زیر مجموعه: روزشمار دفاع مقدس
پیدایش نظام جدید

روزشــــمار

جمعه

4 اسفند 1357

25 ربيع‌الاول 1399

23 فوريه 1979

136

در حالي كه گروههاي چپ ( غيرمذهبي ) بتدريج به فعاليتهاي خود در كردستان سازمان  مي‌دهند ، ناآرامي نيز در اين بخش از كشور فراگير مي‌شود . از جمله ، در پي حمله عده‌اي مسلح  به شهر مرزي پاوه و بيش از 5 ساعت تيراندازي متقابل بين مهاجمان و پاسداران انقلاب عده  زيادي مجروح شدند . تيراندازي از ساعت 11 شب شروع شد و تا 4 بامداد ادامه داشت كه  سرانجام نيروهاي مهاجم عقب رانده شدند . بنا بر برخي از شايعه‌ها ( كه از سوي هواداران گروههاي  كمونيستي در مطبوعات داخلي دامن زده مي‌شود . ) مهاجمان از طرفداران سالار جاف هستند . ( 1 ) ( خبر ضميمه دارد .)

از سوي ديگر روزنامه اطلاعات گزارش داد : «افرادمسلح كُرد كه خواهان خودمختاري هستند  با تشكيل كميته مشترك سربازان انقلاب و رزمندگان كرد اداره امور پادگانهاي پيرانشهر و پسوه در  نزديكي مهاباد را به دست گرفتند ، امّا در اعلاميه‌اي كه ارتش ملي در كردستان صادر كرد ، سقوط  اين پادگانها تكذيب شده است . در اين اعلاميه آمده است كه تنها در مهاباد مشكلاتي وجود دارد  و مردم پادگانهاي نظامي را اشغال كرده‌اند . سخنگوي دولت نيز در يك بيانيه جداگانه اعلام داشت  كه مذاكراتي در جريان است تا اين افراد به طور صلح‌آميز محل را تخليه نمايند . در همين اثنا ، يك  اعلاميه ديگر نظامي حكايت از آن داشت كه عناصر ضدانقلابي با پخش بيانيه‌هايي در شهرهاي  سقز ، بانه و مريوان صلح را تهديد مي‌كنند و در آنها از مردم خواسته شده است كه به پادگانهاي  نظامي حمله نمايند . »

در ادامه گزارش روزنامه اطلاعات آمده است : عبدالرحمن قاسملو دبير كل حزب دمكرات  كردستان ايران كه پس از 25 سال فعاليت مخفيانه به مهاباد بازگشته است، فعاليت خود را براي  خودمختاري كردستان آغاز كرده است . از سوي ديگر چريكهاي فدايي خلق به سرعت خود را به  مهاباد رساندند و 24 ساعت پس از ورود به اين شهر چهار هزار جوان كرد را در يك اجتماع گرد  آوردند . ( 2 ) 

چريكهاي فدايي در اجتماع ديگري در سنندج ، خواستار اداره پادگانها به وسيله شوراهاي انقلابي شدند . آنها ادعا كردند : «توطئه‌ها و مناقشه‌هاي كنوني كردستان به وسيله مالكان و مرتجعين  رهبري مي‌شود كه بايد هر چه زودتر خلع سلاح شوند . » ( 3 ) 

در اين حال عزالدين حسيني ضمن حمايت از چريكهاي فدايي خلق و ساير گروههاي چپ  و با تاكيد بر اينكه در شوراي انقلاب‌اسلامي بايد نمايندگان همه گروهها از جمله نمايندگان  كارگران و زحمتكشان حضور داشته باشند ، گفت : «در انقلاب ايران لزوماً نبايد بر عقايد  مذهبي تكيه شود . » وي ضمن تاكيد بر خودمختاري كردستان بزرگ شامل استان كردستان ،  قسمتهايي از آذربايجان غربي ، كرمانشاه و ايلام ، هشدار داد : «پيشنهادهاي دولت بازرگان دربارة  حل و فصل مسأله كردستان ، اگر متضمن خودمختاري اين منطقه نباشد ، قابل پذيرش  نخواهد بود . » ( 4 ) 

