روزشمار
جمعه
31 فروردين 1358
22 جماديالاول 1399
20 آوريل 1979
794
اقدام حزب دمكرات كردستان در گسترش مناطق تحت نفوذ خود و در واقع تعيين حدود و ثغور قلمرو " كردستان خودمختار " ،درنتيجة تمكين مردم ( تركهاي ) شهر نقده ، به درگيري مسلحانه منجر شد . بنا به گزارش خبرگزاري پارس ، اعضاي حزب دمكرات كردستان ( متشكل از كردهاي شهرستانهاي پيرانشهر ، سقز ، مهاباد ، سردشت ، اشنويه ، بانه ، نقده ، بوكان و ساير مناطق كردنشين ) از روز 30 ارديبهشت 1358 براي گشايش دفتري به نقده آمده بودند و عليرغم درخواست اعضاي شوراي انقلاب شهر از رهبران حزب مبني بر برگزاري ميتينگ و گشايش دفتر بدون حضور افراد مسلح ، [ در روز 31/1/58 ] با سلاح در استاديوم ورزشي شهر نقده اجتماع كردند . براساس همين گزارش ، در همين حال ، تيري از طرف جنوب استاديوم به هوا شليك ميشود ؛ شليك اين تير بهانهاي براي درگيري دو طرف [ كردها و تركها ] ايجاد ميكند و زد و خورد آغاز ميشود . خبرنگار خبرگزاري پارس ميافزايد : « به طور كلي شهر به دو منطقه كردنشين و تركنشين در حال جنگ تقسيم شده است . » ( 1 )
از سوي ديگر ، روزنامه كيهان نيز طي گزارشي تعداد اجتماعكنندگان در استاديوم ورزشي نقده را حدود سيزده هزار كرد مسلح و غيرمسلح اعلام كرد و نوشت كه همزمان با آغاز درگيريها در نقده ، گروهي از كردها جادههاي اين شهر را بستهاند و مانع ورود اتومبيل و مسافر و ارسال كمك به اين شهر هستند . همين گزارش حاكي است كه ساعت 6 و 30 دقيقه بعدازظهر 31/1/58 چند فروند جت فانتوم در آسمان رضاييه ديده شد كه به طرف آسمان نقده پرواز ميكردند و چندين بار آسمان نقده را دور زدند .
روزنامه كيهان در بخش ديگري از گزارش خود خبر داد كه به دنبال وقوع حادثه نقده ، فرمانده لشكر اروميه جمعي از روحانيون شهر را به اتاق خود دعوت كرده است تا با صلاحديد آنها نيروهاي كمكي به نقده بفرستد . اما تا ساعت 8 شب نيروي كمكي به نقده نرفت . يكي از مقامات پادگان اروميه در اين باره گفت : « ميدانيد كه نظاميان نميتوانند در امور سياسي داخلي مداخله كنند ، لذا تا از مركز به ما دستوري داده نشود ، نيرويي به نقده نخواهيم فرستاد . » ( 2 )
براساس اين گزارش در پي مذاكرات آيتالله فوزي ، حجتالاسلام حسني و حجتالاسلام قريشي با عزالدين حسيني ( امامجمعه مهاباد ) تلاش گستردهاي براي استقرار آرامش در نقده آغاز شد و اين تلاشها سبب اعلام آتشبس در ساعت 8 شب شد ؛ با اين حال صداي تك تير در شهر به گوش ميرسيد كه از ساعت 12 شب شدت گرفت و تا صبح ادامه يافت . ( 3 )
روزنامه اطلاعات نيز طي گزارشي از حوادث نقده ، علت درگيري دو طرف را تيراندازي شخصي ناشناس به كردها و ديگر شركتكنندگان در ورزشگاه نقده اعلام كرد نوشت كه در اين درگيري حدود يكصد نفر از دو طرف درگير به گروگان گرفته شدهاند . بنا به گزارش اين روزنامه ، روحانيان نقده - از جمله حاج ميرزا ابراهيم محرر و حاج ملاصالح رحيمي- براي قطع درگيري دو طرف با دكتر عبدالرحمن قاسملو ( دبير كل حزب دمكرات كردستان ) ، محمدامين سراجي ، كريم حسامي و چند تن از افراد كميته حزب دمكرات وارد مذاكره شدهاند . ( 4 )
