شركت كشورهاي خاورميانه كه در معرض تهديد شوروي هستند ، تحت رهبري امريكا ، اتحادي تشكيل گردد . اكنون وقت آن رسيده است كه از تكرار اين كليشه احمقانه كه به موجب آن ما نميتوانيم ژاندارم دنيا باشيم ، دست برداريم و شروع كنيم به اين كه آينده خود را در دنيايي مجسم كنيم كه در هر گوشه خيابان پليس نباشد» . سناتور جكسون شوروي را متهم كرد كه ماموران خود را از راه افغانستان به ايران وارده كرده و به اين ترتيب كادرهايي فراهم ساخته كه تظاهرات و اعتصابها را سازمان داده و رهبري كردهاند . وي پيشبيني كرد كه بعد از سقوط شاه در ايران ، اينك شورويها ميكوشند از طريق عامل واسطه ، ديگر كشورهاي توليدكننده نفت را محاصره كنند.(8) جكسون تاكيد كرد : «ديگر آن زمان كه كناري بايستيم و بگوييم مگر ما پليس جهاني هستيم ، گذشته است . عربستانسعودي اينك در حالتي قرار دارد كه ايران پيش از انقلاب قرار داشت، يعني در محاصره دوستان شوروي درآمده است . اين خطر وجود دارد كه 9 ميليون بشكه نفت كه روزانه از عربستانسعودي به سوي آمريكا و دوستانش سرازير است ، در كنترل شوروي و دوستانش قرار گيرد».(9)
159
راديو لندن در انعكاس مسائل ايران گزارش داد كه دكتر كريم سنجابي وزير خارجه گفته است : انقلاب ايران چشم به راه تحقق وحدت اسلامي و استقرار روابط برادرانه با جهان عرب در كليه زمينههاي سياسي ، فرهنگي و اقتصادي است و نيز از مبارزات اعراب عليه صهيونيسم حمايت و پشتيباني ميكند . همچنين مهندس مهدي بازرگان نخستوزير گفت : «انقلاب ما ضد استبداد ، ضد قساوت و ضد امتيازات بوده است و همجواران ما دلايلي براي ترس از سرايت انقلاب دارند ، زيرا شرايط موجود در اين كشورها كم و بيش شبيه آن است كه قبل از انقلاب در ايران بود» . ( 10 )
منابع و مآخذ 6/12/1357
1ـ روزنامه اطلاعات ، 7/12/1357 ، ص 3 .
2ـ روزنامه كيهان ، 6/12/1357 ، ص 1 .
3ـ روزنامه كيهان ، 8/12/1357 ، ص 1 .
4ـ مأخذ شماره 2 ، ص 2 .
5ـ روزنامه اطلاعات ، 6/12/1357 ، ص 7 .
6ـ مأخذ شماره 1 ، ص 8 .
7ـ مأخذ شماره 1 ، ص 7 .
8ـ مأخذ شماره 2 ، ص 2 ، خبرگزاري فرانسه .
9ـ مأخذ شماره 5 ، ص 8 ، آسوشيتدپرس .
10ـ مأخذ شماره 2 ، ص 8 ، راديو لندن .