با اين حال ، روزنامه اطلاعات نوشت : «براساس خبرهاي رسمي ( بيانيه‌هاي دولت و ستاد  انقلاب ) در حال حاضر ارتش به طور كامل بر اوضاع كردستان مسلط است و مشكلات و  تقاضاهاي كردها در چارچوب هيأت اعزامي از سوي امام خميني و دولت موقت انقلاب حل و  فصل مي‌شود . » در اين خصوص خبرگزاري پارس نيز با انتشار اخبار سفر هيأت اعزامي و  ملاقاتهاي آن هيأت با سرشناسان محلي ، بر تسلط دولت بر كليه نقاط استان كردستان تاكيد كرد .  به گزارش خبرگزاري پارس هيأت اعزامي دولت به رياست داريوش فروهر و عضويت دكتر محمد مكري و دكتر ابراهيم يونسي وارد سنندج شد و با مفتي‌زاده مذاكره كرد . در اين مذاكرات داريوش  فروهر گفت : «اين هيأت از طرف دولت انقلابي نمايندگي دارد كه به خواسته‌هاي اساسي مردم  كردستان رسيدگي كند و ضمن شركت در اجتماعات و جلسات گفت و شنود ، نظرهاي آنان را به  دولت موقت انقلابي اسلامي منعكس سازد و به مشكلات گوناگون مردم اين سامان توجه خاصي  مبذول دارد . » فروهر يادآور شد : «هرگاه عناصري بخواهند به هر نحو بر خلاف مسير انقلاب ملت  ايران اقدام كنند ، اقدام آنها خيانتي است كه در اين لحظه حساس تاريخي و سرنوشت‌ساز ايران ، از  هر نظر غيرقابل بخشش است . » به نوشته روزنامه اطلاعات هيأت مذكور پس از مذاكره با مفتي‌زاده  به تهران بازگشته است . ( 5 ) 

137

همزمان با تشديد ناآراميها در كردستان ايران ، راديو لندن از اوضاع مرزهاي غربي ايران چنين  تفسيري ارائه داد : «بحران كردها در مرز ايران و عراق مهمترين مشكلي است كه دولت جديد ايران با  آن رو به روست . دولت ايران از مرزبانان خود خواسته است به محض آن كه تجاوزي از سوي  كردهاي مقيم عراق مشاهده كردند ، آن را سركوب كنند . » راديو لندن افزود : «در ماههاي اخير و بعد  از ضعيف شدن شاه ايران ، كردها با حمله به پاسگاههاي ايران توانستند اسلحه زيادي به دست  آوردند . » اين راديو به نقل از كساني كه آنها را "منابع ديپلماتيك در تهران" خواند ، اضافه كرد :  «جلال طالباني سرگرم سازمان دادن به تشكيلاتي براي مقابله با دولت ايران است . » راديو لندن در  پايان تصريح كرد : «رهبران كردها ، ضمن اين كه پنهان نمي‌كنند كه جلال طالباني از ايجاد يك كردستان خودمختار در ايران خشنود خواهد شد ، اما بشدت هرگونه دخالت او را در اين موضوع  انكار مي‌كنند . » ( 6 ) 

138

در گردهمايي بزرگي كه به دعوت سازمان چريكهاي فدايي خلق در دانشگاه تهران برگزار شد ؛  گروههاي مختلفي شركت داشتند . به گزارش روزنامه كيهان ، اين اجتماع كه از ساعت 10 صبح  آغاز شده بود ، تا ساعت 30 :14 ادامه يافت . از جمله پلاكاردهايي كه در اين اجتماع ديده  مي‌شد ، چنين بود : «از اقدامات ضدامپرياليستي و ضدصهيونيستي امام خميني حمايت مي‌كنيم .  هرگونه تفرقه در صفوف متحد خلق محكوم است . قدرت واقعي انقلاب ، قدرت مردم است . برقرار  باد حاكميت خلق . آزادي كليه فعاليتهاي سياسي ـ اجتماعي براي كليه نظاميان . ارتش خلقي  ايجاد بايد گردد . پيش به سوي اتحاد سراسري كارگران ايران . » در ادامه اين اجتماع ، پيام گروهي  موسوم به "پرسنل انقلابي پادگان مهاباد" قرائت گرديد و پس از آن يكي از اعضاي سازمان  چريكهاي فدايي خلق خواستار انحلال ارتش شد و گفت : «حال كه ارتش ضدخلقي تجزيه شده  است هرگونه تلاش در جهت احياي اين سازمان ضدخلقي به مفهوم تقويت پادگانهاي ضدانقلابي  و جلوگيري از ادامه انقلاب است . »