در هين حال ، راديو بيبيسي درگيري در نقده را " يكي از شديدترين زد و خوردهاي داخلي از هنگام حدوث انقلاب " توصيف كرد و به نقل از قاسملو ( دبيركل حزب دمكرات كردستان ) گفت : « عوامل ضدملي به ايجاد تفرقه ميان مسلمانان شيعه و سني پرداختهاند . » خبرگزاري رويتر نيز با اعلام اين مطلب كه در زد و خوردهاي 24 ساعته بيش از سي نفر كشته شدهاند و اجساد كشتهشدگان در خيابانهاي نقده موجود است ، گزارش داد كه زد و خوردها زماني آغاز شد كه شخصي به سوي حاضران در اجتماع حزب دمكرات كردستان - كه رهبري تقاضاي خودمختاري كردستان در داخلي ايراني با حكومت فدرال را به عهده دارد - آتش گشود » . ( 5 )
795
راديو لندن در گزارشي اعلا كرد : « در آبادان - يعني شهري كه يكي از بزرگترين پالايشگاههاي جهان در آنجا قرار دارد - اختلاف بين گروههاي چپگرا و گروههاي اسلاميتا حد بسيار زيادي بالا گرفته است . نقطه اوج اين اختلاف زماني رخ داد كه حدود دو هزار نفر شبه نظاميمسلمان به مركز چريكهاي فدايي خلق كه ماركسيست هستند ، حمله كردند . » براساس اين گزارش ، بين دو طرف تيراندازيهايي صورت گرفت ؛ چند نفر زخميو 25 نفر از فداييان زنداني شدند . راديو بيبيسي افزود : « ناآراميهنگامي آغاز شد كه شبه نظاميان اسلاميخواستند با مداخله خود، راهپيمايي كارگران را كه جنبه اعتراض داشت و گروههاي چپ از آن محافظت ميكردند به هم زنند . » اين راديو در بخش ديگري از گزارش خود خبر داد كه در روزهاي اخير جناحهاي چپ در صنايع نفت آبادان كه بسيار حائز اهميت است ، بر فشار خود افزودهاند . تمام اعضاي هيأت مديره قسمت عمليات پالايشگاه آبادان بر اثر فشار كارگران كه گروههاي چپ آنان را تحريم ميكنند، استعفاءكردند و ساير كارمندان نيز نزديك است كه استعفاء كنند . ( 6 )
796
سازمان چريكهايي فدايي خلق در مراسم بزرگداشت هفت تن از اعضاي خود كه در 20 فروردين 1354 به دست عمال شاه كشته شده بودند ، با انتشار پيامياعلام كرد : « امروز كه رژيم ديكتاتوري سلطنتي در نتيجه قيام قهرمانانه مردم درهم شكسته شده ، ارتجاع وابسته به امپرياليسم به هر توطئهاي دست ميزند تا از پيشروي انقلاب جلوگيري كند و ميكوشد تا با نفاقافكني در بين قشرها و طبقات خلق ، حقوق دمكراتيكي را كه مردم با مبارزات خونين و با قيام قهرمانانهشان كسب كردهاند ، نابود ساخته و دوباره ديكتاتوري ، سركوب و اختناق را در جامعه برقرار سازند . امروز كه مرتجعان ميكوشند به هر وسيلهاي كه شده دوباره حاكميت امپرياليسم را در ميهن ما برقرار سازند ، بار ديگر خاطرة رزمندگان آغازگر راه رهايي خلق و طبقه كارگر را گراميميداريم و از آنها درس فداكاري ، صداقت ، ايمان به نيروي خلق و پيگيري در راه آرمان طبقه كارگر و رهايي خلق را بياموزيم و دست توطئهگران عوامل امپرياليسم را از ميهن كوتاه كنيم . » ( 7 )
797
پيام راديويي امروز صبح آيتالله طالقاني و نيز سخنراني بعدازظهر ايشان در مدرسه فيضيه ، به تحركات جهتداري كه طي چند روز گذشته ، تحت عنوان هواداري از آيتالله طالقاني توسط طيف وسيعي از مخالفان نظام صورت ميگرفت ، پايان داد . در اين تحركات كه نوعي صفبندي و تقابل هواداران و مخالفان نظام را در پي داشت ، مخالفان ضمن اينكه بطور فعال ، به محكوم كردن و تخطئه حاكميت و نظام جديد ميپرداختند ، در تعميق و گسترش هرچه بيشتر شكافي كه تصور ميكردند بين آيتالله طالقاني و ديگر نخبگان انقلاب و نظام ايجاد شده است ، كوشيدند . در پيام راديويي امروز آيتالله طالقاني آمده است :
ربودن فرزندانم در روز روشن و آن هم بعد از ملاقاتي كه با نماينده فلسطين داشتند از طرف من ، اين براي من نگرانيآور شد و احساس كردم همان كبريتهايي كه در سنندج منشاء اشتعال شد و در گنبد ، از اينجا اين برنامهها شروع شده ، براي اينكه مسأله به صورت تفاهم و دقت و بدون احساسات بررسي بشود از جانب دولت ، از جانب مراجع ، شوراي انقلاب ، كميتهها ، من صلاح در اين ديدم كه چند روزي تهران را ترك كنم و دفترها بسته باشد تا مراجعات گوناگون ، آمدن افراد متنوعي كه بعضيها شايد شناخته نميشدند ، [ مبادا ] تحريكاتي در خانه من و نسبت به افرادي كه با حسننيت ، با صداقت و با كوشش در خانه من مشغول خدمت به مردم هستند ، پيش بيايد و دنبال آن مبادا حوادثي در پي داشته باشد … ولي متاسفم اين غيبت چند روزه منشاء اين شد كه گروههايي يا حالا با حسننيت يا سوءنيت اين مسأله را هم در بيان خبرياش و هم در توجيهش اينها تنوع پيدا كند ؛ تشتت و بعد در مقابل هم ايستادن .
… از اين جهت من نگران شدم كه مبادا دچار مسائلي بشويم كه مشكلات را بيشتر و تحريكات زيادتر بشود … در اين ضمن به من خبر دادند كه از طرف حضرت آيتالله خميني فرزند آزادهشان حضرت حجتالاسلام آقاي حاجاحمد آقا به تهران تشريف آوردهاند و مطالبي دارند . تصورم اين بود كه آمدن ايشان به تهران فقط يك فرم دلجويي براي من بوده از طرف آقا . بعد كه گفتند ايشان مسألهاي است كه بايد مطرح كنند . محلي كه آنجا بودم آنجا تشريف آوردند و نگراني حضرت آيتالله خميني را به من گفتند و خودشان هم اظهار كردند كه ممكن است نبودن شما منشاء نگرانيها و مسائلي بشود . از اين جهت من با اشتياقي كه داشتم بعد از مدتها ملاقات با حضرت آيتالله خميني ، با ايشان حركت كردم و علاوه بر اين سالها بود كه من به قم نيامده بودم با همه محبتها و لطفهايي كه ار مراجع عظام ، فضلا ، علماي اينجا ، چه كتبا ، چه با تلگراف و چه با فرستادن افراد من را مرهون لطف خودشان قرار داده بودند و من خود را مديون ميدانستم . عشق و علاقهاي داشتم كه با اين وطن ثانوي كه مكتب فكري من ، يعني شهر قم ، يك تجديد عهدي بكنم .