خبرگزاري پارس در گزارشي از اين گردهمايي اعلام كرد : «150000 نفر در اين اجتماع  شركت كردند . » گزارش جانبدارانه روزنامه كيهان حاكي است كه در خلال اين گردهمايي كه از  طرف سخنگوي دولت آزاد اعلام شده بود ، گروه كوچكي كه تعداد آنها به صد نفر هم نمي‌رسيد ، با  دادن شعارهايي به نفع سازمان مجاهدين خلق ، سعي كردند مراسم را به هم بزنند . دقايقي بعد ، از  ستاد عملياتي سازمان مجاهدين خلق اطلاع داده شد : «عناصري كه كوشش كردند به نام سازمان  مجاهدين خلق ، در ميتينگ امروز اخلالگري نمايند ، به هيچ‌وجه به سازمان مجاهدين خلق  وابستگي ندارند .» براساس گزارش روزنامه كيهان به محض اين كه نام مجاهدين خلق از تريبون برده  شد ، ناگهان جمعيت به پا خواسته و شعار سلام بر مجاهد ، درود بر فدايي سراسر دانشگاه را  فراگرفت .

در پايان اين گردهمايي از سوي چريكهاي فدايي خلق ، قطعنامه‌اي در 9 ماده قرائت شد كه در  آن آمده است : «ارتش و دستگاه عريض و طويل اداري كه ستونهاي رژيم وابسته به امپرياليسم به  شمار مي‌روند بايد هرچه زودتر منحل شوند و ارتش نوين خلق و ارگانهاي اداري نويني كه  پاسخگوي شرايط نوينند به وجود آيد . ارتش و دستگاههاي بوروكراتيك و تمامي نهادهاي فرهنگي  رژيم سابق براي تامين نيازهاي رژيم وابسته به امپرياليسم ، سركوب ، غارت و در بند نگه‌داشتن  خلقهاي ستمكش ايران به وجود آمده است . » ( 7 ) 

در بخش ديگري از قطعنامه تاكيد شد : «تغيير يا بازنشسته كردن برخي از مهره‌هاي شناخته شده  ارتش سابق … به هيچ‌وجه نمي‌تواند ماهيت ضدخلقي آن را تغيير دهد … ارتش خلق بايد با  شركت همه كساني كه فعالانه در انقلاب شركت داشتند ، تشكيل شود و با همكاري سربازان ،  

4/12/57 ـ محوطه جلوي مسجد دانشگاه تهران ـ تجمع عده‌اي از مردم همزمان با  برگزاري ميتينگ سازمان چريكهاي فدايي خلق در زمين چمن دانشگاه براي ابراز مخالفت و  افشاري گروه مزبور .

اين ميتينگ در شرايطي برگزار مي‌شد كه هنوز بخشي از مردم در اين تصور بودند كه بين سازمان  مجاهدين خلق با سازمانهاي ماركسيستي نظير پيكار و چريكهاي فدايي خلق مرزبندي وجود دارد و  ماجراي ترورهاي داخلي سازمان مجاهدين توسط عناصر ماركسيست شده سازمان را به معناي وجود  تداوم رويارويي بين دو جريان اسلامي و ماركسيستي تحت عنوان مجاهد و منافق مي‌دانستند . عده‌اي  حاضر در اين تجمع كه روزنامه كيهان آنان را عمداً 100 نفر خوانده است ، نيز عده‌اي از مردم مذهبي  بودند كه با تصور حمايت از مجاهدين مسلمان عليه كمونيستهاي محارب با شعار "درود بر مجاهد ،  مرگ بر منافق" وارد صحنه شده بودند . پيام سازمان مجاهدين خلق كه از تريبون در ميتينگ فداييها  قرائت شد در واقع نوعي اعلام مواضع مجاهدين خلق به نفع فدايي‌ها و عليه اينان بود . اين از جمله  مواضع سازمان است كه خود‌به‌خود و عملاً گامي در افشاي سازمان مجاهدين خلق محسوب مي‌شود و  از جمله عوامل سوق دادن افكار عمومي به اين سمت است كه بتدريج اطلاق صفت مناطق را متوجه  رهبري جديد سازمان مجاهدين خلق كنند نه متوجه ماركسيستهايي چون فداييان " .درجه‌داران ، همافران وافسران جزء ارتش سابق كه با پيوستن به صفوف خلق و شركت فعال در  انقلاب ، ميهن‌پرستي خود را به اثبات رسانده‌اند ، به وجود آيد . شوراهاي سربازن ، درجه‌داران ، همافران و افسران جزء بايد از ميان خود ، فرماندهي اين ارتش را انتخاب كنند . … اعلام مي‌داريم  كه ماهيت ضدخلقي ارتش سابق را نمي‌توان با تعويض فرماندهان و تغيير نام دگرگون ساخت .  گماشتن چهره‌هايي كه در گذشته با رژيم همكاري داشته‌اند ، برخلاف منافع و خواست واقعي مردم  است . … ما در پيش گرفتن روشهاي سازشكارانه و كوشش در جهت احياي ارتش و دستگاه اداري  رژيم سابق را زير پوشش تغيير نامها و مهره‌ها محكوم مي‌كنيم . » ( 8 ) 

4/12/57 ـ تهران ـ چهارراه كالج

تظاهرات پرسنل نيروي زميني به طرفداري از انقلاب اسلامي ، امام و دولت جديد . استقبال مردم .

139

سازمان مجاهدين خلق ايران طي نامه‌اي با حمله ضمني به تلاشهاي در حال انجام براي  بازسازي ارتش با استناد به ادعاهاي رالف شانمن هشدار داد : «آيا جوانهاي ما كشته شدند تا  سرهنگ توكلي ارتش را براي آمريكا تجديد سازمان دهد ؟ » در اين نامه كه خطاب به روزنامه‌هاي  آيندگان ، اطلاعات و كيهان نوشته شده ، آمده است : در حدود دو هفته پيش از بازگشت امام  خميني ، سازمان مجاهدين در گزارشي به كميته امام ، سرهنگ توكلي را متهم به داشتن سابقه  جاسوسي ، ندامت و همكاري با رژيم سابق كرده است و نسبت به بررسي درباره وضع او به اين  كميته هشدار داده است . در نامه همچنين پرسيده شده : «آيا مردم انقلاب كردند تا دار و دسته  آمريكا را از در ديگري وارد كنند . » در اين نامه از امام خميني استدعا شده كه اجازه دهند مجاهدين  
خلق به سكوت خود پايان دهند و گفتني‌ها را بگويند . در نامه تاكيد شده است : «از افشاي اسرار  مربوط به سرهنگ توكلي بخوبي روشن خواهد شد كه چرا اين همه تلاش مي‌شود كه هر كس كه سر  سازشكاري نداشته باشد ، التقاطي ، منحرف ، ماركسيست اسلامي و يا اخلالگر تلقي شود ؛ همان  برچسبهايي كه شاه خائن ابداع كرده بود . به همين ترتيب روشن خواهد شد كه چرا سرهنگ توكلي  در هنگام تحويل ارتش از معاون قره‌باغي صريحاً اصرار مي‌كند كه اسكلت اين ارتش بايد دست  نخورده باقي بماند . توكلي و امثالهم مي‌كوشند از كمونيسم مترسك درست كنند و به بهانه‌هاي  بي‌اساسي چون تجزيه‌طلبي ، كمونيسم و اخلالگري ، طرحهاي توطئه‌آميز خود را ميهن‌پرستانه جلوه  دهند . … احساس مسؤوليت سرهنگ توكلي براي حفظ و تقويت روح ارتش از كجا سرچشمه  مي‌گيرد ؟ چرا از ايجاد يك ارتش مردمي هراس دارد و مخالف دخالت ارتش در سياست  است . » ( 9 ) 

140

ژنرال الكساندر هيگ ، فرمانده عالي نيروهاي ناتو گفت : ايالات متحده خود را درگير بحران  ايران و ويتنام نخواهد كرد ، زيرا امكان گسترش اين بحرانها به تعارضهاي بين‌المللي بسيار زياد  است . به گزارش رويتر ، وي افزود : «به عنوان مثال جنگ ويتنام و چين بحراني است كه شوروي تا  اندازه‌اي خود را در آن درگير مي‌كند ، اما ايالات متحده ، نه . ديگر زمان دخالتهاي يك جانبه به ايالات  متحده به عنوان حفظ مباني دمكراتيك سپري شده است . »