اين بود كه در خدمت ايشان حركت كرديم ديشب آمديم . از جهت ديگر احساس كردم كه حضرت آيتالله امام خميني نگرانيهايي پيش آمده براي ايشان كه مبادا تفرقهافكنها ، فرصتجوها، عوامل مستقيم و غيرمستقيم داخلي و خارجي استعمار و رژيم ميخواهد از اين مسائل بهرهبرداري كند و يا چنين بنماياند كه بين نظريات مراجع ديني و رهبرهاي ديني اختلافاتي هست و هميشه هم ما ميدانيم كه عوامل ضدانقلاب و دشمن و ارتجاع داخلي و خارجي و استعمار ، تجربه تاريخي ما است كه از همين احساس اختلاف نظرها سوءاستفاده كرده و انقلابات هميشه و بيشتر از مواردي كه ما در تاريخ ميدانيم در داخل و خارج از كشورمان سوء استفاده كردهاند . با اينكه بارها اين مطلب را ما تذكر داديم ، همان وقتي هم كه حضرت آيتالله خميني در تهران بودند باز هم چنين انتشاراتي در گوشه و كنار جرايد و اعلاميهها منتشر كردند كه من جواب گفتم . ما رهبري حضرت آيتالله امام خميني را نه [ تنها ] ما ، دنيا پذيرفته است .
خبرنگارها ، خبرگزاريها ، روزنامهنگارهايي كه به ما مراجعه ميكنند و با اعجابي به اين رهبري و به اين انقلاب مينگرند . مسلمانهاي دنيا ، آزادگان دنيا اينها همه پذيرفتهاند كه اين رهبري، رهبري غيرعادي بوده ، برطبق موازيني كه دنيا در رهبري دارد آنها نبوده ، رهبري است كه منشاءاش ايمان ، تقوا ، وارستگي ، صميميت ، قاطعيت . و من خودم كسي نيستم كه تازه ايشان را شناخته باشم . سالها از دورهطلبگيمان ايمان و تقوا و وارستگي و صلابت در ايمان ايشان را ميدانستيم و اين چندين سالي كه ايشان شروع كردهاند به مبارزه ، هميشه ما مبارزات ايشان را تاييد كرديم . گفتههايشان ، طرحشان ، شعارهاشان همه مورد تاييد بوده و از اين جهت ، از اين راه آن كساني كه ميخواهند انديشه تفرقهافكني دارند و بخواهند سوءاستفاده كنند يا آگاهانه يا ناآگاهانه از اين جهت بايد خاطرشان جمع باشد كه ما تا وقتي كه زنده هستيم ممكن نيست كه بين ما كه اصولمان را ، اصول مكتبمان را قرآن و سنت مشخص كرده و هدفهايمان مشخص است .
گاهي ممكن است بين رهبرهاي ديني آن طوري كه در سمائل قتوايي گاهي نظرهاي مختلف داريم غير از مسائل رهبري در مسائل اجتماعي و اصولي است . در اين مسائل اصولي هيچيك از رهبرهاي ديني كه در اين مكتب تربيت شدهاند ، نميتوانند اختلاف داشته باشند . ممكن است در مشي بعضي تندتر ، بعضي آرامتر ، بعضي در مسائل ، مسائلي را مطرح كنند كه مثلاً اين مسائل بايد در مرحله ديگر مطرح شود ، ولي در اصول و مشي و به ثمر رساندن اين انقلاب اسلاميبين هيچكس اختلاف نيست . بين اين مخلص كه نسبت به رهبري ايشان بارها و بارها نظر دادهام و
رهبري قاطع ايشان را براي خودم پذيرفتهام و هميشه سعي كردم كه از مشي اين شخصيت بزرگ و افتخار قرن و اسلام ، مشي من خارج نباشد . ( 8 )
همچنين بخشهايي از سخنان آيتالله طالقاني در مدرسه فيضيه به قرار زير است :
« دروغ ، خودسري ، تحميل شدن بر مردم ، همه اينها راه انقلاب را ميبندد . در طريق انقلاب ، آلودگي ، خودنمايي و خودبيني مرحله ديگريست از شكست … مرحله خطرناكتر از همه اينها وقتي است كه يك جامعه انقلابي و افراد انقلابي قدرتيافته آب توي پوستشان ميرود - يعني دچار غرور و نخوت ميشوند - اينجاست كه انقلابي تبديل به ضدانقلابي خواهد شد . ما مراحلي را گذراندهايم و مرحلههايي كه اكنون در گذر آن هستيم و ميخواهيم بگذريم اين است كه از نخوت حذر كنيم ؛ بايد هنوز كارمان را زياد نبينيم؛ بايد بردبار باشيم ؛ بايد هيجان زده نباشيم و در اين مرحله انقلاب گمان نكنيم كه كار ما به پايان رسيده و انقلاب پيروز شده است . مرحله انهدام آسانتر از مرحله سازندگي است ؛ ما هنوز در همين مرحله هستيم . ضربهاي كه استعمار ميتواند وارد كند [ در ] همين مرحله است كه شايع كند كه اين انقلاب براي مردم زود بود و مردم ايران شايستگي آن را ندارند . روزنامههاي شرق و غرب به كار افتادهاند و دارند انقلاب ما رااندازهگيري ميكنند و ما بايد مواظب باشيم . عدهاي از جوانان ما با همه احساسات پاك ، با همه خلوص نيت ، شايد خودشان هم ندانند ولي تحت تاثير قرار ميگيرند . امروز ما گرفتار خوارجي هستيم كه نه به نصايح امام و نه به پندهاي ناصحين گوش ميدهند ؛ هماهنهايي كه من را هم نصيحت ميكنند . نگراني ما از اين گروه مردميكه دايماً در گوشه و كنار كشور به سر ميبرند ، زياد است . خيلي آسان است [ كه ] يك ساواكي با چهرهاي فريبنده در ميان جوانان سادهلوح نفوذ كند . ساواكيهايي كه چهرههايي روحاني داشتند و چون شيطان با چهره شيطاني مخوفشان انسان را ميفريبند . »
آيتالله طالقاني افزود : « با حوادثي كه در اين روزها به وجود آمده ، احساس كردم كه در ميان جوانان ما چنين جاسوساني رخنه كردهاند . مسأله ، مسأله آساني نيست . اين خطر ، خطر بزرگي است . من اگر از خانهام هجرت كردهام ، اگر از مردم دور شدهام ، براي اين است كه خودشان اين چهرهها را بشناسند . اگر به قم آمدهام ، براي همين بود … ما با دست خالي و نداشتن هيچ پناه خارجي و نداشتن هيچگونه سلاح توانستيم چنين طاغوتي را سرنگون بكنيم ؛ اين موفقيت كمي نيست ، موفقيتي است كه همه ملل اسلامي، مسلمانان زجرديده و دنياي زجركشيده به ما چشم دوختهاند كه ببينند چه كرديم و چه خواهيم كرد و در چه مرحلهاي هستيم . دشمن در كمال قدرت در پشت پرده بين صفوف ما دارد رخنه ميكند ، بيكاري هست ، ولي دشمن آن را چند برابر نشان ميدهد ؛ اقتصاد مختل است ، ولي دشمن چند برابر مسائل اقتصاد ما را بيشتر ميكند ؛ اختلافات هست ، ولي اختلافات را بزرگ مينمايد ؛ ما نبايد خودمان را در مقابل آن ببازيم .