از سوي ديگر ، پنرال برنارد راجرز به كميته كنگره آمريكا گفت : «دولت امريكا براي آزاد كردن  يك تفنگدار دريايي كه در سفارت آمريكا در تهران دستگير شده بود ، فشار سنگيني را به رهبران  ايران وارد كرده است … به ايران اخطار شد كه بازگشت سالم كروسي ، شرط اصلي هرگونه رابطه ميان  دو كشور است . »

در همين حال ، سناتور آمريكايي توماس ايگلتون خواستار تغيير سفير آمريكا در تهران شد و  گفت : «ادامه حضور سوليوان در ايران مانعي در سر راه روابط ميان واشنگتن و تهران است . » وي  افزود : «همانطور كه دامنه شكست اطلاعاتي آمريكا در تهران روشنتر مي‌شود ، به همان اندازه نيز  لزوم اعزام سفير جديدي به تهران اهميت پيدا مي‌كند . » وي ويليام سوليوان را به چشم و گوش بسته  بودن در جمع‌آوري اطلاعات متهم كرد و خاطرنشان كرد كه سوليوان در اوايل پاييز مي‌گفت كه در  مورد شاه اشكالي وجود ندارد! سناتور ايگلتون اضافه كرد : به علاوه طرفداران آيت‌الله خميني ،  سوليوان را از وابستگان به شاه مي‌دانند و به همين دليل ، حضور وي را در ايران ، مانعي در راه  برقراري روابط كاري مناسب ميان رژيم جديد ايران با امريكا مي‌‌دانند . ( 10 ) 

ضميمه خبر شماره 136

"سالار جاف" از اتباع دولت عراق بود كه در سال 1958 پس از كودتاي عبدالكريم قاسم به ايران پناهنده شد. وي و برخي از اعضاي خانواده‌اش با داشتن تابعيت مضاعف در ايران به مقامهاي عالي مملكتي رسيدند . سالار جاف در آخرين دوره مجلس شوراي ملي ، به عنوان نماينده پاوهوارد مجلس شد . وي با همكاري خوانين كردستان ،  گروههايي را به عنوان مزدور در استخدام داشت و با استفاده از همين مزدوران در آبان 57 ، اقدام به سركوب مردم پاوه  كرد . سالار جفا با همة خوش خدمتي‌هايش به شاه ، به بهانه سركوب مردم پاوه ، با دستور رئيس مجلس شوراي ملي  علي‌الظاهر توقيف شد و در گروه اولين بازداشتيهاي مصلحتي نظام طاغوت قرار گرفت . وي پس از پيروزي  انقلاب‌اسلامي ، به عنوان مفسد‌في‌الارض اعدام شد . ( 11 ) يادآوري مي‌شود . در شرايط كنوني برادر وي موسوم به سردار  جاف درمنطقه ذي‌نفوذ و فعال است .

منابع و مآخذ 4/12/1357

 

1ـ روزنامه كيهان ، 26/12/1357 ، ص 4 .

2ـ روزنامه اطلاعات ، 5/12/1357 ، ص 1 و 2 .

3ـ روزنامه كيهان ، 5/12/1357 ، ص 3 .

4ـ ماخذ شماره 2 ، ص ص 2ـ 1 .

5ـ ماخذ شماره 2 ، ص ص 2ـ 1 .

6ـ ماخذ شماره 2 ، ص ص 2 ـ 1 ، راديو لندن .

7ـ ماخذ شماره 3 ، ص 3 .

8ـ ماخذ شماره 2 ، ص 7 .

9ـ ماخذ شماره 3 ، ص 2 .

10ـ ماخذ شماره 3 ، ص ص 2ـ 1 .

11ـ بهرام ولدبيگي ، تاريخ سياسي ـ اجتماعي پاوه و  اورامانات ( تهران : نشر احسان ، چاپ اول ، سال 1369 )  ص ص 80 ـ 75 .



 

 

 

 

 

 

لینک کوتاه :
کد خبر : 2517