دولت با نهايت حسننيت ، با كمال خلوص شب و روز كار ميكند ؛ مشكلات زياد است ، البته كارشكني هم زياد است . امروز گروههايي تشكيل ميشوند و هر گروهي عدهاي را به دنبال خود ميكشد ، از اين رو كار دلت كند پيش ميرود . مردم هيجانزده هستند ؛ چرا شما اينجا جمع شديد ؟ چون اين انقلاب شما را هيجانزده كرده است ؛ براي اينكه ميخواهيد بدانيد كه ما چه ميخواهيم بكنيم .
31/1/58 - قم - مدرسه فيضيه - استماع سخنراني آيتالله طالقاني
31/1/58 - قم - مدرسه فيضيه - تريبون سخنراني آيتالله طالقاني آقايان اشراقي ( داماد امام ) و سيداحمد خميني در كنار آقاي طالقاني هستند .
… چرا امام خميني مورد تاييد مردم است ؟ براي اينكه ايشان انگشت روي دردها گذاشتند ؛ براي اينكه حرف اول و آخرشان يكي است . اين مردم هستند كه بايد حاكم باشند و لاغير . حكومت بايد در خط و مشي مردم پيش رود ؛ روحانيت با همه نظارت خود به درد مردم برسد ؛ اين استحكام ميبخشد و راه نفوذ را بر همه عوامل ميبندد . اين راهي است كه ميتواند با همه مشكلات منطقهاي ، كرد ، ترك ، فارس ، بلوچ و … را راضي نگهدارد . من در كردستان بودم و تعجب كردم كه چرا به حرف اينها كسي گوش نميدهد ؟ ! مردميكه داراي خصلتي خاص ، مردم خوش اخلاق ، با غيرت و اصيل ، اين مردم را تجزيهطلب ميدانستند . اينها اگر هم تجزيه بشوند به كجا بروند ؟ اگر به آنها بگوييد جدا شويد ، باز هم به ايران ملحق ميشوند . اينها يك حرف داشتند : منطقه و مليت خودمان و سرنوشت خودمان دست خود ما باشد . طاغوتيان ميخواستندكه ما به زبان خودمان حرف نزنيم . آنها از ما ماليات ميگرفتند و شمال تهران را زيبا ميكردند . آيا اين حرفها درست نبود ؟ ما هم به درد دل آنها گوش داديم ؛ گفتيم كه سرنوشت خودتان دست خودتان و مال خودتان و اكنون هم انتخاباتش به پايان ميرسد و هر اشكالي هم كه پيش بيايد ، خودشان ميدانند . اين مسأله بايد در همه ابعاد مملكت پياده شود . عدهاي گفتند كه كمونيستها نفوذ پيدا ميكنند . بكنند ، وحشتي وجود ندارد . وحشتي كه رژيم سابق از كمونيست داشت الان هم هست ؛ در حالي كه كمونيست هيچچيز نيست ؛ هر چه توسري بيشتر بخورد ، هر چه بيشتر به او فشار بيايد ، قويتر ميشود . چون اسلحه مظلوميت از هر سلاحي قويتر است . كمونيست مولود استبداد سياسي و اجتماعي و ديني است . در هر كشوري كه استبداد و محروميت بود و چهره دين مسخ شد ، كمونيست تشكيل ميشود . مسأله كمونيست غير از مسأله علميو يا غيرعلميماترياليسم است . اگر ما در مقابل كمونيست بگوييم كه نميتوانيم مقابله كنيم ، در واقع اسلام را ناقص ميدانيم و يا نشناختهايم . »
آيتالله طالقاني در پايان سخنانش گفت : « مسأله انجمنهاي ولايتي و ايالتي ، بحمدالله شب گذشته با امام مورد بحث و بررسي قرار گرفت و چارهانديشي شد كه مردم در سرنوشت خود بايد حاكم باشند . امام امر فرمودند كه بايد تشكيل شود . نه دولت ميتواند مقابل امر ايشان - كه امر معتبر و مرجعي است و مردم به مرجعيت قبولش دارند - مخالفت كند ، نه كس ديگر . مخالفت با رهبري و شخص ايشان ، مخالفت با دين اسلام است . گروههايي هم اكنون با وزارت كشور موضوع را مورد بررسي قرار ميدهند و بزودي طرح آن اعلام خواهد شد . »
حضرت آيتالله طالقاني اضافه كرد : « دفاتر من در تهران از فردا شنبه [ 1/2/58 ] باز خواهد بود و در خدمت عام ميباشم . » ( 9 )
798
امامخميني در ديدار هيأت روحاني عربستانسعودي با ايشان اظهار داشتند : بايد رژيم غاصب ( اسرائيل ) را از بيخ و بن كند و كساني را كه از آنها پشتيباني ميكنند اجازه ندهيد نشو و نمو كنند .
امام خميني اظهار داشتند : من اميدوارم كه همه ملل اسلاميبه پا خيزند و با وحدت كلمه و با تاكيد بر اسلام ، با نيروي تمام بر اجانب و كساني كه ميخواهند ملتها را تحت انقياد و سلطه داشته باشند ، غلبه كنند . رمز پيروزي اسلام در صدر نيز وحدت كلمه و قوت ايمان بود ؛ همين عوامل بود كه موجب شد عده قليلي بر عده كثيري از پيش قراول روم غلبه كنند ؛ اين از اسلام بود و ما نيز بايد در راه اسلام پيش برويم . امام افزودند : در منطقه اختلافاتي ديده ميشود كه موجب شده است اسرائيل با جمعيت كمش در برابر اعراب با جمعيت و ساز و برگ بيشتر ايستادگي كند . اسرائيل تنها خواستار نابودي فلسطين نيست ، او خواستار غلبه بر همه دول اسلاميو مسلمانان منطقه است . ( 10 )
799
به گزارش راديو كلن ، ايراد قراردادي را كه با شركت آلماني " والزدي تر " در مورد ساخت 6 فروند زيردريايي منعقد كرده بود ، لغو كرد . به گزارش اين راديو ارزش سفارش لغو شده ايران ، مبلغي در حدود يك ميليارد مارك آلمانغربي است . ( 11 )
800
جمهوري خلق چين اعلام كرد : اگر آمريكا بخواهد وسايل پيشرفته استراق سمع از شوروي در خاك چين كار بگذارد ، چين حاضر است اطلاعات را جمعآوري كند و در آنها با واشنگتن سهيم گردد . به گزارش يونايتدپرس ، تنگ شيائوپينگ ( معاون نخستوزير چين ) در يك گفتگوي دو ساعته با اعضاي كميته روابط خارجي سناي آمريكا اين مطلب را عنوان كرد . وي گفت : چين به افراد امريكايي اجازه كار كردن در اين تاسيسات را نخواهد داد . ( 12 )
منابع و مآخذ 31/1/1358
1 - نشريه ويژه خبرگزاري پارس، 2/2/1358، ص ص 2 -1 .
2 - روزنامه كيهان ، 1/2/1358 ، ص 7 .
3 - مآخذ شماره 2 ، ص 7 .
4 - روزنامه اطلاعات ، 1/2/1358 ، ص 2 .
5 - مآخذ شماره 1 ، ص 3 ، راديو لندن .
6 - مآخذ شماره 1 ، ص 4 ، راديو لندن .
7 - مآخذ شماره 2 ، ص 3 .
8 - مآخذ شماره 4 ، ص 4 .
9 - مآخذ شماره 2 ، ص 6 .
10 - مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي، صحيفه نور ، مجموعه رهنمودهاي امام خميني ( تهران : وزارت ارشاد اسلامي، جلد 6 ، سال 1361 ) ص 45 .
11 - نشريه ويژه خبرگزاري پارس ، 1/2/1358 ، ص 9 ، راديو كلن .
12 - مآخذ شماره 2 ، ص 5 ، يونايتدپرس .